Reklama

Reklama

Desperát Bull Schmidt si hraje na němého a prozatím pracuje v hospodě. Dozví se, že kamarád přezdívaný Anglán je na pravdě boží. Setká se s kumpánem Joem, jinak též Kazatelem, a společně se rozhodnou vysvobodit z vězení třetího do party – Opičáka Smithe. Tak budou zase pohromadě, aby se mohli volně prohánět divočinou a sem tam si vydělat nějakou loupeží. Ve vězení vytasí pistole a Opičákovo propuštění je pak už jen otázkou několika minut. Na své si přijde i dozorce, kterého všichni vězni nenávidí. Pak trojice přepadne dostavník. Jsou maskovaní a ani netuší, kdo je mezi cestujícími. Zmocní se nějakých peněz a malého psíka, kterého si Bull hned přivlastní. Mezitím přicestoval na Západ mladý anglický šlechtic, Sir Thomas Fitzpatrick Phillip Moore – Anglán, jehož otec mu po smrti zanechal srub uprostřed divočiny. Zatím v něm nikdo není, kouří se ale z komína. Zanedlouho se tu objeví trojice lupičů. Když Tom řekne své jméno, tři drsní kovbojové se málem rozpláčou: jsou šťastní, že mohou přivítat syna svého kamaráda Anglána. Ten se ovšem otci vůbec nepodobá, je příliš uhlazený, stále jen čte básně a romány, hovoří spisovně, podivně se obléká, je vybaven síťkou na motýly, houslemi a zcela nepochopitelnou věcí – bicyklem. Něco takového zálesáci ještě neviděli. Tom jim předá vzkaz od otce s jeho přáním, aby z něj udělali chlapa. Trojice si hned pomyslí, že to nebude snadné. Ale co je opravdu čeká, to si zatím nedovedou představit ani v nejdivočejších snech... (TV Prima)

(více)

Recenze (456)

golfista 

všechny recenze uživatele

Dalo dost práce v databázi "Podivné dědictví" najít, ale za tu námahu stojí hlavně tenhle filmeček vidět. Komedie o třech zkušených "grázlech" vychovávajících mladého vzdělance k obrazu svému působí i po několikátém shlédnutí. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Srdcové eso, to je tahle komedie o srážce civilizace s Divokým Západem. Hláška střídá hlášku, Plitvická jezera jsou nádherná, hudba bratrů De Angelisových jakbysmet, a tím nemyslím jenom to hraní na pilu;) Prostě navždycky symbol pohody dětství. Ale pozor, aby Nova zase nemachrovala a nekonvertovala širokoúhlý formát na normální, to potom uvidíte ze souboje pistolníků jenom tu prázdnou ulici mezi nimi...hlavně že koláče jsou jaksepatří rozkrájené:P Vydání na DVD má naštěstí krásných 16:9, bohužel ale jiný dabing, než na který si několik generací navyklo (který je ovšem založený na smysluplnějším překladu)...no co se dá dělat, budeme se s tím buď muset smířit nebo přesedlat na původní anglické znění, které je mimochodem dost dobré;) Jednou provždy nejmíň 90%. PS: Začátkem roku 2011 vysílala ČT film v krásně ostrém 16:9 formátu s "tím správným" dabingem, takže to jde, a ne že ne:) ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Jasně nejlepší film Hillovy samostatné herecké kariéry. Jemná ironie přechází v parodii a Sir Thomas Moore to všechno suše glosuje...Ústřední píseň je chytlavá a... DĚKUJEM TI, PANE, ŽE JSI STVOŘIL ZÁPAD, KTEREJ NEMÁ KONCE! ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Člověk vidí 87% hodnocení a čeká, že se kvalitně pobaví. A dostane obyčejnou westernovou komedii. Forma průměrná, obsah mě nezaujal, "hláškám" jsem se nesmál. Nostalgie je pěkná věc, ale pro dobro mladších uživatelů, kteří se nemohou přenést do minulosti a vidět film v jeho době, by se měla krotit. E poi lo chiamarono il magnifico dnes již zkrátka nemá co nabídnout. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Určite nie najlepší, ale rozhodne najvtipnejší spaghetti-western. Neskutočná smršť hlášok. Samozrejme to chce pôvodný český dabing. "Co ho to popadlo?", "To bude asi záchvat tý entomologie." ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Je to už snad sto let, kdy jsem to naposledy viděl, ale vybavuji si ještě pár scének a hlavně jsem nezapomněl, že to byla výborná zábava! ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $100,000▐ na danej dĺžke to miestami stráca na údernosti, stačilo by aj skromnejších 90minút, ináč frky, bitky, či romantické iskrenie má čosi do seba /60%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Dědictví vždycky nemusí být nuda v podobě rozdávání peněz (dluhů), aut (koní) a půdy (hlíny) několika dětem(vlastních i nevlastních) a manželce (věrné i nevěrné). Terenci Hill za dvě hodiny představí všechny své triky a kouzla, která z něj dělají jednoho z nejlepších komediálních herců své doby. Nepotřebuje k tomu Buda Spencera ani nepřítomnost červené barvy. Prostě si svou roli užívá stejně jako všichni v jeho okolí. Italská odpověď na Buthe a Sundance. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Tenhle film, kromě nezapomenutelných hlášek „ Znám ženský co se chytly na chlapy co je skopali, ale takovou co se chytla na knížky jsem ještě neviděl“. Pro mě navždy zůstane symbolem pravdivosti úsloví, že láska je skutečně slepá. „ Tolik jsem o tobě snila lásko moje a věřila jsem, že jednoho dne ke mně přijedeš na překrásném bílém koni" Potom záběr na Toma, cválajícího řekou na bílém koni (viděno zamilovanýma očima).A realita? Polomrtvá (spíš mrtvá) hajtra minutu před skonem „Sedlo stojí 40 dolarů. A kůň i se sedlem za 30.“ Nádhera. Navíc Terence a ty jeho modré oči.... ()

tron 

všechny recenze uživatele

„To hovoríš so mnou?“ – „To hovorím s tebou.“ – „To hovoríš s ním?“ – „To hovorím s ním.“ – „To hovorí s tebou.“ Obrovský Bud Spencer a štíhle modrooko Terence Hill, to sú predovšetkým spoločné akčné komédie. Ale nielen. Talianovi Hillovi išlo osamostatnenie lepšie a westernová dobrodružná komédia o PODIVNOM DEDIČSTVE (1972) to dokazuje. Nielenže snímka obstojí ako takmer plnohodnotný western (výprava, kostýmy, jednanie postáv), ale má tiež sympaticky napísané postavy, vydarené herecké obsadenie, vtipné dialógy a spaľujúceho Hilla, ktorý nepotreboval kaskadérov a na tých filmoch to bolo vidieť. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Pravdepodobne opravdu nejlepsi solovej Hillovo film. On tady ani ten Spencer neni zapotrebi, jednak tohle neni klasicka mlaticka, bitek a prestrelek tu je minimum a pak, kdyz uz je potreba nejaky ty korby, docela dobre to obstara Gregory Walcott. Taky potesi Dominic Barto, kterej vzdycky byl tupej sef zaporaku a slouzil k vymlaceni zubu a tady je tentokrat jako strejcek Hilla. Jinak co se tyce samotnyho Hilla, ten si toho slusne vychovanyho, ale trosku blbecka vylozene uziva a vubec na nem neni videt, ze by normalne vsechny postavy serezal na jednu hromadu. Jinak co se tyce pribehu, to "udelani poradnyho chlapa" se zacne odehravat az nekdy pul hodiny pred koncem, pred tim to je proste o tom, ze je Hill uhlazenej, vzdelanej slusnak a vsichni ostatni banda spinavejch dobytku, ktery ani neumi cist. Jenze Hill to proste udrzel presne tak, jak to bylo potreba, takze i kdyz vypada jak hovadko, je super sympatickej a divak mu fandi a pritom cloveku neleze na nervy a nepreje si, aby se porvali. Tohle je totiz opravdu hlavne o dialozich a jedna hlaska stiha druhou a je to proste dokonala zabava, od zacatku do konce jsem se skvele bavil. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Rozhodně je to ta nejlepší Terencova samostatná westernová komedie a to nejen tím, že tu hlavním důvodem existence nejsou ani nekonečné bitky ani neporazitelnost hlavního hrdiny. Je to vlastně spíš taková skoroparodie na žánr komediálního spaghetti westernu té doby. Terence Hill tu je ve své nejlepší formě a ani scénář není úlně prostoduchý. Pod hlavní dějovou linií, jež má převážně pobavit, se vine i další, melancholičtější a téměř smutná touha po tom, aby se ta doba zase vrátila i se všemi svými špatnostmi a krutostmi. Touha po kousku země, kde nehouká rychlík a nejsou žádné ostnaté dráty a ruka zákona je krátká jako ruka bratra Palečka. Přestože divoký západ nebyl tak divoký, jako to ukazují filmové westerny, málokdo uměl střílet líp než s dlouhým mířením a pistolníci měli život kratší jepice, pro spoustu lidí je to ta nejlepší doba, kterou kdy naše planeta měla. Doba největší svobody a volnosti, rovnosti a možná i toho typicky francouzského bratrství. Kdyby to tehdy bylo opravdu takové, taky bych tam chtěl žít. Ale nebylo a stejně jako rytíři krále Artuše nechodili v kovovém brnění a pravděpodobně to byli obyčejní mluvkové blábolící o svých dobrodružstvích u nekvalitního pančovaného vína a nestarající se o obyčejné pracující lidi podobné spíše zvířatům a také tak brané, kovbojové byli málokdy víc, než jen obyčejní těžce pracující lidé starající se o krávy a obdělávající půdu. A abych nakonec přidal i nějakou tu hlášku: "Od kdy se koně kupujou?" "- Joe, ty fixluješ i když hraješ sám? - Nikomu to neublíží a hře to pomáhá." "- Pánové dovolte, abych se představil... - Drž hubu! Kdo je to? Co jsi zač? - Dovolte abych se představil... - Drž hubu povídám!" "-...směj se, hle! Tvůj milenec přichází! to je óda na Zemi. -Moc hezký, moc. -Walt Whitman, básník. -Ben Dillingham, obchodník." "-Teda, kdybych neměl rodinu... -Tak byste je zastřelil, že? -Jo!" Navíc vše podbarvuje krásná písnička bratrů Angelisů s chytlavou melodií i textem, spousta humorných situací, sympatičtí herci i jejich postavy. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Špičková komedie, kterou jsem viděl už asi třicetkát a vždy se na ni s radostí kouknu znovu... Pět hvězdiček. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Podivné dědictví považuju za nejlepší film Terence Hilla, protože se nejvíc blíží normálnímu koukatelnému westernu s příjemnou dávkou humoru a dialogy, z nichž některé znám dodnes zpaměti. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Už jsem to psal mnohokrát, že nemám rád westerny a už vůbec ne parodie. A tak podivné dědictví moje očekávání nejen naplnilo, ale v mnohém i překonalo. Předně zdejší hlášky nejsou trapné, ale skutečně vtipné. Veškerá nadsázka je přesně na té hranici co má být. Jinde bych cyklistu mezi kovboji okamžitě vypnul, zde to beru. Skutečně dobrá komedie, která pobaví. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Proč se chce mejt? To ho musíme rychle vodnaučit." Vůni westernu má můj nosík rád, povedené parodie zase miluje má bránice a žádná vzpomínka na sedmdesátá léta se bez tváře Terence Hilla neobejde. Zkrátka mám letitou slabost pro tuto přestavbu intelektuálního knihomola s bicyklem, jehož rám ani vzdáleně nepřipomíná poslední verzi Cannondaleu, na pistolníka nového typu, který mezi přesnými ranami do pečlivě vybraných partií soupeřova těla s úsměvem na tváři recituje básně G. G. Byrona. A vždy stojí za to připomenout si zbytečnost osobní hygieny uprostřed sezóny, krásu jízdy na mrtvém koni a zejména fantastický skok do vody plavmo za rukama rovnou do peřejí (http://www.youtube.com/watch?v=OFxH7OT0EoY). ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Příjemná westernová pohádka s bezchybným humorem. Naivní a čistě zábavné, bez jakýchkoli ambicí. V podstatě opak Leoneho. Ale taky pěkné. ()

Reklama

Reklama