Reklama

Reklama

Afrika

(seriál)
  • Česko David Attenborough: Afrika (více)
TV spot

Epizody(6)

Obsahy(1)

BBC nám ve svém mimořádně úspěšném seriálu předvádí Afriku tak, jak jsme ji ještě nikdy neviděli. Vydáme se na nádhernou cestu, poznáme pět překrásných afrických regionů a v nich nové příběhy, zvířecí druhy a místa, která pro nás dosud byla naprosto neznámá. Zúčastníme se unikátní expedice, která nás zavede do nejextrémnějších částí tohoto obrovského kontinentu, uvidíme úchvatnou divočinu a její neuvěřitelnou faunu a flóru. Procestujeme Afriku od krásného a poklidného pohoří Altas až po Mys Dobré naděje, od konžských džunglí až po rozbouřený Atlantický oceán. Uvidíme záběry horských hřebenů a zasněžených pustin, jaké nikdo nikdy dříve nenatočil. Celý ten nádherný svět nám seriál předvede zcela novým způsobem, budeme mít pocit, že se s živočišnou a rostlinnou říší Afriky setkáváme tváří v tvář. Neznámá místa a chování jejich zvířecích obyvatel budeme moci sledovat z dosud naprosto nevídaného úhlu pohledu. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (83)

Dever 

všechny recenze uživatele

// Production Companies: BBC Bristol, Discovery Channel // Ďalšia fenomenálna produkcia z radov BBC, ktorá stále potvrdzuje, jak nádherný dokáže náš svet ešte byť.... ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Geniálně natočený seriál má dvě zásadní vady. Jednak Attenboroughovi asi teče v BBC do bot a na jeho místo se derou mladší... Dělá ze sebe tedy akčního dědka, co létá vrtulníkem, plíží se za nosorožci a za veškeré přírodní jevy si klade osobní zásluhy. Druhé je povinné, jako v dokumentech totoho typu, poukazování na globální oteplování či ochlazování najednou, a kde nějaké chybí, překroucejí se fakta ad absurdum. Zřejmě proto, že žádné sdělení nemůže být bez negativistického tónu, pak to lidé přeci jen přijmou s menší intervencí mozku, rádi si totiž zahudrají. Pominu faktické vážné chyby ve tvrzeních... Ale co zaznělo v začátku posledního dílu, takovou nehoráznost jsem tedy ještě od enviromentalistů neslyšel: "za posledních 50 let zažila africká divočina víc změn než za poslední 2 miliony let". To je tak odporné svinstvo, že nemám slov... ignorovat veškeré doby ledové a změny afriky z pouště na savany, prales a zpět, to chce silný žaludek. ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další výjimečný projekt, který nabídne všemožné živočichy do nejmenších detailů. Strhující záběry ve velmi pestré společnosti černého kontinentu. Zvířata kouzelně a zblízka. Je fascinující, jak tvůrci vymýšlejí stále nové a nové postupy, jak sledovat ještě pečlivěji jejich svět. Uvidíme mnohé: noční lov krokodýla, vrubouna, jak pozoruhodně i zoufale válí kuličku z trusu, tance motýlů, marný boj mláďat karety obrovské na pískových plážích při cestě do vody či žabí samce, kteří se při soubojích o partnerku evidentně učili u Bruce Leeho. Obrazové orgie. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Mys Dobré naděje není nejjižnějším bodem Afriky! Já vím, je to blbost, ale když jsou schopní autoři naseknout do dokumentu s takovým rozpočtem takhle školáckou zeměpisnou chybu, jak jim mám věřit v čemkoliv jiném, čemu třeba tolik nerozumím? Je mi jasné, že Střelkový mys není tak majestátní, a tenhle dokument potřebuje hlavně majestátní záběry, ale uvádět kvůli tomu špatný údaj? Třeba nám taky lhali u nějakého hmyzu nebo u čehokoliv jiného, jen aby docílili většího patosu. David Attenborough sází nikoliv na dokumentárnost, ale především na efekt. Je to dokumentaristický komerčák nejhrubšího zrna. Africa, ač se to může zdát, není komplexním zpracováním kontinentu. Dokument vypráví o tom, co se kameremanům zrovna náhodou povedlo během natáčecích dnů natočit. Pokud se to nepovedlo, v dokumentu to taky samozřejmě nebude. Je to, stejně jako ostatní Davidovy pořady, o těch několika skvělých záběrech, co se natočit podařilo. V paměti uvíznou zejména bojující žirafy, bojující sloni, opět bojující sloni, bojující zebry, bojující žáby, bojující brouci.....eh, krom bojujících samců lačnících po samičkách jsou to ještě třeba šimpanz, co se dobývá k medu, mravenci na Sahaře, umírající sloní mládě, rodící se želvičky (i když to je látka značně omšelá), hroch v moři, ale zejména a to jednoznačně; úžasný lov sardinek plejtvákem, delfíny, žraloky, lachtany a (předpokládám) tereji jihoafrickými. To jsou záběry číslo jedna celého seriálu a konkrétně díl Cape je celý za pět hvězd (pokud by zrovna v něm nebyla ta blbost o Mysu Dobré naděje :-) ). ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Byť je to těžce představitelné, tento dokumentární cyklus jde dokonalostí toho co ukazuje snad ještě dál než série Planet Earth a Life. Od té doby technologie pokročily a v jednotlivých scénách je to vidět. Když už kvůli ničemu jinému, tak kvůli tomuhle má smysl mít Full HD televizi. Nenapadá mě co víc napsat, než patetické: „děkuji BBC Earth". ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Toto je umění, v HD kvalitě opravdové přírodopisné orgie. Spičkový dokument, jeden z těch, které se prostě musí vidět. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Co tenhle seriál přírodopisných dokumentů oproti jiným nabízí? O něco „hezčí“ záběry, nemálo jedinečných (detailnách) záběrů chování zvířat, jaké jsme ještě neviděly (bojující žirafy, ...), to vše za doprovodu nosné hudby, a dokonalého HD obrazu, které celý zážitek posouvají o kus výš. Navíc nám vždy nakonec ukážou, kolik úsilí a času dané záběry stály. ()

Pedestrian 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych nevěřil, že v té dnešní záplavě dokumentů může vzniknout něco tak jedinečného. Jedinou nevýhodou Afriky je, že některé záběry jsou tak majestátní, že v porovnání s nimi jsou jiné části seriálu slabší. Objevil jsem tu nové tvory, kteří mě fascinovali a o kterých jsem doteď neměl zdání (nejošklivější zvíře planety rypoš lysý, mravenci střibřitý) a jiné, které mi svým výskytem udělali obrovskou radost (např. můj oblíbený člunozobec, kterého jsem naposledy obdivoval v pražské zoo). K tomuhle dokumentu se budu vždy rád vracet. A závěrečné vteřiny poslední kapitoly už nemohly být hezčí. David Attenborough krmící slepého nosorožce je tím skutečným touching momentem. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

BBC se neustále opakuje - daří se mu tvořit neskutečně záživné přírodopisné dokumenty uchvacující krásou přírody, hudbou a hlasovým doprovodem Davida Attenborougha. V tomhle případě z prostředí kontinentu Afriky a jeho rozmanitého podnebí a živočišné říše. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Fascinující záběry a nové poznání, které bere dech. Není k tomu co dodat, tyto pořady jsou snad jediným důvodem proč mít doma televizi. Jen výběrem českého dabingu ČT šlápla vedle, Alfréd Strejček je sice jen jeden, ale tady jeho hlas vyloženě schází ke 100% spokojenosti. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Další pecka z dílny BBC a na rozdíl od trochu stereotypního Frozen Planet má Africa jednu nespornou výhodu. Je to prostě Afrika. Kontinent co do bioverzity a klimatu tak rozmanitý, že za těch 5 epizod nestihne ani na minutu nudit. Potěšilo mě, že to není jen tradiční přehlídka slonů, lvů a žiraf, ale že se tvůrci zaměřují i na druhy méně známé. A vlastně nejen na zvířata, ale i na samotná prostředí. Třeba časosběrné záběry na pohyby písečných dun byly neskutečná pecka. Přelety nad konžským pralesem zrovna tak. Stejně tak jsem nikde neviděl tak detailní a kvalitní noční záběry, pro které si zejména kameraman, který točil divoké slony, prošel doslova očistcem. Závěrečný díl tradičně bez obalu řekne, v jakém průseru se africká divočina nachází, ale zároveň s sebou přináší řadu příběhů obyčejných lidí, kteří dennodenně bojují za její zachování. Koho nedojal příběh poloochrnuté želvy nebo šedým zákalem trpícího nosorožce, tak kecá. Škoda jen těch několika faktických chybek, které věrohodnost dokumentu úplně zbytečně sráží. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Zatím jsou tady samé nekritické pětihvězdičkové komentáře, takže určitě neuškodí podívat se tuhle dokumentární novinku trochu kriticky, nebo alespoň objektivně. U přírodopisného komentáře snad neuškodí ani nějaký ten spoiler. Úvodní díl nabídl úžasné záběry z pouště Kalahari. Vytkl bych snad jen závěr, kdy s těmi nosorožci to bylo přehnaně dramatizované. Vidět v noci partu družících se nosorožců u napajedla je zážitek určitě nezapomenutelný, ale zázrak přírody bych z toho nedělal. Další díl mě už mírně zklamal, neobsahoval tolik zajímavých záběrů africké fauny (snad vyjma odvážných „ještěrek“ a milionového hejna plameňáků), spíše se soustředil na překrásné záběry krajiny, zejména Měsíčních hor, nekonečných vysušených savan, či aktivních sopek. V závěru podobně jako v úvodním dílu jakoby docházel dech, jenom nosorožce vystřídali sloni. Ti nechybí ani v třetím pokračování o deštném pralesu v Kongu. I z něj se toho dalo dostat víc, obzvlášť když v pralesu žije tolik rozličných živočišných druhů. Třeba krajta toho kromě ohřívání na sluníčku moc nepředvedla, z temného pralesa tak zaujal nejvíce snad žabí souboj o nejlepší flek k vábení. Nejhezčí záběry paradoxně přišly až z pláže u moře, hroch ve vlnách vede na plné čáře. Opět si neodpustím kritickou poznámku k závěrečným minutám věnovaným natáčení. Ty jsou jistě smysluplné ve snaze ukázat divákům, jak se točí přírodopisný dokument, nechat je nahlédnout do zákulisí, ale nemusely by sklouzávat k nemístné heroizaci vlastních výkonů či vyzdvihování jedinečnosti a exkluzivity pořízených záběrů. Čtvrté pokračování věnované proudům ovlivňujícím život v Jižní Africe bylo zatím suverénně nejlepší a zasloužilo by si plné hodnocení. Dokonce i závěrečné Eye To Eye o místních ochráncích želv dávalo smysl, mělo co říct a bylo tím vhodným doplněním na závěr. Sahara navázala na nastolený trend, africká apokalypsa nebo rypoš si snadno získali pozornost, bohužel s nedostatkem vody jako by uvadal i tento díl. Závěr byl bohužel opět více nevkusnou reklamní upoutávkou na vlastní exkluzivitu než čímkoli jiným. Hlavní sdělení Eye To Eye = tohle ještě nikdo nenatočil, my jsme ti první. Závěrečný díl je spíše než pohledem na budoucnost Afriky apelem na diváka, aby myslel na ochranu přírody. Použito je spoustu záběrů z předchozích dílů, závěr je obludně patetický, David Attenborough na kolenou dojal i členy filmového štábu. Jednoznačně nejslabší díl. Zaujaly černobílé obrázky Masajů nahánějících lva, gorily horské bojující s rozšiřujícím se zemědělstvím, důmyslný podchod pro slony a ambiciózní plán vybudovat pás lesů, který má zastavit Saharu. Tady držím palce, ale optimista nejsem. Africa je určitě pozoruhodná dokumentární série, která si najde řadu nadšených diváků. Vyniká fascinujícími záběry z vrtulníků i detailními záběry zblízka. Z hlediska obsahové stránky je opravdu na co koukat, ale neztotožňuji se zcela s formou, kterou nám tvůrci dokument prezentují. Na můj vkus je to zbytečně a uměle dramatizující, přehnaně sebestředné a příliš apelační ve smyslu ochrany přírody. () (méně) (více)

(mOnkey) 

všechny recenze uživatele

Jak známo, ty nejlepší příběhy píše sám život. Avšak k tomu, abyste je mohli adekvátně zachytit je třeba talentu, trpělivosti a taky peněz. To všechno naštěstí lidé z BBC mají a jako dar z nebes zároveň jednoho ze tří kouzelných dědečků, Davida Attenborougha (dalšími dvěma jsou Karel Zeman a Hajao Mijazaki). Tento tým dal vzniknout další dechberoucí sérii, tentokrát z rozmanité Afriky. Jsme tak svědky uchvacujících záběrů, v nichž dva žirafí samci svádějí boj o samici a území, přihlížíme uspěchanému životu mravenců a fandíme novorozeným želvičkám v jejich boji o přežití, který začíná úprkem do moře před hladovým ptactvem (Mimochodem věděli jste, že pohlaví želv určuje teplota, ve které je vajíčko uchováno?). To a ještě mnohem víc v tom nejlepším technickém provedení, jaké je v dnešním filmovém světě k vidění. A aby toho nebylo málo, i s emocemi to zamává o dost silněji než většina současných bijáků. ()

voshvrdka 

všechny recenze uživatele

Za mě nejdokonalejší přírodopisný dokument. Attenborough stále dokazuje jak je jedinečný, ikdyž mu je skoro 90 let. Při sledování v HD kvalitě se Afrika stává nezapomenutelným zážitkem a to zejména z důvodu detailních záběrů zvířat. ()

Reklama

Reklama