Reklama

Reklama

Kosti a skalp

  • Česko Kostěný tomahawk (festivalový název) (více)
Trailer 1

Divoký západ. Městečko Bright Hope, stojící uprostřed ničeho, zatím vytrhávala z jeho ospalosti pouze loupežná přepadení. Tuto „idylu" ovšem velice rázně utnou příslušníci indiánského kmene, kteří unesou půvabnou Samanthu. Nejedná se totiž o kmen tradiční, nýbrž... kanibalský. A také notně vyhládlý. Místní muži dávají dohromady ne právě klasickou záchrannou výpravu v čele s šerifem Franklinem Huntem (Kurt Russell), která musí za každou cenu Samanthu vysvobodit dřív, než si na ní divoši začnou pochutnávat. Krutost jejich protivníků je však mnohem větší, než si kdo dokázal představit, a jejich mise je v čím dál větším ohrožení. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (730)

misterz 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá záchranná výprava v prostredí stretu dvoch odlišných svetov, ktorých spája jedine postupné a nevyhnuteľné umieranie - súmrak Divokého západu (posledné desaťročie 19. storočia) vs. tradičné šamanstvo s prvkami kanibalizmu niektorých indiánskych kmeňov. Jeden svet čaká vízia niečoho nového, ten druhý čaká iba definitívny koniec - symbolicky vo filme ako aj v skutočnosti. Smutná nostalgia za tým starým sa tiahne vlastne celým filmom, ktorý aj napriek tomu, že disponuje pomalším tempom, ani chvíľu nenudí a v závere aj príjemne krvavo prekvapí. Navyše je film zručne natočený a výpravne dobovo presne zladený. Príjemné prekvapenie, môžem len odporúčať (bojazlivcov nech nevystraší nálepka horor). 80/100 ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Celou hodinu filmu se jede pouští a stále to stoprocentně funguje. Tak se pozná dobrá režie i scénář. Zcela staromilský tvrdý westernový masomlýnek, těžící s parádně napsaných dialogových výměn (někdy ovšem působí možná až trochu moc knižně, film potřebuje trochu víc života, + jedna scéna trpěla celkovou nedůvěryhodností provedení) a správně rozmanité partičky kovbojů, jedoucích pro princeznu v nesnázích (Lili Simmons budu ještě dlouho brát kdekoliv, v čemkoliv, Banshee mě ovšem nepoznamenalo jen ní) krutou, nemilosrdnou divočinou, ve které někde, skrytí v horských průsmycích číhají degenerovaní potomci jeskynních lidí. A když v tomto filmu dojde na akci, není zde ani trochu stylovosti, hrdinských průpovídek a over-the-top výkonů, jen nekompromisní, brutální řezničina. Pomáhá tomuto pocitu i celkové audiovizuální ztvárnění, zcela civilní, skoro dokumentární kamera, mírný husí kůži navozující ambient a do toho kanibalové s kamennými kyji, vybíhající s travin. Mrazivé. Pár scén v závěru ale přece jen možná bylo zbytečně přehnaných. Jinak ale komorní, herecky zdatná prérijní výheň. Kurt Russel je pán! A Matthewa Foxe jsem skoro nepoznal, ale jeho arogantní pistolník je po Kurtovi nejzajímavější postava. ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Film, jehož hlavní postavy jsou: namyšlený a indianofobní floutek, stařec, kovboj mrzák a šerif Kurt Russel s licousy, za které by se nemusel stydět kterýkoliv člen CK monarchie, se zálibou pálit obviněným do nohou. A přesně tohle jsou charaktery, se kterými se tahle dvouhodinovka velmi dobře tráví, někdy se sice zdají postavy až přiblble jednorozměrné, ale upřímně, nějaké rozkrývání charakterových vlastností v sálodlouhých debatách o filosofické podstatě pečených fazolí se sýrem by filmu o vendetě na bílou hlinkou pokryté a divošské něco-jako-indiány příliš neseděl. Žánrové zasazení nahoře trochu kecá, tohle rozhodně není horor a o čistkokrevnej western se taky nejedná, akce je tu rychlá, krvavá a neúprosná, žádné dlouhé akční scény, jen pár brutálních výstřelů, nebo švihnutí titulního kostěného tomahavku (a taky pár abnormálně brutálních scén). A přitom na těhle prvcích většíma filmu nestojí, bohatě stačí zajímavé charaktery zahrané dobrými herci. Mimochodem, tohle nemá vpodstatě žádný soundtrack, což pomáhá budovat tísnivou atmosféru. A jo, tohle je jeden z nejlepších režijních debutů, co jsem kdy viděl. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Horor proč? Aha, mají to na IMDb... Westerny (až na pár výjimek) nejsou moje káva a tenhle mě nebavil. Všichni se tak nějak snaží, ale je to klasická odyssea zaprášenou a vyprahlou krajinou bez větších zvratů a s minimálním napětím. Občasné průpovídky mají vtip (,,Jsem z vás nejchytřejší, protože jsem se nikdy neoženil!"), ale většina dialogů či monologů je o ničem a ještě zvyšuje ubíjející nudu. Ani můj oblíbený herec K.Russell mě nepřesvědčil k lepšímu hodnocení. Snímek, na který s klidem zapomenu. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Chutná to jak kukuřice.“ - „Je to kukuřičná polévka.“ - „Aha, tak to dává smysl.“ Dle zdejších recenzí jsem se raději připravil i na možnost, že se budu 3/4 filmu nudit a pak se (snad) něčeho dočkám. Ale nakonec se mé obavy ukázaly jako liché. Ta dlouhá „příprava“ na závěrečné „rozuzlení“ mě nenudila, právě naopak. Záměrné zdlouhavé, ničím nepřikrášlené cestování sice s daným cílem, ale hodně nejistým výsledkem, mě bavilo. Stejně jako konverzace mezi těmi 4 „statečnými“, kdy i ty „zajímavé“ postřehy nejstaršího člena mají svůj smysl (a humor), nejsou otravné. Divák má díky téhle cestě spoustu času poznat postavy a naplno jim začít fandit. No a pak přijde čirý naturalismus…pro někoho nejspíš hůře snesitelný, ale s tím už do toho člověk musí jít. A jsem rád, že se „vysvětlily“ i ony skřeky z „jiného světa“. Závěrečný masakr určitě stojí za to, ale ten useknutý, jakoby uspěchaný konec po něm…to tvůrci filmu příliš nezvládli. Celkově to vidím na solidní 4*. „A není to jen proto, že jsi pěknější, než většina krav.“ - „Většina?!“ - „Nikdy jsi neviděla Jessicu!“ ()

Galerie (61)

Zajímavosti (16)

  • Podle původního plánu se mělo natáčet v Novém Mexiku a Utahu. Nakonec se však natáčelo v Jižní Kalifornii. (Pedronaut)
  • Arthur O'Dwyer (Patrick Wilson) má celý film zraněnou pravou nohu. Avšak na konci filmu, kde opouští jeskyni a jde přes ornament z kamení, má zraněnou levou. (Mol)

Související novinky

Yorgos Lanthimos plánuje gotický horor

Yorgos Lanthimos plánuje gotický horor

18.12.2019

Režisér Yorgos Lanthimos (Favoritka, Humr) oznámil svůj další projekt. Bude jím gotický horor The Hawkline Monster podle knihy Richarda Brautigana. Příběh se pak točí kolem dvou pistolníků, které si… (více)

Ridley Scott chystá drsný western

Ridley Scott chystá drsný western

12.05.2016

S. Craig Zahler proráží do Hollywoodu. Autor románu Bone Tomahawk napsal a natočil jeho loňskou adaptaci a očividně s ní zaujal Ridleyho Scotta. Legendární režisér Blade Runnera nebo Vetřelce totiž… (více)

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Star-Lord hledá tátu

Star-Lord hledá tátu

16.12.2015

Z loňských Strážců Galaxie se vyklubal obrovský hit, který se 4. května 2017 dočká pokračování. O čem bude? To režisér James Gunn tají, docela jistě ale víme, že se na plátně objeví otec hlavního… (více)

Reklama

Reklama