Reklama

Reklama

Vinnetou a míšenka Apanači

  • Západní Německo Winnetou und das Halbblut Apanatschi (více)
TV spot

Obsahy(1)

Nenechaví banditi si brousí zuby na zlatý důl a jen hrdinný náčelník Apačů a jeho věrný přítel se jim dokáží postavit... Půvabná míšenka Apanači dostává od svého otce k narozeninám zcela výjimečný dar – zlatý důl. Je to však zároveň dárek velice nebezpečný. Její otec, osídlenec Mac Haller, byl právě kvůli němu zavražděn. Apanači a její malý bratr Happy se stávají štvanou zvěří… Proti bandě Curly Billa jí může pomoci jen lovec kožešin Jeff Brown a Vinnetou s Old Shatterhandem... Po neúspěchu předchozí mayovky Old Surehand se producent Horst Wendlandt rozhodl obnovit přízeň diváků a fanoušků snímkem s tradiční dvojicí, tedy Vinnetouem a Old Shatterhandem. Přesně řečeno měl Wendlandt původně v plánu, aby Vinnetou a míšenka Apanači sloužil jako představení přítomností jiného bílého hrdiny z Mayova kánonu, Old Firehanda. Nicméně tvůrcům se nedařilo najít vhodného představitele, tak dali přednost změně scénáře ve prospěch zavedeného hrdiny a jeho hvězdného představitele. Vinnetou a míšenka Apanači představuje v sérii mayovek poněkud atypický snímek, kterému puristé vyčítají odlišnosti od naivního romantismu předchozích snímků i Mayova světa. Vedle řady herců, kteří se objevili ve stejných i odlišných rolích již v předchozích mayovkách, se může film pochlubit angažováním Uschi Glassové, kterou objevil právě Horst Wendlandt. Budoucí velká německá hvězda se zde zhostila první větší role své kariéry coby představitelka titulní Apanači. (Česká televize)

(více)

Recenze (173)

Tosim odpad!

všechny recenze uživatele

Režisérsky (jak levná TV inscenace), scénáristicky (ten film snad nemá scénář, je to jen série výbuchů) i herecky...naprostá sračka. Brice a Barker ani svým charismatem nedoženou tuhle nedomrlost. Navíc Old Shatterhand, podněcující k násilí, jde dokonale proti duchu postavy. Jen hudba zaujme, Martin Böttcher napsal pro tento snímek snad své nejlepší kompozice. Zvěsti říkají, že se producent Wendlandt zamiloval do Uschi Glass a chtěl ji obsadit ve filmu, i když to byla prachbídná herečka. Navíc vykrádání scén z jiných mayovek bylo ostudné, Harald Phlipp v tom byl docela přeborníkem. Čímž se dostáváme k tomu, že na téhle mayovce je špatného úplně vše. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Co je na této mayovce tak špatného? Chápu, že ve skutečném Mayovi (Old Surehand), byl Apanači někdo úplně jiný a navíc muž, že se tady opakuje plno starých známých motivů. Ale zaujme především mladý Schimanski, vtipný Sam Hawkims a pak problémy uvnitř zlé bandy. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Už jako mladší jsem tušil zradu. A ta přišla v podobě jednoznačně nejhorší západní Mayovky s Lexem Barkerem. Sice s tradiční hudbou, ale šílenými hereckými výkony a prachbídným scénářem. Takový pokus si Vinnetoua v názvu nezaslouží. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Jojha, pekne wtf film! Miestami až fraška. Najmä šialený úvod, kedy drastickí kovboji idú nežne gratulovať dievčine k dovŕšeniu dospelosti (t.j. veku 21 rokov!), nosia jej darčeky a vy neviete, čo je divnejšie. Či to, že títo nerealisticky romanticky spracovaní zmrdi (z ktorých sa následne behom jedného nádychu stávajú chladnokrvní vrahovia), alebo to, že na Divokom západe jestvovalo čosi ako vek dospelosti. Prípadne vám napadne, či sa oslavovali narodeniny v takej podobe, ako dnes (chýba už len torta so sviečkami a klaun s balónmi). Oslava totiž pozostáva z toho, že oslávenkyňa, jej najbližšia rodina, potenciálny budúci manžel a dvaja divní chlapi (???) spievajú veselé pesničky a tvária sa, že netúžia po tom poriadne sa ožrať a niekoho znásilniť. Toto ma fakt dostalo. To už nie je ani idealizované spracovanie Divokého západu. To je rovno rozprávka. Alebo: chlap nájde gigantické nálezisko zlata, avšak nedoluje tam, ale radšej roky čaká v chudobe (!), aby ho mohol dať ako dar dcére. Samozrejmosťou je pre mayovky dlhá, masívna akčná scéna snažiaca sa kompenzovať nedostatok predchádzajúcej akcie. Strih je obludný. Vidno to v scéne, v ktorej banditi prenasledujú Apanači (neskutočná Uschi Glas v novučičkej flanelovej košeli z Tuzexu) a jej malého brata, hodia po nich laso, behom sekundy do záberu skočí Old Shatterhand, prestrelí letiace laso (!), za dve sekundy je pri prenasledovaných a po prenasledovateľoch (ktorí predtým stáli tri metre od Apanači) nie je zrazu ani stopa. Alebo moment, v ktorom mladík, infiltrujúci sa do skupiny zločincov, na pláži s desiatkami zabijakov päsťou omráči chlapa, ktorý práve odhalil jeho utajenie, pričom všade naokolo stoja, rozprávajú sa alebo hrajú karty ostatní zabijaci... a tí si nič nevšimnú. Špión následne vyskočí na koňa a v pohode odcvála preč. Našťastie to zachraňuje spoľahlivá dvojka Winnetou a Old Shatterhand. Götz George si po Poklade na Striebornom jazere a Medzi supmi na konto pripísal tretiu mayovku (zakaždým hral inú postavu). Ďalším do party je Walter Barnes, ktorý sa objavil tiež aj v Medzi supmi (kde hral otca postavy Götza Georgea), ale i on v Apanači hrá inú postavu. Je to taká blbosť, až je to zábava, takže za mňa 3*. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Všechny mayovky mají podobnou úroveň (viz IMDb), proto je celkem vtipné, že některé jejich zástupce vyhnala nostalgie při hodnocení mezi nejlepší filmy a další jsou zatracovány. Odskákala to třeba Apanači, která jede podle stejně jednoduché šablony jako ostatní snímky ze série. Mně ke štěstí stačí, že se tady objeví Barker i Brice. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

"Já jsem Uschi a ty jsi až po uši v hovnech." Tohle slyšel producent na konkurzu z úst německé herečky Uschi Glas a tak se zalekl, že ji vzal do role samotné Apanači. Bohužel to dopadlo přesně tak, jak mu vinšovala. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Eintopf western křečovitě ždímající oblibu zfilmovaných Mayovek o apačském fízlovi, co bojuje proti bezpráví v Jugoslávii (pro neznalé zeměpisu je to stát někde mezi Texasem a Novým Mexikem). Zápletka i jednání postav vykazují známky nesmyslnosti a stupidity, což lze nejlépe pozorovat u činů nejznámějšího tria. Vyhlášený rudý gentleman drží v ruce dynamit častěji než Alfred Nobel a v rozporu s jeho gentlemanstvím ho hází ze zálohy na bezbranné bandity, Sam Hawkens se projevuje jako člověk s pokročilou stařeckou demencí a vy se jen podivujete, jak mohou úřady takové osobě vystavit zbrojní pas a co je vůbec nejhorší, Old Shatterhand, jinak známý svou počestností, si hraje na pasáka, snaží se sbalit bordelmamá a se svými compañeros plánuje schůzky v Údolí černých bobrů! Spousta po Posledním výstřelů smířených fanoušků by asi uvítala alternativní čtyřminutovou verzi, kdy by Apanači při příjezdu syna Inču-čuny na farmu zamířila namísto na sluku o trochu níž. Název by se jen kosmeticky upravil na Vinnetou a minoucí Apanači.. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

So zmenou režiséra prichádza pád celej dôstojnosti série. Totožné krstné meno nestačilo. Idylické duo sa už len vezie na príbehoch a pomerne nedôstojne vykráda niektoré scény. Ale aj tak sa na to dá pozerať a indiánska séria má ešte nejaké to tempo, ale vážnosť strháva pod zem úplne odlišný, chorý dabing. 50%. ()

Wacoslav1 odpad!

všechny recenze uživatele

Fuj! zumpa nejvetsiho kalibru uplne stejny kulisy a zabery vykradeny z minulych dilu kdyz prijizdi takzvani kejovove muzete zahlidnout apace vedeny Incucunou trapny pokusy o humor to pak potapi definitivne tohle byla snad komedie cilena to neni jinak mozny proste ujeta hrozna groteska kam klesli mayovky pod reziserem Phillipem to sem nezral nezachrani to ani zaporaci ti stoji taky za prd a o tom dabingu snad uz radeji nepsat jenom sem cekal kdy zacne Barkera mluvit nekdo jinej protoze to z Razem jeblo mluvil jak v poslednim tazeni Stepnicka tu zase namluvil asi 15 postav a komicky bylo jak nekdo koho daboval a nekdo dalsi k tomu se tyto dve postavy hadali a on se tak hadal sam se sebou a najednou plesk dalsi zaber a mluvi to najednou nekdo jinej co zas namluvil 10 jinych postav?! no to mne dorazilo a byla to schnila tresnicka na tomhle vyblitym dortu pokud milujete mayovky tomuhle se vyhnete a nekazte si dojem je to fakt prasecina ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Určitě nejslabší díl, ve kterém se objevuje Old Shaterhand. Děj je plný nelogičností a zmatků. Bantiti první propustí vězně aby je pak vzápětí zase chtěli chytit. Vinnetou zachrání hořícího banditu tím že jej hodí do sudu s vodou a následně jej uspí úderem. Scéna kdy Vinnetou zavelí společně s dělníky k útoku na město bez jakéhokoliv krytí za bílého dne si taky říká o návštěvu v psychytrické léčebně. Hlavní padouch je tentokráte zlikvidován svým komplicem (to nebývalo zvykem), který na konci skoná nesmyslně, když jej přejede vlak a on nějak zapomene uhnout. Pak už jsou perličky vypůjčené scény z jiných dílů. Jinak ační scény nejsou špatné. PS: Abych nezapomněl na neuvěřitelně blbě namluveného Sama Hawkinse. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli je problém v tom, že jsem tuhle "vinetuovku" viděla poprvé až jako dospělá, tudíž k ní necítím ani nepatrnou dávku nostalgie, nebo jestli je vážně o tolik slabší. Každopádně už se pro tu hloupou, naivní až patetickou ftákovinu těžko hledá obhajoba. Tak se o to ani nebudu snažit. Poslední hrstí hlíny na celuloidové rakvi "Míšenky Apanači" je dabing: Old Shatterhand promlouvá třaslavým a trapně přeskakujícím hlasem pětasedmdesátníka a Samu Hawkinsovi divák rovněž přeje pod paruku kulku z milosti, aby tohoto špatně nakecaného kašpara nebylo nutné dál poslouchat. Špatné, no... ta druhá hvězdička asi přece jen bude z nostalgie k idolům mých kuřecích let. 33% ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu to opravdu dost ztrácí na nejlepší díly, na stranu druhou to dětského diváka dokáže zabavit. Z hlediska nostalgického musím hodnotit nadprůměrně, protože jsem to dříve viděl nejednou. 55% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Ten dabing,ó ten náš špatný dabing z devadesátých let, jak to bolí a trhá uši.... Banda zlotřilého Curlyho Billa a jeho posluhovače terorizuje celý kraj a zmocní se i plánu ke zlatu kdesi v horách.... To je důvod, proč musí oba bratři zasáhnout. ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Asi to nebyl jeden z nejpovedenějších snímků, kazí to čest těm předchozím. Vím, že jsem ho viděl, ale děj si moc nepamatuji, k tomu připočítám že Maye moc nemusím a málem je z jednoho z nejznámnějších příběhů odpad. :: (( ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Až na několik ubíjejících nesmyslů je "Vinnetou a Míšenka Apanači" celkem obstojnou mayovkou s povedenými přestřelkami. Dvě silné výhrady bych ale přeci jen měla. Tou první je Götz George (nechápu, proč musí hrát ve dvou dílech dvě různé postavy), tou druhou je český dabing (nechápu, proč musí jeden dabér mluvit šest postav). ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Vinnetou, Mac Haller (Walter Barnes) a jeho dcera míšenka Apanači (Uschi Glas) se vydávají na utajené místo, kde ji chce otec darovat k jedenadvacátým narozeninám zlatou žílu, kterou odmítne. O zlatu se dozvídá Curly Bill, který se neštítí ničeho... Logika si vzala dovolenou, protože tento plytký příběh nemohla zachránit ani trojice Vinnetou, Old Shaterhand a Sam Hawkens. Jako divák se nemůžu zbavit dojmu, že se celý film odehrává na velmi malém území, protože postavy se ten samý den objevují na několika rozdílně vzdálených lokacích. ()

Reklama

Reklama