Reklama

Reklama

Vinnetou a Old Shatterhand v údolí smrti

  • Západní Německo Winnetou und Shatterhand im Tal der Toten (více)
TV spot

Obsahy(1)

Nebojácný náčelník musí zabránit, aby do rukou banditů padl dopis, jenž obsahuje cestu k ukrytému zlatu... Vinnetou se pokouší pomoci svému příteli majorovi Kingsleymu, ale nedokáže již odvrátit jeho smrt. Kingsley ještě stačil před bandity ukrýt vůz naložený armádním zlatem a odeslat dopis naznačující jeho polohu své dceři Mabel. Ta se s pomocí Old Shatterhanda vydává očistit otcovo jméno, neboť zvěst o jeho skonu se nedostala na velitelství, kde naopak předpokládají, že major se zlatem zběhl. V patách se jim vydávají bandité, kteří mají majora na svědomí a brousí si zuby na kýžené zlato... Chronologicky naprosto poslední film z klasické řady mayovek vznikal již poté, co producent Horst Wendlandt, jenž celou sérii započal a je podepsán pod většinou snímků zasazených na Divoký západ, ohlásil konec série filmů s Vinnetouem. Situace využil konkurenční producent Artur Brauner ze společnosti CCC-Film a coby samozvaný spasitel vinnetouovek se rozhodl znovu shromáždit hlavní hvězdy s cílem navázat na dávno minulý úspěch. Vedle Pierra Brice a Lexe Barkera se tak před kameru vrátili také Karin Dorová, Ralf Wolter, Eddi Arent i Rik Battaglia. Na režisérskou stoličku byl znovu povolán Harald Reinl, režisér čtyř nejslavnějších titulů série. Brauner původně zvažoval možnost točit film v koprodukci s Rumunskem, ale nakonec zůstal věrný Jugoslávii a využil řadu ikonických lokací přítomných již v předchozích filmech. Po dokončení prací v Jugoslávii dokonce zafinancoval krátké natáčení v USA, kde Harald Reinl za užití dublérů pořídil několik záběrů v Grand Canyonu. Paradoxně tak je Vinnetou a Old Shatterhand v údolí smrti jedinou z klasických mayovek, která obsahuje scény americké krajiny. Nicméně ani to nepomohlo obnovit zašlou slávu, a snímek tak zůstal posledním titulem série. (Česká televize)

(více)

Diskuze

palox

palox (hodnocení, recenze)

nieje to zle, ale film old shatterhand sa mi zdal lepsi. a ani technicky to uz nieje ono(dabing, farby)

Mariin

Mariin (hodnocení, recenze)

Znovu jsem si uvědomil, že výrazně nižší odnocení filmu u nás má na svědomí špatný dabing z roku 1993, jenž spáchal Jiří Ptáček. Bez citu, bez návaznosti na dabing z 60. let. A to dělá hodně.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Uživatel smazal svůj příspěvek.

majo25

majo25 (hodnocení, recenze)

Po prvej polke to vyzeralo, že to nebude moc dobré. Naštastie v 2. polke sa to obrátili, dej začal mat dobrodružný príbeh a spád. Ked k tomu pridám krásnu hudbu a prekrásnu scenériu chorvátskych pohorí, vodopádov a jazier, moja dobrodružná duša "pradie". Koniec celkom povedený a aj spracovaný, ovela lepší ako napr neoldshaternovské vinnetuovky. Nebyt slabého začiatku, možno že by to bolo aj na 4*. Hodnotenie: 65%

Mariin

Mariin (hodnocení, recenze)

Ovšem mám tu Reinlovi trochu zazlé, že se opičil po tehdy kulminujících spaghetti westernech a zanesl i do Vinnetoua brutální prvky. Jinak ale platí to, co bylo již řečeno: stále ještě velmi dobré se smyslem pro romantiku (o níž si italowestrn může nechat jenom zdát).

donkocicak

donkocicak (hodnocení, recenze)

naprosto souhlasim, dabing je desny a je to skoda, Udoli smrti je povedena mayovka a strci filmy jako Old Surehand v pohode do kapsy.

Mariin

Mariin (hodnocení, recenze)

Divák nechť se nenechá mýlit. Tento poslední mayovkový film Haralda Reinla je dost dobrý, udržuje laťku slušné úrovně a vyniká nad ostatními díly jiných režisérů (Vohrer, Philipp). Je poznat, že Reinl měl literární postavu Vinnetoua opravdu rád a neudělal z ní tuctovou figuru jako např. ve filmech Mezi supy, Old surehand, Petrolejový princ atd. Avšak nový dabing z roku 1993, jenž spáchal Jiří Ptáček, je hodně špatný. Bez citu, bez návaznosti na dabing z 60. let. A to dělá hodně.

Reklama

Reklama