Reklama

Reklama

Vinnetou - Rudý gentleman

  • Západní Německo Winnetou - 2. Teil (více)
TV spot

Pokračování dobrodružného příběhu o přátelství indiánského náčelníka Vinnetoua a jeho bílého bratra Old Shatterhanda. V kraji řádí Forresterrova banda vrahů, která vypaluje indiánské vesnice a neváhá zmasakrovat kolonu přistěhovalců, aby tak poštvala bílé proti indiánům. Náčelník Apačů Vinnetou a jeho pokervní bratr Old Shatterhand naopak chtějí uzavřít příměří mezi indiány a bílými. Pokrevní bratři vypracují mírový plán s vojáky a indiány kmene Assiniboi. To však není po vůli Forrestovu gangu, který se pokouší překazit plán všemi prostředky. V době mise se Vinnetou zamiluje do náčelníkovy dcery Ribanny, která která jeho cit vroucně opětuje. Náčelník Apačů však není jediný, kdo půvabnou indiánku miluje. Také mladý poručík Merril je okouzlen její krásou a chce ji za ženu. Jejich svazek má být zpečetěním přátelství mezi vojáky a indiány, a tak je mu Ribanna kmenem přislíbena... (TV Prima)

(více)

Recenze (277)

Lima 

všechny recenze uživatele

Ano, hudba je krásná, krajina kolem Plitvických jezer nádherná (nápad natáčet v bývalé "Jugošce" považuju za naprosto geniální tah německých filmařů) a srbský tělocvikář Gojko Mitič má svaly jako pravý indián :o), ale neodpustím si jako vášnivý čtenář mayovek hnidopišské rýpnutí - co to má, proboha (když už se to teda jmenuje Vinnetou), společného s předlohou? Odpověď je jednoduchá - vůbec, ale vůbec nic. V této souvislosti si nemohu nevzpomenout na nezasloužené nadávání tolkienovců v souvislosti s Jacksonovým Pánem prstenů, ovšem v případě Vinnetoua se nedá mluvit ani o základní dějové kostře. Tato filmová trilogie nemá s knihama absolutně nic společného (mimo několika styčných bodů v prvním díle). Takhle jsem nucen přetrpět páně scenáristovu banální zápletku, i když - ano - hezky natočenou. Přesto mi zůstane milá vzpomínka na dětství, kdy jsem v plném kině prožíval všechna Vinnetouova dobrodružství a vášnivě sbíral filmové pohlednice :o) ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Z hlediska té "dobré filmařiny" Haralda Reinla nejlepší mayovka. Dostatek patosu, dostatek akce, všichni už víme jak a co máme hrát...tohle měl být slogan na plakátech. Navíc ten nejkultovnější záporák ;-) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jako já bych asi až takovej gentlaman nebyl, ta Rybana byla fakt pěkná kočina no, ale v zájmu míru a přátelství ,ale kdež v tomhle s Vinnetouem nesouhlasím, jde přeci o holku ne? ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Rudý gentleman byl pro mne ve filmové trilogii vždycky až číslo tři, protože zdaleka nemá napětí jedničky a zdrcující emoční ofenzívu Posledního výstřelu. Rozhodně nejslabší článek. Přesto by bez "DDRibanny" nebyl tenhle trojdílný filmový epos kompletní. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Kniha se stejným názvem, kterou jsem četl v dětství i v dospělosti s radostí několikrát, má v sobě touhu po pomstě na Santerovi, sólové odbočky Old Shatterhanda v přestrojení za detektiva, cestu až k hranicím s Mexikem - a na to všechno je třeba zapomenout. Harald Reinl na to šel od základů jinak a chytil se dějových provázků, které v knihách zůstaly jen v záblescích vzpomínek vedlejších postav. Oproti většině adaptací literárních děl to ale bylo zázračně správné rozhodnutí. I roky poté, co jsem tuhle dvojici plnou ideálů hltal poprvé, jsem pořád stejně přimrazen. Kombinace dobrodružství a romantiky snad nikdy předtím ani potom nebyla takhle dokonale vyvážená. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Winnetouovu manželku Ribannu všetci poznajú. V rámci mayoviek sa jedná o kultovú postavu. Mimochodom, v tom čase šlo zároveň o režisérovu manželku, ale to je určite len náhoda. Vtip je v tom, že Ribanna jednak nikdy Winnetouovou manželkou nebola (na konci nekompromisne končí v náručí modrookého Terenca Hilla, ktorý si následne zahral ešte v troch mayovkách, zakaždým inú rolu) a jednak sa objavila v jedinom filme (áno, Karin Dor si zahrala síce ešte v niekoľkých ďalších mayovkách, ale zakaždým odlišnú postavu). Toľko k faktom. A aký je Winnetou 2? Po scenáristickej stránke tradičná klasika - zlí belosi šikovne využijú vo svoj prospech vrodený rasizmus iných belochov, narafičia na Indiánov krvavý čin a všetci belosi (samozrejme v čele s vojakmi) na to ihneď skočia a chcú Indiánov pozabíjať. Tam, kde film stráca na scenári, získava na kastingu. Grázli sú poriadne nechutní a svojím spôsobom charizmatickí. Nechýba medzi nimi Klaus Kinski, prekvapivo však nehrá ústredného zloducha, ale len jeho pomocníka. Vo finále mu prajete bolestivú, dlhú a originálnu smrť... na čo ho strelia do chrbta a on padne na zem a finíto. Humornú stránku zaobstaráva osvedčený lovec motýľov (tentokrát však skôr lovec zážitkov) lord Castlepool a básnik prérie v roztopašnom poňatí Mirka (!) Bomana. Zaujímavé na týchto komických postavičkách (ďalej napr. Sam Hawkins) v mayovkách vždy bolo, že to vedeli nielen s ústami, ale aj so strelnými zbraňami. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Druhej dil Vinnetoua uz pusobi lehce stereotypne. Hraje stale stejna hudba, mame tu stale stejnou prirodu a opet se resi uzemi indianu, ale zatimco v prvnim dile slo o zeleznici, tady de o naleziste petroleje. Navic nechapu, proc, kdyz sem ukecali Klause Kinskiho, tak nedostal hlavni zapornou roli, ale dela jen poskoka dost nevyraznymu zaporakovi. Naopak me potesil Terence Hill, kterej se objevuje v mayovce v tomhle filmu poprve. A je skoda, ze tu chybi plesoun. Dalsi problem je lehce nevyrovnanej dej, obcas jsou fajn prestrelky, sem tam nejaka docela zajimave natocena scena a oproti tomu obcas dlouhy ukecany zabery, kdy se nic nedeje a lehce to nudi. Ale porad se jedna o nadprumernej film. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Klasika, která i po letech dokáže potěšit. Tentokrát i prezident Lincol požaduje, aby nedošlo k válce s Indiány. Bohužel bandy, která se potloukají po kraji začínají vypalovat vesnice, ale VInnetou s Old Shatterhand se to nehodlají nechat líbit..... ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

V tomto díle se partička povedených traperů v čele s náčelníkem Apačů Vinnetouem a jeho bílým bratrem Old Shatterhandem vydají zachránit mladou bledou tvář poručíku Merrillovi, který se ale zabouchne do Rybanny, která je ale udělaná do Vinnetoua. A Old Shatterhand, který si zas myslí na mrtvou Nšo-či, nám tak uzavírá tento milenecký lichoběžník. Přesto se všichni tři tak nějak spřátelí a spojí síly proti prohnanému Forrestovi, kterému nejde jen o ropu. S pomocí celého kmene Assiniboiců vrcholí bitva v jejich tajných jeskyních. Film patří do hvězdné trojice mayovek a dokonce tu máme možnost vidět mladého Terence Hilla anebo Klause Kinského. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

No, rozepisovat se tu nebudu, poněvadž tyto příběhy mají mnoho společného, většinou se pouze mění záporáci (tím nechci příběhy nějak srazit, jen konstatuji, že jen těžko něco vymyslíte ke každému zvlášť). 4*, ale tento snímek nepatří k mým nejoblíbenějším. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

No viem si predstaviť, že keby bol rebríček posunutý o dvadsať rokov dozadu, bol by film v top priečkach hodnotení. A tak sa deje to, že od mladej generácie sa vinnetouovkám toľko uznania nedostáva. Ja našťastie medzi nich ešte nepatrím a som rád, že televízia ich ešte stále pravidelne zaraďuje do vysielania. A vždy sa budem tešiť. Winnetou a parťákom Old Shatterhandom sú proste zosobnenie niečoho, čo sa mi bude vždy páčiť. A hudba. Tú tu budem spomínať stále. 85%. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Jako malá holka jsem kdysi milovala westerny, indiány a vše co souviselo s přírodou a lidmi Divokého západu. Mezi mé oblíbené spisovatele tudíž patřil i Karl May nebo Zane Grey. Vím, že jsem všechny díly Vinnetoua viděla nesčetněkrát a pokaždé jsem hltala děj ikdyž jsem ho znala zpaměti. Perfektní herecké obsazení, příroda, hudba k filmu - super :-) ()

sud 

všechny recenze uživatele

Romány Karla Maye kde vystupuje náčelník Apačů Vinnetou jsem přečetl asi všechny. Tudíž mohu tvrdit, že stejnojmenná kniha s tímto filmem má společného...no, skoro nic (to sice všechny díly, ale tady ještě méně). Ale řekněte mi, koho by to švalo, když je to tak krásný film!? Celý příběh je sice výtažek z více knih (stejně jako ostatní díly v sérii), ale Vinnetou se právě zde ukázal nejvíce jako Rudý gentleman. Zpočátku zachrání krásnou Rybanu před nebezpečným medvědem. Posléze se do ní zamiluje, ale dokáže přenést přes srdce když se vdá za poručíka Merilla kvůli zpečetění míru mezi indiány a bílými osadníky. Co se týče záporáků, hlavního padoucha Forestera mírně zastiňuje padouch číslo dvě Luka. A navíc se zde objeví snad všichni hrdinové od Stříbrného jezera (vlastně kromě Sama Hawkinse). A ještě, právě zde jsem viděl prvně Terence Hilla. Dost slov. Prostě kult a klasika. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Miluju Mayovky - pohádky z Divokého-echm-echm-Západu. Proto je na místě velká dávka shovívavosti k jistejm věcem jako jsou furt ty samý zápletky (vyjma S.J. jde buď o to, že zlouni chtěj přepadnout kolonu a hodit to na rudochy nebo o zabránění míru a indiánskou půdu, většinou je to tohle všechno dohromady),černobílý postavy nebo mnohdy dost komický repliky myšlený smrtelně vážně (třeba jak se Vinnetou hádá s nějakým generálem či kým stylem: "Bílý muž musí přestat vraždit." "Zabíjíme jen v sebeobraně." "Apačové zabíjí jen aby si zachovali život." "Přestaňte a přestaneme taky." "Ne, to vy musíte přestat první." "Ne, my nepřestaneme první...." a tak dále, kdyby Olda nezasáh s nějakou pohádkou o koze, seděli by tam ty dva ještě teď.) Ale s čím jsem se doteď nesmířila jsou ty děsný paruky, bože! Krom Vinnetoua maj všichni naražený na hlavě úplně ty samý paruky, stejná dýlka, stejnej střih, vypadaj jak udělaný z kravský voháňky a proboha ty komparzisti si mohli aspoň zkontrolovat, jestli nemaj pěšinku za uchem, jak si lze častokrát všimnout, když za Vinnetouem stojí nějakej šošon s culíčkama našišato. To hned indiánům dodá na důstojnosti tohleto to. Ach jo... Jo vlastně, ten Klaus Kinski, to byl parádní hajzlík. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Bledé tváře se roztahují dál na indiánská území, situace se vyhrocuje, petrolejáři si dělají, co se jim zlíbí. A indiáni svolávají setkání, které má stvrdit mír nebo naopak rozpoutat další válku. Vykopání válečné sekery zabráním jen sňatek, se kteým Vinnetou vnitřně nemůže souhlasit. Po Pokladu na Stříbrném jezeře zřejmě druhý „nejlepší“ kus už osvědčené sestavy, oceňuji navíc krapet víc realismu, méně naivity (tou trpěl hlavně Vinnetou) a poměrně solidní příběh. Navíc Castlepool tolik nerozčiluje, další „komičtí“ přihrávači naštěstí chybí. Výsledkem byl další kasovní trhák, jehož základem byly chlapská rozhodnutí a velká dobrodružství, nasnímaná v kouzelné přírodě. Navíc přes všechnu tu „pohádkovost“ víc vnímáme obraz Vinnetouova zanikajícího světa. Potěší řada scén (v osadě petrolejářů, lest Klause Kinského, fígl s lany a kolty, závěr). Příjemně naivní balzám na duši. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Po smrti svojho otca sa stal vodcom Apačou Vinnetou. Jeho prioritou sa stáva nastolenie mieru medzi indiánmi a bielymi kolonizátormi. Ten je podmienený svatbou Ribanny, dcéry náčelníka jedného z mocných kmeňov a mladého poručíka Roberta Merrila, syna veliteľa americkej vojenskej pevnosti. Tento manželský zväzok má upevniť mierové spolunažívanie. Ribanna je však zamilovaná do Vinnetoua. On ju rovnako vrúcne miluje, ale zároveň chápe, že sa jej musí vzdať. Tak prináša mieru obeť, ktorá zhasila všetku radosť v jeho srdci. Preto sa radšej vrhá do boja, spoločne so svojim pokrvným bratom Old Shatterhandom, proti bande Buda Forrestera. V záujme tohto nebezpečného banditu je znova rozpútať vojnu proti domorodému obyvateľstvu. Naivne idylický western, či skôr indiánka, natočený podľa románu nemeckého spisovateľa Karla Maya. Pierre Brice je v titulnej úlohe výborný. Charizmatický Vinnetou. Taktiež aj Lex Barker je skvelý. Dodáva postave Old Shatterhanda špecifické rysy Pištoľníka. Do príbehu sa vracia aj komická postavička známa z "Pokladu na Striebornom jazere" Škót Castlepool. No už nie ako lovec vzácnych motýľov, ale ako zberateľ dobrodružstiev. Parádny je i Klaus Kinski ako záporák Luke. A potešila ma aj prítomonsť vtedy mladučkého Terence Hilla, ktorý stvárnil postavu Roberta Merrila. Film "Vinnetou - Červený gentleman" je príjemná oddychovka. *** ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Co naplat tenhle díl jsem měl vždycky nejradši. Mayovky přitvrdili od začátku tu máme tu nejvíc bezskrupulózní bandu desperátů který se s ničím neserou pálí indiánský vesnice vraždí ženy a děti a jejich šéf aby poslal k čertu Oldu šetrnýho neváhá místo vejplaty nechat upálit zaživa asi 300 svých dělníků. Od začátku až do konce se furt něco děje. Vinnetou má fajt z medvědem a taky nutno dodat, že film objevil vycházející filmový hvězdy Klause Kinského a Terence Hilla. Pro mě prostě best díl. Nevím jestli absolutně nejlepší, ale spolu z Pokladem a Údolím smrti patří určitě do mojí top trojky Mayovek. Pecka film kterej nestárne.100% ()

Reklama

Reklama