Reklama

Reklama

Bible

(seriál)
Trailer
USA / Velká Británie, 2013, 7 h 15 min (Minutáž: 40–48 min, Alternativní 5x90 min)

Hrají:

Keith David (vypravěč), Diogo Morgado, Jake Canuso, Darwin Shaw, Greg Hicks, Amber Rose Revah, Roma Downey, Paul Freeman, Francis Magee, Hugo Rossi, Paul Knops (více)
(další profese)

Epizody(10)

Bible ožívá v tomto novém epickém seriálu na kanálu HISTORY. Od Genesis po Apokalypsu, nezapomenutelné příběhy se před vámi odvíjejí živě zahrané i animované nejmodernější počítačovou technikou, nabízejíc nový pohled na slavné scény a ikonické postavy. Toto desetihodinové dokumentární drama z dílny producenta Marka Burnetta s mezinárodním obsazením popisuje vybrané kapitoly z posvátného textu, počínajíc stvořením Světa, přes starozákonní příběhy o Noemovi a Abrahamovi, až po ukřižování Ježíše Krista. (History Channel)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (69)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Bible je velmi dlouhá a velmi nudná kniha a je jedno, že morální kodex v ní zaznamenaný tvoří, nebo by měl tvořit, jeden ze základů naší civilizace. Nicméně nikde není psáno, že z nudného díla se nedá stvořit zábavný seriál či film. Kor když je Bible různými, často krvavými příběhy plná až po okraj. Nejnovější seriálové Bibli se bohužel od suchopárnosti oprostit nepodařilo. A to i vzdor celkem slušnému rozpočtu a z toho pramenící výpravě. Je to jen další dílo, které je točené pro věřící (nic proti nim) s všudypřítomným Bohem a s nulovou invencí. Já chápu, že ty příběhy jsou dané, ale ublížilo by filmařům tak moc, kdyby se alespoň pokusili do toho nemíchat přímé boží zásahy a naopak chvilku pracovali s racionálnějším scénářem. Určitě by si získali víc pozornosti (i té negativní) a možná i více diváků. Takhle se jedná jen o další ze snadno zapomenutelných židovsko-křesťanských agitek. 40% ()

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

Pilot: Je fajn, že někdo točí biblické příběhy, protože odkazů v běžné mluvě je spousta a ateisté neví, odkud které pořekadlo pochází (například stojí tam jako solný sloup/Lotova žena). Ve zpracování se mi líbily efekty, třeba rozestoupení moře, ale jinak musím dát průměrné hodnocení kvůli zpracování příběhu. Víc by se mi líbilo, kdyby vzali jednu postavu a pořádně ji rozvinuli, třeba nad rámec bible. Takhle to vypadá jako ilustrace k biblickému textu, kdy vidíme jak Abrahám obětuje Izáka a pak skok na Mojžíše. Jsou vypíchnuté momenty, které stály za zaznamenání do Bible, ale jako životní příběh důležitých biblických postav pokulhávají. Třešničkou na dortu je pak Ježíš, který jakoby vypadl z obálky Strážné věže. :-) ()

Reklama

embecka 

všechny recenze uživatele

Je rozdiel hodnotiť takéto filmy ako iba filmy a ako niečo vypovedajúce diela, lebo pre každého majú inú hodnotu. Nakoľko sme tu vo "filmovom svete", pozriem sa na to iba ako na film. Veľmi chválim celkové spracovanie, dynamiku, tvorcovia sa nebáli realistických krutých zobrazení, scéna je veľkolepá, herecké obsadenie vhodné (černošský Samson ma dostal), hudba je honosná a slávnostná. Páčila sa mi snaha vtesnať do aj tak stále malého priestoru, čo najviac. Starý zákon mi sadol akosi menej, ale tak to mám aj s knihou samotnou. Najočarujúcejšie je rozprávanie o Ježišovi, niektoré pasáže sú rovnako pôsobivé, dokonca miestami lepšie, ako v Umučení Krista. Celkovo je to zatiaľ najlepšie vymakaná verzia filmových biblických príbehov, ako formálne, tak aj obsahovo. ()

erased 

všechny recenze uživatele

Mít Bible (a to ta seriálová i knižní) poloviční rozsah, mohl jsem si ji snad i oblíbit. První polovina seriálu je totiž ve svém zvláštním nefilmovém vyprávění svým způsobem kouzelná. Na pěti dílech se tak odvypráví tisícileté řečené dějiny židovského národa plné bláznů a fanatiků, a tato podivná zkratkovitá vize soustředící se jen na zfilmování těch nejdůležitějších událostí má svůj unikátní šarm. Po ní nicméně nastoupí adaptace Nového zákona a spolu s ní upadá netradiční pojetí a krvavá historie do zapomnění na úkor dobrosrdečného tažení oveček na Jeruzalém. Zde nejen že platí to samé, co jsem napsal o sestříhané filmové verzi seriálu Son of God, všechno co je na ní špatně je zde totiž ještě znásobeno předlouhou stopáží zabývající se jen a pouze Ježíškovým dobráckým úsměvem. Tímto zásadním obrácením stylu tak druhá polivna působí jako jiný seriál, který má blíž ke svému polo-oficiálnímu pokračování A.D. - The Bible Continues, než k zajímavému a zábavnému úvodu. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Jedno se Bibli upřít nemůže. Je to kniha, která položila základy etiky a morálky tak, jak je známe. Nemusíme být křesťany a přesto se pravidly Bible z velké části řídíme. Ale i přes to všechno v Bibli nevidím nic jiného, než jen sbírku více či méně reálných příběhů. První pětice dílů se zaměřuje na Starý zákon, který divák vidí jakoby z rychlíku. Je to akční, je to epické (špičková hudba), ale v malém čase dostane prostor až moc velká hromada postav. Rozhodně bych si dokázal představit pro Starý zákon alespoň dvojnásobný počet epizod. Těšil jsem se stvoření světa, na Adama a Evu, na příběh Noeho, na Kaina a Ábela - tyto příběhy byly jen letmo zmíněny a to je škoda. Když už zpracovávám takovou látku, jako je Bible, tak už bych to udělal pořádně. Druhá polovina zaměřující se především na příběh Ježíše Krista je možná méně akční a tím pádem i utahanější, ale především (narozdíl od první půlky seriálu) působí kompaktně a neskáče v čase o desítky let každou druhou scénu. Seriál jako celek je hodně na úrovni, působí svěže a moderně, občas bych ubral těch náboženských žvástů, kterých bylo zejména v poslední epizodě až moc, ale neměl jsem pocit, že by mi tvůrci vyloženě něco vnucovali. Každopádně Diogo Morgado ve mě vzbuzoval obrovský respekt, jen těžko bych si dokázal představit pro roli Ježíše Krista lepší casting. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (14)

  • Keďže autori si netrúfali prerozprávať celú Bibliu, vybrali si 5 silných príbehov zo Starého a 5 z Nového zákona. (kacer4)
  • V deváté části "Passion" čte velekněz Caiaphas (Adrian Schiller) oddíl ze starého zákona, přesněji z Tóry, přitom směřuje ukazovátkem zleva doprava, přičemž hebrejština se čte zprava doleva. (Kuny27)
  • První slova seriálu jsou i první slova Bible - Genesis, kapitola první, verš první. A poslední slova seriálu jsou poslední slova Bible - Zjevení, kapitola dvacátá druhá, verš dvacátý první. (Kuny27)

Související novinky

Televizní Ježíš vstane z mrtvých na plátnech kin

Televizní Ježíš vstane z mrtvých na plátnech kin

27.11.2013

Můžete za tím vidět snahu tvůrců vytěžit ještě pár dolarů z už tak úspěšného projektu. Ale možná jde jen o to, aby bylo slovo Boží zprostředkováno dalším divákům. Ehm. Tak nebo tak, stanice History… (více)

Reklama

Reklama