Reklama

Reklama

Bůh odpouští, já ne!

  • Itálie Dio perdona... Io no! (více)

Obsahy(1)

Profesionální karetní hráč Cat (Terrence Hill) se u jedné partičky nepohodl s obávaným psancem San Antonio Billem a následném pistolnickém souboji Billa zastřelil. Od té chvíle chodí Cat s prstem na spoušti, protože zbytek Billovy bandy by se rád pomstil. Jednoho dne Cata vyhledá jeho starý známý Hutch (Bud Spencer), který pro projišťovnu vyšetřuje podivné přepadení vlaku. Jediný přeživší totiž prohlašuje, že vlak se zlatým nákladem přepadl právě nebožtík San Antonio Bill a Hutch na duchy nevěří. Cat se proto vydává zpět do městečka, kde pro Billa vše skončilo. Nebo to tak alespoň mělo vypadat... Italsko-španělský western natočil jako svůj režijní debut scenárista Giuseppe Colizzi a do hlavních rolí věčně poškorpených parťáků obsadil Terrence Hilla s Budem Spencerem – a zbytek je historie. Colizzi představil světu dnes již nerozlučné duo a úspěch prvního filmu Bůh odpouští, já ne! (1967) využil k natočení westernové trilogie s pokračováním Trumfové eso (1968) a Boot Hill (1969) ve stejném hereckém obsazení. Režisér se pak se Spencerem a Hillem sešel ještě u dobrodružné komedie Dva machři mezi nebem a peklem (1972), ale slibná spolupráce skončila Colizziho náhlou smrtí v roce 1978. (Česká televize)

(více)

Recenze (157)

FireTight 

všechny recenze uživatele

"Akční / Western / Komedie"? Ty první dvě zcela chápu, ale komedie? Pche, vždyť je tam jen pár vtipnějších hlášek, ale jinak se jedná o zcela seriózně myšlený Spaghetti western z druhé poloviny šedesátých let. Upřímně, dvojice Terence Hill a Bud Spencer mě tímto filmem docela překvapila, vždycky jsem je měl zaškatulkované jako komedianty, v jejichž filmech jde většinou o bitky dva versus hordy, ale tohle bylo opravdu něco jiného. A i přes vyloženě pomalejší tempo, slabší příběh a hodně slaboučkou hudbu se mi film docela líbil, hlavně díky totálně šílenému záporákovi, kterého bych nechtěl potkat ani přes deset centimetrů tlustou skleněnou přepážku. Proto si svojí (hnusnou) smrt zasloužil, kretén... ()

lykan9 

všechny recenze uživatele

Co se týče dvojice budyhill, tak se odemě moc kritiky nedočkáte. Když pominu film Annibale, tak jejich první pořádný společný počin, byla trefa do černého. Povahy jejich postav nejsou sice ještě takové, jak jsme u nich zvyklí, ale přesto se i po těch letech jedná o skvělou podívanou s výborným doprovodem v podání skvělé hudby. ()

Reklama

anais 

všechny recenze uživatele

Rozhodně se nejedená o nejlepší western, ve kterém dvojice Spencer-Hill hrála. Ani zdaleka! Bud Spencer tu hraje dost druhořadou roli, větší prostor dostává Terrence Hill. To by nemusela být nutně chyba, kdyby hrál svou osvědčenou postavu „sypmatického mluvky, který střílí proklatě rychle“. V tomto filmu sice střílí také skvěle, ale bez nadhledu. Autoři se za každou cenu snaží vytvořit podobného hrdinu, jakým byl Eastwoodův a Leoneho „pončo“. Hill tak bez přestání kouří cigára, vrhá smrtelně vážné pohledy a mluví neuvěřitelně (míněno-nedá se tomu věřit) drsně (ne sprostě. drsně). Film je poznamenán hledáním té správné polohy obou budoucích hvězd. ()

*Colorado 

všechny recenze uživatele

Po nějaké době jsem opět šáhl do filmografie dvojice Spencer-Hill a vybral si film Bůh odpouští, já ne!! Po shlédnutí musim konstatovat, že mi tu příliš nesedí nálepka mimojiné komedie, protože po celou dobu je vše zvážňováno a humornější pasáže (moc jich nebylo) pak hodně ztratí. Vlastně ta snaha vypadat vážně, drsně a přitom asi westernovsky cool je hodně patrná na Terencovi (hlavní postava, Budík hraje lehce druhé housle), u kterého mi to ale vůbec nesedělo. A co jsem si uvědomil, tak je to už několikátý jejich film, který trpí přepálenou délkou. Zrovna tenhle kousek mě v některých místech až neuvěřitelně nudil. Kladný kredit ode mě dostávají Bud a Terence za vzájemné pošťuchování (kterému bohužel nebylo věnováno více prostoru) a také zápletka filmu, která není špatná. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Spaghetti western, vážný, drsný, a přesto udělaný se zábavným nadhledem a pěkným napětím. Je tu jednoduchá zápletka, kde dva ostří hoši jdou po stopě bezcitného a chladnokrevného zloducha. Pistolník a hazardní hráč Cat Stevens (zajímavý Terence Hill), odolný vůči jakémukoliv nebezpečí, vyjma vody, se snaží najít a ukončit svou noční můru, která se znenadání vynořuje z minulosti. Nezlomný pracovník pojišťovny Hutch Bessy (zajímavý Bud Spencer), jde po stopě pachatele brutální vlakové loupeže a snaží se o znovunabytí uloupené tučné kořisti. Chladnokrevný vůdce loupežné bandy Bill San Antonio (dobrý Frank Wolff) rád hraje nebezpečné hry, je nesmlouvavý ve vyžadování poslušnosti a bezcitný při překonávání všech případných překážek. Nastává střet bývalých společníků, kdy má navrch střídavě každá strana. Z dalších rolí: prostitutka Rose (Gina Rovere), žena vnadných tvarů, zástupce v Billově bandě Bud (José Manuel Martín), vznětlivě nepřemýšlivý ve svých rozhodnutích, a další desperáti Tam-Tam (Tito García), či Targo (Juan Olaguivel). Vážnější western drsného rázu, který ale není stále vážný a drsný. Je to příjemné odreagování a napínavá zábava drsné doby drsných mužů. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (12)

  • Cat Stevens (Terence Hill) ve filmu říká, že neumí plavat. Hill však ve skutečnosti plave od dětství a vlastní několik medailí z mistrovství Itálie. (Pepinec)
  • V době, kdy se film natáčel, se Terence Hill oženil s Lori Zwicklbauer, která byla členkou natáčecího štábu. (chleba24)
  • Původní název filmu zněl “The Cat, the Dog and the Fox“ (Kočka, pes a liška). (Stocki)

Související novinky

Zemřel Bud Spencer

Zemřel Bud Spencer

28.06.2016

V 86 letech nás v pondělí opustil legendární italský herec Bud Spencer. Parťák Terence Hilla se zamlada věnoval plavání a vodnímu pólu (dotáhl to až na dvě olympiády), v roce 1951 se ale dostal před… (více)

Reklama

Reklama