Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Legendární ruská pohádka o pracovité Nastěnce, statečném, ale samolibém Ivanovi a lásce, která si poradí se zlou macechou stejně jako s mrazivým kouzlem berly mrazilky.  Bylo nebylo, žil kdysi stařeček, který měl hodnou a pracovitou dceru Nastěnku, jenže si vzal za ženu zlou, která je oba týrala stejně jako její rozmazlená dcera Marfuša. A protože Marfuša příliš krásy nepobrala, o to víc macecha nenáviděla půvabnou Nastěnku, a přemýšlela jak se jí zbavit, až ji nakonec jedné kruté zimy do lesa vyhnala a doufala, že tam zmrzne nebo ji vlci sežerou. V lese naštěstí pečoval o zasněžené stromy kouzelný Mrazík, strážce zimního lesa, car metelice a bouře. A ten, protože byl spravedlivý, pomohl Nastěnce a postaral se oni. A ve stejný čas, ovšem na jiném místě zas, vydal se do světa pohledný silák Ivan. Loupežníky přemohl, s ježibabou si poradil, ale dědečka hříbečka urazil, takže se stal medvědem a musel konati dobré skutky, aby znovu získal zpět své lidskou tvář. Však to všechno dobře znáte, vždyť s touhle pohádkou se na televizních obrazovkách setkáváte rok co rok už více než třicet let. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 050)

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Dvě hvězdy jsou především za tu obrovskou dávku nostalgie. Nebýt ji, nevím, jak bych to hodnotil, vidět to teď poprvé. Asi žádná sláva. Je to taková těžkotonážní pohádka. Dalo by se ocenit, jak moc v sobě odráží tu ruskou náturu a vůbec styl jejich pohádek. Kdo četl Peříčko Finista Jasného sokola nebo Krásu nesmírnou, dá mi jistě za pravdu. Mrazík má v sobě něco z té ponurosti a hororu ruské pohádky. Na druhou stranu převládá jen jakési pozlátko. Ze serie ruských pohádek této doby však jednoznačně nejlepší. Velkým kladem je i absence jistého ideologického podtextu, který je tak typický pro české pohádky. Jsem rád, že jsem to dobrých deset možná patnáct let neviděl, ale je mi jasné, že dřív nebo později přijde doba, kdy to chtě nechtě budu muset zhlédnout znovu. No, v nejhorším můžu vždycky jednu hvězdičku přidat. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Môj synáčik sa ožení. Kto povedal, že nie? Veď sa mu už aj patrí... ale nie s hentou kobylou.“ Ja som na MRÁZIKOVI vyrastal (navyše niektoré scény sú takmer čistý horor, čo mám v rozprávkach rád), takže musím dať 100% a neviem si vôbec predstaviť, že by som tento slávny ruský film nepoznal. I po rokoch, keď už dávno nechodím do škôlky, ma ale baví. Výborné herecké obsadenie (namyslený Ivan, ježibaba, milý Mrázik), krásna ruská lesno-dedinská výprava a kultové scény (lúskanie orechov, medveď, lietajúce budzogáne, chalúpka na stračej nôžke) sú pretkané vtipnými dialógmi („Je ti zima, dievčinka?“ – „A čo ti šije, hlupák starý?“) a pôvabnými hláškami, v ktorých sa mnohí nájdeme („Aj múdry som... aj pekný...“). ()

Reklama

Véča 

všechny recenze uživatele

Mrazík je pohádka, která proslula spíše díky častému reprízování na televizních obrazovkách, než kvůli sobě samé. Pyšný bohatýr Ivan s naivní Nastěnkou doplnění postavami ostatními by nevybočovaly z klasické struktury pohádky, kdy princ se snaží získat svou princeznu a musí při tom překonávat překážky kladené okolím i sebou samým. Přičemž postavy mají vždy jednu výraznou charakterovou vlastnost - Ivan se chvástá, sklerotický Mrazík a chamtivá Marfuša s macechou. Výrazně utkví v paměti spíše výtvarná stylizace místy hraničící s nevkusem. Kýčovité jsou především zimní scény zasněžených lesů a Mrazíkova chaloupka, přeplácaná různými ozdobami, ornamenty spojenými se zimou. Jako u jednoho z mála filmů je u tohoto dabing spíše ku prospěchu, v originálním znění hlasy herců nepůsobí tak výrazně a např. baba Jaga v hlasovém podání Františka Filipovského je nesrovnatelná s původní. Revidováno 1.2.2011 Až doposud jsem měl k Mrazíkovi silné výhrady, po zhlédnutí několika dalších pohádek můj názor ale radikálně změnilo – většina z ních je totiž mnohem kýčovitější. Děj Mrazíka je sice jednoduchý a působí naivně, ale tak je tomu v případě naprosté většiny pohádek. Přestože je Mrazík velmi výrazně výtvarně stylizovaný, tak v tomto ohledu nedosahuje takových rozměrů jako další pohádky Alexandra Roua. Stylizace souvisí i s afektovaností postav, zatímco v Království křivých zrcadel je ministr Abaž celý zelený s bradavicemi jako opradová žába, tak v Mrazíkovi vše vypadá mnohem přirozeněji, ať už jde o chodící stromy nebo zlou Marfušku. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Len preto, že to do nás hustia televízie pravideľne každé Vianoce, sa z toho predsa nestane umelecké dielo. Za komunistov to bol takmer povinný film, a v ľuďoch to akosi ostalo. Nejedná sa však o nič výnimočné. Obyčajná ruská rozprávka zo šesdesiatych rokov. U mňa "Mrazík" nedosahuje ani len priemeru. ** ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Vysoké hodnocení téhle pohádky je zřejmě vytvořeno kultem, který kolem téhle pohádky v českých zemích vznikl a podléhám mu patrně i já - kdybych měl totiž na tomhle filmu pochválit něco konkrétního, tak vlastně nevím ani (mimo geniálního českého dabingu), co bych tak napsal... Jako malý jsem někdy na počátku 80. let oceňoval především atypickou fyziku pohádkového světa - třeba to, že někdo vyhodí obušky do vzduchu a oni spadnou až někdy za půl roku, nebo to, že chaloupka na muří nožce se otáčí k mluvčímu na povel, jako dospělý divák bych mohl napsat něco o použití subjektivní kamery či o specifické práci s barvami...stejně ale převládá pocit nostalgie...a nedělám si iluze, že u jiných diváků i ostalgie... ()

Galerie (50)

Zajímavosti (55)

  • Ve verzi pro Tatarstán, jednu z republik bývalého Sovětského svazu, chyběly scény s loupežníky. (Martrix)
  • Natalja Sedych (Nastěnka) musela při natáčení absolvovat i několik fyzicky náročných scén. K nejtěžším patřila ta, v níž svou nevlastní filmovou sestru Marfušu (Inna Čurikova) zachraňuje ze špinavé studené vody plné pijavic. Než se do ní odhodlala skočit, třikrát se rozeběhla a zastavila. Pomohlo, až když režisér Alexandr Rou zvýšil hlas. (Pampa)
  • Když si Ivan (Eduard Izotov) povídá s dědečkem Hříbečkem (Galina Borisova) a sedí u toho, tak se mu mezi záběry mění poloha rukou a nohou. (SONY_)

Reklama

Reklama