Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Old Surehand sleduje prérií stopu hledaného vraha a pátrání ho zavádí až k Petrolejovému princi. Tak se říká proradnému muži, který se právě chystá uskutečnit velký obchod. Hodlá zámožnému bankéři prodat naleziště petroleje. Potíž je v tom, že na prodávaném území žádný petrolej ve skutečnosti není. Proto se musí padouch zbavit i skupiny osadníků, která má na dané místo namířeno. Jeho němý zabiják a pravá ruka zavraždí v táboře přistěhovalců syna náčelníka Navajů. Podaří se Old Surehandovi a jeho příteli Vinnetouovi odvrátit hněv Navajů, ochránit osadníky a potrestat mazaného padoucha? ... Ačkoli ve stejnojmenné literární předloze z pera Karla Maye vystupuje po boku apačského náčelníka hrdinný Old Shatterhand, ve filmové verzi se místo něj objevuje Old Surehand ztvárněný někdejší hollywoodskou hvězdou Stewartem Grangerem. Prozaický důvod pro tuto obměnu spočívá ve faktu, že ikonický představitel Old Shatterhanda Lex Barker byl v době plánované výroby snímku zaměstnán natáčením mayovek z prostředí Orientu v produkci konkurenční firmy Artura Braunera. Producent Horst Wendlandt, jenž stojí za nejslavnějšími adaptacemi Mayových knih a jako první přišel s konceptem mayovské série, dané situace využil k tomu, aby znovu obsadil Grangera, kterého získal již pro předchozí snímek Mezi supy a hodlal s ním vytvořit samostatnou sérii. Podobné důvody vedly také k angažování nového režiséra Haralda Philippa, jenž předtím točil nejrůznější žánrové snímky. Oba Wendlandtovi kmenoví režiséři mayovek Harald Reinl a Alfred Vohrer se totiž chystali na natáčení dalších filmů. Rok 1965 ostatně představoval co do kvantity vrchol mayománie – do kin bylo uvedeno celkem osm filmů podle Mayových knih, čtyři z produkce Braunera, tři od Wendlandta a Poklad Inků vzniklý mimo „klasickou“ sérii bez účasti Pierra Brice nebo Lexe Barkera. Nicméně výsledkem bylo spíše přesycení zájmu diváků, které spolu s dalšími faktory již nadcházející rok přineslo konec filmových mayovek... Hereckému obsazení vévodí Stewart Granger, který postavu Old Surehanda pojal jako světáckého šviháka, jenž vše bere s notnou dávkou nadsázky. Pierre Brice a jeho Vinnetou hraje ve filmu spíše druhé housle a hlavnímu hrdinovi spíše sekunduje prosťáčkovský zmatkař Old Wabble v podání Milana Srdoče, (vystupujícího pod pseudonymem Paddy Fox). Titulního záporáka ztvárnil Harald Leipnitz a polepšeného karbaníka, jenž začne pomáhat osadníkům, zase Terence Hill, v titulcích uvedený ještě pod svým rodným jménem Mario Girotti. Part krásky v nesnázích získala francouzská herečka Macha Mérilová, která předtím hrála hlavní roli ve filmu Jeana-Luca Godarda Vdaná žena. (Česká televize)

(více)

Recenze (126)

Lima 

všechny recenze uživatele

Po úspěchu "Pokladu na stříbreném jezeře" Němci točili mayovky jak na běžícím pásu. Jenom v roce 1965 jich vzniklo osm. "Petrolejový princ" je jednou z nich - narychlo zplácaný, nepovedený film, stejně jako ty ostatní (až na světlé vyjímky). ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Typická mayovka na tři hvězdičky. Hill už trošku nudí, Granger se snaží, ale role pro Brice je dostatečná a zápletka sice trošku připomíná Surehanda, zato je ale docela dobře "detektivně" zvládnutá. Prostě vás enormně zajímá, kdo je vrah náčelníkova syna. PS Barker sice mozek měl, ovšem hrál v Orientální sérii. Kdyby ho na svou staranu nepřetáhl producent Artur Brauner, rozhodně by v tomhle hrál. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Petrolejový princ chtěl jen podnikat v oblasti petrolejářského průmyslu, no a Vinnetou jak když do něj píchne a začne šílet. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Nejslabší mayovka s Grangerem, kterému tu chybí trošičku jeho obvyklého enormního sebevědomí. Zajímavá je samozřejmě osoba starého Olda Wableho (Mimochodem v originálním Mayovi devadesátiletý, dlouhovlasý stařec, a navíc spíše záporná postava.) Terence Hill dostal možná až moc prostoru a na něj asi příliš složitou postavu, přesto však nepatří vorařská epizoda mezi ty nejslabší. Vinnetouovo supermanství bylo přivedeno až na vrchol dokonalosti; to jak si poradil se sprškou hořících šípů, bych čekal spíše v Xeně nebo Herkulovi. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Čím tím více mayovek, tím větší porozumění tomu, jak May staví děj. A tak je jasné, že hlavní záporák rozeštve dobré rudé a dobré bílé, ale Surehand s Vinnetouem nenaletí a na poslední chvíli zabrání krveprolití. Opět, opět, opět a tentokrát bez jediné osobitější scény, zato se spoustou času, jenž okupují dosti nudné postavy - fidlající učitel, slečinka a nepozorný Wabble. Asi "nejadrenalinovější" scéna je o záchraně lidí na voru v peřejích. Bohužel, po jejím konci má člověk příliš času si uvědomit, že vlastně nikam neposunula děj. Nejen ona. Vinnetouovo "vypadání", zjev sice film zachraňují, ale zachraňují jej pouze od úplné katastrofy. Slabé **. ()

tron 

všechny recenze uživatele

V oldsurehandovkách Medzi supmi a (ehm) Old Surehand mi vadilo, že Stewart Granger sa správal k Pierreovi Briceovi ako čistý kretén a snažil sa Winnetoua zatlačiť do úzadia svojou hulvátskou a hlučnou (pseudo)charizmou, urobiac z neho nepodstatnú vedľajšiu postavu. Čo sa mu podarilo, vinou čoho náčelník Apačov v jeho trilógii miestami skutočne pôsobí zbytočne. O to viac ma prekvapilo, že hoci je tento neduh prítomný aj tu, Petrolejový princ napokon predsa len pôsobí o poznanie lepšie. Ako keby medzi oboma silnými osobnosťami došlo k aspoň ako-takému zmieru a v niektorých scénach dokonca pôsobia dojmom, že by sa ich hereckí predstavitelia najradšej nepozabíjali. Scenár je inak strašný, síce čo-to zachraňuje charizmatický ústredný záporák (s miestami až jamesbondovskou pravou rukou v podobe nemého zabijaka, ktorý to tam kosí hlava nehlava), ale inak je sa jedná fakt o hrôzu. Náčelníkovi kmeňa zabijú syna a vyhlási „jeden život za vašich päťdesiat“, na čo následne belochom dá nepochopiteľný 24 hodinový deadline namiesto toho, aby ich povraždil na mieste. Nevraviac o tom, že keď uvidí telo svojho potomka, tvári sa ako keby mu nejaká squaw pripálila na raňajky bizóna. Alebo dlhá pasáž s plťou, ku ktorej dôjde len preto, aby sme mali adrenalínovú atrakciu na vode (s drastickou zadnou projekciou á la 60. roky) a iba z toho dôvodu, že nemtavé dieťa nevie normálne bežať a pri prvej príležitosti zakopne, lebo sa to práve hodilo do krámu pánom scenáristom. Zaujímavý je Terence Hill, ktorý hrá čosi medzi sviňou a klaďasom (ehm... wtf?). Parťák BUda Spencera sa objavil v množstve mayoviek; pozoruhodné je, že zakaždým v úplne inej úlohe. Dávam 3*, ale jednu mám chuť odobrať za neskutočné „vtipné“ postavičky, ktorých prítomnosť miestami hraničí až so zdravým rozumom. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Je to sice poznat, že si s tím režisér (Harald Philipp) nedal moc záležet, ale i tak docela slušná Mayovka. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Ach bože proč a za co. Takový prznění si Mayovky fakt nezasloužili. Už začátek který startuje vykradenými záběry z Vinnetoua 2 naznačuje, že něco nebude košer. Granger se zase chová jak namachrovanej buzerant. 1* jenom za to, že Brice je pořád borec. Jinak fail epických rozměrů. Horší už je jenom Mulatka Apanači.15% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Sice slabší, ale stále dobrý western. Jako děti jsme příběhy Old Shatterhanda milovali a byla pokaždé zábava je sledovat. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

A mě se to celkem i líbilo. Řadím Petrolejového prince přece jen výše než Mezi Supy, kde jsem sebevědomého Surehanda na konci nemohl ani cítit. Nejhorším momentem filmu jsou nepochybně scény vytrhané z Rudého Gentlemana. Jinak zde dostává veliký prostor Terence Hill. Postavy Old Wabble a Kantora Aureliuse Hampela dodávají dostatečnou komickou vložku. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Zákeřný proradný Petrolejový princ, jež je velkým podvodníkem, chce zlikvidovat přistěhovaleckou kolonu...k tomu mu pomáhají bandité...Surehand se ho snaží zastavit, ale zprvu mu plán nevychází, neboť i jeden z nebohých přistěhovalců nemá čisté svědomí... ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Mezi Supy = Old Surehand = Petrolejový princ. Westerny na jedno brdo, které se snaží ždímat kult mayovek. Sice tam hraje Pierre Brice, ale filmy už prostě nefungují tak, jako "svatá čtverka", a samotné příběhy nejsou nic moc. Ale beztak jsem to jako děcko viděl několikrát. 55% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Old Surehand je tu dabován Jiřím Štěpničkou, stejně jako ve snímku nesoucím jeho jméno. Byť má krásný hlas a je skvělý dabér, Luděk Munzar mi ke Grangerovi pasoval lépe (Mezi supy). Petrolejový princ se řadí k těm slabším filmovým mayovkám, přesto se na něj dá v pohodě podívat a po čase opět reprízovat. Hudba je tu skvělá, záporňák má něco do sebe a Surehanda mám já osobně rád, byť na Shatterhanda samozřejmě nemá. Zde se mi "Jistá ruka" zdá nejvážnější ze všech jeho filmů. Velkou škodou je, že se v žádném snímku nepotkal Vinnetou se svým pokrevním bratrem a právě tímto zálesákem. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 5/10 Děj 4/10 Hudba 5/10 Efekty 6/10/// +ústřední trojice (Petrolejoví princ, Vinetou a Old Surehand), trošku výprava –všichni ostatní herci, málo ozvučené, slabý námět, děj/// Od mamky, která pochopitelně děsně žere tenhle žánr, jsem slyšel pořád jak je Oil Prinze nejslabší Májovka. No chtěl jsem se o tom přesvědčit. A tedy, né že by byla vyloženě špatná, je prostě jen velice slabá. Hudební motiv zazní jen párkrát, dabing za mnoho nestojí, častokrát jsou zde hluchá místa (tentokrát myšleno jako bez zvuku) :-) Příběh mě velice nudil. V podstatě nenabízí nic nového a ještě je to nevýrazně natočeno. Kromě ústřední trojice mě hodně iritovali herci. Třebas v každé májovce se zjeví nějaký „komediant“. Zde velice příšerný hudebník v podobě Heinze Erhardta a o nic lepší poskok, který vždy lezl za Surehandem. Po zhlédnutí všech uvidím zda je tento kousek nejhorší, ale teď už vím, že jich je hodně lepších./// Celkem 48%/// ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Životy osadníků se ocitají v nebezpečí, protože Petrolejový princ (Harald Leipnitz) usiluje o pozemky, které jim mají patřit. Naštěstí se o jeho podlých úmyslech dozví Old Surehand a Vinnetou... Mario Girotti se ve filmu zahrál jako falešný hráč karet Richard Forsythe. Ve filmu nechybí další komická postava, kterou je hudební učitel Hampel (Heinz Erhardt). Slabší příběh nemůže vytáhnout tuto filmovou adaptaci nad průměr. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Petrolojová blbost spíš. Příběh hodně slabý, jinač to celkem jde a díky stopáži to uběhne rychle - velké tempo filmu, což je plusem. Nic víc, nic mín. 40% = ** ()

kingik odpad!

všechny recenze uživatele

Nemáte někdo petrolej? Že bych celý film zapálil a poslal do věčných lovišť. Je naprosto k smíchu, neskutečně režijně slátaný, příkladně špatně obsazený i zahraný, zoufale nadabovaný a neobsahuje vůbec nic, co by na milisekundu zaujalo. Chudák Pierre Brice toho měl po smrti své proslulé postavy fakt zanechat. Otřesné! 0/10 ()

Reklama

Reklama