Reklama

Reklama

Dejte nám peníze

(festivalový název)
  • Švédsko Give Us the Money (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Etiopii v polovině 80. let postihl extrémní hladomor. Záběry vyhladovělých lidí ve smrtelné agónii obletěly svět a podnítily slavné hudebníky Boba Geldofa a Bona Voxe k uspořádání obřího charitativního koncertu Liv Aid. Režisér Bosse Lindquist se vydal po stopách angažovaných světových celebrit, které se rozhodly v boji proti chudobě něco dělat. I díky jejich proslulosti získalo do té doby okrajové téma globální rozměr. Film mapuje jejich aktivity v oblasti humanitární a rozvojové pomoci a odkrývá pozadí úspěšných celosvětových kampaní jako Drop the Debt a Make Poverty History. Dokument se však nevyhýbá ani odvrácené straně úspěchu, který zčásti stojí na vytváření stereotypního obrazu rozvojového světa jako zemí plných dětí s propadlými tvářemi a nafouklými bříšky, a zároveň se neobejde bez nutnosti jednat i s autoritativními režimy. Snímek hledá odpověď na věčnou otázku: Jak vlastně správně pomáhat? Je součástí mezinárodního projektu Proč chudoba?, který má za cíl vyvolat debatu o různých podobách chudoby ve světě. (Jeden svět)

(více)

Recenze (2)

Marze 

všechny recenze uživatele

Odpuštění dluhu africkým zemím, z nich Evropa a USA vysávali desetiletí levné nerosty je logické. Očkování na AIDS také. Hladomory v Etiopii celá staletí regulovali etiopskou populaci a místní je brali přirozeně. Nyní se katastrofálně přemnožili. Biologové říkají, že je poslední možnost zde vidět biologicky cenné lokality, než budou zničeny. A až si začnou kupovat automobily , planeta se globálně uvaří. ()

Lenka_J 

všechny recenze uživatele

Když se mluví o akcích spojených s humanitární pomocí, ve spoustě lidech nastane troška skepse a obecně to nastartuje jakousi vlnu kontroverze mezi lidmi, kteří akce podporují a mezi lidmi, kteří mají zato, že mnohdy nadělají více zla než dobra. Dokument se zaměřuje na angažovanost dvou umělců, Bona a Boba Geldofa, kteří uspořádali sérii nejen koncertů, ale i jiných akcí spojených s humanitární a následně i rozvojovou pomocí Africe. Give Us the Money nás provází cestou Boba Geldofa a Bona, kdy se snažili sami vzdělávat v této tematice, aby mohli, jakožto známé osobnosti, zatlačit na těch správných místech. Kvituji to, že nám dokument nabízí pohled z obou stran. Na jedné straně tady máme velkolepé plány dvou odvážných mužů, kteří věří, že skutečně něco pro svět, potažmo pro Afriku, udělali. Na straně druhé tady máme pohled lidí skeptičtějších, kteří nadšení z kampaní nesdílí a podávají divákovi svůj pohled na věc, ať už jde o odborníky z řad ekonomů, nebo aktivisty v oblasti rozvojové pomoci. V zásadě tedy zbývá na každém člověku, jak se k akcím typu Live Aid a Live 8 postaví. ()

Reklama

Reklama