Reklama

Reklama

Old Shatterhand

  • Západní Německo Old Shatterhand (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Vinnetou usiluje o uzavření mírové dohody mezi indiány a bělochy. Tomu se však snaží zabránit kapitán Bradley, jenž se za tím účelem spolčil s desperátem Dixonem. Ten ve spolupráci s proradnými Komanči přepadává osadníky a na místě masakrů nechává těla zabitých Apačů, jež mají Vinnetouův kmen očernit. Do zajetí protivníků upadl Vinnetouův adoptivní syn Tujunga, ale zachrání ho hrdinný Old Shatterhand. Ten se vydává za míšenkou Palomou, kterou má doprovodit do bezpečí, ale zjistí, že u ní nalezl útočiště syn pobitých osadníků, jenž by coby svědek mohl mít zásadní roli v celém konfliktu. Vinnetou mezitím ve snaze zabránit otevřené válce mezi Apači a Komanči vyzývá na souboj muže proti muži svého rivala, náčelníka Velkého medvěda… Úspěch Pokladu na Stříbrném jezeře podnítil k natáčení dalších mayovek nejen původního producenta Horsta Wendlandta, ale i jeho největšího konkurenta Artura Braunera, šéfa společnosti CCC Film. Ačkoli Wendlandt vlastnil práva na veškeré Mayovy knihy odehrávající se na Divokém západě a měl na účinkování v nich smluvně vázané i hlavní hvězdy Pierra Brice a Lexe Barkera, Brauner prostě přišel s projektem Old Shatterhand. Jelikož žádná kniha s tímto názvem neexistovala, nemohl Wendlandt proti tomu nic dělat. Výrobu filmu provázela řada nesnází, především pak opakované výměny scenáristů, kdy poslední dokonce proběhla ještě v první den samotného natáčení. Podobné průtahy provázely i angažování režiséra, ale bez komplikací se neobešlo ani samotné natáčení, stižené různými nehodami i nepřízní podzimního počasí. Částečně kvůli průtahům, ale především díky vysokým ambicím Artura Braunera i finančním nárokům Lexe Barkera se film Old Shatterhand stal nejnákladnějším projektem v celé sérii mayovek z šedesátých let. Rozpočet byl ale vyrovnán úspěchem snímku a jeho prodejem do desítek zemí, dokonce včetně bývalého Sovětského svazu. (Česká televize)

(více)

Recenze (198)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Příběh se sice rozvíjí hodně pomalu a na tradici těch top moc nenavazuje (možná výpravností, jak rád říkám - je to jediný velkofilm mezi mayovkami), nicméně to není zlatokopecký film, snažící se znásilnit ÚPLNĚ VŠECHNO kvůli prachům. A to se velmi cení. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Trošku mě tam chyběla ta romantika divokého západu jakou tolik miluji ve známějších dílech.Na druhou stranu film rozhodně nepostráda nápětí , jen bych řekl zbytečně natahované. Hodně se píše v souvislosti s "mayovkami" že byli natáčený v NP Plitvická jezera, ale tady mě to spíše připomínalo NP Krka. Opravdu nádherná kulisa . ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Ačkoli tenhle film stojí mimo legendární trilogii a nikdy nedosáhl věhlasu Stříbrného jezera, je velice zábavným příspěvkem do rodiny mayovkových westernů. Ačkoli... S dílem Karla Maye ho zjevně spojují jen jména hrdinů a narozdíl od filmové trilogie se vykazuje trochu nepochopitelnými odchylkami v atmosféře (snaží se být výpravnější a jaksi věrohodnější, co se reálií týče, výsledek však sotva ohromí) a charakterech postav (Vinnetou působí animálním a nerozvážným dojmem)... Zápletka je hodně poplatná Rudému gentlemanovi a její povedenější variaci lze najít v Posledním výstřelu, ale nešť... Napínavé to je, jugoslávské přírodní skvosty jsou lahůdkou pro oko, papundeklové kaktusy zákuskem pro bránici a Lex Barker přesně tak heroický, jak jsem ho v dětství zbožňoval. Soundtrack je docela slušná vykrádačka spaghetti westernů a i kvůli němu celkový dojem odpovídá spíše třem hvězdičkám... Prostě tomu chybí ta vřelost a domáckost slavnějších filmových mayovek. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmů, které v dětství obdivujete a milujete, aby jste se mu v dospělosti vyhýbali... Je to škoda, protože májovky mají své kouzlo, ale to filmové upadá s růstem opravdu dost rychle a výsledné 4* jsou jen slabá útěcha, kterou snad již nebudu muset snižovat. Lex Barker i Pierre Brice jsou ovšem stále skvělí. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Rád bych věděl, zda v příběhu vůbec něco z Maye je. Sám jsem opravdu nepřišel, na to jakými událostmi z života Old Shatterhanda je inspirován, a to jsem četl skoro všechny mayovky. Vždycky mě přímo děsil závěrečný masakr, při kterém úplně nesmyslně umřou desítky vojáků i indiánů, žádného takového krvavého, zbytečného a nesmyslného sebevražedného útoku by skutečný Vinnetou nikdy nebyl schopen! ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Tenhle příběh Karel May neodvyprávěl, proto mě překvapuje, že stále funguje. V lecčems jde sice proti zavedeným mírumilovným pravidlům, ale Vinnetouova zášť vedoucí až na válečnou stezku je hodně dlouho gradovaná a pochopitelná. Je ale vidět, že nová produkční společnost (která získala Briceho k Barkerovi jen s velkým štěstím) se chtěla přiblížit klasickým americkým westernům. Chladný záporák Bradley, emancipovaná Bílá holubice nebo horlivý Tujunga jsou zkrátka postavy, které by do knižních Mayovek nepasovaly, tím spíš děj, který příliš na optimismu nepřidá. Díky charismatu hlavní dvojice je ale Old Shatterhand na lepších 70% a s menším přimhouřením oka ho lze zařadit ke zlaté kolekci. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Zabíjanie je najľahšia, ale nie vždy správna cesta k víťazstvu.“ V podstate pekne drsné, samozrejme bez krvi, ale aj tak (úmrtie minimálne dvoch postáv ma zaskočilo a spomenúť musím aj finálny masaker, kedy zahynie asi stovka postáv pri absurdne natočenom obliehaní vojenskej pevnosti, ktorá dodnes rozčuľuje nesystematickým, hoci zrejme realistickým, nabiehaním "naivných" a zle organizovaných Indiánov do dráhy strely). Hudobný motív pripomína Sedem statočných. Medzi Old Shatterhandom a jeho červeným bratom to prekvapivo takmer vôbec neiskrí, väčšinu času sú beztak rozdelení. Scenár trocha nudný, ale inak zaujímavý. Divný film. Ale nie zlý. Na postave Old Shatterhanda sa mi vždy páčilo, aký je neohrozený a sebavedomý a aj keď ho občas chytia a spútajú, je nám jasné, že to nakoniec zvládne, nebojí sa sily, moci peňazí, ani arogancie a ide si proste to svoje (aj keď uznávam, že v tomto filme je predsa len už fakt dosť namachrovaný, až je to čiastočne na škodu veci). Za detskú nostalgiu pridávam štvrtú hviezdu, nehnevajte sa za to na mňa. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

I přes přitvrzení ve scénáři zůstává film Old Shatterhand na motivy Karla Maye jen pohádkou o westernech - postavy i děj jsou až příliš černobílé. "Vinnetou vyzývá Velkého Medvěda, aby soubojem skončili svou nenávist." Přispívá k tomu i šroubovaný jazyk indiánů a neuměle natočené souboje, stejně jako naivní dopředu odhadnutelný vývoj filmu. Hudba je povedená a podmanivá - byť totálně vykrádaná s názvuky Bernsteina i Morriconeho - a vápencová údolí krásná. Kouzlo dobrodružství ale pro mne někam zmizelo. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=AutXru26_qI ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Už jen pro ten Vinnetouův warpaint nemůžu jinak, než dát pět hvězd. Dodnes mi to připomíná, že byl strašně nasraný. A nasraný Vinnetou je pořád lepší, než hláškující Old Shurehand, který brzy vystřídá Lex Barkera. A tím pro mne končí éra vinnetouovek. Těch dobrých, sytě barevných, s uchvatným hudebním doprovodem a s Lexem Barkrem a Pierrem Bricem v hlavní roli. Co na tom, že kavaleristy a bandity hráli pořád dokola ti stejní herci německého či italského původu? Co na tom, že všichni indiáni byli nějací osmahlí Jugoslávci, kteří do jednoho měli sériově vyráběnou paruku s čelenkou a všichni tak působili jako partička přihřátých Eskymáků na maškarním plese u Plickvických jezer. Na tom prostě nesejde. Tu krásnou vzpomínku na ta nejdrsnější dobrodružství od Llana Estacada po Yellowstone mi nikdo prostě nevezme. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Pravda je jako vichřice. Vane jen jedním směrem. Kdo se jí staví do cesty, toho snadno smete.“ Tohle moudro Vinnetoua samozřejmě čteme tak, že pravdu zosobňuje on a jeho bílý bratr. V úvodu smutně kouká, když jej opouští, ale zároveň dobře ví, že je potřeba nastolit rovnoprávnost ohnivé vodě a prohnilým modrokabátníkům navzdory a tohle je práce pro pěsti a henryovku Olda Shatterhanda. Co na tom, že tenhle Martin Luther King Divokého Balkánu stráví finální bitvu odpočinkem u sloupu.. Mocně akční, stopáží nejdelší a v 70 mm formátu Superpanorama epicky nasnímaná mayovka, která nezaryté fandy zaujme leda koncem malého Holanďana (chvíli jsem věřil, že měl tlučhuba Hawkens zamlžené zrcátko) a nebezpečně povědomým hudebním doprovodem (trochu Sedm statečných, trochu spaghetti a snad i něco z Teskně hučí Niagára).. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem obdivovala toho německého greenhorna jak umí střílet svou henryovkou takhle pěkně od pasu a pokaždé se trefí. Cítím ale, jakoby tento film malinko pokulhával za svými staršími brášky, je takový vleklý. A taky ... nelíbilo se mi jak dopadl malý přeživší Holanďánek, takový osud mu napsán být nemusel. Takový Rik Battaglia je prostě úžasný, který si zahrál snad v každé vinetouovce, v každé si zahrál záporáka a v každé ho spravedlivě odrovnali. Zřejmě ne důkladně. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Od ostatních filmů série se "Old Shatterhand" v mnohém liší. Je pojat mnohem více westernověji, záběry kamer jsou rozsáhlejší, jiný režisér, rozsáhlá koprodukce. S dílem Karla Maye to má společného asi jen hlavní postavy. Ovšem není to na škodu. Po legendární čtyřce nejlepší díl. ()

castor 

všechny recenze uživatele

„Možná mě někdo z vás trefí, ale až tohle do vás vyprázdním,“ hrdinně okřikne bandity držíc v ruce svou věrnou Henryovku protřelý Old Shatterhand. Ubohým Apačům zas někdo ubližuje. Tentokrát jim jdou zas a znovu po krku ti, kteří si nepřejí mír mezi nimi a bílými osadníky. Zasypávat ohnivými šípy bandity a s věrností ke svému kmenu vyčkávat na kulku tak znovu budou desítky komparsistů, prérie brázdící Old Shatterhand i jeho pokrevní bratr nebo neustále se vracející záporák s tváří italského herce Rika Battaglia. Velká škoda, že mayovky vznikaly jak na běžícím páse. Když holt u kormidla nestál Harald Reinl, bylo takřka s železnou pravidelností zle. Tady to ještě nějak výrazně zlé nebylo, ale na slavnou čtyřku to zdaleka nemá!! ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

“Máyofky” ktoré teoreticky stáli za pozornosť mám za sebou, pričom môžem smelo skonštatovať, že Old Shatterhand je jednou z mála, ktorá oproti svojím slávnym predchodcom stojí za pozornosť. Ľahší nadpriemer .. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Co naplat. Old Shatterhand byl vždycky takovej specifickej. Film na mě vždycky působil takovým velkolepým dojmem. Prostě je tu vidět snaha udělat nějakej opravdovej Mayovskej velkofilm. No povedlo se to tak napůl. Možná se vám bude zdát, že při hledání chyb řeším vyložený kraviny a detaily, ale nemůžu si pomoct. Změna stylu je tu místy patrná až moc nová hudba (ani jednou nezazní klasický motiv) Možná trochu přepálená stopáž a nové exteriéry. Já teda nevím, ale příjde mi jako blbost aby měli Apači svoji vesnici na břehu nějakýho jezera když ve všech filmech byla jinak použita ta vesnice u řeky Rio Peko. Další věc je pak fakt (ale za to film nemůže) že nepochopím proč ti kokoti z Densy home video když film vydali vystříhali spoustu scén a dialogů a já se vždycky divil, že některý scény nebo rozhovory nedávali smysl, nebo byli jakoby utnutý předčasně. Jinak plusy : Určitě záporáci (Madison, Battaglia) dále souboj Vinnetoua z Velkým medvědem a závěrečné finále. Celkově mi to vychází na lehce nadprůměrnou Mayovku a dávám jí 55% ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Předposlední a trošku neprávem opomíjený díl nerozlučné dvojice. Útok Apačů na pevnost je skutečně drtivý. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Film je to sice blbější než hejno dodo slepic, jeho hrdinové se chovají až netypicky kreténsky, ale kopnul mě o čtvrt století zpátky, přivodil nostalgii jak sviňu bachyňu a kromě toho jsem dostala chuť si zase po dlouhých letech přečíst nějakou mayovku. Možná se tomu nečekanému podnětu ani nebudu bránit... Kromě toho se málokdy přistihnu při hlasitém hihňání a u "Old Shatterhanda" se mi to stalo několikrát: třeba souboj náčelníka Apačů s náčelníkem Komančů mi přivodil regulérní záchvat smíchu - ta choreografie!:-))). 55% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Asi nejslabší filmová mayovka provázená však skvělým původním dabingem a lepším obrazem, než-li tomu je u některých jiných seriových filmů. Tentokráte stojí dva "bratři" proti bandě v modrých oblecích a pod krytím Armády Spojených států. amerických. Bandita Dixon a vše plánující Bradley jsou pro trochu té bohaté půdy schopni všeho... ()

Reklama

Reklama