Reklama

Reklama

Ve jménu...

(festivalový název)
  • Polsko W imię... (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Fatálně charizmatický Adam – muž zaslíbený Bohu, vytrvalostní běžec a zároveň muž moderní doby, v strhujícím podání Andrzeje Chyry, byl jako kněz již několikrát nuceně přesunut, až skončil v izolaci na polském venkově. Ve své farnosti má „na převýchovu" skupinu mladíků, kteří si odpykávají své tresty prací místo pobytu v nápravném zařízení. Jedním z nich je i křehký Lukasz, který má pověst nebezpečného žháře a neumí plavat. V nádherné přírodní scenérii, mezi „jeho" kluky i pod vyrovnaným zevnějškem Adama to vře – mezi oddaností Bohu, potlačovanou touhou, přesvědčením, že i on má právo na lásku, a znechucením z moci a pokrytectví církve. Z podstaty kontroverzního tématu homosexuality katolických kněží vznikl jeden z nejoceňovanějších polských filmů roku, který soutěžil na letošním Berlinale a získal cenu Teddy Award pro nejlepší LGBT film. (Mezipatra)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (25)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Adam je (ne)typický kněz, který pod hábitem nosí tričko s nápisem "Illinois", chlastá a po večerech si to dělá ve vaně. And... he likes boys. Takže taková normálka:) Snímek se však nezaměřuje jen na jeho "problém", ale velký prostor věnuje i ostatním postavám. Ewě, která k němu občas zaskočí na návštěvu, protože doufá, i v něco víc, k čemu by mezi nimi mohlo dojít, i několika ostatním chlapcům. Podivný a zamlklý Lukasz ho zaujme nejvíce a ti dva se začnou postupně sbližovat a není proto divu, že spolu budou i jednoho dne jako divoši běhat a pokřikovat v kukuřičném poli:) Snímek má i krásnou hudbu. Kdyby uměli Poláci vyrábět tak dobré čokolády, jako umí točit filmy:) ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Jednoznačné zklamání. Tento rádoby průkopnický polský film, postrádá jakoukoliv hloubku, jednání postav je prapodivné, vše je ukázáno černobíle, bez reálného jednání. Velmi špatná je režie, kde režisérka jakoby poskládala dohromady natočené záběry, bez smysluplného pořadí. Scénář jak už jsem řekl postrádá hloubku a cíl. No a pokud některé filmy zachránili herci, není to případ tohoto filmu. Kosciukiewicz hodně přehrává a tím ještě více poukazuje na fakt, že svou roli dostal protekčně (režisérka je jeho manželka) a Andrzej Chyra je neslaný, nemastný a nudí. Pochválit pak mohu pouze ostatní zřejmě neherce, kteří autenticky poukázali na prostředí problémových chlapců. Film zřejmě nikoho neosvítí, tak jak se o něm hodně mluvilo, tak rychle zapadl. ()

Reklama

Hortensia 

všechny recenze uživatele

Dôležitý príspevok do dosiaľ zriedka reflektovanej problematiky sexuality kňazov. Trefný obraz toho ako sa subjektívne vytúžený romantický vzťah stáva v celospoločenskom merítku negatívnym fenoménom, ktorý môže zapríčiniť až kolaps systému. Zhodnotenie a názor tvorcov na danú problematiku prináša kľúčová, trochu cynická záverečná scéna, ktorá sa ukazuje byť odpoveďou na presladlú gay love story. Scenárom žiaľ slabšie a formálne nevkusné. ... Spätne sa mi to obsahovo páči viac a viac. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Poľské filmy mám rada, ale už viac krát som ich "prichytila pri tom" že úplne pokazia záver. V tomto filme však u mňa nebol problémom len záver, ale aj celé poňatie filmu. Mám rada málovravné filmy, tie takzvané pocitovky. Lenže na takýto druh filmu okrem kvalitného herectva treba aj veľkú dávku režisérskej invencie, zručného kameramana a kvalitný strih. Tento film si priam v určitých momentoch slová pýtal. Pretože tie pocitové (bezslovné) na mňa pôsobili mnohokrát bez zmyslu a práve tie konverzačné boli tým najlepším z filmu (rozhovor Adama so sestrou cez skype - skutočne som dávno tak kvalitnú scénu nevidela...) to ostatné sa "vďaka" kostnatej bezslovnosti ťažko číta a potom niet divu, že vám v závere unikne tá takmer dokonalá vypointovanosť. Podľa mňa, tomu záveru mal predchádzať trochu iný film... ()

Mulosz 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejsilnejsich filmu na tema homosexuality, ozvlastneny duchovym prostredim, ve kterem se odehrava. Spiritualni zazitek v podobe pekla, ocistce a raje katolickeho kneze, jednotlive faze zretelne oddeleny vyraznou a skvelou hudbou. Ta zaverecna tretina s "gay love story", jak je to zde nazyvano, tam byt musela, protoze jinak by ta triada nebyla kompletni. Vousy a delsi vlasy si Andrzej Chyra pro tento film take nenechal narust nahodou. ___ Poukaz na veskere neduhy a pokrytectvi institucionalizovane viry. Verici si odbudou msi, prip. by si nejradsi koupili odpustek, pak se jdou ozrat a chovat se jako dobytci, protoze buh je v kostele a dale nevidi. Knez sam sebe do te instituce vyhnal, protoze by mu slusna a sporadana spolecnost neodpustila jistou abnormalii. Uvedomely krestan nechce bonzovat, ale hlasit se to musi.___Jeden z mala filmu, kde neni homosexual ani trapnou karikaturou, ani nejcistsim clovekem na svete. Charakterizace postavy odpovida chlapikovi, ktery sice pobral o mnoho vice rozumu nez vsechny ty ovecky kolem, ale zaroven kupi jednu chybu za druhou. Dokonaly na teto planete neni proste nikdo. A ze jde nyni zovna o homosexuala, jako by bylo nakonec tak trochu vedlejsi, protoze jde zejmena o lidsky pribeh.___Vynikajici Andrzej Chyra i Mateusz Kosciukiewicz v hlavnich rolich.___Po rezijni i formalni strance rovnez bez chyby. ()

Galerie (28)

Reklama

Reklama