Reklama

Reklama

Vítejte v Oránii

(festivalový název)
  • Jihoafrická republika Orania
Německo / Jihoafrická republika, 2011, 94 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Orania je malá oblast uprostřed Jihoafrické republiky. Opuštěné místo daleko od civilizace si pro svůj domov vybrala skupina bílých Afrikánců, potomků evropských přistěhovalců, kteří se rozhodli vzdorovat představě země jako „duhového národa“. Žárlivě si střeží svébytnou kulturu, žijí podle svých pravidel, prakticky nezávisle na státu, jehož územím jsou obklopeni. Vytvořili si dokonce i vlastní měnu, jejich přepychové domy s bazény představují oázu luxusu. Skupinu rozšiřují o další „etnicky čisté“ členy, kteří jsou rozladěni ztrátou výsostného společenského postavení po pádu apartheidu. Rostoucí kriminalita a nezaměstnanost v okolních částech země, ale i touha po vlastní kulturní identitě drží uzavřenou komunitu pohromadě. Dokument pátrá po kořenech tohoto sociálního experimentu, který pod zástěrkou práva na sebeurčení a zachování tradic skrývá otevřený rasismus a diskriminaci. (Jeden svět)

(více)

Recenze (3)

Charlie84 

všechny recenze uživatele

Chudák Oranie to má těžké, protože po všech těch jednosvětových kyselinách v obličeji, korejských koncentrácích a umírajících dětech se prosazuje těžko - na ní je totiž nejzajímavější, jak překvapivě normální komunita to je. Uprostřed pouště JAR, z potomků reprezentantů Apartheidu a oni nemají ani policii? Boží. Pasou, dojí, pečou, mají svou bizarní vlajku, hymnu, písničky a řeč a ideál o samostatném státě, který je celé Africe pro smích, takže jim v tom vlastně ani nikdo nebrání. Pohodový dokument, místy i docela prča, nejvíc tomuhle filmu škodí zavádějící propagace a falešná kontroverze, které se film zdařile brání. Což oceňuju. ()

pappaja 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé vidět, jakým způsobem funguje komunita státečku Oránie. Jistým způsobem připomíná kibuc, až na odlišný koncept - ne "všechno pro všechny", ale "každý za sebe". Každý se musí umět postarat o své pole a farmu, bez zbytečného množství pomocníků. život v komunite je ale podřízený přísným pravidlům - práce, žádný alkohol, pravidelná návštěva kostela, u chlapů krátké vlasy a žádné náušnice... Prakticky žádná osobní svoboda.. je otázkou, jak dlouho může takto uměle vytvořená komunita existovat. ()

Reklama

Reklama