Reklama

Reklama

Fiktivní snímek Špinavý trik, který je založen na reáliích jednoho z nejpozoruhodnějších skandálů v dějinách Spojených států, vypráví příběh špičkového podvodníka Irvinga Rosenfelda (Christian Bale), který je společně se svou obdobně vychytralou britskou partnerkou a milenkou Sydney Prosserovou (Amy Adams) přinucen ke spolupráci s agentem FBI Richiem DiMasem (Bradley Cooper), který se zcela vymkl kontrole. DiMaso je s sebou strhává do světa jerseyských politických machinátorů a mafiánů, který je nebezpečný i lákavý současně. Jeremy Renner představuje Carmena Polita, zaníceného, ale prchlivého politika, který se ocitl v pasti mezi podvodníky a FBI. Irvingova nevypočitatelná manželka Rosalyn (Jennifer Lawrence) by se přitom mohla stát onou příslovečnou poslední kapkou, která způsobí, že se mocné hráze intrik a podvodů definitivně protrhnou. Stejně jako předchozí filmy Davida O. Russella je i film Špinavý trik snímkem, který nelze jednoduše přiřadit k žádnému konkrétnímu žánru a který staví na syrových emocích a situacích, ve kterých se rozhoduje mezi životem a smrtí. (Falcon)

(více)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (744)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Dej pôsobí neusporiadane, rozhádzane, epizodicky, niektoré časti len vyšumia do prázdna, ako aj niektoré z postáv (Richieho snúbenica, Irvingovi známi...) a možno by sa film bez nich zaobišiel, lebo aj tak je dosť zaplnený. Dialógy sú síce vtipné, ale často prázdne, keďže mnohé vznikli z improvizácie. Hudbu zložil legendárny Danny Elfman, no všimnete si ju iba zriedka – ticho a dobové pesničky zvýrazňujú suchopárnosť filmu. Špinavý trik určite siahal vysoko, ale nepodarilo sa mu využiť svoj potenciál. U mňa film zachránili asi v súčastnosti najsexi dámy - Amy Adams a Jennifer Lawrence. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem film vyhlížel a dlouho jsem se těšil. Skvělé obsazení přece nemohlo nabídnout nic jiného než skvělý film. Výsledkem je takový podivný mišmaš, ve kterém se snadno ztratíte a vlastně jediné, co vás táhne dál, jsou výkony jednotlivých herců. Cooper, Bale, Lawrence, Adams, Renner? No nezní to báječně? Všichni předvádí skvělé výkony a nejvíce mi sedla postava Jeremy Rennera, ačkoli vlastně ve filmu není tak dlouho. Alespoň v tomto případě se trefil Russel do černého. Když to kvalitativně porovnám s Terapií láskou, tak je oboje tak na stejné úrovni, ovšem téma American Hustle mi sedí více...70% ()

Reklama

Douglas 

všechny recenze uživatele

Všechno ve Špinavém triku je odměřené jak podle filmařského manuálu na oscarový film... do ozvláštňujícího a esteticky (aspoň něčím) překvapivého díla však má tahle neozvláštňující, nerytmická a mechanická skládanka asi stejně daleko jako puzzle Mony Lisy o dvou stech dílcích do Mony Lisy. Špinavý trik volí podobnou strategii jako jeho postavy: sofistikovanost snímku je stejně jako lákavé nabídky podvodníků nedostupná jen zdánlivě, protože jde ve skutečnosti o fígl, jak být dostupná úplně pro každého. Více viz tady. ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $40miliónov║Tržby USA $150,117,807║Tržby Celosvetovo $254,000,000▐ Tržby za predaj Blu-ray v USA $6,813,337 //počet predaných kusov 299,939║ Tržby za predaj DVD v USA $8,692,828 //počet predaných kusov 362,142║ tak tento krát to David O. Russell dobre namiešal, vyšlo mu to dokonale, výborné obsadenie, ktoré sa prekonáva a ponúka herecký koncert, hlavne Christian Bale a Amy Adams hrajú delikátne, milé osviežujúce prekvapenie, narozdiel od prechváleného predošlého filmu Silver Linings Playbook(Terapia láskou) /80%/ ()

Indiana 

všechny recenze uživatele

Měl jsem z toho filmu takovej zvláštní, upocenej pocit. Všichni tam vypadaj divne (Bale je tlustej a má tupé, Bradley Cooper nosí trvalou), prostředí a celkově ty lokace filmu se mi taky moc nelíbily. Když to porovnám třeba s Vlkem z Wall Street, tak ten má tři hodiny a já hltal každou minutu. Špinavý trik má o hodinu míň, ale opravdu se vleče a mohl by bejt klidně kratší o 30 minut. Chybí tomu taková ta dravá hravost, kterou měl třeba právě již zmíněnej Vlk. Navíc to ani neni nějak napínavý, většina lidí musí tušit, kdo na koho šije boudu a jak to dopadne. Hodně to zvedaj herci (nejvíc se mi líbil Bale a fandil jsem mu), ale jinak že bych nějak toužil vidět to v dohledny době znovu, to opravdu ne. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (38)

  • Postava Irvinga Rosenfelda (Christian Bale) je jen velmi volně založena na skutečném podvodníkovi Melvinu Weinbergovi, jehož životní příběh popisuje kniha "The Sting Man" Roberta W. Greena. (HellFire)
  • Christian Bale musel kvůli roli nabrat kolem 40 liber. Není to poprvé, podobné tělesné transformace už dříve absolvoval. (wohna)
  • Příběh je založen na událostech z konce sedmdesátých a začátku osmdesátých let, kdy FBI odhalila případ kradeného majetku, do nějž byli zapletení Arabové a místní politické špičky. (HellFire)

Související novinky

Před Blade Runnerem za mimozemšťany

Před Blade Runnerem za mimozemšťany

08.03.2015

Denis Villeneuve teď patří mezi nejvyhledávanější režiséry v Hollywoodu. Rodák z kanadského Quebecu začal točit ještě v minulém století, americkou pozornost ale upoutal až předloňským dramatem… (více)

Oscary - výsledky

Oscary - výsledky

03.03.2014

Výsledky 86. udílení cen Akademie filmového umění a věd vesměs potěšily a v něčem i překvapily. Špinavý trik, snímek s deseti pro nás nepochopitelnými nominacemi, neproměnil ani jednu. Naopak… (více)

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Reklama

Reklama