Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dějištěm tohoto drsného, napínavého a inteligentně vymyšleného kriminálního thrilleru jsou hlavní třídy a ulice současné Varšavy. Zaměřuje se na sedm příslušníků dopravního policejního sboru, jejichž životy se změní poté, co jeden z nich zemře za záhadných okolností. (MFF Karlovy Vary)

Recenze (59)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Dokud si film drží vyprávěcí linii v rámci subkomunity dopravních policistů je hodně silný a prakticky bezchbyný. Bohužel někdy v půlce uhne na kriminální žánr a ten už mě příliš nebavil. V téhle části mě totiž teorie pravděpodobnosti mávala leda tak z jinýho filmu. Záverečný finále už zase zapne motory. Pokud umíte počítat do nekonečna, možná spočítate i to, kolikrát se ve filmu řekne slovo "kurva". ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Je to také to klišé "obvinili ho z vraždy, utiekol a dokázal, že je za tým konšpirácia". Ale ohromí to tým, ako frajersky a suverénne je to natočené a zahraté. Ožranská skoro-komédia sa rýchlo preklopí do tvrdého thrilleru a celé to nečakane dobre funguje, nikdy to nevypadne z koľají do takého toho "no jasné, Poliaci sa pokúšajú o žánrovku". U českého a slovenského filmu to vždy nevyhnutne príde, tentoraz nie. Pekná prácička. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo nekompromisní! Direkt, zásah přímo na komoru. Jak formou, tak i obsahem syrová obnažená realita současného Polska. Logický evoluční krok v polském Kinu morálního neklidu... Kieślowski, Wajda a Zanussi mají v osobě Wojciecha Smarzowskiho talentovaného nástupce... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Jakmile se to překlopí do hitchcockovského syžetu, tak to ztrácí punc svébytnosti "j(e)deme si kurwa vlastní cestou". Začne se totiž hrát na dobře známé žánrové struny, u kterých je až příliš jasné, jak budou znít. Ne že by to snad šlo v jakémkoli ohledu do kopru, to ne, ale přeci jen se to stává poněkud standardním, byť i tak je to i nadále dostatečně své, nekompromisní a špinavá zrcadla nastavující, aby se to nestalo jen další zaměnitelnou či s náběhem závěrečných titulků zapomenutelnou žánrovkou. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JSOU STÁTY, KDE BY VÁM ZA POKUS O ÚPLATEK DALI ŽELÍZKA.“ … ,,ALE NAŠTĚSTÍ ŽIJEME V POLSKU, A U NÁS VYSTUPUJE LIDSKÝ FAKTOR. MÁM PŘED SEBOU ČLOVĚKA A NE STROJ. JE TO TAK, PANE ŠTÁBNÍ SERŽANTE? NO A PROTO NAVRHUJI …“ /// Angažovanej polskej příspěvek k tématu o současný policii, jejichž největším problémem jsou oni sami. Dále se zúčastní šlapky, vožralci s imunitou, kolegyně, který potřebujou komín vyčistit, chlast (chlast a chlast), a v neposlední řadě korupce. Toť takovej 40ti minutovej úvod. Pak – vražda (smrt, zabití), kupa prachů v kufru (auta) a Ryszard až po hubu (vod krve) v problému. Jinak natočená kriminálka. Sázka na prohnilost (tolik úplatnejch kurev jsem naposledy viděl v Chorvatsku. Ovšem ani ti Rusáci …), drsný dialogy, zajímavá filmařina i herci – všechno připomíná realitu, který by se jeden bál… Hodně mě to baví. Nejvíc asi ty kurevsky drsný černý okamžiky (ty vole, já se smál!). No a jak může takovej příběh, vodehrávající se ve světě sráčů, co maj v jednom kuse čuráka v nějaký držce a matematicky se ustálili na milionovejch cifrách skončit? Hustě! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zajímám se ,,Corruption Perception Index“. 2.) Chystám se dělat na dopravním. (doporučuju Polsko!) 3.) Thx za titule ,,risi1234“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR * AKCE * NAPĚTÍ ** ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Smarzowski je další výborný Polský režisér ( Volyň, Klér) a Dopraváci je dalším jeho solidním zářezem. Příběh se detailně zaměřuje na práci dopravních policistů a je jasné, že se jedná o nevděčnou práci ( Mafiáni, šlapky, politici, vydírání, úplatky). Jakmile jeden ze sboru zemře jeden z nich je zároveň obviněn začíná poměrně strhující a napínavá jízda, která nepoleví až do konce. Napínavé, dobře zahrané, místy brutální ( Scéna s ukousnutým penisem, kde krev stříká po celém autě na to jen tak nezapomenu) a finále je dostatečně šokující. Skvělý film. 8/10. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Tak tady máme zase trochu té špíny, bahýnka, korupce, spoustu fuckování, vše bez jakýchkoliv příkras a dost drsně předložené, tentokrát v polském hávu z prostředí dopravní policie. Poslední dobou rostou filmy s touto tématikou jak houby po dešti, takže kdybych neměla ten pocit již několikrát viděného, tak těm Polákům jednu hvězdu přihodím, obzvlášť za tu druhou polovinu, která se mně zdála přece jen trochu víc ucelenější a zaměřená na postavu Riszarda, kterého si bezvadně střihnul Bartek Topa. Jediný chtěl přijít na kloub celé téhle neblahé aféře, ale jak už to tak bývá v jakýchkoliv nezákonných oblastech a situacích, kde je angažováno víc složek, tak není až tak moc překvapivé, kam se bude celá tahle aféra odebírat. Jo jo, souhlas, taky mně trochu připomínal Jožo Ráže :-) ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Chtěl bych být polským dopravákem, který ve službě chlastá, sexuje a inkasuje úplatky za svůj lidský přístup. Tedy chtěl jsem být polským dopravákem asi do půlky filmu, ale pak začalo jít tak trochu o krk a mně hned napadl tucet povolání, které bych dělal raději. Nicméně tento snímek nabídl vynikající kombinaci humoru s napětím a toho já cením. Jen mám trochu obavy z toho, že to celé mělo k realitě blíž, než je můj růžový svět schopen strávit. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Trefný pohľad do skorumpovanej spoločnosti, kde policajné oddelenie by malo byť vzorom. Pod lampou je však tradične najväčšia tma a nejeden strážca zákona, ktorý by mal byť symbolom česti a morálky, podľahne pokušeniu strčiť si do vrecka pár papierov navyše, či inak uspokojiť a využiť svoje postavenie v spoločnosti. Krutý a bohužiaľ často aj pravdivý pohľad súčasnej spoločnosti, ktorý sa dotýka nielen našich severných susedov. Korupcia, vraždy, smilstvo, drogy, všetko v prvej lige a nie každý na to bude mať žalúdok. Do popredia sa dostáva niekoľko vytipovaných charakterov, ktoré svojim bezcharakterným správaním v určitých momentoch pôsobia priam groteskne. Jedinou akou-takou výnimkou je dôstojník Król, ktorý je za nejasných okolností krivo obvinený a ocitá sa v stredobode mocenskej hry vyšších vrstiev spoločenskej elity. Počas úteku a snahy o obhajobu sa stretáva s rakovinou spoločnosti a je pohodený napospas osudu. Naozaj poctivá režisérsko-scenáristická práca, ktorá miestami zaváha najmä v rozprávaní príbehu, ale atmosféru to má, možno by to chcelo viac irónie a čierneho humoru. Ale ak máte plné zuby hollywoodskej rutiny z tohto prostredia, tak táto poľská štúdia vás určite nesklame. 75%. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Nelichotivé zobrazenie strážcov zákona sa postupne mení na mrazivú krimi o ovládaní politiky mafiou. Na rozdiel od obdobne ladených politických krimi taliansko-farncúzskej produkcie 70. rokov je ich poľský pendant obsahovo i formálne zakotvený v dnešnej dobe. Nijako sa tu nezastiera súhrn drobných každodenných pokleskov mužov zákona, meniacich ich obraz až na akúsi odpudivú karikatúru mužov strážiacich dodržiavanie zákonmi zakotvených povinnosti. Dopravákom nie sú vzdialené úplatky, nevera, bordely a vzájomné podrazy. Všetko v opare brutálne silného alkoholového odoru. Použitie roztrasených záberov z mobilov v rýchlom strihu zase ukazuje celkovú chaotickosť ich práce a neúmerné pracovné nasadenie pri slabom personálnom zabezpečení. Nič z toho neumožňuje sa naplno a zodpovedne sa venovať ani vážnym dopravným nehodám. Ich pôvodcovia až príliš často vyviaznu zo zodpovednosti po telefonáte kamsi vyššie a následnom podaní telefónu príslušnému policajtovi, ktorý následne len poslušne sklopí uši. Toto sa - len na rádovo vyššej policajnej úrovni v podstate zopakuje aj po vražde policajta. Vítajte vo východnej Európe 21. storočia! ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Ryszard Król je jedným z Varšavských dopravákov. So svojimi kolegami si napriek tomu, že je ženatý, rovnako ako väčšina z ostatných, užíva života naplno. Alkohol, lacné ženy, ale aj branie úplatkov pri prejednávaní priestupkov v doprave sú fakty, ktoré všetkých neodmysliteľne spájajú. Zlom nastáva, po jednom z mnoha "flámov". Na brehu rieky je nájdené mŕtve telo kolegu Lisowského. Nakoľko Królovi zahýbala manželka práve so zavraždeným, podozrenie padá na neho. Dokáže v tomto kolobehu špinavostí dokázať svoju nevinu? Spočiatku veľmi odľahčená komédia sa razom mení na slušný krimi thriller. Film mi bol odporučený mojim "ČSFD kamarátom" psy.chom. Nečítal som obsah a tak ma zápletka príbehu milo prekvapila. Ozaj som to po úvodnej polhodinke nečakal. Spočiatku sranda, následne dramaticky zmenený osud človek, bojujúceho za očistenie svojho mena. Film je veľmi dobrý. Až na maličkosti, pôsobí dostatočne realisticky. Záver napriek tomu že bol mierne očakávaný, šokoval. Režisér mal odvahu natočiť takýto film. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Přijde mi zajímavé, že se v jednom roce sešly v kinech dva filmy podobného ražení, které ukazovaly tak nelítostný a deziluzivní pohled do světa policie - kromě Dopraváků mám na mysli snímek Sviňák , který se ale na rozdíl od Dopraváků dostal do české distribuce a tím i do širšího diváckého povědomí. Dopraváci jsou u nás oproti tomu vcelku neznámí (ostatně i já jsem se k nim náhodou dostal až po dvou letech od jejich natočení), a co je hlavní - nikdy bych nevěřil, že to bude možné - ale v mnoha směrech zašli mnohem dál než zmíněný Svińák, který byl přece jenom v první řadě komedií postavenou na hodně nekorektním humoru a svérázné poetice Welshovy předlohy. V Dopravácích je oproti tomu humoru spíše jenom jako šafránu (zato ale jde o humor, který může leckomu připadat už docela hodně za čarou, jako třeba v naprosto neuvěřitelné scéně s "nepodařenou felací" v autě - kdo viděl, ten ví :) a prim zde hraje teskná nota - ten film je nesmírně závažnou obžalobou systému, v němž jsou zkorumpovaní naprosto všichni, a kde i hlavní hrdina není žádný svatoušek. Systému, kde peníze jsou na prvním místě a kde si mocní nenechají sahat na svá privilegia. Film je v tomto ohledu velmi deziluzivní, až depresivní, a hodně lidí nemusí ten nekončící příval morálního marasmu a všudypřítomné bezvýchodnosti rozdýchat - Dopraváci určitě nejsou film pro každého, ale pokud se naladíte na jejich vlnu, dostane se vám neobyčejně silného zážitku - závěr člověka roztrhá na cucky, aby ho vyburcoval z letargie. Naléhavý a velmi silný film! ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Já se prostě nesmířím s tou rádoby uměleckou kamerou, štve mě a štvě mě moc. Ale jinak je to hodně silný film, sice s pomalejším rozjezdem, ale od smrti policisty s neskutečným tempem. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

až na to, že hlavný hrdina vyzeral ako jožo ráž a subjektívne podľa mňa to mohlo byť o 10 minút kratšie nemám výhrady - začne to ako riadne nekorektná čierna komédia, ktorá v krásnych farbách vykresľuje dopravnú políciu (tú poľskú, ale i všeobecne) a potom sa to zlomí na pomerne realistický a napínavý krimithriller a minimálne jeden moment pred záverom určite získa vašu pozornosť a vyčarí vám "úsmev" na tvári (aj keď v úvodnej polhodinke sa budete smiať pomerne dosť) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pri sledovaní Dopravákov mi neustále prichádzali na myseľ stále nové a nové filmy, ktoré boli na danú tému a predovšetkým v daných žánrových šablónach nakrútené. Vymenovávať nemá zmysel. Áno, Smarzowski má toho veľa z hollywodskych a francúzskych policajných krimi nasledované. To by mi vôbec nevadilo, pokiaľ by ma zaujímal celý ten komplot, o ktorý tu ide. Bolo mi totiž po čase úplne jedno, kto za čím stojí a prečo musel zomrieť jeden radový policajt. Je to drsné, kameramansky v týchto končinách vynaliezavé (t.j. vo svete už dávno používané) a herecky celkom presvedčivé, lenže scenáristicky vo svojej kostre absolútne šablónovité. V Poľsku je extrémna korupcia, nám filmári vtĺkajú od prvej sekundy filmu po poslednú. To je jediné posolstvo, ktoré som si z Dopravákov odniesol. Za najvýraznejší klad považujem zachytenie genia loci Varšavy, keď je napríklad naháňačka na strechách, vidíme nový národný super štadión. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Hutná atmosféra, při které divák skoro cítí, jak moc je celá společnost prostoupená všudypřítomnou korupcí. Agresivní krátké a rychlé prostřihy záběrů jakoby z mobilních telefonů. Pár scén (které víceméně nesouvisejí s hlavním dějem), které se divákovi vryjí do paměti. Ta kriminální linie je vlastně méně zajímavá než to, co je ukazováno jako běžné fungování dopravní policie. Škoda, že u nás není nikdo, kdo by dokázal natočit podobně nekompromisní žánrový film. :-/ (70%) ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Kdyby nic, tak nevídaná forma se musí varšavským dopravákům tedy uznat... to, co předvedli, by nevydržel ani Chuck Norris... přitom je evidentní, že posilují pouze pravou ruku ve zdvihu trhem, na což navazuje prudký záklon hlavy, a dál věnují pozornost už jen pánevní oblasti, nutno však říct, že tyto pohybové aktivity provozují s chutí a neuleví si ani na den. Také jsou náruživými amatérskými filmaři, jen tak, pro radost ze vzpomínek, stejně jako pro pracovní účely... to muselo být ale výběrové řízení, kterým prošli - pro přijaté by se možná pod hlavičku lejstra o přijetí hodilo varování: "Zanechte naděje, kdo vstupujete" Ještě, že (skoro) na každého jednou dojde... Dost dobrá mnohožánrovka v uprchlickém stylu, nicméně, můj útlocit nedopustí překročit mez tří hvězd, ti, kdož nejsou podobně postižení, nechť si přimyslí jednu navíc. ()

Reklama

Reklama