Reklama

Reklama

Afrika

(seriál)
  • Česko David Attenborough: Afrika (více)
TV spot

Epizody(6)

Obsahy(1)

BBC nám ve svém mimořádně úspěšném seriálu předvádí Afriku tak, jak jsme ji ještě nikdy neviděli. Vydáme se na nádhernou cestu, poznáme pět překrásných afrických regionů a v nich nové příběhy, zvířecí druhy a místa, která pro nás dosud byla naprosto neznámá. Zúčastníme se unikátní expedice, která nás zavede do nejextrémnějších částí tohoto obrovského kontinentu, uvidíme úchvatnou divočinu a její neuvěřitelnou faunu a flóru. Procestujeme Afriku od krásného a poklidného pohoří Altas až po Mys Dobré naděje, od konžských džunglí až po rozbouřený Atlantický oceán. Uvidíme záběry horských hřebenů a zasněžených pustin, jaké nikdo nikdy dříve nenatočil. Celý ten nádherný svět nám seriál předvede zcela novým způsobem, budeme mít pocit, že se s živočišnou a rostlinnou říší Afriky setkáváme tváří v tvář. Neznámá místa a chování jejich zvířecích obyvatel budeme moci sledovat z dosud naprosto nevídaného úhlu pohledu. (TV Spektrum)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (83)

Sennhie 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších dokumentárních sérií, co jsem měl tu možnost vidět, a to jsou odvysílány teprve tři díly. Pokud se domníváte, že přírodovědné dokumenty Vás nemohou už ničím překvapit, pak budete hodně mile překvapeni, pokud dáte tomuto šanci. Hlavně každý záběr by se dal zarámovat a vystavět v galerii, a to klidně i ten holý zadek opice. Prostě úžasný, BBC kraluje. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Co tenhle seriál přírodopisných dokumentů oproti jiným nabízí? O něco „hezčí“ záběry, nemálo jedinečných (detailnách) záběrů chování zvířat, jaké jsme ještě neviděly (bojující žirafy, ...), to vše za doprovodu nosné hudby, a dokonalého HD obrazu, které celý zážitek posouvají o kus výš. Navíc nám vždy nakonec ukážou, kolik úsilí a času dané záběry stály. ()

Reklama

NeMiQ 

všechny recenze uživatele

Čím ďalej, tým sú dokumenty od BBC vizuálne krajšie a niektoré scény akoby mali aj ďalší rozmer, obohatené o akýsi príbeh. Je pravda, že niektoré fakty sa opakujú vo viacerých dokumentoch z ich série, ale kto to baští zaradom, tak musí chápať, že rôzne dokumenty sú rozdelené na rôzne tematické časti a teda duplicita k tomu patrí. David Attenborough je pre mňa klasický "narrator" prírodopisných dokumentov, aj keď evidentne už starne. 1. a 2. diel série boli fakt famózne. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Další pecka z dílny BBC a na rozdíl od trochu stereotypního Frozen Planet má Africa jednu nespornou výhodu. Je to prostě Afrika. Kontinent co do bioverzity a klimatu tak rozmanitý, že za těch 5 epizod nestihne ani na minutu nudit. Potěšilo mě, že to není jen tradiční přehlídka slonů, lvů a žiraf, ale že se tvůrci zaměřují i na druhy méně známé. A vlastně nejen na zvířata, ale i na samotná prostředí. Třeba časosběrné záběry na pohyby písečných dun byly neskutečná pecka. Přelety nad konžským pralesem zrovna tak. Stejně tak jsem nikde neviděl tak detailní a kvalitní noční záběry, pro které si zejména kameraman, který točil divoké slony, prošel doslova očistcem. Závěrečný díl tradičně bez obalu řekne, v jakém průseru se africká divočina nachází, ale zároveň s sebou přináší řadu příběhů obyčejných lidí, kteří dennodenně bojují za její zachování. Koho nedojal příběh poloochrnuté želvy nebo šedým zákalem trpícího nosorožce, tak kecá. Škoda jen těch několika faktických chybek, které věrohodnost dokumentu úplně zbytečně sráží. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Geniálně natočený seriál má dvě zásadní vady. Jednak Attenboroughovi asi teče v BBC do bot a na jeho místo se derou mladší... Dělá ze sebe tedy akčního dědka, co létá vrtulníkem, plíží se za nosorožci a za veškeré přírodní jevy si klade osobní zásluhy. Druhé je povinné, jako v dokumentech totoho typu, poukazování na globální oteplování či ochlazování najednou, a kde nějaké chybí, překroucejí se fakta ad absurdum. Zřejmě proto, že žádné sdělení nemůže být bez negativistického tónu, pak to lidé přeci jen přijmou s menší intervencí mozku, rádi si totiž zahudrají. Pominu faktické vážné chyby ve tvrzeních... Ale co zaznělo v začátku posledního dílu, takovou nehoráznost jsem tedy ještě od enviromentalistů neslyšel: "za posledních 50 let zažila africká divočina víc změn než za poslední 2 miliony let". To je tak odporné svinstvo, že nemám slov... ignorovat veškeré doby ledové a změny afriky z pouště na savany, prales a zpět, to chce silný žaludek. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (1)

  • V epizodě můžeme během sekvence s mravenci slyšet soundtrack, který je stylem dost podobný stylu britské kapely The Prodigy, která má mravence ve svém logu. (vyfuk)

Reklama

Reklama