Reklama

Reklama

Síla života

  • USA The Homesman (více)
Trailer

Tři duševně narušené a zcela zmatené ženy se octnou až na samé americké hranici. Náročného úkolu dopravit je zpět do Iowy se ujme svérázná Mary Bee Cuddy (Hilary Swank). Řídit dostavník plný pomatených žen na cestě dlouhé 400 mil je ovšem téměř nad její síly a proto si na výpomoc najme odpadlíka George Briggse (Tommy Lee Jones). Tato nesourodá dvojice čelí během vyčerpávající cesty prérií neustálým hrozbám a psychickému vypětí. Podaří se jim dovézt jejich zvláštní „náklad" až do cíle? (Magic Box)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (159)

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

God will strike you down. V osobě Tommy Lee Jonese lze vytušit zastávání podobných názorů, jimiž se netají parťák, herec-režisér, tradiconalista a skoro-vrstevník Clint Eastwood, který pomáhal budovat a o řadu let později též křísit western: Emerika vyměkla. Volba způsobu, jímž se to tu říká, je ale paradoxní: Feministický anti-western není první nabízející se možnost, jak oslavovat tradici osidlování západu bílými muži. Přesně to je ale to, co se Jonesovi s pomocí Boží podařilo. K filmu jsem usedl v očekávání příležitosti k rozvinutí nudy, aby ze mě The Homesman začal od začátku osekávat celé porce divácké nevíry; na konci nezbylo nic ze mě ani z ní. Tommy Lee Jones režisérsky překonává své limity, stáke patrné, a dává vyniknout těm v branži ještě o něco lepším - pozoruhodné skupině herců v čele s přímočarou Hillary Swank (a takovými jako sporadický James Spader, David Dencik či Meryl Streep v týlu), Marcu Beltramimu v režimu Jacka Whitea a kameramanu Rodrigu Prietovi, skrz jehož dlouhé sklo uzříte Nebrasku jako bezútěšnou rudohnědou pustinu ne nepodobnou Marsu. Jones, spoluautor scénáře, slouží duchu předlohy Glendona Swarthouta, připomnajícímu krutostí a afirmací života v těch nejnehostinnějších podmínkách cosi od Cormaca McCarthyho. Na děsivou nepředvídatelnost road movie a scény neobyčejné drsnosti jsem nebyl připraven a měl jsem po dlouhé době pocit, že někdo naráží na hranice mé divácké otrlosti. Zde nutno hledat Jonesovu zprávu divákovi: To, že jsme (byli) tvrdí, neznamená, že jsme (byli) nelidští. Dávejme si pozor, zda nepřicházíme o cosi důležitého. Taková deklarace úcty k tradici, včetně všech jejich temných stránek, zasluhuje respekt. Nedoceněný film. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Visí, visí, Visatec... odřízla ho Zubatec. Visec přefik Zubatou, hrob jí kope lopatou." Ha! Takže nejen kluci, ale ani farmářky nepláčou? A ženy jsou v zoufalých životních situacích daleko tvrdší a statečnější než srabi chlapi? Zapomeňte, milé dámy, držte se u plotny a v posteli coby matrace, to vám vzkazuje macho par excellence Tomy Lee Jones, svým podivně zabitým antifeministickým westernem "Slabost života". Výsledek setkání jednoho neprovdatelného, panovačného "prázdného vědra" s jedním desertérem, vrahem a zlodějem okrádajícím mrtvoly, je tristní. Pod tíhou ran osudu třem ženám definitivně (byť uvěřitelně) hráblo a Mary se zničehonic oběsila (aniž po šuku počkala na zpětnou vazbu od Briggse), navíc aniž splnila misi. WTF? Zatímco slabí chlapi, ti přežili všichni! Nakonec se Briggs ožral a radostně si zazpíval a zatrsal. Blbé, nesmyslné, rozčilující.  A to říkám coby chlap. ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

Syrový a pomalu ubíhající western se standardně skvělým Tommy Lee Jonesem. Líbila se mi krajina a různé situace, do kterých se během cesty dostávali. Ke cti slouží, že děj není úplně předvídatelný a taková všeobecná zkrachovalost. Krutý západ se tam s nikým a s ničím nesere. Nejvíc mi bylo líto plešatýho skandinávce, kterej musel šukat svojí ošklivou, frigidní ženu v přítomnosti její matky. Divim se, že se z toho nezbláznil on. ()

KoRner 

všechny recenze uživatele

Surovosť je slovo, ktoré naozaj vystihuje podstatu filmu. Všetko je tu tak bezútešné, že sám z toho mám depku. Najhoršie je, že čím ďalej na Západ, tým sa tá drsnosť zvyšuje, takže žiadne nálety ponad nekonečné prérie tu nie su a aj všetky scény zaberajú čo najmenej priestoru okolo zámerne, aby tú bezútešnosť ešte podčiarkli. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Tommy Lee Jones za kamerou? Nemám s tím problém, zvykám si. I na to, že tíhne k westernu. A i jako scénárista má proklatě velký cit pro postavy. Hilary Swank táhne celou farmu sama. Když přijde dotaz na to, kdo se vydá na dalekou cestu s duševně nemocnými ženami, neváhá. Svérázný Jones se jí připlete do cesty a stává se jejím pomocníkem. Toť vše – žádné přestřelky dvacet chlapů proti dvěma, žádná explodující lokomotiva. Jednoduchý děj, postavy. Nic, na čem by si producenti chtěli namastit kapsy. Některé humorné chvíle mají nečekaně mrazivý dovětek, Tommy Lee Jones za kamerou občas překvapí (setkání s indiány, výtečná scéna zapáleného domu, flashbacky se šílenými ženami). Dojem zanechal, i když výsledek zdaleka nesedne každému. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (4)

  • Film se inspiroval stejnojmenným románem od Glendona Swarthouta z roku 1988. Práva na jeho zfilmování držel jistý čas Paul Newman, který chtěl adaptaci sám zrežírovat, kvůli častému přepisování scénáře ale nakonec od projektu upustil. (IlMagnifico)
  • Natáčení probíhalo v Tennessee, Nebrasce, Novém Mexiku a na různých místech Kansasu. Filmovat se začalo v květnu 2013 ve Westville Museum ve městě Lumpkin ve státě Georgia. (jezurka42)

Reklama

Reklama