Reklama

Reklama

Kabir Bedi v úlohe udatného malajského hrdinu Sandokana opäť prichádza. Mladý Grék Teodorius zachráni dievča Janillu, ktorej otca - Sandokanovho druha - zabili sultánovi vojaci. Janilla chce splniť otcovu poslednú vôľu a stretnúť sa so Sandokanom. Teodorius jej pomôže dostať sa do Indie, kde žije Sandokanov priateľ Janéz. Ten je však skeptický a tvrdí, že Sandokan sa po krvavom potlačení povstania stiahol a už nie je ten odhodlaný hrdina ako pred rokmi. Prestal bojovať a stratil o všetko záujem. Janilla sa však nevzdáva a chce sa s ním napriek tomu stretnúť. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (48)

Gig 

všechny recenze uživatele

Opětovné setkání tygra z Mompračenu s Yanezem de Gomera. Perla Labuanu už sice spí na Mompračenu věčným spánkem, ale Sandokan získá opět chut žít a bojovat. Bratři Angelisové napsali opět kouzelnou hudbu divochů a nádherný motiv Mompračen. Režie se naposled chopil Sergio Sollima. Nu a poslední boj s James Brookem může začít. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

A další pokračování romanticky dobrodružného příběhu o člověkovi, který svým uhrančivým pohledem a neohrožeností zahání všechny protivníky do úzkých a na útěk. Sandokan, tygr z Mompracenu (Kabir Bedi), znechucený z porážek při boji za svobodu, se stáhl až do Bengálska, kde žil spokojeným životem uprostřed džungle v souladu s přírodou. Ale volání o pomoc z jeho domoviny ho donutí k návratu a pokračování v boji za svobodu jeho lidu. A jen tak mimochodem stále ochraňuje ty, kteří jsou uzurpováni cizáky a jejich přisluhovači. A ani střelné rány ho nezastaví! Z dalších rolí: Yanez de Gomera (Philippe Leroy), Sandokanův spolubojovník, který se mezitím stal manželem assamské královny, úskočný Theotokris (Massimo Foschi), který má za úkol Sandokana odstranit, mladičká Jamilah (Teresa Ann Savoy), která omdlévala jen při pomyšlení na Sandokana, věčný protivník James Brooke (Adolfo Celi), a dobrý spojenec a lovec Tremal Naik (Kumar Ganesh). Všichni Sandokanové mají jednu velkou chybu: velice se podobají naivním filmům Bollywoodu, i se svým herectvím, které zdůrazňuje vypjaté scény a mluva je často velmi patetická. Ale i tak zůstává fenoménem. ()

Reklama

Yarwen 

všechny recenze uživatele

Sice je to snímek "po deseti letech" od dobytí Mompracenu Brookem, ale ve skutečnosti herci o moc nezestárli. S ohledem na původní předlohu Emila Salgariho se tu opět setkáváme s jednou z hlavních postav - Tremal Naikem - ale i s Kamamurim. Autoři se snažili do filmu nacpat co nejvíce, ale spíš by námětu slušel vícedílný seriál, který by rozvinul jednotlivá témata do větší šíře. Každopádně - opět mě to pohltilo, i po těch všech letech jsem byl opět uchvácen příběhem Sandokana. (93%) ()

HonzaMag 

všechny recenze uživatele

Film bych opravdu doporučil pouze skalním příznivcům hlavního hrdiny. Stejně jako na seriálu (který ději předchází) se velmi projevil zub času (zde možná ještě znatelněji). Kdo si v osmdesátkách neprožil "sandokanománii", ten stěží vydrží dokoukat snímek až do konce. Rušila mne dost nesympatická představitelka Jamilah (při jejím vyznání lásky Sandokanovi, jsem ho jen hořce politoval ...), občas se opakující záběry (např. útok domorodců na člun) a neskutečně stupidní dialogy - možná je to i způsobeno odfláknutým překladem (např. perlička - "Jamilo, ty jsi zraněná?" "Jsem, protože nemohu utíkat ..."). Protože jsem si kdysi jako dítě neskutečně užíval profláknutý seriál, dávám za 3 hvězdy (jinak bych to viděl tak na 1-2). ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Neexistovat seriál, jsou to dobré 3*. Jenomže tvůrci tentokrát splácali povrchní příběh o tom, jak Brooke napadl Mompračem jen tak z nudy, a okolní obyvatelstvo se vzbouřilo. Nejvíc tomu všemu chybí původní hudba, která vtiskovala nejenom začátkům a koncům jednotlivých dílů nezaměnitelný dojem. Bedi je furt stejný, i když porovnávat dabing Preisse a Rouse nejde, Táborský se na Leroym snaží (ale Novotný byl o třídu lepší), chybí femme fatale a trochu smyslu. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (4)

  • Dle historických pramenů James Brooke (Adolfo Celi), seriálový úhlavní nepřítel Sandokana (Kabir Bedi) a všech svobodných Asiatů, zemřel na mrtvici. (Nick321)
  • V příběhu je poněkud zarážející, že když v seriálu Sandokan (od r. 1976) Sandokan (Kabir Bedi) nabízí Tremal Naikovi spojenectví, Tremal Naik (Kumar Ganesh) mu odpoví, že je za přátelství s ním rád, ale raději zůstane v džungli se zvířaty. Seriál se odehrává v oblasti Bornea. Film Sandokan se vrací (1977) dějově navazuje na seriál a na začátku filmu Sandokan žije poustevnickým životem v indické oblasti Bengálsko, později se dozvíme, že zde žije i Tremal Naik. (Nick321)
  • Thugové, sekta zabijáků, kterou v seriálu využívají Angličané, skutečně existovala. Od 17. do 19. století přepadávali pocestné a rituálně je zabíjeli převážně uškrcením, přičemž část zabijáků hrála hudbu nebo dělala hluk, aby zabíjení bylo neslyšitelné. Dle Guinnessovy knihy rekordů měli na svědomí 2 miliony vražd. V Indii dodnes existuje policejní odbor pro potlačování sekt tohoto druhu. (Nick321)

Reklama

Reklama