Reklama

Reklama

Daniel žije v Marseille a zná ji lépe, než kdo jiný, každou zkratku, každou jednosměrku. Jeho největší vášní je rychlost, která je samozřejmě větší, než si umí marseillská policie vůbec představit. Začínal jako poslíček, který rozvážel pizzu a nyní má taxikářskou licenci. Svůj vůz speciálně upravil a ze všeho nejraději má zákazníky, kteří mají naspěch. Až jednou sveze tento fenomenální taxikář policistu, který má problémy nejen s gangem, který vykrádá banky, ale i se svým řidičákem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (408)

PALINO 

všechny recenze uživatele

TAXI ako ďalší film z dielne Luca Bessona ponúka povestnú francúzsku energiu, dynamiku i humor. Jazdy taxíkom, prípadne naháňačky sú natočené veľmi dobre: strih, kamera, ozvučenie, všetko ako má byť. Duo hlavných predstaviteľov tvorí jeden z najlepšich prvkov filmu a aj vďaka nim pôsobí TAXI pozitívnym dojmom. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Zcela jistě jedna z top nejen francouzských komedií let minulých. Když jsem býval mladší, tak jsem film zbožňoval a viděl mockrát. Úžasný nápad s taxikářem, který rád prohání gumy. Člověk se u toho královsky baví. Díky několika úžasným postavám, bravurně zahraným, jsem se dost nasmál. Vše má obrovské tempo a žádné hluché místo. Už jsem film viděl dávno, ale tuším, že když si to včas stopnete, tak lze zahlédnout bobra Marion Cotillard, takže pokud máte pro strach uděláno, tak s chutí do toho. Celkově to vidím asi na 3 *. Další pokračování se mi líbila více. ()

Reklama

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Automobilová odysea naprieč nádhernými historickými ulicami prístavného Marseille so v záberoch všadeprítomnou bazilikou la Bonne Mère a frekventovane prezentujúcou láskou k mančaftu OM a mestu samotnému, pod záštitou francúzskeho patriotizmu, kultúrnej hrdosti a ich tradičného humoru, ozvučeného brilantným soundtrackom (aj inštrumentálmi od Akhenatona), ktorému sekunduje príbeh dvoch protipólov, taxikára a policajta, o dolapení nemeckého gangu bankových lupičov. Čo ale treba naozaj opätovne vyzdvihnúť je snímanie ulíc, či už počas jazdy z interiéru auta protagonistu, alebo skrz pohľady z výšky. Taktiež väčšina týchto scén vyzerá aj teraz naozaj skvostne, ešte nehovoriac o roku vzniku filmu, 1998! Majstrovská robota trojice Besson x Sauvaire x Pirès. Potvrdzuje aj, že sequel sa v tomto nedotiahol ani na kúsok... (∞2000-2011) (2013) (14.2.2014) (24.12.2016) (4.6.2017) (16.8.2018) (4.2.2020) (9.9.2023) (23.12.2023, sk dab) ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Tak co, Bavoračky, jak je? Furt v tom traktoru? Omlouvám se za posledně. Já blbec, zapomněl jsem na ruční brzdu, proto mi to nejelo." Peugeot poráží Mercedesy a ještě se jim vysmívá? Já tedy, kdybych na to měl, tak jsem zastáncem německý kvality, ale projížďku vytuněným taxi Peugeotem si nikdy nenechávám ujít. Mám totiž slabost pro tento bessonovsky pokleslej druh zábavy. Prostě taxík sviští, pasažéři zvrací, Daniel se neustále usmívá, Émilien vytrvale zkouší získat řidičák a já lituju všechny Němce, kteří se přiblíží ke splašenýmu taxíku. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Jeho tempo je vražedné. Jeho revírem jsou silnice Marseille. Řeč je o taxikáři Danielovi (Samy Naceri), který povýšil své řemeslo poslíčka na taxikáře. Svým speciálně upraveným Peugeotem si s nějakým dodržováním rychlosti nedělá starosti, hlavní je dovézt zákazníka včas. Ale jednou veze policistu Emiliena (Frédéric Diefenthal), který má naopak se získáním řidičáku nesmírné problémy, a na nic netušícím Danielovi si vysloveně smlsne. Aby Daniel neztratil řidičák, souhlasí, že bude nějaký čas dělat Emilienovi osobního šoféra - ve službách policie.. Pokud se řekne Francouzský film, nebo ještě lépe - Francouzský AKČNÍ film, tak jméno, které každému naskočí je Luc Besson. Sice režii Taxi nechal na Gérardu Pirèsovi (a rozhodně neudělal špatně), ale Bessonův rukopis z filmu čiší v každé scéně. Skvěle natočené jsou veškeré akční scény, hlavně (samozřejmě) jízdy taxíkem napříč ucpaným městem. Kromě akce film nabízí i nespočet (no oproti dalším dílům je jich bohužel méně) vtipných scén - hlavně špičkování mezi hlavními hrdiny. Po herecké stránce také nemám co vytknout - Samy Naceri, Frédéric Diefenthal i jejich ženské protějšky - Marion Cotillard, Emma Wiklund - prostě lahoda.. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (16)

  • Daniel Morales (Samy Naceri) jezdí v Peugeotu 406 a gang německých lupičů bank v Mercedesech 500E. Tyto vozy vycházejí z vozu Mercedes-Benz 124, ale pro Mercedes jej upravovalo Porsche. Bylo vyrobeno pouze 500 kusů. (lskala)
  • Když Daniel (Samy Naceri) veze klienta na letiště, říká mu, že nemá řidičák. Když Émilien (Frédéric Diefenthal) Daniela „vyslýchá“, tak mu Daniel říká, že řidičák je jeho život a poté mu ho Émilien také vrací. (veronikajel)

Reklama

Reklama