Pyramida boha slunce

Western / Dobrodružný

Západní Německo / Francie / Itálie, 1965, 95 min

Robert Siodmak

Erwin Halletz

Poměrně vydařená mayovka, rozhodně lepší, než pozdějši filmy ve kterých se vyskytoval Vinnetou.(21.7.2005)

Průměrný díl série.(6.10.2008)

Budu hodnotit pohledem malého Zecka, který htlal mayovky v polovině 90. let. Pyramida boha slunce se mi neuvěřitelně líbila. Jednak se děj přesunul jinam (i málého Zecka milujícího všechny mayovky začala nudit ta stejnost s děsně rovným Vínem a Oldou), ale hlavně zůstal můj nejoblíbenější záporák Rik Battaglia s hordou mexických vojáků, kteří mu šli na ruku ve všech špatnostech. Byl tu i bájný poklad, který bandité museli najít a pak se řádně povraždit o jeho největší podíl. Jo, tyhle mayovky nám v dospělosti mohou přijít až směšně naivní, ale zůstává fakt, že výchovnou hodnotu na děti to má geniální. Tak neuvěřitelně černobílé postavy znazorňující dobro a zlo se snad nikde jinde nevidí. No a špatnost chamtivosti muselo pochopit i to malé děcko. Přesto se Karel mohl občas utrhnout ze řetězu a nechat vyhrát i ty pokřivené charaktery, kterým jsem vždy fandil! :-) 80%(2.8.2011)

Pokračování filmu "Poklad Aztéků" je o něco slabší, ale pořád dobrá podívaná. Postavy jsou stejné, ale děj je takový že na začátku se dohromady nic neděje a všechno se začíná dít až v druhé polovině filmu. Ale nicméně čtyři hvězdičky, i když slabší, já dám.(21.3.2005)

• Xmilden

Nemám co chválit. Měli hned na začátku Verdoju pověsit a neměli by takové problémy. Mexické dobrodružství Karla Maye je o ničem. Nesedí mi hudba, děj, postavy. Scéna s vyndávací mříží mě dokonale rozladila.(11.6.2009)

60%(21.5.2007)

Další dobrá májovka s velmi nečekaným záporákem Gérardem Barray, kterého známe jako dobrodružného klaďase.(30.3.2003)

TV/// Obsazení 7/10 Děj 8/10 Hudba 9/10 Efekty 7/10/// +poutavý hudební mix, hodně postav, celkem drsné -škoda že ne drsnější, občas zmatečný děj a obrazovost snímku (hodně přeplácané)/// Tak v tomto případě si dám říct. Když pominu, že je to opravdu velký filmový mišmaš, tak je to docela zábavné a zajímavé. Řekl bych hodně pestré. Film však hlavně vyzdvihuje pestrobarevná hudební skladba, u které jsem se až místy smál, ale proč ně, pořád lepší než poslouchat jak šumí ticho :-). Příběh je opravdu hodně mimo mísu klasických Vinnetuovek, ale proti gustu… Zaujalo mě celkem velké množství herců a s tím spojených mnoho jejich osudů a charakterů, ovšem dle mého názoru díky tomu má málo prostoru Lex Barker. Jinak tento film mohu jedině vyzdvihnout./// Celkem 78%/// Technická: nějak jsem minul předešlí film Poklad Aztéků a tak jsem se domníval, že se jedná právě o tento film. No jo, bylo mě divné, že se příběh filmu vynořil odnikud.(16.5.2007)

Skvělé filmové zpracování dalších dobrodružství podle Karla Maye, i když jako u všech těchto filmů značně poupravené... Elegantní diplomat dr.Sternau se dostává do víru dění v bujarém a revolučním Mexiku...staví se na stranu dobra, tedy generála, který vede odboj proti císaři z rodu Habsburského, ilegálně dosazeného na trůn Mexika... Jeden z generálovách velitelů Verdoja však má zcela jiné plány než dobývání svobody a práv ve své zemi, chce pravý opak, moc a peníze, tedy zlato bájných Aztéků.. A k jeho zisku neváhá své vojáky přivézt na cestu desperátů, vraždí a okrádá nevinné.(8.8.2008)

Odpovídá žánru mayovek, zhruba stejné jako první díl "Poklad Aztéků". Divadelní až pohádkové, skvělá Michele Girardonová jako koketní Josefa s půvabným dabingem Hany Talpové, Rik Battaglia jako padouch Verdoja, Gérard Baray jako zkažený šlechtic. A samozřejmě Lex Barker. Jinak vše hodně naivní, herectví indiánů prkenné, laciné kulisy v pozadí - je třeba chápat jako mayovku, tedy dobrodružnou polopohádku.(26.6.2007)

Bez komentáře. Tento film mě nijak mimořádně nezaujal.(9.5.2009)

Slušný dobrodružný film se skvělou hudbou. (144.)(7.3.2007)

Pokračování cesty Dr.Sternaua za pokladem Aztéků,které se točilo současně s prvním filmem.Je o trochu slabší,o hodně méně se drží předlohy a výprava,pokud nebyla přímo odfláknutá,tak byla amatérská,protože divák pozná okamžitě každou papundeklovou kulisu,která se objeví.Takže je vše třeba brát pohádkově a na efekty moc nekoukat,jsou spíše na tehdejší televizní úrovni.Je to škoda,protože právě vizuální stránka mohla filmu hodně pomoci.Takhle vše zachraňují herci a to jak klaďasové,tak záporáci.A celkem se jim to daří.Je tu i slušná porce akce,i když místy trochu moc pohádkově naivní,ale celkem slušně zvládnutá.Celkově to nedosahuje kvalit zlaté čtyřky,ale za vidění to stojí.Je to u mě hned za filmy z Orientu.Dávám 55%,neb Gérard Barray si je zaslouží jako správný zkažený šlechtic,stejně jako vždy vtipný Ralf Wolter a vždy elegantní Lex Barker.(13.9.2011)

• klúčik

Bohužiaľ druhá časť filmu Poklad Aztékov , sa dosť nepodaril. Dej filmu je taký nemastný - neslaný. Herecké výkony až na Rika Battagliu nič moc. Ale čo ma fakt dostalo bola dtrašná hudba. Mala motívy Sedem statočných , ale potom lacného mexického lunaparku. Film hodnotím 45%.(7.3.2010)

• Brejlil

Dost mi uniká, proč je pod tímto filmem podepsán Robert Siodmak. Poznat to nikde není. Po začátku, který sumarizuje předchozí díl stylem cimrmanologického shrnutí proslulé operety Proso, jsme in medias res. Once upon in time in Mexico... Udatný německý doktor se chová jak idiot, aztécká princezna se chová jak idiot, ba i ten zavilý Verdoja rozumu zrovna nepobral. Co nezmrvil scénář, to dorazí režie a produkce svými svéráznými představami. Indiáni v Mexiku po 400 letech kolonizace vypadají jak jejich bratranci z amerických plání. K tomu přidejme zvláštní střih. Zde bych zvláště zdůraznil násilný přechod přes řeku. Některé záběry nevypadají špatně (např. ten přes hranu vodopádu), ale uprostřed krvavé bitvy se odehraje podivnost. Jeden mrtvý padá do vody, proud jej strhává přes vodopád. Tělo letí dolů. Střih. Z vodopádu vyjde indiánská postava, zavile se rozhlédne a popojde po skále. Střih. Kdo to byl? Co tam dělal? K čemu to bylo? Podobných zvláštností je plno. U mě slabé dvě.(27.9.2010)

Lex Barker uniká z role Old Shatterhanda.(10.7.2008)

• DocBrown

Točeno zároveň sprvním dílem, ale o dost slabší ... v první části se toho moc neděje a chybí tu i ty slavné postavy a francouzi. Celý film zachraňuje Ralf Wolter. 40%(9.8.2011)

Poklad Aztéků a Pyramida boha Slunce mají jeden zásadní problém - čítají dohromady zhruba 3 hodiny a příběh je místy rozvleklý. Verdoja zajme doktora Sternaua, ten uteče. Pak zase Sternau zajme Verdoju, ale tomu se podaří uniknout. A opět to samé - začarovaný kruh. Kdyby celý příběh měl dohromady zhruba dvě hodinky, bylo by to mnohem lepší a děj by nebyl zatěžován zbytečnými postavami jako byl např. seňor Cortech. Příběh je velmi dobře napsán a Rik Battaglia je geniální záporák. Hudba jako vždycky na jedničku.(1.1.2011)

• Kolssteyn

Po čase zase další nudný film, špatné kulisy, herci čekající na výstřel aby mohli padnout... hodně nepodařené.(22.4.2009)

• strikeman

Tuto nepovedenou dvoudílnou "Mayovku" nezachránilo ani angažování Gérarda Barraye...(12.7.2009)

<< předchozí 1 2