Reklama

Reklama

WikiLeaks

  • USA The Fifth Estate (více)
Trailer 1

Příběh o zrodu webové stránky WikiLeaks a jejím negativním dopadu na přátelství hlavních protagonistů... Mladý německý novinář Daniel Berg se seznámil na internetu s vizionářem a bojovníkem za právo znát informace v jejich co nejméně zkreslené podobě, Julianem Assangem. Přemluví Berga, aby s ním spolupracoval na internetové stránce WikiLeaks, která bude mít za úkol odhalovat kauzy o zneužívání moci ze strany vlád a mocných tohoto světa. Oficiální média začínají brát WikiLeaks jako sobě rovnou. Assange chce stále větší kauzy. A tak, když se mu do rukou dostane video z Iráku, kde jsou zabiti dva novináři americkými vojáky, neváhá ho zveřejnit. I přes odpor Berga začne uveřejňovat ohromné množství amerických diplomatických depeší, které svým obsahem nejenom, že destabilizují mezinárodní vztahy USA, ale také mohou dostat do ohrožení života ohromné množství lidí po celém světě. (Nova Cinema)

(více)

Videa (31)

Trailer 1

Recenze (123)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Film o WikiLeaks? Který? Á, tamten. Hmm.Ten vychází z těch dvou nejhorších knih... plných lží a překroucení, tak jako všechny špatné propagandy. Podívejte, film o WikiLeaks... To je spíš "anti-WikiLeaks" film. Ono nejde ani tak o to z čeho vychází, ale jak mizerně je pojatý. To důležité nemá žádný dopad (na děj), ale ani ty malá lidská dramata nejsou adektvátní. Singerův mizerný scénář je epizodní, zkratkovitý a scucává zpoustu věcí dohromady. Často si vymýšlí pro vyšší dramatický efekt, který Condon někdy dokáže a někdy nedokáže (mizerné virtuální kanceláře) prodat. Vzikl z toho příběh podivína a zrádce, kteří si k sobě nehledali cestu ani spolu neměli nic společného, jen chtěli pohnout světem. Cumberbatch hraje velice dobře, dává do toho všechno, Brühl je ale otravný až nesympatický - byl to záměr? Závěrečný rozhovor o pátém stavu, či co to bylo, navíc v současném světě působí legračně. Lidi (většinu) to nezajímá, nic nečtou. Věřte mi, psal jsem o tom diplomovou práci. Upřímně, kolik kabelogramů, depeší nebo zpráv jste si přečetli vy? ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

WikiLeaks představuje takovou rychlo exkurzi kolem dění, vzniku, průběhu a vlastně i konci této webové stránky, ovšem skutečně rád bych zdůraznil výraz rychlo, jelikož do těch dvou hodin tvůrci napěchovali tolik informací a postav, že se vlastně jedná jen o takový více než povrchový nástin veškerých událostí, spojených s existencí této stránky, takže na nějakou hloubější studii ať už jakéhokoliv momentu, natož pak postav může divák rovnou zapomenout, a zároveň je nutné podotknout, že i celé to zpracování mi přišlo až příliš ,,černobílé,, , čímž mám na mysli především až naivně rozdané charakterové karty ústřední dvojici hrdinů, z nichž jeden byl ryze kladná postava, a naopak ten druhý působil jako totální arcipadouch, ale že by tomu takto bylo i ve skutečnosti, tomu nemůže věřit snad nikdo. Nehledě na to, že si tento fakt zřejmě uvědomovali i samotní tvůrci, takže se v závěrečném epilogu pro jistotu pojistili, že to v podstatě ale ani takto vlastně vůbec nemuselo být a ať si vybere pravdu sám divák, což považuji jako upřímně za dost ubohý tah. Co se jinak třeba spádu týče, ten nelze filmu vytknout, nicméně zrovna v tomto žánru to není zrovna to nejpodstatnější, atmosféra pak působí také poměrně dobře, stejně tak i napětí, ale i zde musím zopakovat, že vzhledem k provedenému zpracování prostě i tyto disciplíny ve výsledku zcela ztrácí na síle a funkčnosti. Závěrem ještě mohu zmínit obsazení, čítající mnoho známých a výrazných jmen, ale ani v tomto ohledu nedošlo k nějaké přesvědčivější události, která by nějak zásadněji změnila celkově matný dojem z celého filmu. Mě zkrátka tato podívaná filmově, a především ani informačně vůbec nezaujala, ani mě nebavila, a myslím, že takto by prostě životopisné, respektive filmy natočené dle skutečných událostí, vypadat skutečně neměli. ()

Reklama

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Koukal jsem na to pečlivě, dával pozor na detaily, hltal těžkopádné dialogy a přesto jsem často ztrácel nit. Spousta detailů okolo masivního úniku informací zůstalo skryto v mlze nebo bylo nastíněno jen v nedořečených náznacích. A to je škoda, protože když už se rozhodnu zpracovat takhle pregnantní látku, snažím se diváka vtáhnout do děje. Třeba tím, že si nějaký ten zamlžený fakt domyslím a ladně jej doinstaluji v rámci scenáristické licence. Což se tvůrcům Fifth Estate bohužel nepodařilo a tak vám nakonec v hlavě zůstane jen ten arogantní Cumberbatch s peroxidovou kšticí. A to je málo. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Forma místo obsahu. 1) Je to jako když za účelem zvýšení návštěvnosti svých koncertů vydá zpěvák videoklip. Pěkný dvouhodinový klip tu je, jenom netuším, za jakým účelem. 2) Nejsem s to posoudit, jak dalece film odráží realitu, ale zcela určitě to není umělecké dílo, spíš jakási variace na hraný dokument...s didaktickým koncem a téměř bez konfliktů. 3) 37letý Benedict Cumberbatch (Julian Assange) s vlající bílou hřívou působí impozantně. 35letý ovousený Daniel Bruhl (Daniel Domscheit-Berg) mě už tolik nezaujal. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Tohle popisuje hlavně americké problémy, a proto mě stránka wikileaks.org nikdy nějak nezaujala. O to míň mě zaujal film o ní. Chtěl jsem se dozvědět nějaké informace o Assagneovi a komu vlastně stoupnul na kuří oko, ale stejně se mi to zdá nějak hollywoodsky zkreslené. Když k tomu přičtu nevýrazné herectví všech zúčastněných (přičemž Cumberbatch vypadá jak nějakej albín), stane se z toho nudná nuda jak cyp. Kdyby na konci aspoň trochu nevysvětlili, co je to čtvrtá velmoc (tisk, televize, masová média), nepochopil bych ani původní název The Fifth Estate (jakože internet a hekři). Dost smutnej propadák. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (15)

  • Film sa natáčal v Sint-Niklaas, Gente, Hoeilaart, Antverpách, Bruseli a Liège (Belgicko), Berlíne (Nemecko) a Reykjavíku a Grindavíku (Island). Obdobie natáčania trvalo od 17. januára do 28. marca 2013. (Arsenal83)
  • Postava „Ziggy“ je založená na dobrovoľníkovi WikiLeaks Sigurdurovi Thordarsonovi, ktorý sa neskôr ukázal ako informátor FBI. (Arsenal83)

Reklama

Reklama