Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Soudce a prokurátor, odpovědný za smrt nespočtu lidí, zemřel nepotrestán. Do konce života tváří v tvář faktům tvrdil, že má čisté ruce i svědomí, a že vždy stál na straně humánního pokroku... Na filmu pracoval Pavel Paleček se spolupracovníky pět let. Usilovně pátral v archivech, dokonce se mu podařilo získat dokumenty o Vašovi z ruských zdrojů, zpovídal vězně, kterým Vaš ublížil (mnozí mezitím zemřeli), pracovníky české justice a také známého historika studené války Marka Kramera z Harvardovy univerzity. Vaš, který zemřel v roce 2012 ve věku 96 let, byl zaníceným komunistou, přesněji fanatickým stalinistou. Třebaže za války nechal střílet československé vojáky, kteří už nemohli bojovat, jeho pochopové zavraždili roku 1945 v Postoloprtech na tisíc nevinných německých civilistů. Poté jako prokurátor a soudce odsoudil stovky nevinných na dlouhé roky do vězení, generála Heliodora Píku a dalších asi dvacet lidí dokonce k trestu smrti, a nikdy neuznal, že by dělal něco špatného. Patřil mezi hlavní likvidátory elity československé armády – statečné vojáky, kteří bojovali na západní i východní frontě. Vždy se prý řídil platnými zákony. Nikoliv – řídil se rozkazy z Moskvy. V padesátých letech ho na čas soudruzi zavřeli, nejspíš spadal do honu na Židy ve vysokých funkcích, ale po propuštění na svobodu pokračoval v kariéře jako historik dělnického hnutí. Česká justice nenašla způsob, jak vyslovit nad jeho činy pravomocný verdikt. Ano, Městský soud v Praze ho odsoudil, ale soud odvolací ho viny zprostil. Důvod byl jednoduchý: odvolání řídil bývalý komunistický vojenský prokurátor, který si tímto verdiktem hojil svou vlastní vinu. Vaš se staví do role oběti – vrcholem jeho nestoudnosti je tvrzení, že měl nárok na to, aby byl po listopadu 1989 povýšen do hodnosti generála. Autoři se rozhodli ilustrovat Vašovu činnost drobnými dotáčkami s herci. Úlohy moderátora se s úspěchem zhostil výtvarník David Černý – jeho netradiční vystupování otevírá filmu cestu zvláště k mladým divákům. (Česká televize)

(více)

Recenze (104)

Tosim 

všechny recenze uživatele

"Jednoho krásného dne se objevil případ Píka." Tenhle dokument je přímo symbolem české polistopadové historie. V osobě Karla Vaše se totiž mísí lži, polopravdy, postupné zapomínání i údiv nad tím, jak je možné, že spravedlnost by měla být věc nadčasová. A když si režim nelegitimně uchopí moc a pak vládne skoro půlku století půlce Evropy a svoje smrtonosné činy zlegitimizuje, jeho nedílnou součástí jsou lidé jako tento prokurátor, divící se a unikající pouze kvůli nám. Rozhodně to nepíšu poprvé, ale z těchto všech důvodů jsou mi určité inscenační chyby a nedostatky snímku celkem jedno. 90%. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Silný dokument o faktu, že specificky česká cesta k potrestání zločinů komunismu nejen že cíleně končí v slepé uličce, kde zajistila beztrestnost pro všechny komunistické zločince (s čestnou výjimkou Miroslava Štěpána), ale ještě navíc jim dala možnost pokračovat v jejich profesních kariérách! Největší zločin po revoluci v roce 1989 byla evidentně kontinuita právního řádu, která nejen že umožnila pokračování sovětizací zdegenerovaného socialistického právního řádu, ale především umožnila zůstat v justici všem soudcům a prokurátorům působícím v justici totalitního socialistického Československa - u Vrchního soudu v Praze pak, jak zazní v tomto dokumentu, Vaše osvobodili bývalí komunističtí vojenští prokurátoři, kteří nejen že nebyli vyhozeni z práce a po zásluze potrestáni a odsouzeni k dlouhým nepodmíněným trestům, ale po roce 1989 udělali ještě v ,,demokratické" justici kariéru a dostali se až do pozice soudců vrchního soudu! To je zmar, čirý zmar... Tohle je výsměch všem politickým vězňům, co ale čekat ve státě, kde byla a je celá ekipa vrcholných politiků předlistopadovými členy KSČ, premiér Babiš soudně potvrzený agent StB, člen KSČ a syn z komunistické nomenklaturní rodiny a dva poslední prezidenti Klaus a Zeman bývalí zaměstnanci Prognostického ústavu (tzv. Jakešovy věštírny), který v Praze v roce 1984 osobně zakládal Jurij Andropov, tehdejší šéf KGB... Na Karla Vaše (stejně jako třeba komunistického prokurátora Josefa Urválka nebo další komunistické prokurátorky Ludmily Brožové-Polednové) je naše světská cíleně naprosto impotentní a nefunkční ,,demokratická" spravedlnost evidentně krátká, ale nepochybuju o tom, že se bude smažit v pekle, i když na něj osobně nevěřím...je to komunistická zrůda... ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Nechci nijak shazovat snahu tvůrců při přípravě dokumentu, jeho informační hodnotu, kterou v mnoha pasážích bezesporu má a ani to, jakým zlým a zvráceným člověkem Karel Vaš zcela jistě byl. Nicméně s tak silným tématem se má zacházet jinak. Bohužel často až amatérské zpracování (celkově se mi grafika a titulky vůbec nelíbily, informační titulky u jednotlivých osob používány zcela nahodile - jednou měla funkci daná osoba tu, podruhé zas jinou), někdy urputná snaha tvůrců udělat z Vaše padoucha a fanatika za každou cenu - tím určitě neříkám, že nebyl, ale s množstvím zdrojů a následně faktů se mohlo pracovat ještě mnohem důsledněji, 60. a 70. léta mi přišla úplně zbytečně marginalizována a bagatelizována. Co mi ale vadilo ze všeho nejvíc, byl výrazně zkrácený sestřih promluv Vaše, který spíše dění glosoval a jeho slova do konceptu až nápadně přesně a okatě zapadala. Jestli Vaš v dokumentu celkem mluví deset minut, tak je to moc. Tohle mělo být přesně obráceně, nebo alespoň měli tvůrci dát ve výsledné formě dokumentu Vašovi více prostoru se "obhájit" (čti shodit/zesměšnit atp., protože pán, ač 96-ti letý, to měl v hlavě velmi dobře "srovnáno" i po letech), zvlášť když se v zajímavostech k tomuto filmu dočteme, že rozhovor trval přes osm hodin. Suma sumárum - téma za silné 4*, zpracování za 2*, celkem 3*. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavý námet tu narazil na katastrofálne spracovanie. Ako užívateľ vito_s trefne poznamenal: "pop dokument". Ani rozcuchaný, občasne dej stručne komentujúci umelec, mýliaci sa ústavný sudca, začudovaní zahraniční historici, hrané zábery mučenia, udávania a prechodu frontom (tie asi najviac pripomínali zlú insenáciu) nedokázali prebiť dôležitosť príbehu fanatického obhajcu štátneho kapitalizmu (čiže ľudovodemokratického socializmu) a najmä jeho najbrutálnejšej formy, kedy bolo treba tvrdo odstaviť všetky potencionálne pochybujúce mozgy, ktoré mali aspoň náznak mocenských alebo spoločenských ambícií. Pozoruhodná názorová kontinuita a obhajoba 50. rokov z pozície skoro storočného muža, ktorý si zachoval sviežosť mysle (v zmysle nezdementnenia) a jasné vyjadrovanie. Podobné neochvejné postoje, nenarušiteľnosť názorov a verbálne posielanie na šibenicu a do plynu dnes možno badať u viacerých skupín presvedčených obhajcov istých názorov a nepriznaných práv. A nemyslím tým len neonacistov či mladých komunistov. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Množstvo informácií o jednej z najhorších postáv českej, vojenskej histórie. Karel Vaš bol fanatický "fanúšik" komunizmu, ktorý nedbal vraždiť ľudí, aby sa zapáčil pohlavárom CCCP. Zaujímavé, že nevisí, tento už na prvý pohľad veľmi "sympatický" pán mimo reality, proti ktorému disponuje také množstvo dôkazov. Škoda len, že samotné spracovanie nie je vzhľadom k obsahu prezentovaných informácií, predsa len prevedené vo väčšej kvalite. Chcelo to poriadny sprevádzací hlas, respektíve všetky ostatné, dôležitejšie nedostatky dokonale vystihol užívateľ "ORIN" .. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Vyobrazení komunistického prokurátora Karla Vaše jako formát hraného dokumentu není sice dokonalý, ale přesto (nebo možná právě proto) nabízí skvělou představu o dotyčném soudruhu, který byl osobně zodpovědný za zmaření mnoha lidských životů. Jen na okraj dodávám, bylo by jistě také zajímavé vědět, jaké a čí zájmy zavinily, že Karel Vaš neskončil doživotně v kriminále. Troufám si říci, že spravedlnost je stejně stále u nás slepá. Je to smutné, ale bohužel je to tak, postkomunistická justice je ostudou Česka. Stačí si přečíst každodenní tisk nebo zhlédnout zprávy v televizi. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

--- ! ,,Tak dáme tomu Eliášovi patnáct let, nebo provaz ? '' ! --- Dnes jsem byl na premiéře dokumentu v Meet Factory na Smíchově. Kolem mne seděli nejen ti, kteří s natáčením pomáhali, nejen historici a soudci, ale i rodiny obětí tohoto vraha. O Vašovi jsem už lecos slyšel a četl hlavně díky Post Bellum, kauza generála Heliodora Píky či stíhače Josefa Brykse mi také není neznámá. Netušil jsem však kolik lidských osudů má tato zrůda na svědomí.... Dokument začíná jeho narozením v Užhorodě a postupně mapuje Vašovu kariéru lemovanou mučenými, zavražděnými v lepším případě odvlečenými NKVD (což je vlastně to samé). Ve svých 96 letech souhlasil s natáčením dokumentu. Na svůj věk vypadá dobře, jasně a zřetelně se vyjadřuje, umí dobře formulovat věty a obohacuje je právnickou terminologií. Občas se ale zapomene a o obětech nemluví jako o lidech ,, ale těch věcech'' na otázku proč tak tvrdě šel po západních letcích není schopen odpovědět vůbec, jen neustále polyká a hledá slova.... Většinu vět svého vyprávění začíná: ,,jednoho krásného dne.. '' ! Film je obohacen drobnými rekonstrukcemi, které jej ukazují za mlada během války, v divokých padesátých letech i normalizačních sedmdesátých... Dokumentem nás provází sochař Černý, který mi zprvu připadal že do tohoto typu dokumentu moc nepasuje, ale pak jsem si nějak zvykl. Dokument mapuje i snahu bývalých veteránů po roce 2002 Vaše zavraždit - po neúspěšném soudním procesu, kdy byl zproštěn viny z důvodu promlčení. Na závěrečnou otázku na co je Vaš pyšný odpověděl, že vždy hájil lidství a právo! Jediné co ho žralo byl fakt, že porevoluční vláda neocenila jeho zásluhy za budování země a že nebyl povýšen na generála, na což měl dle tabulek nárok.... No snad je opravdu někde nějaké peklo, kde to jemu a Vašovi podobným vrahům a zrůdám dá vyžrat až do dna nějaká vyšší inštance, když naše soudy stojí za hovno. To je totiž jediná útěcha na tu obrovskou bezmoc při sledování tohoto dokumentu. NUTNO POUŠTET VE ŠKOLÁCH ! ! ! * * * * * ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Tvůrcům dalo nepochybně značnou práci dát dohromady takové množství materiálu, za to si zaslouží úctu. Že Vaš od samého začátku lže, je nepochybné. Zajímavé by snad bylo zjistit, zda tomu, co říkal, sám věřil. Velice mě obtěžuje nesmyslná přítomnost samozvaného výtvarníka Černého. Je snad příbuzensky spjat s Vašem? Fanatik je zhruba stejný, takže je to i možné. V každém případě chtěl dokument více "učesat," aby byl funkčnější. Škoda, perfektní příprava musela stát spoustu úsilí. ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Po premiéře snímku na brněnské Právnické fakultě prý ve studentech hlodala hlavně jedna myšlenka - tak zlý přece nikdo nemůže být, doufali, že to dokument a režiséři Vaše schválně očerňují. I Vašova dcera až do konce jeho života hledala na svém otci aspoň kapku pozitivního, bohužel docela beznadějně. Je smutné, že existuje někdo, kdo bez jakýchkoliv výčitek si stojí za svými hrůznými činy, ovšem mnohem smutnější - pro nás všechny - je, že náš soudní systém se ukázal naprosto neschopným někoho takového potrestat. O to důležitější je aspoň upozorňovat na tento problém, aspoň pomocí tohoto dokumentu. Sám film je není svým zpracováním nijak výjimečný, na druhou stranu výborně drží myšlenku a pracuje s mnoha zdroji. Na druhou stranu by možná bylo účinnější, kdyby režiséři nechali samotného Vaše více mluvit a více shodit sebe samotného. A naprosto nepochopitelným prvkem dokumentu byl na naprosto zbytečných místech a ne nezbytný komentář pronášející David Černý... ()

nascendi

všechny recenze uživatele

A potom, že Božie mlyny melú pomaly, ale isto. Riť paľovu. Možno melú, ale iba pomaly. Tak pomaly, aby tí, ktorí celý život presadzovali bezprávie tými najodpornejšími formami, boli nakoniec podľa "práva" ponechaní, aby dožili v pokoji svoj hnusný život. O paralele o nezrušiteľnosti Mečiarových amnestií sa mi ani nechce písať. Dokument bol pre mňa prínosom, lebo som okrem Urválka dosiaľ nevnímal, že mal ďalších, rovnako výkonných kolegov. Okrem faktografie však bol tento dokument spracovaný na môj vkus povrchne a tendenčne. Takže som rád, že dokumenty nehodnotím, lebo by to nedopadlo dobre. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Otřesný dokument o fanatikovi od mládí zlém, krutém, podlém... a naší spravedlností nikdy nepotrestaném. Tahle svině si v klidu umřela ve skoro 97 letech, zatímco měla na svědomí zřejmě tisíce životů. Alarmující svědectví o nedostatečnosti zdejší justice. Po filmařské stránce nic moc, takže nemohu hodnotit výše. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Velevýstižný komentář: NinoL. Závažné a nosné téma ukázkově veřejnoprávně předžvýkané a ideologicky nezávadně podané za svazácky nadšené účasti i tak věhlasné osobnosti jako je David Černý, údajný umělec, známý především jako nekompromisní bojovník proti lži a nenávisti a hrdinný antikomunistický odbojář, jehož vysoce erudované názory na 50. léta a vůbec celou rudou totalitu musí vzít za své každý, kdo to s tou naší demoGracií myslí dobře! ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Shlédl jsem v celostátní koronavirové izolaci na on line platformě kina Aero www.aerovod.cz Hitler byl hnědokošilatý socialista, Vaš červenokošilatý socialista. ()

packa 

všechny recenze uživatele

Hrané scénky jsou strašlivě nepodařené, nikterak to však nesnižuje výpovědní hodnotu díla. Vaš byl neskutečně odporná zrůda a pokud někdo pochybuje, že ďábel někdy mohl mít lidskou podobu, měl by tento dokument povinně shlédnout. Vaš byl hnusná veš, novodobá inkarnace Bobliga z Edelstadtu, víc k jeho osobě netřeba dodávat. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

Dokument, ktorý potvrdil jediné. Vtedy i dnes je história prispôsobovaná a krivená podľa toho, kto aktuálne má v rukách licenciu na jej manipulovanie. Portrét sociopata, akých dnes máme napr. u nás plný parlament, súdy či iné mocensko-spoločenské "páky". Akurát namiesto boja ideologického už ide len o "obyčajnú sofistikovanú" zlodejinu. No a dnešné obete už nemusia chodiť na súdne monsterprocesy. Úplne postačuje obyčajná - povedzme - exekúcia. A presne tak ako sa nič nestalo tejto ľudskej svini - keďže ho kryli stále vysokopostavení spolupáchatelia či "sympatizanti" - tak aj dnes - minimálne na Slovensku - je všetko v "súlade so zákonom". Človeku je z toho na povracanie. (28.6.2017) ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Strašidelně debilní a klasicky český tendokument, který v rukou drží opravdu zlatý námět, který si o zpracování vyloženě říkal. Leč místo faktografického a v rámci možností objektivního zmonitorování úchylných názorů Karla Vaše tu máme tabloidní mýtus absolutního zla zaobaleného v étosu dredaté středoškolačky, která si je vědoma, že kdyby to bylo všechno na ní, tak jsou všechny problémy světa vyřešeny. Ale na to děvče nemá bohužel čas, protože musí dělat ách u Davida Kollera a óch u Davida Černého. Otřesně trapné ironické komentáře, šíleně stupidní hrané pasáže a démonizace protagonisty smrdí jasným zaměřením na školní výlety. Tedy na to, aby si ty nebohé hlavinky apdejtovaly svoje FB statusy, protože jim někdo řekl, že je něco špatné. Namísto toho, aby se nechaly mluvit strany konfliktu a umožnili tvorbu vlastního názoru. Ovšem nápad posadit každého hosta před knihovnu, byť v ní dominuje kompletní trilogie Eragon je veskrze zábavná a nosná sama o sobě :D ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Že byl Vaš bestie bylo obecně známo i těm, kteří se o jeho osobu zajímali spíše povrchně a stejně tak valná většina veřejnosti nedokáže pochopit, že tento "člověk" nebyl za své zločiny potrestán. Abych pravdu řekl, překvapilo mě, v čem všem měl Vaš prsty a s určitou dávkou naivity jsem čekal, že na konci přijde alespoň náznak lítosti, ale to jsem se šeredně přepočítal. V tu chvíli jsem se nestyděl jen za české soudy, ale i za nás mladší, kteří nedokázali udělat to, co se nepovedlo Pravomilu Raichlovi. Podobných dokumentů by mělo vznikat mnohem více, protože malých či větších bolševických zrůd v našem prostředí dožívá v pohodlí stále dost a jestliže tu není vůle soudit je, ať je na jejich zločiny upozorňováno alespoň takto. jediné, co bych dokumentu vytkl, je přítomnost Davida Černého, ale na druhou stranu chápu to tak, že jeho prostřednictvím se podobné projekty mohou více přiblížit studentským generacím. 90% ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Dokument o človeku, ktorý bol presvedčený o svojich zločinnostiach ako o konaní v prospech spoločnosti. Film je veľmi natiahnutý a pritom to nie je životopis, lebo to je len nahromadenie všetkých jeho významných zlých skutkov. Má mnohé veci, detaily, ktorými je doplnený, no pri niečom takomto sa mali snažiť pokúsiť odsúdiť to zlé a naposledy mu do očí povedať pravdu a pokúsiť sa ho zmeniť. Ja totiž neodsudzujem nikoho a ako kresťan ani nezdieľam tie nenávistné snahy zabiť niekoho takého, pretože ak ste niekoho ochotný zabiť, aj keď vám zabil napríklad príbuzného, deti, nájde sa spôsob kde by ste boli ochotný to urobiť aj pri inej veci, o vojne ani nehovorím a potom to postupnými krokmi vedie k rovnakému charakteru ako mal za života Vaš. Od toho sa máme líšiť. V dokumente mi vadili zbytočné nahromadené fotky Havla a ľudí s ktorými sa stretol, to tam nepasovalo k tomu, čo hovorili, naviac Havel pre mňa nie je žiaden hrdina, keďže som informovaný o mnohých jeho činoch. Vadilo mi tam aj viac nevýrazných momentov, taktiež ak sa hovorí o Sovietskom zväze je hlúpe ukazovať budovu s ruskou vlajkou a podobne, proste bol to dokument po ktorom si poviete, že čo to bolo za človeka, nuž takých bolo a je viac, ale môžete si povedať aj to, že dnešný režim sa nechce vyrovnať s minulosťou, no to je aj tým, že mnohí prezliekli kabáty. Dnes napríklad niektorí podobne fanaticky obhajujú kapitalizmus, v USA kedysi tiež robili podobné monsterprocesy s komunistami, proste takýchto ľudí bolo a je veľmi veľa, sú to šialení karieristi. Trocha mi tam vadili tie reči o židoch, veď aj on ním bol, navyše komunisti sú vraj ich výtvorom a navyše pomáhali vytvoriť štát Izrael, ich postoj k nim sa nedá úplne zrovnávať s nacistami, no to už vnímam ako dnešné malé nepresnosti a manipulácie vo vyjadrovaní sa. Čo sa týka teda obsahu áno som pohoršený tými skutkami tohto človeka, čo sa týka formy mám dosť výhrad a zo spracovania tiež, ale myslím že to treba vidieť. ()

Reklama

Reklama