Dostavník (TV film)

Dostavník

Western

USA, 1986, 100 min

Ted Post

Príbeh ktorému chýba lepšia svižnosť je aspoň osviežení známymi menami(Doc Holliday, Ringo Kid) divokého západu a zaujímavým hereckým obsadeným(Kristofferson, Cash). /55%/(24.3.2010)

„Nikto nespasí dušu lepšie, ako ten, kto prišiel o vlastnú.“ Ako by povedal Zdeněk Pohlreich, toto ma bavilo. Pritom sa tu skoro vôbec nestrieľa (ak nerátame zbytočný, zle nakrútený a trápnou Deus ex machina zakončený finálny "stret" a dvojnásobne zbytočné akčné vyvrcholenie na ulici). Ale tie postavy! Starnúca prostitútka, ktorá chce začať „inde a nanovo“. Poznala už všetky typy mužov (len ten svoj ešte nie) a vie, čo to znamená, ak sa na ňu muž TAKTO pozerá. Tehotná slečna, ktorá sa každou chvíľou rozbije. V bare jej prisahá ochranu starnúci hazardný hráč a bývalý alkoholik, ktorého jej otec kedysi zachránil pred šibenicou a kým sa gravidné dievča nedostane do bezpečia, nespustí z nej oči („Keby ste mi odpovedali, mohli by sme to nazvať konverzáciou.“). Zubár Doc Holliday („Počul som, že ste dobrý v streľbe s puškou...“ - „Žijem.“). Bankár, ktorý až podozrivo mocne stíska kufrík s tajomným obsahom. Kočiš dostavníka, ktorému platia za riskovanie života 8 dolárov mesačne („To je ozaj málo... keby ti dali aspoň 9.“). Šerif, ktorý si ide vybavovať „svoje veci“. A Ringo Kid - kovboj, údajne neprávom obvinený z vraždy, ktorý je skvelý v streľbe, ale práve preto nie je múdre mu zbraň dávať („To je ten najhorší nápad, aký som kedy počul. Vymyslel si ho sám?“). Títo všetci sa stretnú v dostavníku. Čakal som „bum-bum rutinu", preto ma príjemne zaskočilo, že som sa 80% filmu žiadneho bum-bum šmejdu nedočkal. Len príjemná atmosféra, sympatické tváre, kvalitné postavy a dialógy, z ktorých by Tarantinovi zliezlo z hlavy aj tých pár vlasov, čo má. Vo filme sa stretli 3 country legendy: Kris Kristofferson, Johnny Cash a Willie Nelson (ktorý film zároveň produkoval a zložil hudbu). Výkony Casha a Nelsona sú rozpačité, predsa len, boli to speváci, nie herci, ale aj tak je úžasný pocit vidieť ich v jednom filme.(7.5.2010)

Dobrý western, remake, ale zdařilejší, snad zásluha dobré režie a hereckých výkonů..?!(14.5.2009)

Problém tohoto westernu je trošku ve scénáři. Valná většina filmu se odehrává na cestě a v přípravách na ni, moc se mluví a akce je pomálu až v závěru.(31.7.2009)

Předchozí dva filmy jsem neviděl ale toto mě celkem bavilo (až na jalovou přestřelku s Apačama). Zajímavý sledovat Cashe ve filmu a hned si du pustit Walk the line.(6.10.2011)

• indiano

V poradí druhé remake slávneho westernu z roku 1939,bohužiaĺ najhoršie. Film má skvelé herecké obsadenie spevákov country music, ktorí ale nezachránia slabý dej prakticky bez akcie, na ktorú sme v tomto žánri zvyknutí. Prvý výstrel zaznie až v 78 minúte a krátko na konci a to je všetko. No pre milovníkov country ´další disk do zbierky s pozretím po 5 rokoch....(5.1.2010)