Reklama

Reklama

Dagon

  • Španělsko Dagon (více)
Trailer

Obsahy(1)

Idylické místo dovolené prozářené letním sluncem se rychle mění na temné místo, v němž si radostí života ale moc neužijete. Město mrtvých, v němž je prožít dlouhý a šťastný život zakázáno. Věčný život zde mohou prožít jen mrtví. Město vodních přízraků ovládané temným kultem, jenž kdysi přišel z hlubin moře. Město, z nějž není návratu. Mistři hororu - Stuart Gordon a Brian Yuzna přinášejí šokují a drsný horor z pera klasiky tohoto žánru H.P. Lovecrafta. (Vapet Production)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (153)

pornogrind 

všechny recenze uživatele

První půlka filmu je protkaná napětím a temnou atmosférou. Především díky tajemnému zlu, který se ukrývá ve městě. Když se ale začínají objevovat ploutve, žábry a chapadla tak napětí a temná atmosféra začínají ustupovat. Konec je už pak čirým zoufalstvím. Představitel Paula ( Ezra Godden ) si taky zrovna nezískal moje sympatie. Horší ( až na malý vyjímky ) je to i s trikama. U mě si tihle " rybí lidé " vyfasovali 2 hvězdy. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Sam Raimi i Stuart Gordon začali v 80tych rokoch točením Lovecraftom inšpirovaným splatterov. V roku 2001 jeden točil Spider-Mana a druhý v Španielsku nakrúcal lacnú lovecraftovku. Takú lacnú, že tu ani nevidieť niekdajšiu Gordonovu šikovnosť. Film skoro nemá hudbu, skoro celý čas je tu nepretržitá akcia, chýba mu atmosféra a tajomno, flashback v tretine filmu so šušľajúcim Španielom je underwhelming a celé to má strašne lacný vizuál. Nehovoriac o tom, že súdobé Španielsko nikdy nenahradí Nové Anglicko v 30tych rokoch 20. storočia! Nemusím hádam dodávať, že The Shadow over Innsmouth je jedna z mojich najobľúbenejších lovecraftoviek, že? ()

Reklama

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Natrefit na zfilmovaný klenot z pera Lovecrafta (nebo na motivy jeho díla) je jak honba za hledáním zapomenutého pokladu. Je třeba dosti filtrovat a myslím, že jich nenapočítáte víc jak prstů na jedné ruce. Bohužel i mezi těmito jsou kousky, které nesednou vůbec každému. Takže bych řekl, že na kulervoucí počin se stále čeká. Třeba to bude konečně Guillermo del Toro, který plánované zfilmování knihy V horách šílenství dotáhne do mňamkózního výsledku. A jak si stojí Dagon? Názvem, příběhem a různými prvky vychází z více Lovecraftových povídek - především ze Stínu nad Innsmouthem. Možná podle zdejšího rozporuplného hodnocení tušíte, že se jedná o subjektivní záležitost. Bohužel je pravda, že zpracování, animace a herci jsou místy dost na facku a dojem z filmu sráží až hanba. Béčkovost z toho smrdí na sto honů přesně jak rybí obyvatelstvo, které hlavní hrdiny ustavičně pronásleduje. To se dalo trochu čekat, protože je pod režií podepsaný Stuart Gordon, jehož filmy jsou v béčkovém duchu dost laděny. A když se k tomu produkčně přidá sám Brian Yuzna, tak máte béčko jak z praku. Jen pro ty co nemají tušáka, tak je tohle duo spojené například s "béčky" jako Re-Animator a Ze záhrobí, které stojí pro Lovecraftového fandu za pozornost. Gordon si taky střihnul jednu epizodu ze seriálu Mistři hrůzy, kde také zpracoval Lovecraftovu povídku Dreams in the Witch-House. Dost už ale vytahování filmografie a zpět k Dagonu. Jak jsem zmínil, kámen úrazu bude pro většinu provedení a podání. Nemůžu si pomoct, ale já se dobře bavil a navíc atmosféra strachu z permanentního pronásledování byla parádní. Rybo-lidi nebo jak ty šourající patvary nazvat, byli poměrně odporného a děsivého vzezření. To samé fantasmagoricky laděný příběh s legendou o rybím bohu Dagonovi a postupném šílení místního obyvatelstva mě učaroval. Trošku tedy nadhodnotím, protože jsem se i přes ty vizuální kazy dokázal přenést a film mi nedal do konce vydechnout. Iä! Iä! ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Jsem neměl tušení, že může ve vyprahlém katolickém Španělsku tak pršet... Rád bych se nejprve vyznal ze své náklonnosti k Lovecraftovi: Právě jsem v knihkupectví narazil na tři ze čtyř svazků Spisů (čtvrtý SNAD také vyjde), začal to znovu hltat, a tak mě napadlo si připomenout i nějaké z jeho filmových selhání... Dagon je v tomto směru ideální pastva pro oči – natočen zjevně za směšné peníze, v reáliích, bez kulis a s CGI (lze-li to tak nazývat), která připomíná samohybné obrázky z nějaké devadesátkové počítačové hry. A přesto je to dobrý film. NO FUCKING JOKE. Z jeho kvalit nad jiné vyčnívá zdravý smysl pro nadsázku a odlehčení v těch nejnečekanějších momentech (pokus nastartovat vůz, mobilní telefon coby pěstní klín) a zručně uhnětená, nepolevující atmosféra, věrná předlohám, která dá kromě odkazům k mistrovi vzpomenout na o filmy typu „Lair of The White Worm“ či o třídu / či dvě / lepšího „Wicker Mana“. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

V prvom rade nerozumiem, prečo sa tento snímok volá Dagon, keď s Lovecraftovým Dagonom nemá prakticky nič spoločné. Naopak bola najviac vyždímaná poviedka Stín nad Innsmouthem (predovšetkým zanedbaný hotel, podivné mesto a jeho "ľudia", rýchly útek z hotolovej izby, Ezequiel nahradil Allena Zadoka a ďalšie drobnosti). __ Veľmi rýchle rozbehnutie sa do atmosferickej podívanej je hneď prvý veľký klad. Pokiaľ nerátame začiatočných pár minút na jachte, Gordonov výtvor v žiadnom prípade diváka nenudí. Je síce tak trochu amatérsky, to áno. A nepôsobí príliš majetne, tiež pravda. Ale, no a čo? Podstatné je, že dokáže udržať oči sledujúceho na obrazovke a donúti modliť sa za životy účinkujúcich. A tunajšie hodnotenie? Slabé, vážne slabé. Ešte takých desať percent nahor a budem možno spokojný. __ Tak ma vlastne napadlo, keby sa podobného projektu chytil, povedzme, niekto s väčším množstvom prostriedkov, mohlo by z Dagona vzknikúť naozaj solídne dielo.. no, škoda. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (4)

  • Paul (Ezra Godden) nosí oranžovou mikinu s nápisem "Miskatonic". Jde o název fiktivní univerzity, která se objevuje v povídkách H. P. Lovecrafta. Obyvatelé Imbocy opakují při rituálu frázi: "Cthulhu fhtagn". Ta pochází z Lovecraftovy povídky "Volání Cthulhu". (DanteZ)
  • Raquel Meroño (Bárbara) musela v tomto filmu zahrát scénu, kdy vysí nahá a svázaná na řetězu. „Nikdy předtím nebyla bez šatů před kamerou, takže pro ni byla tato scéna velice náročná,“ uvedl režisér Stuart Gordon. (Homerking)

Související novinky

Zemřel režisér Stuart Gordon

Zemřel režisér Stuart Gordon

25.03.2020

Ve věku 72 let zemřel filmový a divadelní režisér, scenárista a producent Stuart Gordon. Zprávu včera ve večerních hodinách potvrdila jeho rodina. Rodák z Chicaga začínal na divadle, proslavil se… (více)

Reklama

Reklama