Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Soudce a prokurátor, odpovědný za smrt nespočtu lidí, zemřel nepotrestán. Do konce života tváří v tvář faktům tvrdil, že má čisté ruce i svědomí, a že vždy stál na straně humánního pokroku... Na filmu pracoval Pavel Paleček se spolupracovníky pět let. Usilovně pátral v archivech, dokonce se mu podařilo získat dokumenty o Vašovi z ruských zdrojů, zpovídal vězně, kterým Vaš ublížil (mnozí mezitím zemřeli), pracovníky české justice a také známého historika studené války Marka Kramera z Harvardovy univerzity. Vaš, který zemřel v roce 2012 ve věku 96 let, byl zaníceným komunistou, přesněji fanatickým stalinistou. Třebaže za války nechal střílet československé vojáky, kteří už nemohli bojovat, jeho pochopové zavraždili roku 1945 v Postoloprtech na tisíc nevinných německých civilistů. Poté jako prokurátor a soudce odsoudil stovky nevinných na dlouhé roky do vězení, generála Heliodora Píku a dalších asi dvacet lidí dokonce k trestu smrti, a nikdy neuznal, že by dělal něco špatného. Patřil mezi hlavní likvidátory elity československé armády – statečné vojáky, kteří bojovali na západní i východní frontě. Vždy se prý řídil platnými zákony. Nikoliv – řídil se rozkazy z Moskvy. V padesátých letech ho na čas soudruzi zavřeli, nejspíš spadal do honu na Židy ve vysokých funkcích, ale po propuštění na svobodu pokračoval v kariéře jako historik dělnického hnutí. Česká justice nenašla způsob, jak vyslovit nad jeho činy pravomocný verdikt. Ano, Městský soud v Praze ho odsoudil, ale soud odvolací ho viny zprostil. Důvod byl jednoduchý: odvolání řídil bývalý komunistický vojenský prokurátor, který si tímto verdiktem hojil svou vlastní vinu. Vaš se staví do role oběti – vrcholem jeho nestoudnosti je tvrzení, že měl nárok na to, aby byl po listopadu 1989 povýšen do hodnosti generála. Autoři se rozhodli ilustrovat Vašovu činnost drobnými dotáčkami s herci. Úlohy moderátora se s úspěchem zhostil výtvarník David Černý – jeho netradiční vystupování otevírá filmu cestu zvláště k mladým divákům. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (104)

ClimbVibe 

všechny recenze uživatele

Skvělé, že dokument o tomto člověku vznikl. Jeho život je jedna velká špína a tak je o příběh postaráno. Dokument samotný, ale dost selhává. Jako kdyby nestačilo téma a mluvené slovo svědků. Přidané hrané scény působily nepatřičně a největší kámen úrazu bylo neustálé komentování "morální autoritou" Davidem Černým. Ačkoliv mi jako člověk a umělec nevadí, tady opravdu neměl co dělat a vysloveně rušil. Dokument je nejsilnější bez příkras. Autentické výpovědi K. Vaše a jeho obětí stojí sami o sobě silněji než jakýkoliv komentář nebo dramatizace. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Otřesný dokument o fanatikovi od mládí zlém, krutém, podlém... a naší spravedlností nikdy nepotrestaném. Tahle svině si v klidu umřela ve skoro 97 letech, zatímco měla na svědomí zřejmě tisíce životů. Alarmující svědectví o nedostatečnosti zdejší justice. Po filmařské stránce nic moc, takže nemohu hodnotit výše. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

--- ! ,,Tak dáme tomu Eliášovi patnáct let, nebo provaz ? '' ! --- Dnes jsem byl na premiéře dokumentu v Meet Factory na Smíchově. Kolem mne seděli nejen ti, kteří s natáčením pomáhali, nejen historici a soudci, ale i rodiny obětí tohoto vraha. O Vašovi jsem už lecos slyšel a četl hlavně díky Post Bellum, kauza generála Heliodora Píky či stíhače Josefa Brykse mi také není neznámá. Netušil jsem však kolik lidských osudů má tato zrůda na svědomí.... Dokument začíná jeho narozením v Užhorodě a postupně mapuje Vašovu kariéru lemovanou mučenými, zavražděnými v lepším případě odvlečenými NKVD (což je vlastně to samé). Ve svých 96 letech souhlasil s natáčením dokumentu. Na svůj věk vypadá dobře, jasně a zřetelně se vyjadřuje, umí dobře formulovat věty a obohacuje je právnickou terminologií. Občas se ale zapomene a o obětech nemluví jako o lidech ,, ale těch věcech'' na otázku proč tak tvrdě šel po západních letcích není schopen odpovědět vůbec, jen neustále polyká a hledá slova.... Většinu vět svého vyprávění začíná: ,,jednoho krásného dne.. '' ! Film je obohacen drobnými rekonstrukcemi, které jej ukazují za mlada během války, v divokých padesátých letech i normalizačních sedmdesátých... Dokumentem nás provází sochař Černý, který mi zprvu připadal že do tohoto typu dokumentu moc nepasuje, ale pak jsem si nějak zvykl. Dokument mapuje i snahu bývalých veteránů po roce 2002 Vaše zavraždit - po neúspěšném soudním procesu, kdy byl zproštěn viny z důvodu promlčení. Na závěrečnou otázku na co je Vaš pyšný odpověděl, že vždy hájil lidství a právo! Jediné co ho žralo byl fakt, že porevoluční vláda neocenila jeho zásluhy za budování země a že nebyl povýšen na generála, na což měl dle tabulek nárok.... No snad je opravdu někde nějaké peklo, kde to jemu a Vašovi podobným vrahům a zrůdám dá vyžrat až do dna nějaká vyšší inštance, když naše soudy stojí za hovno. To je totiž jediná útěcha na tu obrovskou bezmoc při sledování tohoto dokumentu. NUTNO POUŠTET VE ŠKOLÁCH ! ! ! * * * * * ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Zřejmě již nemůže být sporu o tom, že Karel Vaš byl násilnické až brutální povahy, a (bohužel) se narodil do doby, která tyto povahy podporovala prosazovala - za Franze Josefa i za První republiky by se nejspíš jako bolševistický bouřlivák pohyboval v ilegalitě nebo ve vězení. Pole působnosti, které se mu otevřelo především po roce 45, bylo téměř neomezené. A protože ho uměl využít, využíval ho co možná nejvíce. Co se týče kvality samotného dokumentu viz ORIN ***. Pozn. 1: Vraťme se k povaze Karla Vaše, která není v naší době nijak netypická (převším dle televizních zpráv). Můžeme tedy usuzovat, že i v našem soudnictví je spousta vašů čekajících na svoji příležitost. Pozn. 2: Vražda Emila de Backera je zvlášť "pozoruhodná". Vaš nevěděl co s ním, nemohl ho propustit ani odsoudit. Tenhle případ není sice precedentní, ale již typický pro všechny vládnoucí junty (špunty i šunty). Pozn. 3: V 25 jsem byl na rok vojně v Benešově u Prahy. V podstatě jsem ji ignoroval, včetně velitelů a jejich rozkazů. Teprve, když jsem v jejím závěru byl jako divák u vojenského soudu (rvačky, opuštění posádky apod.), jsem si uvědomil, jak málo stačí dostat se do Vašova nebo Urválkova kostimlýna a skončit jako americký agent v gulagu. ()

NinonL odpad!

všechny recenze uživatele

Musím uznat, že už dlouho jsem neviděla větší paskvil. Zprznit takové téma dokáže snad jen novodobý Ústřední výbor KSČ s Davidem Černým v čele. Výrazně převládají jakési úvahy a návody, co si má idiot divák o celé věci myslet. Všechny projevy Vaše střihli ještě dříve, než cokoli souvislého řekl. Nahradili ho ihned jakýmisi blábolivými strejci, kteří o tom jasně vědí víc. Stejně jako kdysi soudruzi. Tím nemyslím potomky popravených ani jiné pamětníky, ale novodobé ideology často ve věku Vašových vnuků. Nebo ty manipulativní komentáře v pozadí a drastické scény zahrané komparsem - co to je? Objektivní pohled nebo propaganda a la Josef Goebbels? A co ta opakovaná adorace Charty 77? Co měla Charta společného s Vašem? Jediné, co mě napadá je, že to asi byli jeho dobří kamarádi, když ho po převzetí moci po roce 89 nechali v klidu dožít téměř sta let s důchodem dvojnásobným průměru a všemi vojenskými hodnostmi. Zatímco Vašovy přeživší oběti byly asi jejich úhlavními nepřáteli, protože dožívaly s podlomeným zdravím, mizerným důchodem a nikdy se nedočkaly spravedlnosti. Celou tuto frašku završil svým halucinogenním tančením a feťáckým vzhledem David Černý, který v celém filmu předvedl jediné. Že mluví tak sprostě, až ho musí vypípávat a že neumí ani kloudně přečíst, co mu tvůrci napsali. Celkový dojem - odpad. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (3)

  • Rozhovor s Karlom Vašom trval osem a pol hodiny. Vaš hovoril v kuse – bez akejkoľvek prestávky na jedlo či záchod. (Illioplius)

Reklama

Reklama