Reklama

Reklama

První setkání a velké dobrodružství legendárního indiánského náčelníka a jeho hrdinného přítele Old Shatterhanda... V nekonečných pustinách americké prérie znějí hlasy stavebních dělníků a výbuchy dynamitových náloží. Napříč územím indiánů kmene Apačů má vést dráha „železného oře“. Když Vinnetou, syn náčelníka Apačů se svým přítelem a učitelem Klekí-Petrou přijíždějí do ležení bledých tváří protestovat proti bezohlednému zabírání starých indiánských lovišť, je Klekí-Petra zákeřně zavražděn a Vinnetou zajat… Filmové zpodobnění prvního společného dobrodružství ikonické dvojice Vinnetou a Old Shatterhand vzniklo v roce 1963, rok po Pokladu na Stříbrném jezeře. Právě velký kasovní úspěch prvního snímku, jenž původně vznikal jako samostatný projekt, vnuknul tvůrcům v čele s producentem Horstem Wendlandtem myšlenku vytvořit na základě dobrodružných románů Karla Maye mnohadílnou filmovou sérii. Režie se opět ujal Harald Reinl, jenž se již v předchozích letech etabloval coby zkušený řemeslník kriminálek podle předloh Edgara Wallace a sérií mysteriózních krimi s padouchem dr. Mabusem. Štáb i herecký ansámbl zůstal z větší míry stejný jako v případě Pokladu na Stříbrném jezeře. Hlavním přírůstkem po boku hlavních představitelů Pierra Brice, Lexe Barkera, a ostatně i Ralfa Woltera, jenž ztvárnil populární komickou figurku Sama Hawkense, byla mladá francouzská herečka Marie Versiniová, které role křehké Nšo-či vynesla v srdcích nejen německých diváků nehynoucí slávu. Partu ústředního záporáka Santera se zhostil populární charakterní herec Mario Adorf. Film, jenž se natáčel v letních měsících roku 1963 v exteriérech v Jugoslávii, měl premiéru v prosinci a stal se nejúspěšnějším německým filmem roku 1964. (Česká televize)

(více)

Recenze (506)

golfista 

všechny recenze uživatele

Zidealizovaný, ale nezapomenutelný pohled na počátky soužití indiánů a bílých stavitelů trasy železného oře napříč územím Apačů. Nostalgie jako hrom, ale nedávno jsem si ho pustil a zase to kupodivu fungovalo. Jenom jak se ozve ta muzika :) ()

Lima 

všechny recenze uživatele

S románovou předlohou to má, stejně jako u jiných zfilmovaných mayovek, pramálo společné, ale jinak je to docela příjemná zábava. Sice zub času za ta léta původní dojem notně nahlodal, ale nostalgie je vážně mrcha a já pod čtyři* nepůjdu. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Tohle je věc, která asi bude fungovat navždy jako kult. Má to spoustu chyb a vůbec nejde o kvalitní film a v kdyby nědo dneska natočil něco podobného, asi by ho kritici pěkně hnali, ale tohle je prostě Vinnetou a Old Shatterhand tak, jak je všichni známe a máme rádi. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Ruku na srdce, kdo můžete říct, že jste to jako děti nesledovali s otevřenou pusou a nechtěli být jako Olda Šetrnej? Ale život jde dál, a při nejlepší vůli, dneska už mě to moc nepobaví. Ale byly to krásný časy... ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Na tomhle filmu mi nejvíc vadí onen infantilní humor postavy jménem Tuff-Tuff. Tenhle humor a Chris Howland lépe fungovali ve snímcích Orientální série. Jinak všechno ostatní zde klape. Exteriéry, odzbrojujícím způsobem nevinná Marie Versini, hudba. Ale ten humor... No tak jo, 90%, dejme tomu... Na hvězdičkovém hodnocení ten jeden a zároveň veliký zápor však musí být vidět! ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Kolikrát já přečetl Mayovky ? Kolikrát já viděl nejslavnější filmové podoby.Když jsme tento film viděl poprvé,za bolševika / to se muselo dabovat skvěle: "můj rudý bratře" /, stála se na tento film v kině květen neuvěřitelně dlouhá fronta, já vyšel z kina jak očarovaný hned druhý den jsem si hrál v parku na Old Shatterhanda a rozkopával jsem bábovičky na písečku.Tolik mě uchváltila romantika a kouzlo divokého západu za naprosto kouzelného hudebního doporvodu.Dnes už nic nerozkopávám,ale k tomuto filmuse vrácím vždycky hrozně rád. HOWK ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Pátou hvězdičku prostě nedokážu dát. A asi je to tím, že jsem film poprvé neviděl jako dítě a ani jsem na něj nestál fronty v letňáku jako řada zdejších pamětníků. Dokonce asi budu jeden z mála, který dřív byl na Plitvických jezerech, než jsem viděl první díl Vinnetua. Ale s roky na něj dostávám čím dál tím větší chuť a musím říct, že naprosto chápu, proč je pro mnohé Vinnetou takovou legendou. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Vinnetou, Old Shatterhand, Sam Hawkens, Karel May... Hrdinové mého dětsví. A všechny postavy knihy měly tváře svých filmových protějšků, alespoň v mé hlavě dokázaly "vinnetouovky" přebít i výtečné ilustrace Zdeňka Buriana. Samozřejmě, z hlediska rýpala analytika je to velmi naivní a tak trochu neumělá nápodoba westernu, jenže co naplat, nostalgie je mocná čarodějka a já dodnes nedám na tenhle koprodukční skvost dopustit. Oproti knize je sice trochu méně lyrický, ale přesto vystihuje jejího ducha a já se k němu budu vždy rád vracet, i když už jsem chlapeckým mokasínům dávno odrostl a mou stříbrnou pušku (zhotovenou z kvalitního polystyrénu) zavál nemilosrdný čas... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Klasika všech klasik, kterou když vidíte jako dítě, tak neznáte lepší, ale po delším čase se pomalu vytrácí část kouzla. Je to škoda, protože takových filmů je více a v pozdějším věku divák tento film nedokáže tak bezmezně milovat a vidět i několikrát za sebou. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Docela zdarile prevedeni uchvatneho vypraveni Karla Maye o jednom statecnem indianovi, kteremu nelze uprit uprimnou snahu o realisticke ztvarneni zivota techto bojovniku. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Indiánská westernová evropská klasika... Ono to tak prý ve skutečnosti vůbec nebylo, Karel May si to prý všechno kompletně vymyslel a vyfabuloval, v Americe nikdy ani nebyl, ale přesto to jak v knihách, tak i v jejich filmových adaptacích funguje. Holt mýtus je prostě mýtus... ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Karel May se díky Vinnetouovi stal věčným spisovatem (alespoň v Německu a u nás), přestože jeho všechny slavné romány včetně Vinnetoua jsou psány takřka jako podle kopíráku. Vlastně jde vždy o jedno: Old Shatterhand (ve skutečnosti ne příliš skromná pseudo-autobiografie samotného Karla Maye) se seznamuje s nějakým slavným bílým zálesákem (Sam Hawkins, Old Death, Old Firehand, Sans-Ear, Old Surehand, apod.) a řeší problémy s vůči Apačům nepřátelským kmenem (Kiowové, Komanči, Siouxové) samozřejmě za pomoci svého rudého bratra. Toto pochopitelně do filmové verze příliš převést nešlo, a tak bylo zvoleno jiné paradigma, a to zlá banda bělochů, většinou pod vedením ďábelsky vyhlížejícího černovlasého Maria Adorfa (mimochodem v osobním životě velký přítel Piera Briceho), která je postupně "masakrována" Old Shatterhandem, hodnými indiány či vojáky. A jak se ukázalo funguje to na jedničku! ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Martin Böttcher: 1. Old Shatterhand-Melodie ,2. Ölprinz-Melodie ,3. Old Surehand-Melodie ,4. Schut-Melodie ,5. Mason-City-Melodie ,6. Banditen-Thema ,7. Tramp-Melodie ,8. Winnetou-Melodie ,9. Unter Geiern ,10. Grand Canyon-Melodie ,11. Holidays for Bees ,12. Liebesthema ,13. Chinla-River-Song ,14. Apanatschi ,15. Rib-Melodie ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Nezapomenutelný film a pro mě i navždy kult v tom nejpůvodnějším slova smyslu. Odříkávám repliky naučené v šesti letech a čím jsem starší, tím mě závěrečná bitva na Nugget-tsilu dostává víc. Nedávno jsem přemýšlel, který film jsem viděl nejvíckrát a po delší úvaze jsem musel přiznat, že to Společenstvo Prstenu nakonec opravdu nebylo.. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„A aká bude moja zbraň?“ – „Odvaha a rýchlosť.“ Tak takto to celé začalo. No, vlastne nezačalo. V skutočnosti sa to začalo už o rok skôr v Poklade na Striebornom jazere, o ktorom si mnohí myslia, že ide o predposledný diel série, ale v skutočnosti sa poklad hľadal ako úplne prvý a Winnetou 1 paradoxne (napriek číslovke v názve) prišiel až po ňom. Čo z neho logicky robí prequel, keďže v Poklade na Striebornom jazere boli Winnetou a Old Shatterhand „bratia“, kým vo Winnetou 1 sa ešte len spoznávajú a dôjde na legendárne rezanie zápästí na znak priateľstva. Zaujímavé na scenári je, že hoci obsahuje typického mayovského belošského fúzatého zlosyna bažiaceho po moci a peniazoch (a obklopeného tridsiatkou na všetko odhodlaných bastardov, ktorí najskôr strieľajú a potom sa pýtajú), je to skôr ako keby vedľajšia, pre dej nie príliš dôležitá dejová linka. Tvorcovia sa sústredili na prvopočiatky vzťahu náčelníka Apačov a nemeckého inžiniera so zmyslom pre spravodlivosť. Objavuje sa tiež Winnetouova sestra Nšo-či, ktorá sa absurdne zamiluje do Old Shatterhanda a na konci Old Shatterhand vraví, že aj on do nej, ale zdalo sa mi, že je mysľou pri výkresoch. Pozoruhodné je, že hoci tu Nšo-či umrie, tak v Old Firehandovi (ktorý vznikol o 3 roky neskôr) vystupuje. Nejde však o prequel, lebo v Old Firehandovi Winnetoua titulujú náčelník Apačov, k čomu ale došlo až tesne po smrti jeho otca v dnešnom filme, pričom ale Nšo-či zomrela pár minút po otcovi. Ešte stíhate? Winnetou 1 je vcelku drsný, krvavé detaily v ňom samozrejme nenájdete, ale bodnutie nožom do krku alebo finálna akcia (zakončená šplhaním sa očividne o vlastnej prehre presvedčeného zlosyna, ktorého ak nezabije pád z výšky, tak nabodnutie na pripravené oštepy zaručene) sú naturalistické aj bez explicitnej krvi. Páčilo sa mi, ako sebavedomo je poňatý Old Shatterhand, viď. napr. jeho likvidácia v saloone, ktorá vyzerá pomaly až ako superhrdinská paródia. Nad scenárom sa mi občas zastavoval rozum (to je aká férovosť, že Old Shatterhandovi nielenže nedali zbraň, ale rovno mu urobili dieru do kanoe?). ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Oproti Pokladu na Stribrnem jezere zlepseni v skoro vsech smerech. Zacnu s tim, co se nezlepsilo. Zaporak. Neni vylozene spatnej, ale Herbert Lom to zkratka neni. No a z vedlejsich vtipnejch postav vypad basnik a motylkar tu hraje jinou postavu, ale nemene vtipnou. No a v cem se film zlepsil. Jednak pribeh je zajimavej, kolikrat i napinavej a absolutne nepusobi komicky, to obstarava akorat par hlasek v ceskym dabingu, ktery pusobi trochu usmevne. Navic se dobrou pulku filmu strili, chcipne spousta postav a dojde k vysvetleni, kdo je to ten Vinnetou a Shatterhand a jak se potkali a spousta postav je navic zajimavejc napsana. Pravdepodobne nejlepsi filmova mayovka. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Po létech jsem znovu shlédl Vinnetoua, kterého podobiznu jsem kdysi pyšně vlastnil na asi 15-ti centimetrovém razítku... Přes veškerou naivitu pro mne tento první díl své kouzlo neztratil. Je fajn zase jednou koukat na Vinnetoua, jak bodá svůj nůž do krku Old Shatterhanda, a Old Shatterhanda, jak mlátí pěstí náčelníka Apačů Intschu-tschunu, a říkat si: Tohle tam fakt bylo? :-). Trailer: http://www.csfd.cz/film/33362-vinnetou/videa/ ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejlepší díl z celé série. Lex Barker a Pierre Brice jakožto Vinnetou a Old Shatterhand jsou nezapomenutelní. Karel May se díky těmto filmům o apačích stal nesmrtelným spisovatel i když s jeho románovou předlohou to má pramálo společného. ()

Související novinky

Pierre Brice 1929 - 2015

Pierre Brice 1929 - 2015

06.06.2015

Po těžké nemoci zemřel v pařížské nemocnici herec Pierre Brice. Představitel legendárního Vinnetoua pocházel ze šlechtické rodiny. Vystudoval herectví a v počátcích se živil jako zpěvák. Hereckou… (více)

Reklama

Reklama