Reklama

Reklama

Jak dostat tatínka do polepšovny

(TV film)
  • angličtina How to Get Dad Into Reform School (více)

Obsahy(1)

„Dělá si ten kluk ze mě blázny? Samozřejmě, že si dělá blázny! On je totiž celej po tobě!… Netlumoč, já si poslechnu originál… Čeká na tebe takovej pokojíček, až tě bude přecházet zrak!… Jenom si na skálu sáhneme a hned zase pojedeme…“. Ještě nevíte, o čem je řeč? Tak tomu nevěříme. Ano – je tu volné pokračování nestárnoucí a mezinárodními festivalovými vavříny ověnčené komedie režisérky M. Poledňákové s podnikavým Vaškem (T. Holý), jeho milovanou maminkou (J. Preissová), nově nalezeným tatínkem Lubošem (F. Němec) a dědou (J. Karlík), o kterém na začátku příběhu ještě malý rošťák nemá ani ponětí. A přitom spolu nakonec prožijí nejedno prázdninové dobrodružství. Když se Luboš dozvěděl, že je Vašek jeho syn, rozhodl se, že mu vynahradí všechen ztracený čas. Hned první letní prázdniny chtějí strávit společně. Představy maminky a tatínka o tom, jak by měly probíhat, se ale od počátku poněkud rozcházejí… Anna balí kufry a těší se na klidnou dovolenou, během které si chce hlavně odpočinout. Nakonec ale musí hned první den šlapat na kole a spát pod stanem. Když dorazí k cíli cesty – k Lubošově rodné chalupě – nemá k pláči daleko. Vašek je však ze svého nového dědy přímo u vytržení. A opravdové prázdninové dobrodružství může začít…. (Česká televize)

(více)

Recenze (517)

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

Další herecké galapředstavení především es Jany Preissové a Tomáše Holého. Ano, Česko už zřejmě nikdy nebude mít dětskou hereckou hvězdu takového formátu. A Poledňáková v tomto volném pokračování zašla, co se humoru týče, ještě o hodně dál, než tomu bylo minule a těch úsměvných hlášek a situací je opravdu více. A celkově se mně tento film vždycky líbil daleko víc než ten o velrybě, teď už jen o trochu. Myslím, že v žánrovém zařazení „rodinná komedie" se už nedá moc dostat nikam dál. Děti by měly být fascinovány, dospělí, nehledající hloubku, ale jen volnou zábavu a odreagování, dojdou zadostiučinění. 70% ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Dejte mi pevný bod a já pohnu vesmírem. Dejte mi Tomáše Holého a já pohnu skálou a bránicí. Jeden z našich nejmilejších rodinných filmů, chrabrý horolezec František Němec, děda Josef Karlík, ironická Jana Preissová, éterická baletka ,co má "páru jako lokomotiva", a tři chlapy v chalupě a černé selátko. "Co to je? To je Pepa" :) Spolu s prvním dílem a jedním českým dětským muzikálem jednoznačně nejlepší Holého filmy. Evokuje čas věčně odřených kolen, klukovských rošťáren, těžko vybrat mezi scénami nákupů, Popelky v cukru, dědy vodníka, Máni, lezením a padaním tu nejlepší. Láska přenáší hory, Tomáš Holý přenáší přes Prachovské skály legraci, která ani trochu nekoroduje. A s postupem času jsem objevila, že je to jeden z mála českých snímků, který svým pingpongovým humorem místy načichl atmosférou staré dobré americké screwball-comedy. Přestřelky mezi Lubošem a Annou, do nichž přilévá olej Vašek, děda i hasiči, nemají slepých nábojů. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Málokdy se podaří takhle vystihnout chemii rodinného života, Marie Poledňáková je zjevně velmi empaticky vybavená scénáristka a režisérka, Tomáš Holý báječný dětský herec, na kterém to všechno vlastně stojí a on to s až překvapivou bravurou a přirozeností unese. Velmi podařená letní prázdninová rodinná komedie, ke které je stále proč se vracet... Některé televizní útěky z šedavého bezčasí normalizace měly zjevně smysl... ()

Korbitch 

všechny recenze uživatele

Mamí, já chci mlíko....já vypiju celej litr....... :-)) K tomuhle filmu mám opravdu hodně silný vztah! Letní atmosféra je silná a skoro máte chu't vyrazit někam pod stan. Když sleduju tenhle film, místy se přistihnu, že mi tak trošičku slzí oči. Nejen z humorné stránky filmu, ale také té poetické. Je to štěstí, že tenhle nesmrtelný snímek s ještě nesmrtelnějším Tomášem Holým vznikl. Díky! ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Včera jsem si naordinoval k vínečku Jak dostat tatínka do polepšovny, abych zavzpomínal na doby, kdy jsem jako malý smrádě naprosto nekriticky miloval Janičku Preissovou, kterou jsem považoval za největší kočku svý doby. Ovšem pak jsem si začal lámat hlávu čím to, že Maruška Poledňáková dokázala dřív natočit rodinou komedii, kde jsem si našel to svý před třicetilety a našel jsem si ho i včera. Dokázala natočit film, ke kterýmu si může bez obav sednout opravdu celá rodina a každej se bude bavit a cítit dobře. Dokázala do svých filmů vybírat sympatické a kvalitní herce,dopřávat jim stovky krásných slov na dialozích, navodit příjemnou atmosféru letních dnů. Dokázala natočit bijáček ke kterýmu se vždykcy budu rád vracet. To všechno Marie Poledňáková dokázala. Tak sakra proč se člověk na její poslední filmy bojí koukat s plným žaludkem ? ()

Galerie (26)

Zajímavosti (41)

  • Když Anna (Jana Preissová) načapá první ráno Luboše (František Němec) s Vaškem (Tomáš Holý) na skále, tak Vašek po připlutí loďkou k břehu skočí v teniskách do vody, ale na dalším záběru na zápraží u chalupy si z nich vysypává suchý písek. (Fary)
  • Ve scéně, kdy Luboš (František Němec) jede za Annou (Jana Preissová) na kole poté, co je nachytala na skále, si lze všimnout, že Anna jede směrem doleva a Luboš leze po kopcích směrem doprava. (tyna97)

Související novinky

Zemřela režisérka Marie Poledňáková

Zemřela režisérka Marie Poledňáková

08.11.2022

Ve věku jednaosmdesáti let v úterý v dopoledních hodinách zemřela česká scenáristka a režisérka Marie Poledňáková, autorka populárních rodinných komedií včetně dodnes extrémně oblíbené „české komedie… (více)

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama