Reklama

Reklama

Lidský rozměr

  • Česko Lidský rozměr v pěti kapitolách (více)
Trailer
Dánsko / Bangladéš / Čína / Nový Zéland / USA, 2012, 83 min (Alternativní 56 min)

Obsahy(1)

Jak budeme žít na této planetě, když nás brzy bude 7 miliard? Dočkáme se i gigaměst? (Česká televize)

Recenze (19)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Vrátit města lidem, udělat z nich znovu prostor pospolité existence... i když je pětice kapitol tak trochu nevyrovnaných (hlavně ta bangladéšská je trochu zmatenou kolekcí roztomilého žvatlání), je tu celá řada přínosných úvah, příkladů a ideí. Pátá kapitola skvostná, už ani nevím, kdy jsem byl k smrti dojat dokumentem. Lidský rozměr dává prostor pro optimistické snění o lepšími světě, aniž by nutně mluvil o politické revoluci a zvrhlém systému. Prostě propaguje perspektivu chodce. A navíc velmi esteticky vypadá. U Dánů nepřekvapí. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Věci se zdá se mění k lepšímu. Automobily budou doufám z měst vypuzeny zcela.Zabírají opravdu moc veřejného prostoru. Jeden autobus nahradí 25 aut, železnice ještě více. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

-5* velmi poučný dokument o prolínání architektury a sociologie. Dobré příklady táhnou, tak se snad projeví nějaké aspekty i v našich městech ... i když to bych byl moc velký utopista. Provedení téměř na jedničku, navíc zajímavý natolik, že trošku nadhodnotím a dám svých 5 hvězd, abych na film nalákal víc diváků. [ PŘÍBĚH: X /// SMYSL: 3 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Ako budovať mestá nie pre autá, ale pre ľudí. Málokde to už pochopili, ale nájdu sa také prípady, napríklad v Kodani. Dokument skáče po rôznych mestách a krajinách, vidíme náhodné ukážky, a hlavne veľa rečí občas súvisiacich s témou, občas nie. Dáva námety na zamyslenie, ale to je všetko. ()

Mona-Lisa 

všechny recenze uživatele

Od dokumentu očekávám rozdmýcháni mých mozkových závitů o pár obrátek navíc, pokud možno objektivní a smysluplné názory a v rámci možností ne moc uspávací pojetí. Zde všechny body uspěly na jedničku a navíc jsem zahlédla i navýsost sympatické lidi mluvící se zaujetím a jiskrou v oku o svém oboru a spolu s protínajícími záběry na města a hlavně lidí v nich mě i donutili zamyslet se nad mým cupitáním v uličkách a zhodnotit, jak je mé okolí uzpůsobeno pro socializaci a do jaké míry řídí růst a následnou tvář města korporace a ne lidi, co v nich opravdu živoří. Příjemná délka, vkusné zpracování, názory od odborníků, co nesedí na zadku u přednášek na univerzitě, ale chodí v ulicích se sešitkama v ruce, kde dělají čárečky o projíždějících rikšách a stojí si za délkou chodníků - prostě sympaťáci s větami hodných ne učebnice, jako spíše sbírky citátů o životě. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Architektura i pro laika. Tedy v krásném, čistém a jednoduchém podání, na konkrétních případech a projektech, s velkým sociálním přínosem pro obyvatele měst. Tak nějak si představuji alternativní uvažování, jež vybuduje solidní základy 21. století.. ()

Darth Vader 

všechny recenze uživatele

Průměrné hodnocení volím převážně proto, že dokument je určený pro odbornější společnost. Téma k zamyšlení pro studenty architektury a architekty, kteří přihlíží zájmům klienta a ignorují pro vlastní prospěch důsledky na celek. Jan Gehl, je jeden z nejlepších urbanistů na světě a skutečně navrací města lidem. Místo aut - kola. Místo fast foodů - místní bistra... | 60% ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Klasická kecálkovina, ktorá neprináša riešenia, len suché konštatovania o tom ako natlačiť ľudí do miest. Pekné zábery miest mi ako jediné uktvú v pamäti. ()

Forty- 

všechny recenze uživatele

Modernistický mestský design v spojených štátoch a západnej európe sa stal de facto štandardnou šablónou ktorú opakujú krajiny po celom svete. Human Scale pojednáva o zaujímavych trendoch a faktoch, napríklad ako sa momentálne modernistický design uplatňuje v Ázijských krajinách, ktoré však narážajú na doposiaľ nevídané probémy (hlavne škála problému je dramaticky odlišná vzhľadom na výrazne väčšiu populáciu v Ázií). Naopak na západe môžeme (konečne) pozorovať pozitívne trendy ako prioritizovanie chodcov pred automobilmi, premiešavanie mestských a business častí (modernistický design historicky prísne oddeľoval rezidenčné časti, industriálne časti, downtown atp.) a podobne. Dokument to hrá dosť na city a dojmy (možno trošku zbytočne) a niektoré scény sú podľa mňa zbytočne umelo vynaťahované. Mám také zmiešané dojmy - ani ryba ani rak. Na dokument je to zbytočne ukecané a rozcitlivené, na film zasa málo hrané a dramatizované. 60% ()

Sticks 

všechny recenze uživatele

Veľmi nadhodnotený dokument s výpovednou hodnotou maximálne na 30 minút. Prišlo mi to skôr ako reklama na Jana Gehla. Ako pedagogická pomôcka fajn, alebo vybojujme si späť chodníky, lebo mesto z nás sformuje auto! Zaujal ma predovšetkým robotický hlas rozprávača. ()

Blazis34 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument o městké struktuře. Líbily se mi některé úvahy, příklady a myšlenky, které zazněly od těch povolaných. Chválím také už zrealizované města či jen centra a náměstí, které jsme mohli díky porovnáním dvou pohledů poznat. Všeobecně mám rád dokumenty o našem světě, o člověku, přírodě a Lidský rozměr mi nabídl další oblast, která je určitě zajímavá a ani si ji moc neuvědomujeme. Human Scale dávám 75% - slabší čtyři hvězdy, ale prostě čtyři. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý námet tohto dokumento o urbanizácii svetových miest "podkopalo" až moc odborne poňaté vykreslenie témy a problémov s tým súvisiacich. Pre laika to môže byť dosť metúci snímok, čo je škoda, lebo dalo sa to natočiť aj trošku záživnejšie a viac pre širšie publikum. V rámci dokumentaristiky priemerný snímok. 50 % ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento televizní dokument je vhodný nejen do hodin zeměpisu. Žáci se při něm mohou dozvědět informace o architektuře a životě ve městech. ()

Peršanka 

všechny recenze uživatele

Naprosto zbytečná věc, která hodnotí přemnožení lidí na planetě asi tak od poloviny 20. století. Vůbec nezmiňuje zákonitosti růstu, stagnace a pádu každé lidské civilizace v minulosti. Mohenjo-daro například... ()

majli 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument, který se snaží o pohled na města, jako místa pro lidi. Jak vrátit život do velkoměst? Dokument nabízí různé příklady řešení. Některé jsou protichůdné s tím, co jsme považovali za nutné dosud. Vede mě to k zamyšlení a pokoře: To co považuji za nejlepší řešení, může být i nejhorší. ()

Reklama

Reklama