Reklama

Reklama

Vinnetou a Old Shatterhand v údolí smrti

  • Západní Německo Winnetou und Shatterhand im Tal der Toten (více)
TV spot

Obsahy(1)

Nebojácný náčelník musí zabránit, aby do rukou banditů padl dopis, jenž obsahuje cestu k ukrytému zlatu... Vinnetou se pokouší pomoci svému příteli majorovi Kingsleymu, ale nedokáže již odvrátit jeho smrt. Kingsley ještě stačil před bandity ukrýt vůz naložený armádním zlatem a odeslat dopis naznačující jeho polohu své dceři Mabel. Ta se s pomocí Old Shatterhanda vydává očistit otcovo jméno, neboť zvěst o jeho skonu se nedostala na velitelství, kde naopak předpokládají, že major se zlatem zběhl. V patách se jim vydávají bandité, kteří mají majora na svědomí a brousí si zuby na kýžené zlato... Chronologicky naprosto poslední film z klasické řady mayovek vznikal již poté, co producent Horst Wendlandt, jenž celou sérii započal a je podepsán pod většinou snímků zasazených na Divoký západ, ohlásil konec série filmů s Vinnetouem. Situace využil konkurenční producent Artur Brauner ze společnosti CCC-Film a coby samozvaný spasitel vinnetouovek se rozhodl znovu shromáždit hlavní hvězdy s cílem navázat na dávno minulý úspěch. Vedle Pierra Brice a Lexe Barkera se tak před kameru vrátili také Karin Dorová, Ralf Wolter, Eddi Arent i Rik Battaglia. Na režisérskou stoličku byl znovu povolán Harald Reinl, režisér čtyř nejslavnějších titulů série. Brauner původně zvažoval možnost točit film v koprodukci s Rumunskem, ale nakonec zůstal věrný Jugoslávii a využil řadu ikonických lokací přítomných již v předchozích filmech. Po dokončení prací v Jugoslávii dokonce zafinancoval krátké natáčení v USA, kde Harald Reinl za užití dublérů pořídil několik záběrů v Grand Canyonu. Paradoxně tak je Vinnetou a Old Shatterhand v údolí smrti jedinou z klasických mayovek, která obsahuje scény americké krajiny. Nicméně ani to nepomohlo obnovit zašlou slávu, a snímek tak zůstal posledním titulem série. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (193)

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Jak se Haraldu Reinlovi povedl Poklad a trilogie Vinnetoua, tak toto je hodně nepovedené. Místy zcela zbytečná hudba v pozadí děje, který je tentokrát velmi chabý. V závěru mne rozesmálo, že banditi na cestě do údolí svážou ruce neškodné Mabel, zatímco Oldovi a Vinckovi ne :-D Co si budeme nalhávat: druhá * za Kasin a že to ještě není taková hrůza, jak Mezi supy atd. ()

anli 

všechny recenze uživatele

Další dobrodružství Vinnetoua a Old Shatterhanda na divokém západě,tentokrát vcelku slušné,i když do zlaté čtyřky má daleko.Knihy jsou zde opět úplně ignorovány,což vůbec nechápu,protože stačilo vzít jakoukoliv Mayovku a materiálu na film je tu dost a dost,stačí to jen přepsat pro film.No,s tím si hlavu nikdo nelámal a prostě se psalo.Producenti spoléhali,že lidi budou chodit na herce a příběh je nezajímá.No nechodili a návštěvníků rapidně ubývalo.A přitom je tolik materiálu!!!Údolí smrti je obdařeno celkem slušným příběhem i dobrodružstvím,takže je na co se koukat.Je tu spousta logických a časových chyb,vzhledem ke kontinuitě všech filmů(i když má patřit mezi druhý díl trilogie a "Old Shatterhanda"),ale tím trpí skoro všechny Mayovky,protože si s tím tehdy nikdo nelámal hlavu.Spíše mě vadí obsazování stejných herců pro jiné postavy,neb například taková Karin Dor(ač žena režiséra)je prostě Rybanna a tady nemá co dělat.To jsou pro fanoušky dost podstatné chyby.Taky několik záběrů je použitých z mimulých filmů(úspory),což se mi taky nelíbí.Vzhledem k ostatním Mayovkám je tahle celkem slušná,takže dávám 65% a mírně si povzdechnu. ()

Reklama

špaček421 

všechny recenze uživatele

Winnetou goes spaghetti! Ač režisér Reinl zůstal stejný, styl se změnil aby odpovídal dobovému vkusu, více detailů, otáčení kamery, je tu víc prašných stepí než zelených luk a i obsahem je ten film drsnější. V Pokladu na Stříbrném jezeře si nedokážu představit scénu bičování zajatce, zastřelení muže úpícího pod povaleným vozem či pokus o rozčtvrcení koňmi. Tady se toho dočkáme. Stejně tak útočných včel či zabití několika banditů jedovatými hady. A na konci zase efektní výbuchy. Barker a Brice se moc nezměnili, Hawkens bohužel zblbnul, stejně jako Castlepool. Karin Dor vypadá oproti dřívějšku poměrně vyžile, Rik Battaglia naopak s neoholenou bradou ještě více zdrsněl (ale v první svojí scéně má z nepochopitelných důvodů knír?). Ale upřímně, ze všech Vinnetouů mimo hlavní čtyřku je tenhle asi nejlepší. Pořád průměrný, ale asi nejzábavnější a nejmíň debilní. "Zemní plyn." "To je dech velkého Manitua." ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Výborné zakončení (né z hlediska obsahu, nýbrž poslední natočený film) velké, filmové, romanticko dobrodružné série z divokého západu. Harald Reinl zvládl stvořit ty-velmi kvalitní a se svým posledním filmem z tohoto prostředí se vrací k osvědčené formě prvního úspěchu. Cestě za zlatem skrze indiánská loviště, na které vypomáhají Old Shatterhand a Vinnetou. Vykonající zároveň spravedlnost na zlých banditech, tolik toužících po zlatu. Opět krásné scenérie, okořeněné americkým Grand kaňonem. Známé tváře v podobných rolích. Krásná hudba, avšak bez známého motivu. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Možná vůbec nejméně povedený díl s ústřední dvojicí Vinnetou - Old Shatterhand. "Údolí smrti" postrádá jakýkoli náboj, hlavní záporák je nudný a Karin Dor se nejspíš rozhodla, že nás chce všechny nadobro zničit. Už třetí mayovka?!? Chce si snad zahrát ve všech?!? Jako by jí nestačila role Ellen Pettersonové (Poklad na stříbrném jezeře, 1962) a Vinnetouovy platonické lásky Rybanny (Vinnetou - Rudý gentleman, 1964)... ()

Galerie (23)

Zajímavosti (26)

  • Mnozí komparzisté byli při erupci v Údolí smrti popáleni a některé záběry bylo nutné natočit znovu. Herci se ale zdráhali scénu opakovat, k "poslušnosti" je přiměla až zvláštní prémie v podobě 50 dinárů. (hippyman)
  • Místa natáčení - Jugoslávie: Popovo Polje u Trebinje, Zupci u Trebinje, vodopády řeky Krky, Starigrad-Paklenica, Zrmanja-Canyon u Obrovacu, Vransko Jezero u Biogradu, Benkovac. USA: Grand Canyon, South Rim, Arizona (natáčeno se dvojníky). (hippyman)

Reklama

Reklama