Reklama

Reklama

Fruitvale

  • Česko Poslední stanice (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Skutečný příběh o tragické smrti energického Oscara Granta (22 let), mladého otce, který byl bezdůvodně zastřelen v oblasti západního pobřeží v Kalifornii tamní policií na Silvestra roku 2008. Jeho vražda šokovala celé Spojené státy. Film popisuje pravdivý příběh dvaadvacetiletého mladíka ze západního pobřeží v Kalifornii. Oscar Grant se probudil na Silvestra roku 2008 s podivným pocitem. Nebyl si jistý co se děje, ale rozhodl se, že tentokrát dodrží svá předsevzetí: matce, která má na Silvestra narozeniny, bude lepším synem, přítelkyni Sophii, ke které nebyl poslední dobou úplně upřímný, bude lepším partnerem a hlavně, své krásné čtyřleté dceři Tatianě bude lepším otcem. I když si uvědomuje, že změna nebude vůbec snadná, jde to Oscarovi zpočátku dobře. Jeho odhodlání však ukončí tragédie v podobě střelby ve stanici metra Fruitvale, kde je chladnokrevně zabit místní policií. Oscarova náhlá tragická smrt šokovala celé Spojené státy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (133)

POMO 

všechny recenze uživatele

Na oko banálny skutočný príbeh (s tragickým koncom) zo života radového černocha a jeho rodiny. Spracovaný však tak kvalitne, že si vás získa a vaše oko nenechá suché. Výborný Michael B. Jordan, výborná réžia. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Černošská pohádka se špatným koncem. Profesionálně zrealizované dílko podle skutečných událostí, které se bojí jít víc do hloubky a místo toho si raději vystačí s šablonovitými postavami a jde naproti většinovému divákovi a jednodušším emocím. Zfilmované je to ale hodně přesvědčivě, takže zas až tolik nenamítám. Typický čtyřhvězdičkový film. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Divácká obec v Sundance si poplakala a poslala nám sem, do buranova střední Evropy, film, který nás má dojmout nad tím, že lidská práva jsou za mořem trochu mimo kurz v momentě, kdy se začnou mezi sebou kočkovat různá etnika. Sorry guys, ale já v tom vidím především dokonale vykalkulovanou selanku o polepšeném černochovi, který nastoupil do špatného vlaku. Herci bez diskuze boží, režijně vlastně velmi jisté, ale ten jímavý tah na bránu diváckých slz prostě odmítám akceptovat. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $900,000Tržby USA $16,101,339Tržby Celosvetovo $17,385,830 ▐ Trocha taká nešťastná náhoda a je z toho hneď veľká dráma. Režijne a herecky slušne zvládnuté. /65%/ ()

larelay 

všechny recenze uživatele

hodinu film o nicom a poslednych 18 minut ho rozhodne nezachrani. zo skutocneho pribehu sa musi vytazit maximum, vyzdimat maximum emocii, pretoze tato vrazda nebola nic ine, iba nechutna demonstracia policajnej moci. skoda, premarneny potencial. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Černošský nezávislý film. Z tohoto pohledu zajímavá zpráva o stavu emancipované americké kinematografie. Ale co víc, zkoumáme-li stav emancipace americké společnosti, náhle tu máme Hořící Mississippi 21. století. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„KDE JE TATÍNEK?...“ /// (no kde by byl, když ho naposledy viděli ve stanici Fruitvale 1.1.2009?) Film, kterej musel (fakt musel!) natočit černoch. Nic proti diskriminaci, ale bílej by to tak hezky vodvyprávět neuměl. Jako že nemusíš úplně špatnej, jak se snažíš změnit… a stejně tě ty hovada… Vono spíš záleží na okolnostech. Třeba na rozhodnutí („jeď metrem!“… „no tak jo.“) Sledujeme střípky z posledních dnů Oscara, kterej žije takovej normální život. (hodinu a půl? vo čem chtěj vyprávět?) A tak skoro hodinu a půl vyprávěj – nenuděj, prostě Oscar má rodinu, krimi minulost…, ale stejně čekáme na trmu-vrmu ve stanici Fruitvale, která ve mně emoce nevzbudí. A končí to agitkou a pozvánkou do Fergusonu. (Asi trochu kecám…) /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Radím parchantovi, aby jezdil metrem (je černej a chcu, aby umřel). 3.) Thx za titule „Richja“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Od vítěze Sundance jsem toho čekal maličko víc - film byl pro mě jako každodenní cesta metrem do školy. Ráno nastoupím, jedu několik známých zastávek a nakonec přesně vím, kde vystoupím. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Coogler/ Jordan poprvé a poměrně sterilně v dramatu o tápání za lepší budoucností a s hloupým fuck-the-police incidentem v závěru. Došel jsem si čistě doplnit filmografii a okay, jen lehce prospalý. A pocit, kolikrát už jsem to viděl... ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Vystřihnout 60 minut a byl by to super kraťas. Jenže za kraťasy se zelené papírky, ovace a věčná sláva nesklízejí, tak budou stále vznikat celovečerní filmy jako tento. To je problém se všemi filmy podle skutečné události, kde ta skutečná událost byla zajímavá pět minut. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, nemám rád aktivisty pro jejich jednorozměrné vidění složitých problémů. Aktivismus přinejmenším zplošťuje a znesnadňuje diskuzi, dívám se zkrátka na jeho projevy s podezřením. Fruitvale ale primárně nevyčítám aktivistické postoje a emoční manipulaci; snímek zkrátka spadá do kategorie angažované kinematografie. I když se s jeho cíli celkem ztotožňuji, zároveň konstatuji, že jsem už hodně dlouho neviděl titul, který by tak okatě vděčil za vítězství ve festivalovém klání svému námětu. Je totiž příliš dlouho nevzrušivý a nenápadný, schází mu důraznost a provokativnost, nekorektní rebelství ve stylu Spikea Lee. Nenacházím tady ani režijní a scénáristické mistrovství. Tři hvězdičky jsou tentokrát spíš ze slušnosti a pro ten námět. Celkový dojem: 50 %. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Mohlo to být super. Jen kdyby se tvůrci vykašlali na hromadu indie klišé a tupou adoraci "člověka z lidu", jehož život ukončili "zlí fízlové". Místy působivé. Místy svou jednostranností a zaslepeností na blití. Ale co čekat od filmu, který uspěl na Sundance. Nominace na Oscary jasný. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Od filmu, který vyhrál cenu poroty a diváků na Sundance, jsem přece jen očekávala mnohem více. Snad je to tím, že jsem v USA nežila a nedokážu se vcítit do tamní mentality, ale příběh o napraveném tátovi od rodiny, který to schytal od zlé policie, mě téměř nijak nedojal. Vlastně mě pouze donutil učinit dva závěry: 1) Pokud pod stresem můžete jednat ve zkratu, nedávejte ke na dráhu policisty; 2) Pokud vás policisté odchytí jako podezřelé, chovejte se klidně, a nedávejte jí důvody k tomu, aby proti vám musela zasahovat. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Slíbil jí, že chce s ní a dcerou být nadosmrti. Krutě pravdivá předpověď. Není to žádný svatoušek, měl oplétačky s drogami, pracovní doba mu nic moc neříkala, partnerská věrnost taky ne. Tvůrci ho i tak vykreslují jako fajn chlapíka, který pomáhá zoufalým běloškám s chystanou slavnostní večeří nebo přejetým čoklům. Máme tu solidní (ač silně kalkulující) drama podle skutečné události aneb poslední hodiny života Oscara Granta, černocha, kterého po incidentu v metru obstoupí několik policajtů a pár svědků pořídí na mobilní telefony záznam incidentu, kterak se nad jeho tělem ležícím čelem k podlaze sklání a jeden z nich náhle vytasí pistoli a z půlmetrové vzdálenosti střelí ležícího Granta do zad a následně bezvládnému mladíkovi spoutá ruce. Po několika hodinách postřelený v nemocnici umírá. Obhajoba chabá (policista u soudu tvrdil, že si spletl pistoli s taserem), přesto střelec odešel s minimálním trestem. Trošku tlačíme na pilu, herci nicméně nadmíru slušní!! ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Oscar sa navzdory neľahkej finančnej situácii snaží urobiť čokoľvek aby uživil svoju malú dcérku či pomohol matke so sestrou. Nie je to, ale tak jednoduché ako sa môže zdať. Z práce ho pre nedisciplinovanosť prepustia a tak mu veľa možností neostáva. V minulosti sa živil predajom drog za čo si odsedel niekoľko mesiacov. Tomuto druhu živobytiu sa rozhodol z ďaleka vyhnúť. "Nový" život chce odštartovať príchodom nového roka v spoločnosti priateľov v centre mesta. Dráma s pomerne s krátkou stopážou Vám prvú hodinu "zdanlivo" neponúka nič výnimočné. Režisér Vás zoznamuje s hlavnou postavou a jeho najbližšími. Všetko však má svoj dôvod. Ten je ukrytý v rozuzlení. Pokiaľ ste si k Oscarovi "vypestovali" nejaký citový vzťah, snímok Vás určite zasiahne, prinajmenšom poriadne naserie. Mne osobne pri scéna odohrávajúcej sa na Fruitvale Station, poriadne búchalo srdce od zlosti. Film podľa skutočnosti. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

A safra další za každou cenu dojímavá story o chudákovi černochovi co v tý zlý Americe dostal co proto. Takže sorry, že se nad tím nerozpláču. Jediný co oceňuji je to docela realistický ztvárnění Amerických polišů který budou asi solidní partička vypatlanců co se v duchu hesla pomáhat a chránit nezastaví před ničím.35% ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Přestože mě tyhle černošská dramata většinou míjejí pořádným obloukem, nemůžu Ryanu Cooglerovi upřít, že se jedná o veliký filmařský talent, který dokáže točit s neskutečnou lehkostí. 60% ()

Související novinky

Rockyho comeback potvrzen

Rockyho comeback potvrzen

13.11.2014

Rocky Balboa, šestý film slavné boxerské série, úspěšně uzavřel příběh Italského hřebce. Oficiální sedmý díl nás zatím nečeká, Stallone ale vymyslel jiný způsob, jak svého hrdinu vrátit na plátna kin… (více)

Reklama

Reklama