Reklama

Reklama

The Last Gladiators

všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Dokument o jednom z najtvrdších a podľa mnohých aj najtvrdšom hokejistovi všetkých dôb pôsobiacom v NHL. Chris Nilan odohral v NHL 13 sezón, väčšinou za svoj materský klub Montreal Canadiens, s ktorým roku 1986 získal aj Stanley Cup. Jeho úlohou počas celej kariéry nebolo dávať góly, skôr ako výbornou technikou a tvrdou strelou bol známy svojou tvrdou ľavačkou. Jeho prioritou bolo držať čo najďalej súperových hráčov od hviezd svojho mužstva a v prípade, že im to nedošlo, presvedčiť ich o tom ručne-stručne. A že si počínal príkladne, o tom svedčí vyše 3000 inkasovaných trestných minút a 26 chirurgických zákrokov. Tento dokument však nie je ani tak o jeho počínaní na ľade, ako o psychologickom a fyzickom dopade jeho agresívneho správania na jeho súkromný život. Úloha robiť ochrancu za každú cenu totiž okrem dobitého tela znamenala pre neho aj závislosť na alkohole, bolesť utišujúcich liekoch a zničené vzťahy s tými najbližšími... (beso74)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (4)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dobrý dokument nejen pro milovníky bitek v NHL (já), ale i pro každého fanouška ledního hokeje, který si vždycky říkal co je to za agresivní kanadský debily... Skrze hloubkový profil jednoho (Chris Nilan) a letmý mnoha dalších (Twist, O'Rilley, Probert, McSorley, Brashear...) tu můžete velmi dobře pochopit význam špinavé práce pro tým v tomto sportu, ale současně si i uvědomit, jak nešťastná může být úloha takového ranaře. Chrisův příběh začíná u náhodného draftu, kdy vzápětí prošel rolemi pouhého zlého muže, týmového srdcaře, až po opravdového hokejistu, který se dočkal slavné výhry Stanley Cupu a následoval zdlouhavý pád na držku, zápas prohraný se sebou samotným... Takže jo, ve výsledku prostě záživná a emotivní podívaná ne nutně pouze pro zájemce o hokej, ale i o sport a zajímavé lidské osudy obecně. ()

rekkky 

všechny recenze uživatele

Pohled na životní období hokejistů, kdy jsou již v hokejovém důchodu, ale pořád milují hru jako takovou a nebojí se přinášet zajímavá svědectví o tom, co následuje po profesionální kariéře. Tento dokument nabídl konkrétní případy bývalých hráčů, u kterých je po hokejový život obzvláště pikantní a o to jsou The Last Gladiators věrohodnější, protože se nebojí jít do konkrétních detailů a nesnaží se nic tabuizovat. ()

Reklama

koci 

všechny recenze uživatele

Pro fanoušky je tenhle dokument o Chrisu Nilanovi a dalších bitkařích milou povinností. Formálně sice nepřináší nic objevného, obsahově je však vcelku zajímavý a jako sonda do role goona v NHL utíká těch 90 minut jako nic. Snad jen Nilanův otec se nemusel pořád tvářit, že se každou chvíli rozbrečí. Pokud se o NHL nezajímáte, ruce pryč. ----- Jinak všem zájemcům doporučuju dokumentární seriál "Hockey: A People's History", který v deseti dílech mapuje kompletní historii (kanadského) hokeje a bitkami se taky několikrát zabývá. ()

Epistemolog 

všechny recenze uživatele

Fakt, že Nilan po skončení kariéry měl průměr 300 trestných minut na přes 60 odehraných zápasů mluví samo za sebe. Dokument jasně přiblíží jeho agresivní povahu formovanou od dětství a upřímně dá nahlédnout na další nemalé osobní problémy hokejisty. V mládí byl jeho idol bostonský obránce Bobby Orr a snil o kariéře v Bostonu, což se mu později na chvíli splnilo. Zvláštní je, že první dvě univerzitní sezóny nebručel Nilan na trestné lavičce ani jednou. Ve třetí už ano, tam už měl průměr 3,5 min. trest na zápas, ale taky uměl zahrát víc než bod na zápas. Pak šel na 50 zápasů na farmu, kde si zahrál po boku budoucích spoluhráčů Actonem a Carbonneauem a vyfasoval svých prvních 300 minut. V sezóně 85 byl dokonce třetí nejlepší střelec týmu, což na maníka, který má problémy s chlastem a heroinem a má za manželku ex od mafiána Whitey Bulgera není špatný. V roce 87 na kanadském poháru v 5 zápasech dal 2 branky a roku 91 byl dokonce na popud fanoušků vybrán do All stars týmu, ale měl zrovna zlomený kotník. Má topka nejobávanějších bitkařů z 80. a 90. let bez pořadí za zajímavou a funkční techniku boje jsou bez debaty: Ray, Gillies, May, McRae a Nilan. Bitkaři jako takoví, co měli podivuhodnou výdrž a smrtící sílu byli rozhodně bestie Probert, Grimson, Odjick, McSorley, Kocur, Fotku, Churla a Twist. ()

Zajímavosti (1)

  • Chris Nilan drží v NHL rekord v počtu trestných minut jako hráč, který se narodil v USA a je jeden z pouhých devíti hráčů v historii NHL, který zaznamenal více než 3 000 trestných minut. Nilan drží rekord s nejvyšším průměrem trestných minut na zápas (skoro 4,5 minuty), také nejvíce trestných minut v jedné sezóně play-off (141 minut) a stejně tak rekord za nejvíce trestů v jednom zápase (10 trestů). (Epistemolog)

Reklama

Reklama