Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V polovině 17. století vypuká na Ukrajině Chmelnického povstání, které je destruktivní pro zemi, ale i pro Poláky, kteří se stávají oběťmi hromadného vyvražďování. V polské armádě, která má za úkol povstání potlačit, bojuje plukovník Jan Ketusky, který ve stepi náhodou zachrání kněžnu Kurzevitchovou s neteří Helenou. Do Heleny se zamiluje, zároveň ale o ni usiluje kozácký vůdce Bohun. Ten kněžnu zavraždí a Helenu unáší. Ketusky se pak zúčastní bojů s kozáky, přitom po celé Ukrajině hledá ztracenou Helenu.
Film Ohněm a mečem (Col ferro e col fuoco) byl natočen podle stejnojmenného románu Henryka Sienkiewicze. Zatímco ale Sienkiewiczova předloha měla významný vlastenecký podtext, tuto linii režisér Fernando Cerchio potlačil a soustředil se na dobrodružnou a romantickou složku příběhu. Film byl natočen ve francouzsko-italské koprodukci, exteriérové scény byly pořízeny v Jugoslávii. Hlavní roli plukovníka Ketuskyho (v literární předloze jako Skrzetuski) ztvárnil populární Pierre Brice ještě před svou nejslavnější rolí Vinnetoua, do postav Heleny a jejího únosce Bohuna byli angažováni američtí herci Jeanne Crain a John Drew Barrymore. Kněžnu Kurzevitchovou hrála významná divadelní herečka Elena Zareschi. Film měl premiéru v květnu 1963, byl uveden ve většině západní Evropy a také v USA, dnes je díky osobnosti autora předlohy poměrně populární též v Polsku. (argenson)

(více)

Recenze (1)

gumli 

všechny recenze uživatele

Prvé filmové spracovanie známeho románu "Ohňom a mečom" od poľského spisovateľa Henryka Sienkiewicza. Kniha chronická známa aj u nás. Nie zlý film, aj keď na poľský film z roku 1999, ktorý natočil Jerzy Hoffman nemá ani zďaleka. Hodne bojov a bitiek, na filme sa asi veľmi nešetrilo aj keď to nie je žiadny veľkofilm, ale je vidieť že film je skôr dobrodružný ako historický. Nechýba ani romantika a láska, hraje tu aj starý známy Pierre Brice ako poľský plukovník "Skrzetuski". Vo svojej dobe veľmi populárny a žiadaný film, hraný v kinách po celom západnom svete, ešte aj dnes sa vysiela v TV v západných krajinách a USA. V USA známy pod názvom Invasion 1700 (v kinách) v TV známy pod názvom (With fire and sword)! ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama