Reklama

Reklama

Dagon

  • Španělsko Dagon (více)
Trailer

Obsahy(1)

Idylické místo dovolené prozářené letním sluncem se rychle mění na temné místo, v němž si radostí života ale moc neužijete. Město mrtvých, v němž je prožít dlouhý a šťastný život zakázáno. Věčný život zde mohou prožít jen mrtví. Město vodních přízraků ovládané temným kultem, jenž kdysi přišel z hlubin moře. Město, z nějž není návratu. Mistři hororu - Stuart Gordon a Brian Yuzna přinášejí šokují a drsný horor z pera klasiky tohoto žánru H.P. Lovecrafta. (Vapet Production)

(více)

Recenze (153)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Lepší dobré céčko než špatné béčko. Dagonovi by se toho dalo vytknout spousta, ale já se u něj prostě skvěle bavil. Znepokojivá atmosféra prokleté rybářské vesničky a ti zmutovaní lidé mě prostě zaujali. Triky to má sice příšerné, ale masky naopak vypadaly velice poctivě. Dokonce tak poctivě a reálně, až mi to občas bylo nepříjemný, protože jakékoli lidské tělesné anomálie strašně špatně snáším. Gordonova láska k žánru je z toho cítit na kilometry. Horror movie of the year ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Znáte ty filmy, v kterých vypadá všechno tak neuvěřitelně amatérsky, uměle a nedokonale, až vás to nějak osloví a dokonce zaujme? Přesně takový je Dagon, který využívá povídky H. P. Lovercrafta, který je mimochodem pomyslným autorem příšery z letošního hitu Cloverfield. Vše je tak levné a amatérské, že vás to zaskočí, ale brzy začne hladit láskou k látce a snahou, jí přiblížit a vystihnout pro obyčejného neznalého diváka. Třeba první potopení hlavní postavy do moře k velkému kruhu s obrovskou propastí uvnitř patří mezi nejlepší momenty filmu. Po tomhle hodně lituji, že už neletí v kinech horory a tak se pravděpodobně jen stěží někdy díla Lovercrafta dočkají "pořádně kvalitních " adaptací. Ale naděje umírá poslední. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Název sice je dle šestistránkové povídky, ale pokud je to něčeho adaptace, tak spíše Slavnosti a Stínu nad Innsmouthem doplněné o fragmenty z jiných Lovecraftových děl. Gordonovi nelze upřít, že tu a tam se mu daří naladit ten správný "cthulhu feeling". Jenže v tom je ta potíž. Tu a tam, nikoliv stále. Většinu stopáže je to prostě jen nebetyčná nuda. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Filmová slátanina s tu a tam jakous takous pidilovecraftatmosférou, dobrými maskami, otřesnými triky a střídavě směšným a debilním chováním většiny zúčastněných (nevím, na kolik vinit Mistra L., protože už je to celá věčnost, co jsem na jeho povídky sáhla) - potěšil snad jen padre s výrazem á la pozdní Udo Kier. Cthulhu Fhtagn my ass, I am not amused. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Španělé Ukázali, že i kdysi dávno, Točili silně Originální Filmy, které měli Šmrnc.. Tohle fantasy mělo Kouzlo, ikdyž to byl velice Amatérsky Film.. Atmosféra byla však Temná, nepředvídatelná, což je Obrovské Plus při tomhle Céčku, či Béčku? ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ponoríme sa do čiernych priepastí a na dne tej najhlbšej, vo svete zázraku a slávy, zostaneme navždy.“ Yuzna a Gordon v minulosti už viackrát sfilmovali Lovecrafta, ale spravili to tak voľne, že dotyčné adaptácie so svojimi literárnymi predlohami nemali takmer nič spoločné. V r. 2001 sa na to v dobrom rozhodli vykašľať, hodili humor a splatter/gore cez palubu (až na jednu nechutnú scénu) a stavili na pomalé budovanie stiesnenej atmosféry a pomerne presnú adaptáciu poviedky (paradoxne ale nejde o adaptáciu poviedky Dagon, ako skôr novely, ktorá v češtine vyšla vo viacerých zbierkach pod názvom Stín nad Innsmouthem). Kasting je béčkarský (až na Francisca Rabala, ktorý im v tom mizernom meste ako jediný pomôže), ale inak musím oceniť vcelku pietne držanie sa skvelej novely, výborne budovanú atmosféru čohosi veľmi nepríjemného, čo však (zatiaľ) nedokážete presne pomenovať a v neposlednom rade oceňujem krásne hnusnú výpravu rozpadávajúceho sa rybárskeho mestečka s pohnutou minulosťou, príšernou súčasnosťou a ešte hororovejšou budúcnosťou. Ono to nie je veľdielo, navyše je tam plno klišé, lacných ľakačiek a scén, v ktorých sa postave dejú hrozné veci a napokon sa strhne zo sna. A hlavný hrdina je nesympatický. Ale inak fajn malý atmosférický horor. A ak ste obrovskými fanúšikmi HPL, pridajte si (opatrne) štvrtú hviezdu. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No cekal jsem nejakou kravinu, ale byl jsem mile prekvapen. Samozrejme jsem se ani trochu nebal, coz povazuju za nejvetsi vadu, protoze to ma bejt horor, ale na druhou stranu nijak komicky mi to taky neprislo. Samozrejme najdou se tu sceny, ktery pusobi spis smesne, navic hlavni hrdina je nehorazny hovado, furt nekam pada, neco ztraci a nic nechape, ale ma to dost necekanej konec, kterej me docela prekvapil a asi tri slusny nechutarny. Bohuzel triky nejsou nijak uzasny, bud je videt, ze to je guma nebo pocitacovy, ale scena se stahovanim mi naopak prisla hodne dobra a nevypadala spatne at uz co do nechutnosti, tak co se tyce triku. Akorat mi prislo, ze tu neni nijak zvlast dobra atmosfera, i kdyz se to hudbe mistama uspesne dari. Vetsinou pajdajici se "lidi" pusobily smesne. Tenhle horor sice nevystrasi, ale dobre sem se u neho bavil a prisel mi celkem originalni. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Narozdiel od filmárov Stuarta Gordona a Briana Yuznu nepatrím medzi nadšených obdivovateľov tvorby amerického spisovateľa Howarda Phillipsa Lovecrafta. Videl som však viacero adaptácií jeho diel, ktoré majú na svedomí práve títo dvaja páni. Nedávno som si pripomenul ich snímok "Dagon". Lovecraft túto poviedku napísal v roku 1917, publikovaná bola o dva roky neskôr a filmovej verzie sa dočkala v roku 2001. Ja som ju prvýkrát videl niekedy v roku 2008, po viac ako desiatich rokoch som si tento titul pozrel znova. Som rád, že som sa ku nemu vrátil. "Dagon" je celkom dobrý horror. Tri hviezdičky si zaslúži. *** ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Škoda podaktorých pasáži s lacnejším vizuálom. Inak je "Dagon" pomerne ľahko stráviteľnou fantasy jednohubkou, ktorá najmä v poslednej tretine ponúkne zopár solídnych gore záberov (najmä teda face UN-masked), ale ani masky ako také, neboli veru najhoršie. Áno, aj Ja som si musel od úvodu zvykať nato, ako "Dagon" pôsobí, no nakoniec som tak nejak vypol hlavu a nechal sa unášať tým, čo mi dej ponúkne. Na jeden krát nie zlá voľba od Gordona podľa Lovecrafta, no žiadny filmový zázrak sa nekonal. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Gordonův nepolevující liják a člověčí osazenstvo(vj. místního obveselovače Ezequiela) přetvořil nadějně rašící výhonky jen v tlející bezedné rašeliniště. // CK Dagon nabízí Last minute : Španělsko; Imboca, ráj rybářů(vhodné i pro začátečníky), nepřeberné množství ryb i rozmanitých ploutvonožců:) NEVÁHEJTE; A VYUŽIJTE TUTO JEDINEČNOU PŘÍLEŽITOST!! ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Strašně bych si přál, aby tuhle lovecraftovskou obskurnost někdo natočil znovu. S lepšími herci, scénářem, rozpočtem a delší stopáží. Strašně. Každopádně konec je fajn. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Spojení Yuzna - Gordon zkrátka fungovalo (i když úplně nejraději mám asi Ze záhrobí). Jediné, co mi tentokrát vadilo (a dříve zřejmě ne), bylo chování a jednání Ezry Goddena v roli Paula. Po většinu času se choval jako Harold Lloyd... Jinak skvělé městečko, ponuré, kde stále prší, zmutované obyvatelstvo a v moři bůh, co patří k Prastarým. Nechybí stahování z kůže, střeva ven i utržené ruce. Velmi se mi líbila maskérská práce na Paulovi v závěru filmu. Macarena Gómezová uhrančivá, jako by byla z jiného světa... viděno 3x a hodnocení nechávám stejné. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Sam Raimi i Stuart Gordon začali v 80tych rokoch točením Lovecraftom inšpirovaným splatterov. V roku 2001 jeden točil Spider-Mana a druhý v Španielsku nakrúcal lacnú lovecraftovku. Takú lacnú, že tu ani nevidieť niekdajšiu Gordonovu šikovnosť. Film skoro nemá hudbu, skoro celý čas je tu nepretržitá akcia, chýba mu atmosféra a tajomno, flashback v tretine filmu so šušľajúcim Španielom je underwhelming a celé to má strašne lacný vizuál. Nehovoriac o tom, že súdobé Španielsko nikdy nenahradí Nové Anglicko v 30tych rokoch 20. storočia! Nemusím hádam dodávať, že The Shadow over Innsmouth je jedna z mojich najobľúbenejších lovecraftoviek, že? ()

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Moc som tomu filmu neveril, ale príjemne mňa prekvapil svojou vysokou kvalitou. Kvalitný je vo viacerých ohľadoch, napr. skvelá zvuková a ruchová stránka, atmosféra a nápad, ktorý sa podaril zrealizovať na veľkej úrovni. Dagon ponúka príbeh štvorice posádky, ktorá sa plaví po oceáne, ktorú zastihne nepriazeň počasia pri ktorej sa im značne poškodí loď. Našťastie (aspoň vtedy si to mysleli) sú blízko pobrežného mestečka Imboca do ktorého sa vyberajú dvaja členovia posádky pre pomoc. Tunajší „ľudia“ zanevreli na Boha, zlákali ich materiálne hodnoty a dali sa na uctievanie Dagona. Spočiatku boli radi, avšak časom si Dagon žiadal obeti, a v konečnom dôsledku prerod ľudskej rasy na svoje oceánske „deti“. Zapeklitá situácia, keby to posádka vedela, tak sa asi na lodi zastrelí sama, aby nemuseli zažívať také desivé, s ľudským životom nezlučujúce sa situácie. Dagon ponúka kvalitné spracovanie zaujímavého príbehu podľa dvoch noviel H.P. Lovecrafta. Film obsahuje okrem iného aj kvalitné sladučké gore efekty, ktoré sa vydarili a pekné telo Raquel Meroño. Lahoda. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

V prvom rade nerozumiem, prečo sa tento snímok volá Dagon, keď s Lovecraftovým Dagonom nemá prakticky nič spoločné. Naopak bola najviac vyždímaná poviedka Stín nad Innsmouthem (predovšetkým zanedbaný hotel, podivné mesto a jeho "ľudia", rýchly útek z hotolovej izby, Ezequiel nahradil Allena Zadoka a ďalšie drobnosti). __ Veľmi rýchle rozbehnutie sa do atmosferickej podívanej je hneď prvý veľký klad. Pokiaľ nerátame začiatočných pár minút na jachte, Gordonov výtvor v žiadnom prípade diváka nenudí. Je síce tak trochu amatérsky, to áno. A nepôsobí príliš majetne, tiež pravda. Ale, no a čo? Podstatné je, že dokáže udržať oči sledujúceho na obrazovke a donúti modliť sa za životy účinkujúcich. A tunajšie hodnotenie? Slabé, vážne slabé. Ešte takých desať percent nahor a budem možno spokojný. __ Tak ma vlastne napadlo, keby sa podobného projektu chytil, povedzme, niekto s väčším množstvom prostriedkov, mohlo by z Dagona vzknikúť naozaj solídne dielo.. no, škoda. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Tohle patří do kategorie filmů tak blbých až jsou zábavné. režiserem je Re-Animatorovský Gordon, takže nahoty bude dostatek. Jako bonus zajímavě zmutovaní (prokletí) rybáři a mořská panna. Celkem fajn oddechovka. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Zůstanu u takového alibistického průměru, který je ale zároveň mým skálopevným maximem. Lovecraft a jeho chapadlý fetiš je zde cítit, ze začátku jsem si díky freeky atmosféře vzpomněl na tuhle veselou dědinu, takže nějaké pozitivní hororové dojmy se dají z návštěvy dagonního společensví odnést, přičemž mi ani nevadily močopudné efekty a svérázné masky. Co už bylo mnohem více otravné, to je nesympatický dement v hlavní roli a laciná pobíhací střední část filmu. Za sebe nelituju, že jsem si to pustil, ale popravdě se divím současným 56%, divím se 11 stovkám hodnocení a divím se plným počtům, které jsou tady nasázené. 50% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Predlohy podľa H.P. Lovecrafta mam vcelku rád, bohužiaľ takmer vždy výsledný pozitívny dojem stroskotá na priemernom spracovaní. V tomto prípade sa nedá hovoriť ani o tom priemernom, hotová katastrofa. Už úvod naznačil, že to bude utrpenie, neprirodzenosť a odfláknutosť vizuálnych efektov ma skoro prinútili aby som to vypol. Neskôr som to prestal vnímať a nechal sa len tak bezmyšlienkovite unášať priemernou atmosférou a vcelku obstojnými maskami. Koniec celkový dojem trocha napravil, dočkal som sa mini gore aj trocha napätia v štýle Indiana Jones. Myslím, že dve hviezdy sú až až. 40/100 ()

Související novinky

Zemřel režisér Stuart Gordon

Zemřel režisér Stuart Gordon

25.03.2020

Ve věku 72 let zemřel filmový a divadelní režisér, scenárista a producent Stuart Gordon. Zprávu včera ve večerních hodinách potvrdila jeho rodina. Rodák z Chicaga začínal na divadle, proslavil se… (více)

Reklama

Reklama