Reklama

Reklama

Svět patří nám

(festivalový název)
  • Španělsko El mundo es nuestro (více)
Trailer

Obsahy(1)

V Seville v roce 2012 doléhá ekonomická krize Španělska na každého různě. Dva zlodějíčkové Culebra a Cabesa se rozhodnou vyřešit nastalou situaci přepadením banky a následným útěkem do Brazílie. Podnikatel Fermín má kvůli nezodpovědným bankám zruinovaný život a tak se rozhodne také jednu přepadnout. Problém je, že chtějí všichni vyloupit tu samou banku. Navíc si vyberou pobočku, jejíž ředitel je zapleten do nelegálních obchodů. Každý má svůj problém. Tato ztřeštěná komedie velmi svižně a s nadhledem reaguje na společenskou situaci minulého roku. Autoři ukazují, že tzv. ekonomické krizi se nevyhne nikdo, ale že také může jít vlastně jen o mediální podvod stejně jako přímý přenos z vyloupení banky. Režisér mohl natočit tento film díky podpoře svých internetových fanoušků a tvrdí, že jde o směs filmových stylů Berlangy, Azcony, Lumeta, Tarantina a Kusturici. (La Película)

(více)

Recenze (17)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Naprosto ultimátní a nekomprimisní řechtačka, která se umě mísí se sociální kritikou současné ekonomické situace Španělska, potažmo celé EU. Bláznivé situace si tu fakt podávaj dveře a ač ten film se na první pohled může zdát blbej jak naše zákony má v sobě neuvřitelně dokonale zdůzaněnej politickej podtón, třeba zjíštěním, kdo je vlastně ten nejhorší záporák. Satirická komedie snů, kterou tenhle rok s velkou pravděpodobností už nic nepřekoná. Po skončení filmu má člověk chuť jít a s vychechtanou bránící udělat revoluci a svrhnout tu naší vládnoucí mafii. Opravdu výborná, bláznivá, zábavná, politicky nekorektní a současně velmi chytrá kritika mocipanů. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že devíza současného španělského filmu je ukecaná komedie, která předvádí klasického Španěla, kterej blafe a blafe. Do toho prohlásí nějakej suchej humor na téma nedostatek práce a přitom dál blafe a blafe. Když už nic jinýho, tak to blafání mu fakt docela jde. A když se to spojí do komedie, není to úplně marný. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„NIKDO ANI HNOUT! TOHLE JE PŘEPADENÍ! JESTLI BUDETE DĚLAT NĚJAKÝ BLBOSTI, POKUSÍTE SE O ÚTĚK NEBO SPUSTÍTE ALARM, TAK VÁS VODPRÁSKNEM. JE TO JASNÝ? JSME NAPROSTÝ ŠÍLENCI!“… /// Dva idioti vykrádaj banku zrovna ve chvíli, když si to do ní mírnix týrnix napochoduje chudák Fermin, vopásanej výbušninama. Nečiní tak jménem Boha, ale řeší zoufalou sociální situaci. Stejně jako většina z osazenstva banky. A tak se z jednoduchý loupeže stává dokonalá bejkovina, plná mediálního cirkusu, sociálního a černýho humoru, kterou jakoby vzkazovali – jsme sice v prdeli, ale humor... (vo tom my Češi víme svý). Je to hodně ukacaný a dotýká se to snad všech možnejch sociálních problémů (nejen Španělskejch). V bance vládne totální chaos a oficiálním místům se tahle přepadovo-atentátnická akce vymyká kontrole. Blbina, která tu necelou hoďku a půl v pohodě udrží tempo i náladu. Takže si po ní můžete zvesela skáknout pro sociální dávky. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Nechápu, k čemu bych využil Crowdfunding. 2.) Ujíždím na společenský satiře (a pan Brouček už mě neba). 3.) Thx za titule „Yusek“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR *** AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Ale jo, tomu já tleskám, protože Alfonso, kterému bylo v té době 34 let, dal do kupy několik filmových typů od jiných režisérů a rozjel akci nejen jako rejža, ale jako jeden z té povedené dvojky a to nevím přesně jestli jako Makovice a nebo jako Užovka. Byla vidět ta verva a vtip s kterou to vzali do parády a výsledkem je další fajnová komedie, kterých je už čím dál méně. Problémy proplouvající filmem jsou asi všude stejné, proto mně to bylo tak blízké. Ale tu pusu nezavřeli od začátku do konce, já vlastně ani nevím jestli tam byl nějaký soundtrack nebo ne. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Nevykládejte si to špatně, ale...“ - „Co? Vadí vám, že jsem žena?!“ - „Ne. Jen, že nejste odsud.“ - „No a?“ - „Nevíte, jakým způsobem tu pracujeme.“ - „Poslyšte, Velasco, jsem si naprosto jistá, že si s tím poradím. Jasné?“ Jen aby se nepřepočítala, protože nejen police tu funguje „jiným“ způsobem…Už výborný začátek (počáteční rozhovor 2 myslitelů, „cool“ úvodní titulky, vtrhnutí do banky) diváka chytne a nepustí. Jistě, je to ptákovina. Ale zábavná! Divák si u ní prožije šílenou španělskou jízdu s dynamickým tempem, kulometně rychlými dialogy, absurdními scénami a milou anarchií. A přitom všem je režisér ještě schopný nechat v tomhle chaosu probublávat sociální satiru, A pak je úplně jedno, že je to celé přestřelené, neb tahle hovadina má šťávu. Dám nadšené 4*. „Vaše teta?“ - „Jo. Díval sem se na televizi a...wow!“ - „Je klientkou?“ - „Ne, uklízí tam.“ - Uklízí v bance?“ - „Jo.“ - „Takže víte, že tam je. Mluvil jste s ní?“ - „Ne. Čekal sem na oběd, ale neuvařila mi.“ - „Bojíte se? Myslíte si, že by se mohlo něco stát?“ - „Jo, moh bych bejt bez jídla!“ ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Zdejší zběsilý humor s kadencí 500 slov za minutu mi absolutně nesedl. Usmál jsem se snad jednou až dvakrát. Oba hlavní hrdinové se mi příliš nezamlouvali. Těžko říct, který z nich se mi zamlouval méně. Celý děj se odehrává v bance a ačkoli mu rozhodně nelze upřít až přehnaně vysoké tempo, tak mě zkrátka vůbec neoslovil. Zcela mi uniká, co tolik zdejších uživatelů dohnalo až k slzám smíchu, či alespoň co nitrožilně přijímají. No, alespoň jsem se naučil několik nových španělských slovíček a frází, které pravděpodobně v blízké době nevyužiji. Maximálně hvězdičková záležitost. ()

virus10 

všechny recenze uživatele

Opravdu vtipných komedií moc není. Tato naštěstí patří mezi výjimky. Natlemil jsem se fakt hodně. Tak vtipné a zároveň tak připomínající realitu, byť s trochou nadsázky. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

"Proč stavíme barikádu před dveře, který se otevíraj ven?" "Aby jsme je nasrali!" Dva ukázkoví pitomci se rozhodli vyloupit banku, ale v ten samý den má podobný nápad zkrachovalý podnikatel, který vyhrožuje odpálením sebe sama. Film sice reaguje na celosvětovou finanční krizi, která se konkrétně Španělska dotkla dost citlivě, ale na tu vážnou notu se tu prakticky nehraje a i když si o to téma částečně říká, nějaký sklon k citovému vydírání, kterého jsem se trochu bál, tady naprosto chybí. Prostě je to vyblázněná, vyhláškovaná a skvěle zahraná komedie, u které jsem občas brečel smíchy, což se mi nestalo už hodně dlouho. 90% ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Bláznivá taškařice o jednom hromadném přepadení banky, která zároveň reflektuje všechny sociální bolístky současné (nejen) španělské společnosti. Činí tak vtipně a s nadhledem, a navíc je přecpaná pestrou skvadrou živelných komických postaviček, z nichž jsem si nejvíc oblíbila toho Číňana v pozadí. Lepší čtyři. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Absurdná "dráma" o zlodejoch a rukojemníkoch, ktorá mi hneď po chvíli pripomenula staršiu americkú komédiu Held Up. V oboch prípadoch to bola viacmenej najmä spoločenská satira, ktorá na prvý pohľad pôsobí ako komédia, avšak na druhú stranu, stojí to celé za zamyslenie. Ale pri tomto som sa zas až tak dobre nebavil ako na spomínanej americkej komédii odohrávajúcej sa na benzínovej pumpe. Nehovorím, že to bolo zlé, ale zbytočne to až príliš hnali do toho absurdna... ()

LiborGondek 

všechny recenze uživatele

Tempo ještě vražednější než v Kobře 11. Dřív než se stihnete zorientovat, už je konec a stejně vlastně nevíte co se přesně stalo. V té kanonádě se pak veškerý vtip velmi snadno ztratí. Určitě to není špatný film, je to zajímavé, bláznivé, ulítlé, do extrému přitažené za vlasy. Pevně věřím, že se tolik debilů pohromadě prostě sejít nemůže... ()

Pedross800 

všechny recenze uživatele

Nemám slov, blaznivá politicko-sociální satira s tak ultimátní kulometní palbou hlášek, skečů a šílených situací, že ještě ted po pár dnech se při vzpomínce na tuto černohumornou perlu řechtám jak papoušek kakadů :-))) Tady není co vypichovat, vše je dokonalé.....takhle má vypadat dokonalá politicky nekorektní satirická komedie!!!! Plný počet hvězd je povinnost :-) ()

radecacek 

všechny recenze uživatele

Bláznivá komedie, drsná satira a kritika dnešní doby ve Španělsku (a ne nepodobná situaci u nás v ČR). Dlouho, opravdu dlouho jsem se takhle u komedie nezasmál. ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Naprosto ulítlá komedie, kterou umí asi fakt jen ve Španělsku. Tlemil jsem se tak, že mi nevadil ani sociální podtext. ()

Saur.us 

všechny recenze uživatele

Ztřeštěná a ukřičená komedie se scénářem v tarantinovském rozsahu. Vtipu bylo dost ale ta protimocenská agitka už byla příliš. ()

MartinTerran 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si, že už jsem viděl dost filmů, abych věděl jak může vypadat přepadení banky, ale že to lze i takhle to jsem opravdu netušil. Film je komedie a proto to co se zde odehrává nesmíte brát moc vážně. Film má pobavit, což se rozhodně povedlo, a také upozornit na společenskou situaci v daném roce. Rukojmí se zde stane velmi pestrá škála lidí a tak se tu začnou řešit a parodovat všemožné situace, takže si každý nejde to, co k němu pasuje. A ten konec to je jen třešnička na dortu tohohle dobrého, ale ztřeštěného filmu. Pokud hledáte dobrou komedii plnou trochu jiného humoru, než je ten prvoplánový tak si film určitě pusťte. Hodnocení: 74/100. ()

Reklama

Reklama