Reklama

Reklama

Na sever od slunce

(festivalový název)
  • Norsko Nordfor sola (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Inge a Jørn nejsou běžní surfaři. Spojení s vodou a přírodou se rozhodli prožít si až na dřeň. Na devět měsíců se usadili na opuštěné pláži ostrova u břehů Norska daleko za polárním kruhem, kde našli nejen perfektní vlny, ale také spousty naplavených odpadků. Na pláži chtějí zůstat, dokud neposbírají alespoň tunu toho, co sem dennodenně přináší moře ze vzdálených míst. Svůj životní styl odpovědných surfařů dotahují k dokonalosti i tím, že se živí levným prošlým jídlem a jejich dodávka jezdí na přepálený olej. Fantastické záběry přírody, dobrodružného surfování za polární noci i „běžného“ pobývání na pláži spojuje čirá radost ze života mimo civilizaci. Hrdinové filmu si však zároveň musí zajistit základní podmínky k přežití. (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (65)

ilias 

všechny recenze uživatele

Podmanivá tma a samota. Surfování v polární noci musí být magický zážitek. Ekologický nádech a poselství o tom, že žít se možná dá i jinak. A byla to i legrace ("Řekni mi, jaká je dneska zima." "Počkej, podívám se na olivový olej. (...) Dneska je fakt zima, olej úplně zamrznul."). Snow Film Fest v Divadle pod Lampou, Plzeň, dneska. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Tak tihle sympoši se mi dostali pod kůži hned od začátku jejich šíleného projektu. Až se znovu narodím, chtěla bych přijít taky s nějakým originálním projektem a hlavně zažít to co oni. Dokument u kterého jsem se cítila šťastně stejně jako ti dva kluci. Jednoznačně ***** za kameru, nápad a samotné kluky, kteří do toho šli. ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Z čeho jdou udělat kamna? Na co se hodí Pet lahve a spoustu jiných odpadků.....ne, ještě teď to nemůžu rozdýchat. Já nevím jestli mám těm klukům závidět jejich nadšení pro (mimo jiné) očistu malého kousku pláže a nebo je mít za dobrodružné šílence. Byla mně snad větší zima než jim, když jsem je viděla surfovat v ledovém moři a nebo sjíždět hory atd. Ale rozhodně jsem nesdílela jejich nadšení pro mrkvový koláč. Svojí hloubku měli i jejich závěrečná slova, když seděli nahoře a dívali se na moře s útesem "Můžeme se dívat na všechno a nebo také na nic".......vynikající dokument, který má do sebe rozhodně daleko víc než jen to dobrodrůžo. ()

Akret 

všechny recenze uživatele

Každý z nás má jistě svůj sen o opuštěném místečku, kde bude pánem svého času s výhledem na moře. A přesně takový sen si splnili tihle dva kluci, kteří se rozhodli jeden rok strávit na opuštěném norském pobřeží, kde za svůj pobyt zaplatí přírodě sběrem odpadků, které vyplavuje každý den moře. Záviděníhodné odhodlání a tak dobře uskutečněné a naplno prožité dobrodružství, že se dalo jen závidět, v dobrém slova smyslu. (viděno v rámci festivalu Jeden svět 2013) ()

mira.l 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězdička za tu stopáž. Jinak teda.... jakou ekopohádku si dáme příště?? A surfovat v ledovým moři, kde okolo na pevnině je všechno pod sněhem a pak se přesunout do studený neutěsněný chatrče s "kamnama" z nějakýho uřízlýho sudu, ve kterých se nepřetržitě(!!) topí bůhvíčím, to musí být fakt zážitek jak cyp. Kam se na to hrabe sysifovská práce se sbíráním odpadků. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • Tvůrci odmítli sdělit, kde se jejich pláž nachází s tím, že každý si musí najít svou vlastní pláž. (Skokan44)
  • Film byl natočen na fotoaparátu Canon 5D a obohacen o snímky z kamery GoPro. (Dragoni)
  • Záběry, které nebyly točeny rukou ani jednoho z hlavních představitelů, vznikaly většinou přičiněným sourozenců jednoho z tvůrců, který je přijel navštívit. (Skokan44)

Reklama

Reklama