Reklama

Reklama

Fiktivní snímek Špinavý trik, který je založen na reáliích jednoho z nejpozoruhodnějších skandálů v dějinách Spojených států, vypráví příběh špičkového podvodníka Irvinga Rosenfelda (Christian Bale), který je společně se svou obdobně vychytralou britskou partnerkou a milenkou Sydney Prosserovou (Amy Adams) přinucen ke spolupráci s agentem FBI Richiem DiMasem (Bradley Cooper), který se zcela vymkl kontrole. DiMaso je s sebou strhává do světa jerseyských politických machinátorů a mafiánů, který je nebezpečný i lákavý současně. Jeremy Renner představuje Carmena Polita, zaníceného, ale prchlivého politika, který se ocitl v pasti mezi podvodníky a FBI. Irvingova nevypočitatelná manželka Rosalyn (Jennifer Lawrence) by se přitom mohla stát onou příslovečnou poslední kapkou, která způsobí, že se mocné hráze intrik a podvodů definitivně protrhnou. Stejně jako předchozí filmy Davida O. Russella je i film Špinavý trik snímkem, který nelze jednoduše přiřadit k žádnému konkrétnímu žánru a který staví na syrových emocích a situacích, ve kterých se rozhoduje mezi životem a smrtí. (Falcon)

(více)

Recenze (744)

POMO 

všechny recenze uživatele

Parádne vykostýmovaná retro fraška, ktorá si to dve hodiny hasí na jednotke, utápajúc sa v maniéristickej hereckej akcii. American Hustle mi rozhodne nepríde majstrovsky zrežírovaným filmom. Naopak, pri tak pomalom tempe je zarážajuce, ako mu ohnisko ambicióznej zápletky ochabne v neukočírovanej spleti motivácie postáv. Ale zvládli by ste to lepšie, špacírujúc sa vám pred kamerou polonahá Amy Adams? Zahraný je to však film fantasticky. Bale sa snaží, no najväčším hereckým klenotom je tu Jennifer Lawrence. Amy Adams super-hot (ruku na srdce, udržali by ste sa v scéne na záchode?) a smotanou na retro koláči je nečakaný pán "XY" z Miami v najlepšej mafiánskej roli za posledných veľa rokov. S ním film preradí do dvojky. Nominácie za najlepší film a réžiu zrejme zaistil Baleov prívesok. ()

verbal odpad!

všechny recenze uživatele

Snaží li se někdo namalovat na zeď kosočtverec, bude to pořád kunda, i když pečlivě namíchá barvy a použije exkluzivní štětce z koňských žíní. Obsah a obsazení mě nadchlo, těšil jsem se jak cigoš na sociální dávky, a pak jsem dvě hodiny otráveně sledoval, jak se partička pitoreskních figurek v podání špičkových herců marně pokouší vytlačit scenáristickou zácpu a ukojit režisérské ambice egoistického, artového psychotika. Je z toho chaotická, neředěná dávka koncentrované, žvanivé nudy, určená zejména pro notorické okusovače nehtů, hloubavé sociální rádobyinženýry a všechny ty, co jsou schopni opětkovat i Příjezd lokomotivy. To takový já opět neváhám sáhnout k odborným, erudovaným, filmově teoretickým termitům a s klidem to označit za "Iritující pičovinu". ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Všechno ve Špinavém triku je odměřené jak podle filmařského manuálu na oscarový film... do ozvláštňujícího a esteticky (aspoň něčím) překvapivého díla však má tahle neozvláštňující, nerytmická a mechanická skládanka asi stejně daleko jako puzzle Mony Lisy o dvou stech dílcích do Mony Lisy. Špinavý trik volí podobnou strategii jako jeho postavy: sofistikovanost snímku je stejně jako lákavé nabídky podvodníků nedostupná jen zdánlivě, protože jde ve skutečnosti o fígl, jak být dostupná úplně pro každého. Více viz tady. ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 10 nominací: Nejlepší film, Režie, Herec HR - Christian Bale, Herečka HR - Amy Adams, Herec VR - Bradley Cooper, Herečka VR - Jennifer Lawrence, Kostýmy, Výprava, Střih, Scénář ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jak byl American Hustle nesnesitelně dlouhý, tak rychle to vezmu já: Přehlídka kostymérské/vizážistické/designérské preciznosti ve víru fascinujících hereckých výkonů uprostřed tornáda dramaturgicko/scénáristicko/režisérského bordelu. Tohle zkrátka v některých - a dost zásadních - ohledech hrubě nevyšlo, ale alespoň se Amy Adams dočkala pomníku pro své půvaby, jako byla Aféra Thomase Crowna pro Rene Russo nebo After The Sunset pro Salmu Hayek;) 50% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„Some of this actually happened.“ Nadsazený úvodní titulek dobře upozorňuje na slabiny i silné stránky Russellova žánrově neukotveného filmu. Ne, nebudeme vás obeznamovat s procedurálními podrobnostmi ústředního švindlu. Kdoví, jak to tehdy vlastně bylo. A ano, stejně jako to, co uvidíte, také Hollywood je jednou velkou hrou na pravdu. Takže budeme sami sobě hodně nastavovat zrcadlo a jiné odrazné plochy a od úvodní scény (příprava na výstup) upozorňovat na performativní rozměr podvodnického „řemesla“. Čili ne fakta a takové jejich dávkování, které by vytvářelo napětí a očekávání, ale sebereflexivní hříčka, bezezbytku patřící hercům. Kvůli upozadění průběhu operace ve prospěch vztahů mezi postavami, které popírají a znovunalézají vlastní identitu, není, co by vyprávěcí konstrukci drželo pohromadě a diváka ve střehu. Trhavý rytmus vyprávění můžeme chápat jako snahu přizpůsobit formu množství vypravěčů, jejich různým povahám a cílům (a hereckým projevům, protože téměř každý herec je naladěný na jiný žánr), osobně jej ale vnímán jako důkaz Russellovy režisérské nedisciplinovanosti, jakkoli zapříčiněné právě přílišnou důvěrou v herce. Podobně i manýristické využívání některých stylistických postupů (prudké nájezdy kamery) nebo samoúčelné zapojování dobové hudby svědčí o tom, že Russell řemeslo sice zvládá a ví, jak natočit „cool“ scénu, ale režíruje nekoncepčně. Záměny identit, žánrů, rytmu a vypravěčů jsou zprvu zábavné a film díky nim nepostrádá švih. Nadbytek obrazů a slov, jež v zásadě tvrdí stále totéž (a tvrdí to mnohem přímočařeji než třeba Preston Sturges v nestárnoucí The Lady Eve, ke které by zřejmě měla odkazovat postava Amy Adams) ale vinou beztvaré režie a bezvýznamné zápletky omrzí mnohem dříve než třeba ve Vlkovi z Wall Street, jenž se díky koncentrovanější a koherentnější naraci jeví jako výrazně kratší film. Před úplným odmítnutím a rychlým zapomenutím film, jak už se u Russella stává zvykem, zachraňují herci. Bradley Cooper a Jennifer Lawrence, jakkoli zábavní, se sice zapomněli přepnout z excentricky komediálního módu z Terapie láskou a obludná (s)exploatace těla Amy Adams postavu Sydney zbytečně zplošťuje a ubírá jí na ambivalentnosti, ale minimálně Christian Bale už pár let nevypadal tak špatně a nehrál tak dobře. 65% ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Tak jsme se s Davidem O. Russellem poprvé neminuli. American Hustle chce být svěží, podmanivou, ulítlou gangsterkou a docela se mu to daří. Vychtěnost je z něho trochu cítit, hlavně z někdy až očividně účelově divného chování postav, ale nikdy ne tolik, aby mi to vyloženě vadilo. Herci výteční bez výjimky. Podané je to komedie, beru to jako komedii. O skutečné romantické vztahy či sociální přesahy se Russell tentokrát neúspěšně nesnaží, a to mu přičítám k dobru. Za mě pohodová zábava a spokojenost. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Film jako celek je jak adidas bez pruhů, největší svaly má v jednotlivých scénách a hereckých výkonech. Christian se tady vypjal a předved jeden z nejvtipnějších minimalismů vůbec a ta jeho blonďatá manželka by mohla tu svou blbost vystavovat, protože co slovo to perla. Bobyho desetiminutovka potěšila, ale ve stínu pod fíky bych zkrátka sledoval radši jiný filmíky. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

V hlavnej úlohe výstrihy Amy Adams, Baleov príčesok a Cooperova trvalá. Rozhodne dobrý film, ale nie je to pop pre každého. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

No tak to mě poser na holý záda. Film, co má režiséra jak víno a herců, že by je kvalitou mohl vytesat na zeď slávy a přesto ten film dopadne úplně strašně. Nepamatuju si, kdy jsem naposled zažil tak strašný zklamání. Jasný, viděl jsem tady to zdejší hodnocení, ale pořád jsem si říkal, že se těm lidem na tom filmu asi jenom něco nezalíbilo. Nečekal jsem, že to něco bude celej film, se vším všudy. Tady je totiž špatně fakt úplně všechno. Když začnu úplně od začátku. Scénář je úplně příšernej. Tohle musel psát nějakej blázen, co si zaplatil svůj scénář, aby ho zfilmovali áčkoví herci nebo si to nedokážu pochopit. Změť nudy, šedě, nezájmu...naprostý příšernosti, která nedokáže bavit ani na konci. Nehledě na to, že od toho všeho se odvíjejí i jednotlivé postavy, prostředí, neexistující humor. Všechno. Doslova. Dvě hvězdy jsou vlastně ještě vcelku dobré hodnocení na to, že tohle je spíš nepovedený vtip, než špinavý trik. V porovnání s jinými filmy podobného ražení je tohle totiž fakt šílenej podprůměr. ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $40miliónov║Tržby USA $150,117,807║Tržby Celosvetovo $254,000,000▐ Tržby za predaj Blu-ray v USA $6,813,337 //počet predaných kusov 299,939║ Tržby za predaj DVD v USA $8,692,828 //počet predaných kusov 362,142║ tak tento krát to David O. Russell dobre namiešal, vyšlo mu to dokonale, výborné obsadenie, ktoré sa prekonáva a ponúka herecký koncert, hlavne Christian Bale a Amy Adams hrajú delikátne, milé osviežujúce prekvapenie, narozdiel od prechváleného predošlého filmu Silver Linings Playbook(Terapia láskou) /80%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

O. Russell mě nesmírně otravuje. Jeho filmy připomínají výkladní skříň klišé a konvencí a pokud ve Fighterovi všechno tohle fungovalo dobře, od Terapie láskou se to změnilo na prázdné pozlátko přikryté imitací "něčeho víc". Přitom jeho manýristické preferování některých postupů a kompozic není už ani "kýčovitě hezké" a cool (vzrušující), ale jednoduše prázdně samoúčelné. Zcela v souladu s nekončící přehlídkou "tak akorát aby nebylo vidět moc" dekoltů Amy Adams, která místo vzrušení budí po chvíli zvídavý pocit, že zda má pozornost přitahovat, nebo odvádět. Absurdně bohatý výběr dobových šlágrů, přehlídka debilních účesů, nefungujících paralelních linií a vypravěčských hlasů, tažená Balem, který už začíná trochu zapomínat, že herectví je něco víc než nabírat a shazovat periodicky 50 kilo. Po Vlkovi z Wall Street působí tenhle vyumělkovaný pokus o epopej klamu a přetvářky poskládaný do rádoby drzého a hloubavého celku ještě nejapněji. A to se mi poslední Marty pod kůži příliš nedostal. Ale pořád mám dost rozumu na to, abych poznal podvrh od originálu. [50%] ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Špinavý trik je výborně naplánovaný podvod, který hraje tolik na jistotu a snaží se obsadit všechny postavy natolik kvalitními herci, že ve výsledku je ta snaha kontraproduktivní a filmu chybí zásadní zlom, překvapení a pocit, že je z možností látky vymačkáno vše. Jinak ale na plné čáře triumfuje Amy Adams, a to ať si Christian Bale hází přehazovačku kam chce a Bradey Cooper používá natáčky své maminky (možná i babičky, současně.). Zábavné, jednoduché a bez překvapení. Sázka na jistotu, ke které se člověk podruhé nevrátí. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Když dva (tři, čtyři, ..) dělají totéž, není to totéž. Urputná, prázdná manýra a snaha se líbit a dělat to jako jiní (ti vzoroví), zde mimo převážně slušných hereckých výkonů (hvězdná Jennifer Lawrence je přesvědčivě blbá) bije do očí víc, než výstavní výstřihy Amy Adams. David O. Russell, především jako zodpovědná osoba za nudný scénář přeplněný žvaněním a unylou režii, se opět překonává v klesání a svoji tvůrčí laťku podlézá zas o něco níž. A podlézá nejen ji(m). Podlézá a podlézá. Je to od něj skutečně špinavý trik...VLCI vyjí jinde, ale to by bylo nošením dříví do lesa. Do lesa, kam se své dříví snaží O. Russell nanosit, ale zatím je mu cesta do něj zapovězena. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Hypotéza, kterou jsem zformuloval v průběhu sledování filmu: Režisér David O. Russell si myslel, že může točit jako Martin Scorsese. A tak, když už točil o Atlantic City, si od Martyho vypůjčil polovinu herců z Mistrova seriálu Impérium - Mafie v Atlantic City a jako pojistku, když už točil o kasinu, hlavního představitele z Mistrova Casina. Ale ani tyhle popošťouchnutí neudělaly z Davida O. Russella Martina Scorseseho. A to se Robert De Niro fakt snažil... ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Majstrštyk. Ze začátku jsem se na to sice nemohl vůbec soustředit, kvůli tupé a pupku Christiana Balea, ale pak jsem si zvyknul. Tam jsou prostě divný všichni. Amy Adams furt tasí kozy, Jeremy Renner vypadá, jak antigravitačně naondulovanej Elvis a Bradley Cooper má pornotrvalou. Každopádně O. Russel umí točit hrozně živočišně. Úplně cejtíte, jak se tam ten korpulentní Bale potí a jak je Cooper nadrženej. Bylo to napínavý a vtipný zároveň, až mi to režijní sebejistotou připomělo filmy od Scorseseho. Vždycky, když už myslíte, že to nemá čím překvapit, tak Jennifer Lawrence udělá nějakou psychopatickou věc, nebo se tam objeví Robert De Niro a má to furt větší a větší grády. Já se každopádně nejvíc gebil, když Bradley Cooper v prostřihu mlátil svýho nadřízenýho. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,AŤ TO JE COKOLIV... BUDE TO TO NEJLEPŠÍ, CO JSME KDY UDĚLALI.…“ /// Mistři klamu – žádní eskamotéři, ale dva podvodníčci, z nichž VONA je velice přesvědčivá (hlavně, když vyloží všechno na stůl) a VON je týpek s neskutečnou vanou (že by pivo?). Prudící úvod a pak – prostě dlouho tomu nemůžu přijít na chuť, páč to vyprávění je takový zvláštní. Bejt to kniha, tak se nedostanu přes 13tou stranu. Vypráví, vypráví, a když už se zdá, že hodím čelo – jebnou tam něco zajímavýho. A pak zase a zase a zase a nebejt toho parádního vobsazení, asi bych ty 3* nedal. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Říkám ne, aby mě všichni chtěli. 2.) Potřebuju poradit, jak správně motivovat (třeba manžela…). 3.) Thx za titule ,,fčelí medvídek“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Vševědoucí vypravěči, stylové zpomalovačky a tančící Bradley Cooper jako režisérův talisman pro štěstí. Mistr Russell ovládl nejen umění vybičovat hereckou partu k nezapomenutelným výkonům, ale podmaňuje si také formu dalších a dalších žánrů. V téhle vychytralé špíně mu to šlo tím lépe, čím povrchnější a nepřehlednější se celý Hustle zdá ostatním divákům. Životní role Amy Adams je už jen nejsladší třešničkou na dortu. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Přemýšlel jsem i o lepším hodnocení, jelikož ten film mě relativně bavil ale když zvážím to obsazení, námět na zápletku a celkového usazení snímku, měl jsem dostat mnohem víc, než jen relativní zábavu. Russelovi to vycházelo, protože doteď ty snímky nebyly příběhově nijak extra komplikované, byly ze života, pohodové.. zde se pokusil rozehrát jakousi hru, která sice tak nějak funguje ale je to jen spousta zbytečných okliček, když vlastně v závěru dostanete to, co jste měli na začátku. Herecky to je parádní, všichni ale naprosto všichni tu byli výborní, Amy to co se svůdnosti týče Jennifer natřela na plné čáře a občas tam byl dobrý vtípek (třeba historka s rybařením) ale jinak opravdu nic, co by stálo za řeč a jsem upřímně docela zklamaný. Z hlavy zmizí dřív, než řeknu "Oscaři." ()

Související novinky

Před Blade Runnerem za mimozemšťany

Před Blade Runnerem za mimozemšťany

08.03.2015

Denis Villeneuve teď patří mezi nejvyhledávanější režiséry v Hollywoodu. Rodák z kanadského Quebecu začal točit ještě v minulém století, americkou pozornost ale upoutal až předloňským dramatem… (více)

Oscary - výsledky

Oscary - výsledky

03.03.2014

Výsledky 86. udílení cen Akademie filmového umění a věd vesměs potěšily a v něčem i překvapily. Špinavý trik, snímek s deseti pro nás nepochopitelnými nominacemi, neproměnil ani jednu. Naopak… (více)

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Reklama

Reklama