Reklama

Reklama

13. komnata - Série 8 (2012) (série)


13. komnata Karla Schwarzenberga (S08E24)

(epizoda)

Obsahy(1)

Karel Jan Nepomucký Josef Norbert Bedřich Antonín Vratislav Menas, 12. kníže ze Schwarzenbergu, vévoda Krumlovský, okněžněný landkrabě Kleggavský a hrabě ze Sulzu přišel na svět 10. prosince roku 1937 v Praze-Bubenči. První roky prožil na zámku Orlík. Ten rodině ale v roce 1942 zabavilo gestapo a všichni se museli přestěhovat do Čimelic. Vrátit se mohli po skončení války, ale jen na pár let. Po nástupu komunistů o Orlík přišli znovu a na delší dobu.Přestěhoval se k babičce do Vídně, takže nešlo tak úplně o cestu do cizího prostředí. Přesto ho čekaly těžké roky, kdy rodina žila spíše v bídě než přepychu. A hlavně se musel smířit s pocitem, že opustil všechno dosud blízké a rodnou zem, za kterou Československo považoval.Změnu do jeho života přinesl strýc, který měl velký majetek, ale žádného dědice. Jako čerstvě dospělého Karla adoptoval. Brzy ale zemřel a mladému dědici nastaly povinnosti se správou majetku. Ještě o hodně později se mohl vrátit na milovaný Orlík, o kterém se mu léta zdávalo. Přestože jeho rodina žije ve Vídni a on hodně času stráví cestováním po celém světě, do Čech se přestěhoval a za Čecha se stále považuje,Příběhem muže, který většinu života prožil v éře šlechtickým erbům nepřející, ale přesto si na osud nestěžuje, provede Jiří F. Potužník. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

kingik odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Trezorový díl Krkonošských pohádek (alternativní konec). Krakonoš velmi rozezleně: "Trauntenberku, to ti povídám, ještě jednou mně s Kalouskem vlezeš do revíru krást zvířátkám seno, tak něco uvidíš!!!" Schwarzenberg za "totáče" s krycím jménem Trautenberk zareaguje asi až po pěti minutách velmi ospale: "Já jsem se tam šel jenom vychrrrrápat". Právě jste sledovali alternativní konec dílu "Jak Schwarzenberg s Kalouskem kradli zvířátkům seno na zimu" z večerníčkovského seriálu, který se v televizi nikdy neodvysílal. Klady: nevedeme. Zápory: kníže Imbecil, ale nutno přiznat, že, z těch idiotů, co se hrnuli na Hrad, jsem si nevybral, jeden větší zloděj a zkurvysyn než druhý. A je mně u prdele, kdo tam je, anebo není. A tak tohle moje prohlášení berte jako plus. 0% ()

prkalil 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"My jsme byli ještě ta generace, která vyrostla a byla vchována ještě opravdu v duchu pravého vlastenectví, to už dneska sotva existuje - to nebyl nacionalismus - bacha na to! - to bylo vlastenectví - že člověk je povinný sloužit vlasti." ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Pan kníže :)) Příjemný výlet do života této osoby šlechtické krve. Pro mne to vždy bude osobnost. "Volím Karla" už aktuální není, tak aspoň symbolicky.. "VOLIL JSEM KARLA" ()

NinonL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Špatně načasované, bohužel. Vysílat díl začátkem ledna, určitě by pan Schwarzenberg dojal většinu občanů a vyhrál prezidentské volby i bez "efektní" číroplacky. A vůbec, jděte s ním už do háje zeleného. ()

ChillThomas 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přistupoval jsem k tomu sice jako ne-volič KARLA ale i tak je to poměrně pěkný dokument o jeho báječným životě, je pěkné že se k majetku dostal už ve 20 letech a sám říkal že měl báječný život, takže se vlastně vyhýbal čemukoliv co postihlo nás čechy, proto je tak usměvavý a optimisticky seniliní dědula. Mám ho svým způsobem rád ale také ho nesnáším. 45% ()

frbulka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tato 13. komnata odvysílaná první březnový den připomněla, jakou lidskostí a skromností je obdařen Karel Schwarzenberg, zvlášť v kontrastu s nově zvoleným prezidentem. Slabší útěchou pro voliče, kteří mu při prezidentských volbách dali svůj hlas, může být to, že tato osobní zpověď také odhalila, že i přes vtip jemu vlastní a velkou životní vitalitu kníže skutečně stárne a únava je v jeho hlase znatelná. Třeba mu bude dopřáno trávit více času tak, jak on sám si bude přát. Byla to zpověď skutečného šlechtice. ()

topi80 odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kdyby člověk nevěděl, jak to s těmi Schwarzenbergy ve 20. století opravdu bylo, tak by i slzu uronil. Život plný protičeských aktivit, obcházení zákonů za vydatné pomoci pravdoláskařské polistopadové garnitury (na Schwarzenbergy se ani Benešovo dekrety jaksi nevztahují), svinstva v polistopadové politice a celý život jen přiživování se na kultu nadlidí, který šlechtické rody po staletí udržovaly. Z tohoto člověka je mi špatně a z tohoto propagandistického dokumentu ještě více. ()

TadashiCZ 

všechny recenze uživatele

Rád bych se s ním někdy setkal a v klidu pohovořil. Doufám, že jeho hospodským posezením ještě není konec, i když jsou volby už pryč. Myslím, že hodnocení se musí nutně celkově odrážet i podle preferencí politických, což se odráží zde v komentářích. Hvězdičku ubírám za podle mě krátkou stopáž (omezení pořadu, škoda). ()

San Miguel 

všechny recenze uživatele

Je vidět, že i pan kníže je obyčejně neobyčejný a sympatický člověk. Příjemně se na to koukalo. A taktéž jsem volil Karla. ()

Smells odpad!

všechny recenze uživatele

Roním slzy od začátku do konce. Malý Karlík je ve svých jedenácti letech zapáleným vlastencem,ale přesto je donucen opustit "svou heimatland". Dlouho trpí ve vyhnanství v Österreich.Pak ovšem díky bohu pro naši vaterland nastává 29. prosinec 1989 kdy "král Vašek" Karlíka potřebuje a povolá ho zpět. Je mu vrácen všechen majetek,a poddaní,hlavně v in Prag ho milují.Přátelé je mi blivno,při sledování tohoto dokumentu. Vivat Beneš !!!! ()

Reklama

Reklama