Reklama

Reklama

Vinnetou a Old Shatterhand v údolí smrti

  • Západní Německo Winnetou und Shatterhand im Tal der Toten (více)
TV spot

Obsahy(1)

Nebojácný náčelník musí zabránit, aby do rukou banditů padl dopis, jenž obsahuje cestu k ukrytému zlatu... Vinnetou se pokouší pomoci svému příteli majorovi Kingsleymu, ale nedokáže již odvrátit jeho smrt. Kingsley ještě stačil před bandity ukrýt vůz naložený armádním zlatem a odeslat dopis naznačující jeho polohu své dceři Mabel. Ta se s pomocí Old Shatterhanda vydává očistit otcovo jméno, neboť zvěst o jeho skonu se nedostala na velitelství, kde naopak předpokládají, že major se zlatem zběhl. V patách se jim vydávají bandité, kteří mají majora na svědomí a brousí si zuby na kýžené zlato... Chronologicky naprosto poslední film z klasické řady mayovek vznikal již poté, co producent Horst Wendlandt, jenž celou sérii započal a je podepsán pod většinou snímků zasazených na Divoký západ, ohlásil konec série filmů s Vinnetouem. Situace využil konkurenční producent Artur Brauner ze společnosti CCC-Film a coby samozvaný spasitel vinnetouovek se rozhodl znovu shromáždit hlavní hvězdy s cílem navázat na dávno minulý úspěch. Vedle Pierra Brice a Lexe Barkera se tak před kameru vrátili také Karin Dorová, Ralf Wolter, Eddi Arent i Rik Battaglia. Na režisérskou stoličku byl znovu povolán Harald Reinl, režisér čtyř nejslavnějších titulů série. Brauner původně zvažoval možnost točit film v koprodukci s Rumunskem, ale nakonec zůstal věrný Jugoslávii a využil řadu ikonických lokací přítomných již v předchozích filmech. Po dokončení prací v Jugoslávii dokonce zafinancoval krátké natáčení v USA, kde Harald Reinl za užití dublérů pořídil několik záběrů v Grand Canyonu. Paradoxně tak je Vinnetou a Old Shatterhand v údolí smrti jedinou z klasických mayovek, která obsahuje scény americké krajiny. Nicméně ani to nepomohlo obnovit zašlou slávu, a snímek tak zůstal posledním titulem série. (Česká televize)

(více)

Recenze (193)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Opět Karin Dor!? To mě fascinuje i čílí zároveň, jak s jedním hercem vymetli x rolí, hlavního záporáka taky vidím snad už po třetí. Z kvality stěžejních dílů má tento pramálo, rituály indiánů a "fígle" banditů budí pousmání, stárnoucí dabing, při vší úctě, taky není to pravé ořechové. Zato exteriéry jsou stejně krásné, hudba podmanivá, Pierre Brice rovněž a .......přiznávám, že jako dítě jsem z toho bývala vyplesklá. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Celkem důstojné zakončení celé série. Zajímavý "remake," obsahující neodolatelné scénáristické finesy. Ten tomahawk, hozený přes celou vesnici až do tee pee, stojí za to :-) Dabing není jiný! Je sice příšerný, ale stále ten stejný, z AB Barrandova roku 1993 od nejhoršího českého dabingového režiséra porevolučního období, Jiřího Ptáčka! Kleopatra: možná, že něco osvětlí ten fakt, že Karin Dor byla v té době Reinlova manželka. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ježiši to nemoh někdo Old Shatterhandovi zašít na tom jeho kovbojským hadru ty díry v podpaždí. Má to už vod rudýho gentlemana. Kdybych byl na place tak bych to Oldovi snad zašil sám a zdarma, když produkce neměla na švadlenu pro Oldu. Vždyť to je strašný, největší hrdina divokýho západu a nemá ani na pořadný hadry. A další věc, tak Vinnetou i Olda jsou hrdinové jak krávy a vždycky když pokukujou po nějaký hezký holce ať už indiánce nebo neindiánce, tak ve finále je sbalí nějaká druhořadá postava. A oni pak odjížděj na těch svejch kobylách jak teplý bratři aniž by si vrzli. Tak k čemu bejt hrdina, když pak půjde holka s nějakým druhořadým blbečkem a na mě zbude zase jenom bláznivej Apač co o sobě mluví ve třetí osobě jednotnýho čísla. Mimochodem hrozně se mě líbí jak všude píšou, že indiáni lpí na kměnový život a Vinnetou se neustále toulá divokým západem sem a tam, jak nějakej bezprizorní vágus,místo aby mazal ke svýmu kmeni. Tady byla síla i ten dabing prej "vinnetou nám pojede v ústrety " takhle se možná mluví na zasedání OSN, ale na divokým západě ? Jinak je to klasickej souboj dobra a zla, přičemž dobro představujou pokrevní bráchové a zlo všichni ostatní. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Mayovka, která opět vypráví především o zhoubné moci zlata, používajíc mladou dívku opatrovávanou Old Shatterhandem, Vinnetouem, jedním sympatickým vojáčkem na ženění a dvěma kouzelnými "nahými opicemi" Samem Hawkinsem a tentokráte sběratelem bylinek lordem Castlepoolem. V tomto filmu se kupodivu skrývá poměrně hodně "hororových" prvků (vražedná zvířata) a vůbec postupná likvidace zlé bandy je pojata zajímavě individualisticko-vyvražďovacím způsobem. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Martin Böttcher: 1. Old Shatterhand-Melodie ,2. Ölprinz-Melodie ,3. Old Surehand-Melodie ,4. Schut-Melodie ,5. Mason-City-Melodie ,6. Banditen-Thema ,7. Tramp-Melodie ,8. Winnetou-Melodie ,9. Unter Geiern ,10. Grand Canyon-Melodie ,11. Holidays for Bees ,12. Liebesthema ,13. Chinla-River-Song ,14. Apanatschi ,15. Rib-Melodie ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Poté, co osazenstvo mayovek vklouzne do svých rolí, je odsouzeno k prožívání stále stejných dobrodružství. Hrdinové neznají strach. Nemají výčitky svědomí, jelikož jednají vždy správně a vše jim vyjde. Nikdy neváhají a hned přesně ví, jak vyřešit ošemetnou situaci. Žijí ve světě, kde rozpoznání dobrého a zlého je rovné rozpoznání černé od bílé. Nevyhnutelně vždy zlikvidují bandity, zjednají právo a často i napomohou lásce. Jen zřídka jejich dobrodružství vykročí za výše popsané hranice. Poprvé baví novým, zvláštním světem, podruhé lákají k návratu domů, po n-té nudí, po n+prvé nudí víc, po... Slaboučké ***. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Symbolické rozloučení na sto a jeden způsob. Harald Reinl se nemohl dívat na to, jak jím započatá série končí a rozhodl se dát zlatému a neopakovatelnému období filmových Mayovek ještě jeden kousek. Vždyť poslední dva filmy, které diváci viděli, byly roku 1966 nepříliš povedená Apanači a ostudný Old Firehand. Proto se za kameru musel postavit právě Reinl a stvořil film, který dal divákům všechno, co měli nejradši. V hlavních rolích zbožňovanou dvojici, která se jako v nejlepších filmech velmi efektně tahá z bryndy, oba vtipné sidekicky i hudbu Martina Böttchera. Když pak jako hlavní ženská postava září Karin Dor a jako záporák brojí tradičně krvežíznivý Rik Battaglia, není co dodat. Je to právě Údolí smrti, které je v mých očích kvalitou nejblíže zlaté čtveřici. Ta iluze "řadového" dobrodružství pokrevních bratrů totiž nikdy předtím nebyla takhle blízká a za to můžu připsat zásluhy právě panu režisérovi. Po letech jsem navíc konečně přivykl odlišnému dabingu a naopak na mě působí s ještě větší nostalgií. Sedmdesátiletý Vladimír Ráž snažící se udýchat srdnatého Old Shatterhanda mě zkrátka k zbláznění dojímá. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Tedy past!“ Ak nerátame zabudnutý seriál z roku 1980 a absurdný sequel Winnetou sa vracia z roku 1998, tak historicky posledná winnetouvka s Pierreom Briceom. Samozrejme tu má za parťáka verného Old Shatterhanda a nechýbajú ani dve obľúbené staré komické postavy – Sam Hawkins a lord Castlepool (tentokrát nezberá zážitky, ani motýle, ale bylinky). Scenár je príjemne priamočiary a jednoduchý a finále sa odohráva na mieste s desiatkami reálnych živých hadov, za čo automaticky a bez reptania dávam pár bodov k dobru navyše. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Pozdější mayovky byly slabší a v mnohých už chyběla ikonická dvojice. Chemie mezi Barkerem a Bricem se jen tak neomrzí, proto je dobře, že Poslední výstřel nebyl jejich úplným koncem. Vinnetou a Old Shatterhand si ten závěrečný odjezd bok po boku vstříc dalším dobrodružstvím rozhodně zasloužili. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Je to další návrat v čase, další tzv. prequel. Na tom ale nesejde, neboť je to opět nařachané dobrodružství náčelníka Apačů Vinnetoua a jeho bílého bratra, bývalého geodeta, Old Shatterhanda. Bohužel se tito dva sešli naposledy. Nic ale nebránilo tvůrcům obsadit jedinou německou herečku Karin Dor (exRybanna) nebo Itala Rika Battagliu, kterého také protáhli nejednou mayovkou. Ach, tak končí tato komédie, zlo prohrává a dobro žije. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Reinl má v sérii apačoviek proste svoje čaro a pokiaľ bola legendárna dvojica pod jeho taktovkou, nikdy som sa nenudil. Táto časť síce len pláva na pútavejších scenároch svojich silnejších bratov a snaží sa upútať aj inými miniroličkami, ktoré všetci pobavujúco dobre poznáme, no aj tak je to silný westernovo-napínavo-zábavný nadpriemer. 80%. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Vinnetouovská labutí píseň (nepočítám seriál, či šílenost s Kukurou), kde je všechno jak má být, ale už to bohužel tolik nefunguje. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Když u kormidla nestál Harald Reinl, bylo takřka s železnou pravidelností zle. Po úspěších „slavné čtyřky“ chtěl každý trochu toho zlata ukousnout a mayovky vznikaly bohužel jak na běžícím páse. Narychlo splácané, bez podpory alespoň průměrného scénáře a především bez kouzla a náboje těch příběhů, které jsme v dětství mlčky hltali. Reinl přesto ještě jednou naskočil do sedla, a i když chronologicky patří „údolí smrti“ jinam, tak naposledy (před brzkou smrtí) využil služeb Lexe Barkera. Ten coby Old Shatterhand znovu brázdí prérie se svým pokrevním bratrem, aby mohli znovu vyškolit hordu nebezpečných banditů, kteří potřebují pár dobrých rad o právu a spravedlnosti. Vrací se i dobře známý záporák s tváří italského herce Rika Battaglia, osudová kráska Karin Dor, krásné exteriéry i trochu jiná hudba Martina Böttchera. Tenhle souboj dobra a zla samozřejmě zdaleka oné čtyřce nekonkuruje, ale lehká nostalgie tam i tentokrát přeci jen zůstala. PS: Vladimír Ráž zní jinak, ale nakonec to se ctí udýchal. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Príbeh ako taký, nie je ničím extra, no je stále dostatočne zaujímavý, aby nesklamal. No ten dabing je priam "hororový". Nerozumiem tomu, prečo nastala tá zmena, no to je doslova úder pod pás tejto inak skvelej, westernovej dvojici .. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Pecka to hodnoceni mi prijde nizky ale co nadelame nicmene mam pocit ze jak serie zacala tak i skoncila asi se uz Reinl nemohl divat jak mu to zprznily a udelal vsemu dustojnou tecku nova hudba od stejneho skladatele je opet skvela jenom ty exteriery uz pravda trochu nudi ten pribeh uz tu taky byl na druhou stranu par skvelych napadu jako prujezd udolim hadu no a ten konec to je pyrotechnicka extaze padouch v podani nestora Battaglii opet luxusne zkazenej a bezcharakterni jediny co kazi dojem je ten dabing 70 letyho raze kterej uz na to proste nemel to nemohli sehnat jinyho napr Jan Vagner co ho daboval v pekle manitoby mi k nemu pasoval protoze tohle byla hruza nicmene za to film nemuze a ja dam klidne plnej pocet skvela rozlucka se vsim vsudy ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Nejlepší díl mimo klasickou čtyřku. Trošku škoda toho dabingu, ale přece jen už můžeme pouze vzpomínat na časy, kdy hlavního záporáka mluvil například Větrovec. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Dovlekla jsem se včera z práce v 19:00, psychicky i fyzicky na dně, s mozkem uvařeným už ne na hniličku, ale přímo natvrdo. Při pohledu na programovou nabídku TV Veškrnov jsem věděla, že tohle je prostě to pravé: stařičký, primitivní, dederónsko-jugoslávský pseudowestern! Tenhle konkrétní díl o dvou přiteplených... chci říct pokrevních bratrech si z dětství nepamatuju, možná nám ho soudruzi z nějakých ideologických pohnutek nepustili - což nevadí, beztak jde o sestřih scén z předcházejících kousků, noví jsou tam akorát hadi. Rozkošně blboučký, naivní příběh s nekomplikovaně černobílým vnímáním (chorobně kladní versus skrz naskrz prohnilí, nic mezi tím neexistuje nebo nestojí za zmínku), nelámající si hlavu s logikou ani s časovou posloupností; upřímně mě to pobavilo. Na úplném konci jsem se přistihla (při hřejivém vzájemném pohledu Barkera a Brice), že se řehtám jako Hatátitla, co sežral (nebo vyhulil) přemíru trávy. Za jakýchkoliv jiných podmínek bych film šoupla bez váhání do podprůměru, kam patří, ovšem právě včerejší večer podobně nenáročné oddychovce opravdu přál, tak hodlám být vinnetuovsky ušlechtilá a udělím milosrdné hodnocení. A stejně byl Olda Drťoruka lepší vzor a idol než Hery Potrat!:-P 51% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Lepší než Míšenka, ale dabing vše kazí...teeeeen dabing....Naposledy s brutálním přihlouplým Murdochem a jeho bandou hrdlořezů, spoustou indiánů z různých kmenů a dvěma pokrevními bratry a originální hudbou Martina Böttchera..! Škoda, věčná škoda pana Barkera.. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Chyba: Na začátku filmu, když bandita pronásleduje na skále majora Kingsleyho, tak má v ruce nůž, který upustí poté, co je sražen ze srázu. Když však dole vstane a utíká zpět nahoru, drží nůž opět v ruce. ()

Reklama

Reklama