Jáma a kyvadlo (video film)

Pit and the Pendulum, The

Horor

USA, 1991, 97 min

Stuart Gordon

Richard Band

Rozpočet $2milióny(15.10.2009)

• MM_Ramone

Ako si len môže béčkový režisér S.Gordon brať do papule meno Edgara Allana Poe (19.1.1809 - 7.10.1849) a vydávať takúto primitivitu za adaptáciu jeho poviedky?! Okrem názvu, ktorý sprosto zneužil, to nemá s atmosferickým, snovým dielom tohto amerického literárneho klasika nič spoločné. To čo som zhliadol je lacný šmejd, ktorý ma nedokázal ani na sekundu presvedčiť o ilúzii stredoveku, kde je tento príbeh situovaný. A ak niekomu ide o sadistické prasačiny, ktoré sa dajú pri inkvizičnom horrore očakávať, tak to nech si radšej klikne na nejaké ruské porno stránky. Pretože v tomto braku sa ani tých nedočká. Úbohý videofilm, ktorému prideľujem jednu hviezdičku len pre aký-taký herecký výkon L.Henriksena v úlohe inkvizítora Torquemada a za neraz odhalené prsia a pičku R.DeRicci. *(25.9.2008)

• kinej

Po shlédnutí tohoto filmu jsem si uvědomil, jak moc může být filmařina ošidná. Na jedné straně vábí coby umělecký směr s nespočtem inspiračních zdrojů a mořem možností. Láká mladé a ambiciózní umělce ke studiu a tvrdé práci,aby poté dostali možnost podílet se na utváření filmových dějin, či možnost zbohatnout, popřípadě obojí. Ale existuje také odvrácená strana filmu, ta kterou reprezentuje tento film. Podfinancovaný rozpočet, debilní a beznadějný scénář, mizerní herci, a z milovaného řemesla se stává prostituce. Dvě hlavní postavy, manželský pár, snad musel do filmu někdo protekčně protlačit, aniž by je viděl hrát. Opravdový výsměch herectví. Střih, potencionálně jedno z největších filmových kouzel, se zde brací proti svým tvůrcům a umocňuje tak "kvality" ostatních složek filmu. Například toporné herectví a špatnou kameru. Lance Henriksen ani Oliver Reed nikdy nebyli herci první kategorie a zde možná nacházíme odpověď proč. Samotný závěr s kvyadlem je vsktutku hororový, ale ne atmosférou, nýbrž provedením. Hůř by snad film nenatočili, ani kdyby ho kazili schválně. Tohle je skutečný odpad.(25.8.2008)

• MISSha

Bohužel nedopatřením jsem si tohle spletla se stejnojmenným hororem z roku 61,byla jsem natěšená ale nadšení rychle pominulo,celou dobu mi vrtalo hlavou proč je v červeně zabarvených číslech,začlo mi být jasné to bude jiná verze.Ale i tak jsem se s narůstající nudou dokoukala na trapné béčko u které si dělá srandu samo ze sebe a tváří se rádoby vážně se stupidním příběhem resp. koncem který by byl ve své době prakticky nereálný,se smolnými 49 procenty zaslouženě.Dlouho jsem neviděla film u kterého bych zbytečně promarnila čas...(15.8.2010)

• FateKEEPER

Zpočátku mě zaujal odlehčený tón, jakým je příběh vyprávěn. Zdálo se, že je přede mnou úchylné inkviziční béčko, jehož tvůrci v sobě měli dostatek nadhledu a škodolibé perverze. S ubíhajícími minutami bohužel vyšlo najevo, že to nejspíše přeci jen někdo myslel vážně více, než by se slušelo. Původní Boormanovu klasiku na Poeovy motivy mám moc rád a je dobře, že tahle prasárna jde vlastní cestou, jinak by rozhořčení mohlo být ještě větší. Dvě hvězdičky za to, že mi z tváře ani jednou neslezl pobavený škleb.(23.10.2008)

• Pedestrian

Vypadá to, jako by si Zdeněk Troška natočil drsnou českou pohádku na motivy E. A. Poea. Hodně se v ní mučí. A Lance Henriksen v hlavní roli sadistického inkvizitora církve!(24.12.2008)

Takže musím zdvovodniť že klasike sa to nevyrovná tá atmosféra tu chýba a dej tu je o niečo iný. Lance Henriksen ako inkvizitor je fakt vynikajúci o niečo lepší ako Vincent Price ale iba o niečo. Dej je o trošku slabší ako jeho predchodca. Keď to mám zhrnúť je to priemerné a ani to nenudí.(7.12.2008)

• Mariin

Svinstvo.(23.7.2008)

Joo,další věc od Gordona,která mě moc pobavila.tenhle kluk ví jak na mě.Klasickou předlohu E.A.Poa čapl pěkně za kule s tím,že dal přednost mučení před psychologickou stránkou(naštěstí).Lance jako inkvizitor nemá chybu,uchylný,nekompromisní sadista.Do toho se zde opět objevil Gordonův (a muj) veliký oblíbenec J.Combs,což mě zahřálo u srdíčka.Navíc je zde výborně vybudovaná atmosféra strachu z bolesti..Co mě zde trochu zamrzelo byl urychlený konec,docela přitažený za vlasy,kde si docela protiřečí se zbylou části filmu.Jinak se jedná o povedený kousek,který si rád někdy pustím znova.(13.10.2008)

...i osobita Gordonova verze, snad trinasobne sfilmovane poeovy predlohy, mi docela sedla. sice jakasi lacinost filmu srsela z ekranu v drtive vetsine stopaze a ohromne diry ve scenari nemohly ani divakovi-lajkovi uniknout, ale vse s prehledem zachranoval svym nehoraznym zjevem mistr vyjevu Henrikson, jehož role hlavniho inkvizitora byla sita presne na miru. Take si zaslouzi chvalu drsna, zneklidnujici atmosfera inkvizicnich rejdu a neutichajiciho narikani muchenych pri torturach....a o tom je vlasne horror....skoda, ze divaka spise odradi neprilis podarene finale... nebyt jisteho vyznamneho handicapu hlavni predstavitelky, dockal by se mozna mlynar i zasneneho francouzaka...6/10(6.9.2008)

• Skip

Tak příšernou slátaninu, v níž hráli neskutečně trapně přehrávající herci, si skvělá Poeova literární předloha nezasloužila.(11.8.2008)

Knihu jsem nikdy nečetl. Kdysi jsem viděl jiné filmové zpracování. Bohužel nevím, jak dalece se film drží literární předlohy, ale pokud bych měl posuzovat film, tak nemám zcela jednotný názor. Byly chvíle, kdy jsem se zaujetím sledoval děj. Byly ovšem také chvíle, kdy mi děj připadal až moc naivní. Myslím, že pro ukrácení dlouhé chvíle nebo jako oddech od přihlouplých seriálů s nuceným smíchem se dá film zhlédnout. Ještě se musím zmínit o dabingu. Ten byl až na drobné výjimky dobrý. Nečeská intonace se objevila jen zřídka.(25.7.2008)

No ,mohlo to být o 50% lepší,ale taky ještě horší,-takže 50%.(5.6.2009)

Nečekal jsem teda vůbec nic, ale to jsem Gordona šeredně podcenil! S nízkým rozpočtem se vypořádal s přehledem a za pomocí skvělé hudby a prostředí dokázal vytvořit atmosféru beznaděje, která mě přesvědčila, že i po roce 1990 má Gordon horrovému žánru ještě stále co říct (kdo nevěří, ať se podívá na jeho epizodu DREAMS IN THE WITCH-HOUSE ze seriálu MASTERS OF HORROR, nebo na skvělou adaptaci H.P. Lovecrafta DAGON). A teď pozor! Všechny klady jdou stranou před hereckým výkonem Lance Henriksena. Jde patrně o jednu z jeho nejlepších rolí vůbec. Takhle si představuju inkvizitora. Samozřejmě, že každý kdo trochu zná Gordona si nemohl nepovšimnout, že se zde opět vyskytuje jeho dvorní herec Jeffrey Combs. Jenže tentokrát nedostal tolik prostoru, jako obvykle. Vpodstatě celý snímek stojí a padá s Henriksenem a já se Gordonovi vůbec nedivím, že sázel hlavně na něho. Takového skvělého herce je třeba využít. Nabízí se srovnání s Cormanovou verzí, ale to je, myslím si, zbytečné. Film se, dle mého, netváří jako nějaký remake a jde si svou vlastní cestou. V čem má Cormanova verze jednoznačně navrch, je závěr. To je ostatně jediná výraznější kaňka na Gordonově verzi (takovou sračkovitou pohádkovou limonádu, jak vystriženou někde z argentinské telenovely, jsem fakt nerozdýchal). Nebýt toho, klidně bych šel na plný počet.(19.7.2006)

• rastlinka

Tak teda úroveň filmu žiadna. Nepozdával sa mi tu ani Henriksen, ktorý býva zvyčajne veľmi dobrý. Ale svojim spôsobom to dokázalo pobaviť (v dobrom, aj v zlom), čo oceňujem asi najviac:)(21.1.2010)

Místy až skoro pohádkový příběh má s geniální Poeovou povídkou společné akorát téma inkvizice a hlavní dva mučící nástroje. Ty jsou vizuálně velmi umně zpracované ( no pravda, jáma mohla být děsivější ) a dodávají příběhu patřičnou působivost. Gordonovi téma středověkého čarodějnictví evidentně sedí a režisérův fanoušek má možnost si vychutnat spoustu typicky gordonovských znaků - parádní úvodní titulky, hudba, pestré barvy, dostatek gore, černohumorné glosy a pochopitelně přítomnost Jeffryho Combse. Henriksen v roli rozpolceného inkvizitora je očekávaně vynikající a můj milovaný Oliver Reed mohl sice dostat více prostoru, ale i tak mě jeho krátká přítomnost velmi potěšila. Někdo tu napsal, že si na tento film za pár let nikdo ani nevzpomene. Já na něj určitě nezapomenu!(11.5.2008)

• Hejtmy

Když nějaký film nevyleká mě, tak už asi nikoho. A tenhle film k tomu měl hodně daleko, takže s označením horor tady tvůrci moc nepochodí. Celkově má film ke kvalitě předlohy od Poea velmi daleko, moc si z ní ani nebere. Film se snaží být velmi vážný, což ale vyznívá spíše trapně, a to přiznejme si velmi trapně. Vykonstrované scény, kdy se postavy chovají absolutně nelogicky, řekl bych až dementně, jsou spíše k smíchu. Pokud chcete dobrý film o inkvizici berte raději třeba Formanovy Goyovy přízraky. Přes všechnu kritiku se ale na film díky krátké stopáži dívat dá. 40%(25.7.2008)

Henriksen hraje dokonale. Místy je tento film krutý, jindy opravdu depresivní, ale nezdál se mi nejhorší.(8.3.2010)

• st.jim

Pohádka o statečném pekaři, který jde zachránit svoji milovanou Marušku ze spárů uchylného kyvadlo-jámo vraha. Přiznávám, že doba "hele, čarodejnice, upalme ji" byla hrozná a některé mučící mašinky byly opravdu děsivé, každopádně toto zpracování mě nechalo ledově klidným. Jednu hvězdičku ale dávám za Lance Henriksena, který si svoji roli opravdu užíval.(13.8.2009)

• TO

Na pohled trochu jako televizní pohádka vyrobená českou televizí. Příběh sice prostý, jen o mučení, ale díky scénáristickým kličkám trochu zaujmout dokáže, hororové scény střední úrovně, tj. nebudete zavírat oči, ani si klepat na čelo. Ve výsledku to není nejhorší 50%(6.3.2007)

<< předchozí 1 2 3