Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Česká filmová cena Český lev, udělovaná od roku 1993, byla iniciovaná naléhavou potřebou ocenit tvůrčí počiny domácí filmové tvorby a filmové distribuce.V hlavních kategoriích jsou zastoupeny všechny české celovečerní filmy, které byly premiérově uvedeny do kin v České republice v průběhu jednoho kalendářního roku. Letošní novinkou je ocenění dokumentárních filmů i v kategoriích nejlepší kamera, zvuk, střih a původní hudba.Na nominačním večeru se představilo v každé kategorii pět umělců nebo filmů. Druhým hlasováním v dalším kole projde do užšího výběru nominovaná trojice, představená na slavnostním večeru.Slavnostní večer se koná v pražském paláci Lucerna 2. 3. 2013, Česká televize jej přenáší přímým přenosem na ČT1 od 20 hodin. Večerem, zasvěceným oslavě filmů i dvacetileté historii Českých lvů, provede držitel čtyř sošek Jan Budař, který zavzpomíná na nejvýraznější filmy a herecké výkony uplynulých dvou dekád českého filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (69)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já si rozhodně nemyslím, že Budař byl trapnej, problém je v publiku, které je z většiny natolik chladné a z mýho pohledu i závistivé, že už x let se nesměje. Schválně si pusťte záznamy z let minulých. Nemyslím minulý rok, kdy nám jedna z nejodpornějších českých "celebrit" Lucie Bílá ukázala jak vypadá moderátorské dno, ale ty předchozí. Tohle je evidentně největší rozdíl mezi Českým lvem a předáváním cen v zahraničí včetně Oscarů, tam se filmoví tvůrci přijdou pobavit a večer si užít. Na Českýho lva se chodí buď pro ocenění a nebo "bejt vidět" to je celý. Druhej průser se jmenuje Petr Vachler, ten konec, ta ukázka buranství a neustálého halekání, ať žije český film, to se fakt člověk propadá studem. Opravdu už jen pozvat Homolkovi a kluky z Okresního přeboru. Mě osobně nejvíc pobavil Ondra Vetchý a samozřejmě stejná zelenobílá krev Ivan Trojan. Ivane gratuluju !!!!! Dokud bude existovat spojení Vachler + ČT, což bude napořád, těžko se dočkáme vyšší úrovně, odpovídající prestiži cen. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

S hodnocením Lva jsem si týden počkal, protože jsem pořád přemýšlel nad tím, co těmi všemi efekty a scénkami chtěli tvůrci říct. Budař nebyl špatnej, každopádně nejhorší bylo zaručeně taneční vystoupení, kde divák u televize byl alespoň ušetřen, ale herci v Lucerně museli nad Budařovým tanečkem kroutit hlavou. Každopádně efekty se daly zkousnout. Nejhorší jsou podle mě ty lidi, kteří jsou nemastný, neslaný. Když někdo vyhraje cenu, tak na nich kolikrát vidíte, že jim to nepřejí…no a to celé Lvovi hrozně ubírá na atmosféře. Člověk se u vyhlášení filmů chce bavit a ne sledovat zamračený a nasraný ksichty. Vrcholem, jako již tradičně, byl Vachler, když tam vykládal kraviny a nikdo už ho stejně neposlouchal. Ale aby on si to slovo neodpustil, že jo. Takže za tu atmosféru prostě hodnotím tak, jak hodnotím. Celou hodinu a půl jsem vlastně nuceně přemýšlel, proč na to vlastně koukám. Úspěch Ve Stínu každopádně oprávněný. Ivan Trojan a Ondřej Vetchý nejlepší a nejupřímnější proslovy. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Konzervativnější ráz ceremoniálu jako pouhého předávání bez laškování s ministryní, mimózních hudebních čísel a ztrapňování oceněných vpodstatě vítám, ale proč to celé i po eliminaci těchto notorických brzd trvalo skoro dvě hodiny? Moderátorský styl Jana Budaře mi silně připomíná Luďka Nekudu a jeho Sešlost, což asi není ideální pro pořad z roku 2013, který tvůrci opakovaně nazývají "galavečerem". Scénografie Michala Cabana patří do divadla 90. let minulého století a oslavy dvaceti let Českého lva až do příštího ročníku. Loňská velkoblamáž s Lucií Bílou mě bavila víc. 30% ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nikdo nemůže tvrdit, že jsem nějaký vachlerovský hater, který se každý rok třese na to, jak bude nadávat na České lvy, ale letos to bylo opravdu k uzoufání. Odpudivou show (nudný Budař, naprosto nevkusná digitální dekorace) tentokrát nezachrání jako vždy o něco lepší nominační večer, protože je letos poprvé uváděn ve zdejší databázi zvlášť. A to ani neberu v potaz, že vše vyhrálo rutinní Ve stínu, kdy obzvlášť soška za scénář je velká facka filmové kvalitě. Nikdy, co Lvy sleduju, jsem neměl potřebu dát tak podprůměrné hodnocení, letos to bylo ale opravdu k nesnesení a z té Lucerny se mi chtělo utéct. ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Letošní Lvy bych neoznačila jako tragédii epických rozměrů. Jubilejní 20. ročník byl rozhodně lepší než loňské předávání s L. Bílou. Budař byl zhruba stejně zábavný jako předloni – tzn. někdy dobrý fór, jindy trapná sexuální narážka (a těch padlo letos docela velké množství). Tento moderátor je však především profesionální herec, a tak si může dovolit vnitrooborové narážky (např. filmaři si nezávidí, Vetchý a ignorace jeho osoby Akademií). Nepříliš vyvážený scénář není jeho vinou, neboť ho psali kromě něj ještě Caban, Vachler a Chvála. Mezi nejlepší nápady řadím marihuanové sušenky nebo lístky do kina zdarma, které si nejdřív distingovaní hosté nebrali, ale pak se po nich kvapně natahovali. Promítání fasády domu a ukázek z filmů do jednotlivých oken vypadalo vizuálně na naše poměry invenčně. Lépe než otravná a opakující se taneční čísla (loni The Pastels) nebo zpívání působily tematické výstupy (hlídači z Hlídače č. 47, kytaristi z Šakalích let atd.). Vyčítat publiku, že je chladné a málo se směje, mi připadá poněkud absurdní, avšak netleskat a sedět v prvních řadách je vrcholná nevychovanost. Že je ale spousta lidí z filmové branže totálními burany, dokazuje jejich ignorace dress code, který byl black tie. Jak si pak někdo, kdo je nominovaný nebo předává cenu, může dovolit přijít v džínách (Polívka) nebo teniskách? Nebudu si hrát na Špačka, ale rozdíly mezi smokingem, kvádrem a sakem jsou diametrální - stejně je tomu tak u motýlka a kravaty. Galavečer? Těžko, spíš taková veganská svačinka, které však celkem po právu dominovalo Ve stínu (9 Lvů). Ozvučení bylo během přenosu i v sále nekvalitní, takže pokud pořadatelé nezvládnou technické nedostatky, těžko se mohou soustředit na nějakou nadstavbu. A o tom, jak profesionálně jsou Lvi organizováni, svědčí to, že dostanete místo č. 7 a židlí je daném místě jen 6. Ha! Aspoň, že letos byl Jameson bar. P.S. Nejlepší výstupy měli Vetchý a Z. Svěrák, jinak slabota a rozčilení nad tím, že ocenění ani nedokážou poděkovat ve třech souvětích a spíš kváknou pět slov. [Lucerna] ()

castor 

všechny recenze uživatele

Poněkud zahleděné samo do sebe, poněkud otrávené publikum, poněkud nepovedená koláž filmových písní, poněkud stále stejný Vachler se svou „režií“, poněkud suverénní vítěz (drama Ve stínu), poněkud nečekaně slabší moderátor (Budař umí líp), poněkud opomíjený Ondřej Vetchý se konečně dočkal a poněkud opět nejlepší Ivan Trojan znovu nejskromnější!! PS: Gedeon ať už raději nic neslibuje, stejně to nikoho nezajímá!! ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Český lev se zvedl ze dna, kam ho svým trapným moderováním poslala Lucie Bílá. Dá se říci, že horší než loni to snad ani být nemohlo, takže Jan Budař měl letos velmi snadnou úlohu, protože po zpackaném loňském ceremoniálu by byl lepší než Lucie Bílá skoro každý, kdo už někdy měl s moderováním Českého lva co dočinění. Ale nyní už k letošnímu ročníku. Jan Budař byl jako obvykle svůj, dokázal potěšit některými "trapnými" vtípky, u kterých jsem se já doma u obrazovky docela pobavil, a příjemně překvapilo a potěšilo výtvarné řešení scény, které bylo vymakané a originální, takže oproti předchozím ročníkům příjemná inovace. Samozřejmě ne všechno se z mého pohledu povedlo, například tak trochu přes čáru už byl Budařův playback s hudebními songy nebo jeho žadonění o peníze od jedné slečny v publiku. A pana Vachlera snad ani komentovat nebudu, to je rušivý a trapný element snad už od začátku udělování Lvů a nejinak tomu bylo i letos. Celkově letošní ceremoniál vnímám jako docela povedený a lehce nadprůměrný, ovšem legendárních Lvů s Jaroslavem Duškem tento ceremoniál nedosahuje. Je to za tři hvězdy. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

ano, mám slabost pro Budaře a domnívám se, že občasná křečovitost byla zcela záměrná, jediné co se opravdu nepovedlo byla koláž filmových písniček. Čtvrtá hvězdička je za vtipné děkovné řeči oceněných a předávajících. A taky jsem nadšenej díky zisku tolika Lvů pro Ondříčka a jeho skvělej film Ve stínu. No dobře, trochu sem to přehnal, hvězda dolů ()

Ernia 

všechny recenze uživatele

Asi se nejdřív plánovalo, že se ty sušenky pošlou všem, kteří mají doma televizi nebo připojení k internetu a jsou tedy potencionálními diváky... ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

***Celkem 52%***TV/// Moderátor 7/10 Obsah 5/10 Hudba 5/10 Show 4/10/// PLUS: Jan Budař, moje zvědavost před vyhlašováním MÍNUS: výsledky se nesly v duchu jednoho filmu (i když určitě zaslouženě), na to že se jednalo o jubilejní předávání se nic zvláštního neodehrávalo, pořád to předávání působí celkem levně a stroze./// Shrnutí: Lepší jak posledně, kdy se to nedalo snést, ale pořád mi to upřímně přijde poněkud nudné a zahleděné samo do sebe (i když je mi jasné, že často není nikde jinde možnost se poplácat po zádech). Koncept pořadu pro druhé desetiletí je však poněkud zastaralý a byl ještě přijatelný před deseti lety. Ne však dnes. Navíc až na občasné hlášky účinkujících to tentokrát ani moc nepobavilo. Jediné co tedy drží hodnocení mírně nad průměrem je můj osobní zájem o český film a taky ta možnost vidět tolik herců a tvůrců pohromadě a tzv. na živo./// PS: Stejně si ale myslím (přes moji vyřčenou kritiku), že kdybych byl přítomen na předávání osobně, tak atmosféru vnímám lépe. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Budařův smysl pro humor je natolik specifický, že ne každého osloví. Mně se lví večer líbil a to i zásluhou Jana Budaře. Žádný z oceněných se nechoval trapně, což považuji také za mimořádnou událost. Velmi vtipný byl Ondřej Vetchý, dokonce zastínil i Zdeňka Svěráka. Mrzí mě, že svoji nominaci neproměnily Vrásky z lásky. Ondříčkovo Ve stínu pobralo téměř vše. Nejsem si jista, zda díky kvalitě (kterou u toho filmu skutečně nejsem schopna najít), nebo kvůli tomu, že nakopává do zadnice StB. Ta potřeba umělců zavděčit se režimu, ať je jakýkoliv, mne již poněkud začíná hníst. ()

Sonnery 

všechny recenze uživatele

Zlatej Glóbus, plešatej Oskar, bezpřívlastkový Emmy - všechno divácky atraktivní a to nejen kvůli zástupu hvězd. Ale i kdyby - MY český zaprděnci máme nejradši náš starej a "jedinečnej" píseček, tudíž i naše hvězdi. Tak proč z toho děláme blbou estrádu, která vyšla z televizní módy už za televizního kníru Martina Severy? Doprdele vezměte trochu odvahy, nechte Čtvrtníčka napsat scénář a zároveň i moderovat, Vachlera dejte do příručky "Poznej svého pedofila" a Lvi začnou bejt zase trochu atraktivní ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Budař je naprostej tragéd.1* upřímnou dám téhle opravdu nudné zoufalosti jedině proto, že si zaslouženě odnesl Lva Ivan Trojan a David Ondříček, za to, že nejlepším filmem bylo Ondříčkovo Ve Stínu, za povedený proslov Ondřeje Vetchého a za to, že miluju film obecně, ale jen marně a smutně vzpomínám na časy, kdy Lvy uváděl nepřekonatelný Dušek. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Co mě na Českém lvu baví, to jsou upoutávky na očekávané vyhlašování. Samotné vyhlašování cen za rok 2012 se neslo v duchu dvacetin. Bavila mě rychlá rekapitulace těch dvou desítek let v jednotlivých kategoriích, která vyústila v příchod dvojice předávajících. Budař se snažil, víc mě překvapil příjemně, i když některé scénky (prodej vstupenek na dokumentární filmy) zbytečně natahoval. Co se mi nelíbilo, nebo přesněji: kdo se mi nelíbil? Vachler (jeho "vtip" nechápu), kyselý obličej Jiřiny Bohdalové (to je nová role?) a Pavel Landovský (viděl jsem z počátku dobře to párátko v ústech?). ()

Flakotaso

všechny recenze uživatele

Oproti minulému otřesnému večeru moderovanému tragickou Lucií Bílou se letos konalo určitě mohutné zlepšení a celý večer měl docela slušnou úroveň, i když to celé postrádalo jakýsi šmrnc (i když pořád lepší než doslova mrtvolné Ceny filmové kritiky). Taky mě naštvalo, že skoro zrušili ukázky u nominovaných, bez nich to vyhlašování působí poněkud odbytě a v zužování okruhu nominovaných z pěti na tři taky nevidím pražádný smysl (proč tedy nominují pět, když z toho nakonec stejně udělají tři? co to je za volovinu? nominovaní z nominovaných?). Budaře mám rád a několik vtipů se mu povedlo, přestože jsem od něj čekal o něco odvázanější výkon. Taky je škoda, že celý večer postrádal jakoukoli napínavost, když bylo hned od prvních oceněných jasné, že se akademie rozhodla všechno dát Ondříčkovu filmu (navíc jediná konkurence byla v podobě Čtyř sluncí, velmi slabý rok). Jinak velký palec nahoru pro Theodora Pištěka, který to řekl naprosto dokonale trefně - všichni tady, přes to neustálé plácání po zádech, pořád žijeme (a točíme) jenom okresní přebor. ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Budu objektivní, protože samotný akt předávání cen za to fopá Budařovo nemůže, tak si samotný pořad ocenění odpad nezaslouží. Ale vzhledem k významné úloze moderátora, jako tahače a hlavního článku určujícímu úroveň přímého přenosu, nemůžu jít ani výše. Spokojenost patří směrem k výhercům a už předem mám radost z tolika Lvů uděleným dramatu Ve stínu, jež jako jediný nový český film chci vidět už dávno a mám o něm předem vysoké mínění. Tím dávám odpověď na otázku Budaře, proč návštěvnost českých filmů v kině každým rokem upadá. Protože se točej samý sračky a protože komedianti už nejsou co bejvali, ale jsou to obyčejní žebráci, viz politická vsuvka páně moderátorově - to si mohl jako profesionál odpustit, pokud by jím ovšem byl, což není stejně jako malý český zamindrákovaný rybníček. Až na výjimky pochopitelně. ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Udělal jsem si také malou rekapitulaci, ne českých filmů, ale Českých lvů, resp. nominačních večerů, které jsem viděl. Několik přenosů z udělování cen bylo opravdu zajímavých, mělo dobrou koncepci a hlavně publikum spolupracovalo. Budař se snažil, měl pár opravdu vtipných hlášek (např. "Poslední výkřik Ivety Bartošové", scéna s koláčky), pár jich bylo zbytečně dlouhých až ztrácely efekt (např. prodej vstupenky na dokumenty) a něco se opravdu nepovedlo (zpěv na playback). Většina publika se však nedokázala uvolnit (ani po koláčcích) a moderátorovi nepomáhala. Však si pusťte nějaký sitcom bez doprovodného smíchu - to se vážně moc nepobavíte. Z oceňovaných pobavil zejména Ondra Vetchý. Aranžmá scény a projekce bylo poměrně dobré. Celkově však zklamání. Čert vem všechny nominační a udělovací večery, hlavně když se budou točit filmy, které zaujmou a pobaví! ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Paradoxně se hodnotí ocenění než samotný akt oceňování. Ve stínu byl minulý rok vynikající film. Dokazuje se, že rostlina na hromadě hnoje bude pořád vidět více. Nechci tu shazovat jako filmy Okresní přebor a další. Podívejte se také, kolik nominací a cen získal jaký film. Zjistíte, že letošní rok se točil jen kolem 3-5 filmů. Tím se dostáváme k jádru (nahnilého) jablka. Český lev jako "galavečer" jen kopíruje stav filmografie. Sál plný otrávených lidí v neforemních oblecích a šatech, který se více kouká na hodinky než na pódium. Moderátor se scénářem večera, který napsal "kdosi" jen sám pro sebe. Určitě se Vachler za oponou pochechtával až mu lezly semínky z kapes. Budu napaden, ale proč neopsat jeden ročník Oskarů? Proč se neustále říká, že to je Oskar, to nemá s námi nic společného? Ano a proto bude Český lev neustále trapné předávání, kdy dvě hodiny jsou otráveni přítomní i diváci u televizí. Ať si to předají u vegetariánského rautu, zapíjí minerálkou a v klidu odejdou. Evidentně a stále jsou u nás ceny spojeny s tím, že se tam MUSÍ jít - MUSÍ se to přetrpět - MUSÍ to odbýt. Nikde žádná oslava filmu, nikde žádná úcta a nikde ani snaha udržet diváka v napětí i zábavě. Stále je tu stín estrády pro pár vyvolených. Budař je chudák - dobrý herec a zpěvák - a stal se jen loutkou, která dostala těžká vodítka. Vratím se k začátku: Udělené ceny a lidé jako Vetchý, Trojan nebo Ondříček totálně rozsvítili středověké temno, které se drží předávání cen. Tolik k cenám, které už dopředu byly jisté a k ceremoniálu, který nebyl nutný. Oslava ne? Ostuda taky ne? Co to zkusit dát jeden rok někomu jinému a jiné stanici. Tam by ty reklamy nebyly tolik do oka bijící. Příští ročník bude mít moderátor hokejový dres posetý reklamou. Raději už budu jen koukat na zahraniční předávání cen (Zlatý glób, Oscar, BAFTA...), kde to je skutečnou oslavou filmu a tvůrcům. P.S.: To nešlo dát originální písně? To OSA zadupala i pár ukázek z filmů? Hodnocení OST: Bez skutečné filmové hudby se skutečná oslava nedá dělat. 0/10 ()

Reklama

Reklama