Reklama

Reklama

Old Shatterhand

  • Západní Německo Old Shatterhand (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Vinnetou usiluje o uzavření mírové dohody mezi indiány a bělochy. Tomu se však snaží zabránit kapitán Bradley, jenž se za tím účelem spolčil s desperátem Dixonem. Ten ve spolupráci s proradnými Komanči přepadává osadníky a na místě masakrů nechává těla zabitých Apačů, jež mají Vinnetouův kmen očernit. Do zajetí protivníků upadl Vinnetouův adoptivní syn Tujunga, ale zachrání ho hrdinný Old Shatterhand. Ten se vydává za míšenkou Palomou, kterou má doprovodit do bezpečí, ale zjistí, že u ní nalezl útočiště syn pobitých osadníků, jenž by coby svědek mohl mít zásadní roli v celém konfliktu. Vinnetou mezitím ve snaze zabránit otevřené válce mezi Apači a Komanči vyzývá na souboj muže proti muži svého rivala, náčelníka Velkého medvěda… Úspěch Pokladu na Stříbrném jezeře podnítil k natáčení dalších mayovek nejen původního producenta Horsta Wendlandta, ale i jeho největšího konkurenta Artura Braunera, šéfa společnosti CCC Film. Ačkoli Wendlandt vlastnil práva na veškeré Mayovy knihy odehrávající se na Divokém západě a měl na účinkování v nich smluvně vázané i hlavní hvězdy Pierra Brice a Lexe Barkera, Brauner prostě přišel s projektem Old Shatterhand. Jelikož žádná kniha s tímto názvem neexistovala, nemohl Wendlandt proti tomu nic dělat. Výrobu filmu provázela řada nesnází, především pak opakované výměny scenáristů, kdy poslední dokonce proběhla ještě v první den samotného natáčení. Podobné průtahy provázely i angažování režiséra, ale bez komplikací se neobešlo ani samotné natáčení, stižené různými nehodami i nepřízní podzimního počasí. Částečně kvůli průtahům, ale především díky vysokým ambicím Artura Braunera i finančním nárokům Lexe Barkera se film Old Shatterhand stal nejnákladnějším projektem v celé sérii mayovek z šedesátých let. Rozpočet byl ale vyrovnán úspěchem snímku a jeho prodejem do desítek zemí, dokonce včetně bývalého Sovětského svazu. (Česká televize)

(více)

Diskuze

Marek06

Marek06 (hodnocení, recenze)

Po více než šesti letech bude tenhle film konečně v televizi. Děkuju, ČT.

Mariin

Mariin (hodnocení, recenze)

Klady: barvitost, nádherné exteriéry, krajina, romantika ve spojení s hudbou, výrazní herci, dějový spád, hezké ženy, výrazní muži, napětí, mix westernu a "mayovky", jistá unikátnost spojení spaghetti a dobrodružné indiánky - svým způsobem ojedinělý velkofilm s prvky filmové "reinlovky" a eurowesternu. Velmi, velmi působivá hudba Riz Ortolaniho! Pro české diváky navíc: vynikající cz dabing z 60. let!

Zápory, resp. co možná zasloží výtku: nejde ani v nejmenším o přepis literární mayovky, ani o ducha Reinlových filmových mayovek. Vinnetou a Old Shatterhand nezapadají do šablony idealistických Reinlových mayovek. Nejsou neomylní, nejsou to supermani. Kladné postavy jsou zranitelné, nevinné děti mouhou být zabity v přímém přenosu.

Přesto se však jedná o mimořádné filmové dílo, v jistém smyslu zcela ojedinělé, tedy o syntézu "spaghetti a Vinnetoua". Vlastně dosud jediný velkofilm na toto téma. Víme o sporech a problémech, které předcházely vzniku tohoto filmu. Přesto však výsledek je velmi dobrý. Do budoucna bude pro filmové historiky i zajímavé prozkoumat židovský podíl na tomto "vinnetouovském westernu", zdá se, že není nezanedbatelný (v případě Reinlových vinnetouovských filmů byl zřejmě nulový)...

Uživatel Mariin smazal svůj příspěvek.

majo25

majo25 (hodnocení, recenze)

No mne zase táto mayovka nesadla, ba by som povedal, že z pomedzi vinnetouvských mayoviek s Old shatterhandom, patrí tento film medzi slabšie. Velmi slabý záborák a Battaglia nedostal vela priestoru, nudná prvá polka filmu a takisto koniec je trochu laxný (a miestami nudí). Hlavná zápletka je však dobrá, humoru je pomenej (čo je plus), Vinnetou je chladnokrvnejší a jeho súboj s ... Medveďom velmi zaujímavý (mal v ňom namále). Na pár momentov sa mihne aj Gojko.  Filmu uberá aj dlhšia stopáž. Hodnotenie: 60%

donkocicak

donkocicak (hodnocení, recenze)

"Old Shatterhand" je pro mě po slavných čtyřech dílech Vinnetoua nejlepší mayovkou spolu s Údolím smrti, které je také výborné.

Mariin

Mariin (hodnocení, recenze)

Rozhodně bych místo vinnetouvské "Velké čtyřky" používal označení "Velká pětka", totiž právě s tímto filmem. Ačkoliv je poznat jiný autorský, resp. režisérský "rukopis" než má Harald Reinl, příběh je pojat westernověji a Vinnetou zde vystupuje jako nesmiřitelný bojovník, má film svoji kvalitu. Výborný český dabing a vynikající Ortolaniho hudba jen umocňují pěkný zážitek z tohoto dalšího dobrodružství pokrevních bratrů. Podle mého názoru Fregoneseho film patří ke klasice žánru spolu s Reinlovými filmy.

Spinosaurus

Spinosaurus (hodnocení, recenze)

Podle mě je to nejlepší mayovka se skvělím záporákem(nepočítám poklad a vinnetoui).Kdo je pro můj názor?

Reklama

Reklama