Reklama

Reklama

Fiktivní snímek Špinavý trik, který je založen na reáliích jednoho z nejpozoruhodnějších skandálů v dějinách Spojených států, vypráví příběh špičkového podvodníka Irvinga Rosenfelda (Christian Bale), který je společně se svou obdobně vychytralou britskou partnerkou a milenkou Sydney Prosserovou (Amy Adams) přinucen ke spolupráci s agentem FBI Richiem DiMasem (Bradley Cooper), který se zcela vymkl kontrole. DiMaso je s sebou strhává do světa jerseyských politických machinátorů a mafiánů, který je nebezpečný i lákavý současně. Jeremy Renner představuje Carmena Polita, zaníceného, ale prchlivého politika, který se ocitl v pasti mezi podvodníky a FBI. Irvingova nevypočitatelná manželka Rosalyn (Jennifer Lawrence) by se přitom mohla stát onou příslovečnou poslední kapkou, která způsobí, že se mocné hráze intrik a podvodů definitivně protrhnou. Stejně jako předchozí filmy Davida O. Russella je i film Špinavý trik snímkem, který nelze jednoduše přiřadit k žádnému konkrétnímu žánru a který staví na syrových emocích a situacích, ve kterých se rozhoduje mezi životem a smrtí. (Falcon)

(více)

Videa (9)

Trailer 2

Recenze (744)

Madsbender 

všechny recenze uživatele

David O. Russell nemá zmysel pre mieru. Už pri jeho predchádzajúcom Silver Linings Playbook mnou zmietala neistota a pocit umelého kalkulu, skrývajúceho sa pod lákavým povrchom. American Hustle sa to už ani nesnaží skrývať. Vyladená divácka šou, ktorú predstavuje funkčná (a efektne zostrihaná) videoklipová naratívna štruktúra, mnohopočetnosť žánrov, postáv, narátorov a história, komicky prekrútená do sebaironickej a sebaparodujúcej frašky plnej známych tvárí na pôdoryse vážnej témy a aféry gargantuovských rozmerov láka na krajne mainstreamový, ale tak trochu nevšedný zážitok. Jedným z dôkazov Russellovho zmyslu pre humor je obsadenie - v skutočnosti boli všetci aktéri aféry v danej dobe v priemere o 20 rokov starší. Taktiež zámerne hyperbolizovaná štylizácia charakterov a atmosféry neskorých 70. rokov by výdatne podporili Russellov zámer ukryť pod pozlátkom rafinovaný trik, ktorý by dokázal vytasiť na diváka. Miesto neho však nemá nič v rukáve, len 138 minút materiálu, ktorý sa dá prirovnať k sofistikovanej prostitútke - je na pohľad krásna a hrá sa na nedotknuteľnú, ale vo výsledku si to nakoniec rozdá s každým. A pod tým všetkým sa skrýva absolútne banálny a zbytočný hoax, ktorý v skutočnosti cieli len na jediné, a to je akademická trofej, po ktorej Russell tak túži. Samotný príbeh je vitrínou scenáristického balastu, klišé a lacných barličiek, na ktorých stojí jeho chabá sieť imaginárnej rafinovanosti. Rozkročenosť medzi žánrovými škatuľkami pri nevyrovnanosti filmu nemožno vnímať ako úspešné nevyhranené, univerzálne umelecké solitérstvo, ako skôr nerozhodnosť a neschopnosť ustrážiť si vypustených králikov. Skrátka, niekto by tu chcel príliš, ale všetko mu to padá na hlavu ako domček z kariet. Zvoľnil by som z mierne prehnaného hodnotenia, ale s ohľadom na (opäť zámerne, ale zúfalo priehľadne) rozprávkový záver a "veľké odhalenie" nemôžem ísť vyššie, najmä keď som nedávno videl podobne ironickú, nestriedmu a fraškoidnú, ale premyslenú a zábavnú nepovrchnú esej Orsona Wellesa na tému podvodov F for Fake. Mimo toho nevidím jedinú vec (okrem zábavného hairstylingu a kostýmov), kvôli ktorej by si American Hustle zasluhoval moju pozornosť a považujem ho len za stratený čas. 15% ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem film vyhlížel a dlouho jsem se těšil. Skvělé obsazení přece nemohlo nabídnout nic jiného než skvělý film. Výsledkem je takový podivný mišmaš, ve kterém se snadno ztratíte a vlastně jediné, co vás táhne dál, jsou výkony jednotlivých herců. Cooper, Bale, Lawrence, Adams, Renner? No nezní to báječně? Všichni předvádí skvělé výkony a nejvíce mi sedla postava Jeremy Rennera, ačkoli vlastně ve filmu není tak dlouho. Alespoň v tomto případě se trefil Russel do černého. Když to kvalitativně porovnám s Terapií láskou, tak je oboje tak na stejné úrovni, ovšem téma American Hustle mi sedí více...70% ()

Reklama

Nin 

všechny recenze uživatele

Jen charismatičtí herci a stylová režie dobrý film neudělají. Zajímavých herců je tu fakt hromada, dokonce dojde i na legendárního Roberta De Nira. Co se týče postav, tak mě nejdřív zaujal samozřejmě Christian Bale, ale i Bradley Cooper, který byl na své poměry netypicky užvaněný. Bohužel všechny postavy jsou po čase (a film se dost táhne) více či méně otravné. Nejhorší je to právě u Baleovy postavy, která je na začátku zajímavým sebevědomím hajzlíkem, co je velice inteligentní, ale jeho morálka je lehce za hranou. Poměrně brzy se z něho však stane jen submisivní trpitel, který jen smutně přihlíží tomu, jak si ho všichni mažou na chleba. Film působí díky rychlým střihům a hodně stylové hudbě jako svižný film, ale není. To by mi tolik nevadilo. Vadil mi nejvíc neuvěřitelně hloupoučký scénář. Na začátku zajímavé herecké výkony, kde se často herci neuvěřitelně snaží, vítězí nad divným dějem, ale v druhé půlce by to nezvládl ani ten nejtalentovanější herec na světě a z filmu je stokrát viděný blábol. American Hustle je vlastně úplná pitomost, kterou od úplného odpadu zachraňuje jakási stylovost a parádní herecká sestava. (5/10) ()

H34D 

všechny recenze uživatele

David O. Russell (poslední dobou) točí jednoduše "lidské" filmy, které nemusí mít kdovíjak chytrý děj, či převratně napsané dialogy, aby se člověku vryly pod kůži. Fighter, Terapie láskou a nyní i Špinavý trik působí sympaticky, domácky a sálá z nich lidství. Na obrazovce se pohybují lehce groteskní charaktery, na které se díky kvalitnímu herectví dost dobře dívá. Rozjezd filmu je skvělý, Russelovo filmové vyprávění je poutavé, děj se zamotá tak akorát a 70. léta jsou zpodobněna perfektně. Výhrady mám k závěrečné fázi, která se jaksi rozplývá do ztracena, a to i přesto, nebo spíš právě proto, že se snaží působit mindfuck dojmem, což neodpovídá dosavadní neseriózní náladě. 7/10 ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Štýlová žánrová báchorka, ktorá akoby si zobrala príklad z niekoľkých častí tejto podfukárskej partie. O. Russell veľmi lišiacky spravil z gangsterského feelingu filmu niečo, na čo som nebol pripravený. Ani podľa traileru sa nedalo vytušiť, čo naozaj príde. Od začiatku dej kolísa niekde medzi drámou, dobre rozohranou krimi, no v nemalej miere sa skoro priblížil komediálnemu charakteru, ktorým pred týždňom ovenčil svoju drámu Scorsese. Neviem, či zámerne, no veľkou mierou sa o to zaslúžila spanilá herecká kreativita dvoch hlavných kohútov Bale-Cooper. Posledná polhodinka nakoniec svojou pointou pripomenula starých dobrých parťákov, no zároveň prináša so sebou aj akési morálne okienko. Netuším čo z toho bolo režisérovou prioritou, ale prekvapujúco to celé držalo celkom dobre pohromade, najmä (znova prizvukujem) vďaka hercom, btw De Nirova rolička nemala chybu. Scenár občas zakopol, vniesť do toho trošku viac šťavy a trošku to zrýchliť, tak by sa na to asi pozeralo lepšie, ale všetko vynahradia skvelé dialógy a záverečné zvraty. Plus oceňujem výber hudby a režisérov cit pre detail a reálie. 80%. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (38)

  • Christian Bale musel kvůli roli nabrat kolem 40 liber. Není to poprvé, podobné tělesné transformace už dříve absolvoval. (wohna)
  • V jedné scéně dojde k polibku mezi Sydney (Amy Adams) a Rosalyn (Jennifer Lawrence). S tímto nápadem přišla sama Amy Adams, která si později v rozhovoru pochvalovala hebké rty Jennifer Lawrence. (adam9)

Související novinky

Před Blade Runnerem za mimozemšťany

Před Blade Runnerem za mimozemšťany

08.03.2015

Denis Villeneuve teď patří mezi nejvyhledávanější režiséry v Hollywoodu. Rodák z kanadského Quebecu začal točit ještě v minulém století, americkou pozornost ale upoutal až předloňským dramatem… (více)

Oscary - výsledky

Oscary - výsledky

03.03.2014

Výsledky 86. udílení cen Akademie filmového umění a věd vesměs potěšily a v něčem i překvapily. Špinavý trik, snímek s deseti pro nás nepochopitelnými nominacemi, neproměnil ani jednu. Naopak… (více)

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Reklama

Reklama