Reklama

Reklama

Vinnetou a Old Shatterhand v údolí smrti

  • Západní Německo Winnetou und Shatterhand im Tal der Toten (více)
TV spot

Obsahy(1)

Nebojácný náčelník musí zabránit, aby do rukou banditů padl dopis, jenž obsahuje cestu k ukrytému zlatu... Vinnetou se pokouší pomoci svému příteli majorovi Kingsleymu, ale nedokáže již odvrátit jeho smrt. Kingsley ještě stačil před bandity ukrýt vůz naložený armádním zlatem a odeslat dopis naznačující jeho polohu své dceři Mabel. Ta se s pomocí Old Shatterhanda vydává očistit otcovo jméno, neboť zvěst o jeho skonu se nedostala na velitelství, kde naopak předpokládají, že major se zlatem zběhl. V patách se jim vydávají bandité, kteří mají majora na svědomí a brousí si zuby na kýžené zlato... Chronologicky naprosto poslední film z klasické řady mayovek vznikal již poté, co producent Horst Wendlandt, jenž celou sérii započal a je podepsán pod většinou snímků zasazených na Divoký západ, ohlásil konec série filmů s Vinnetouem. Situace využil konkurenční producent Artur Brauner ze společnosti CCC-Film a coby samozvaný spasitel vinnetouovek se rozhodl znovu shromáždit hlavní hvězdy s cílem navázat na dávno minulý úspěch. Vedle Pierra Brice a Lexe Barkera se tak před kameru vrátili také Karin Dorová, Ralf Wolter, Eddi Arent i Rik Battaglia. Na režisérskou stoličku byl znovu povolán Harald Reinl, režisér čtyř nejslavnějších titulů série. Brauner původně zvažoval možnost točit film v koprodukci s Rumunskem, ale nakonec zůstal věrný Jugoslávii a využil řadu ikonických lokací přítomných již v předchozích filmech. Po dokončení prací v Jugoslávii dokonce zafinancoval krátké natáčení v USA, kde Harald Reinl za užití dublérů pořídil několik záběrů v Grand Canyonu. Paradoxně tak je Vinnetou a Old Shatterhand v údolí smrti jedinou z klasických mayovek, která obsahuje scény americké krajiny. Nicméně ani to nepomohlo obnovit zašlou slávu, a snímek tak zůstal posledním titulem série. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (193)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Koukám, že mezi dětstvím a dospělostí je rozdíl tak zhruba tří hvězd... No nic, nebudu srabácky měnit hodnocení. Ona nás ta prdel všechny brzo přejde, protože ještě chvilku a bude takhle vypadat každej průměrnej film. Teda minimálně ten americkej. Teplí hoši na koních, spousta barevnejch, mrtví běloši, holky s obočím Brežněva, a náčelník Bílý Péro. Západ se vrací ke svejm divokejm kořenům, on to ten May nakonec docela dobře trefil. ()

Diamant 

všechny recenze uživatele

Piaty a posledný film režiséra Haralda Reinla s Winnetuom a Old Shatterhandom. Práve on režíroval najznámejšiu štvoricu "Mayoviek": Poklad na Striebornom jazere a Winnetou I, II, III. Film - Winnetou a Old Shatterhand v Údolí smrti - si zachoval vysokú umeleckú, aj morálnu úroveň svojich "predchodcov". ()

Reklama

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Jak se Haraldu Reinlovi povedl Poklad a trilogie Vinnetoua, tak toto je hodně nepovedené. Místy zcela zbytečná hudba v pozadí děje, který je tentokrát velmi chabý. V závěru mne rozesmálo, že banditi na cestě do údolí svážou ruce neškodné Mabel, zatímco Oldovi a Vinckovi ne :-D Co si budeme nalhávat: druhá * za Kasin a že to ještě není taková hrůza, jak Mezi supy atd. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

I tohle dneska patří mezi klasické filmy. Jasný, už to není taková kvalitka jako Vitenů 1, 2, 3 a Poklad na Stříbrným jezeře, ale nechá se na to jednou za rok podívat. Jen mi vrtá hlavou to, že do role krásné dámy je nasazená stejná herečka jako v Pokladu a dokonce i v Rudým gentlemanoj. No a to stejný záporák. Dyť tenhle gauner zastřelil Vinetůa poledním výstřelem a dokonce potrápil doktora Štenara (LEx Barker v Pokladě Aztéků). Jediný možný vysvětlení je to, že měli v Německu málo herců :o). A nebo málo pěkných herců. Což ale zas není pravda, páč taková Josefína Muncenbacher, hmmm ta si tady nezahrála :o)). Káslpůl dává jako dycky a Sam Hókins se jako dycky nemýlí :o) ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Kruh sa uzavrel ( ktovie, či to bolo úmyselne ) a všetko to skončilo opäť pátraním po obrovskom poklade, zase s Karin Dor a opäť zo súbojom okolo dreveného stĺpu ( tentoraz ale s účasťou náčelníka Apačov ). A ako tak pozerám na pyrotechnické finále ( a spomínam na predchádzajúce explozívne jugošské mayovky ), tak dávno pred vojnovou krízou v 90. rokoch, rozbombardovali Juhosláviu nemecký tvorcovia. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (26)

  • Včely útočící na bandity byly - podobně jako v případě hadů - opravdové jen některé, ostatní byly do filmu přidány dodatečně, pomocí triku. (hippyman)
  • Natáčení začalo 1. července 1968, poslední klapka padla 17. září, tedy po 79 dnech. (hippyman)

Reklama

Reklama