Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Legendární ruská pohádka o pracovité Nastěnce, statečném, ale samolibém Ivanovi a lásce, která si poradí se zlou macechou stejně jako s mrazivým kouzlem berly mrazilky.  Bylo nebylo, žil kdysi stařeček, který měl hodnou a pracovitou dceru Nastěnku, jenže si vzal za ženu zlou, která je oba týrala stejně jako její rozmazlená dcera Marfuša. A protože Marfuša příliš krásy nepobrala, o to víc macecha nenáviděla půvabnou Nastěnku, a přemýšlela jak se jí zbavit, až ji nakonec jedné kruté zimy do lesa vyhnala a doufala, že tam zmrzne nebo ji vlci sežerou. V lese naštěstí pečoval o zasněžené stromy kouzelný Mrazík, strážce zimního lesa, car metelice a bouře. A ten, protože byl spravedlivý, pomohl Nastěnce a postaral se oni. A ve stejný čas, ovšem na jiném místě zas, vydal se do světa pohledný silák Ivan. Loupežníky přemohl, s ježibabou si poradil, ale dědečka hříbečka urazil, takže se stal medvědem a musel konati dobré skutky, aby znovu získal zpět své lidskou tvář. Však to všechno dobře znáte, vždyť s touhle pohádkou se na televizních obrazovkách setkáváte rok co rok už více než třicet let. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 050)

H34D 

všechny recenze uživatele

Teda co tohle mělo znamenat, to mi není jasné... Přece jediný rozdíl mezi mnou a lidmi hodnotícími 5 hvězdičkami nemůže být v tom, že jim to připomíná dětství a mě ne (viděl jsem film někdy v 15+ letech). Dávám 2/5 za pár momentů připomínajících pohádku, jinak se absolutně nemůžu stotožnit s tím, že by Mrazík měl být kult, pohádka pro celou rodinu, film na který se můžete dívat každé Vánoce znova apod. Nechť otravná Nastěnka promine, že už se u obrazovky nikdy více nepotkáme... 3/10 ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Nebudu lhát, něco z té ruské estetiky absolutní přeplácanosti se na mně přichytilo. Nevím, jestli za to může explicitně Mrazík nebo něco jiného. Každopádně ty zdobené čelenky, vyšívané šaty, ta krabice s "drahokamy", megadlouhé copy, no někde v mém nitru jsou tyto obrazy pevně usazeny. A ještě nezapomenout, že tam je spousta březových lesů a na to já taky trpím. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Oproti většině komentátorů velebících přednosti českého dabingu jsem si dopřál luxus nejen ruského originálu, ale i slovenského dabingu. Ruský originál rozhodně není marný a ve srovnání se slovenským ztvárněním se blíží české podobě, která je naopak jasně založena na dokonalém převodu své skvělé ruské předlohy. Mistrovské dílo ruského filmu povyšuje nápaditým propojením hned několika tradičních pohádkových motivů tuto kvalitu nejen na evropskou, ale nesporně i světovou úroveň. Vodková opilost, ta odvrácená tvář carské i bolševické Rusi, je tu předvedena ve své nejpůvabnější podobě. Inna Čurikova, jedna z nejkrásnějších ruských hereček, v nevlastní nehodné sestře našla a beze zbytku zvládla jednu z nejlepších úloh své početné filmografie. Pochybuje-li někdo po zhlédnutí této humorem a lidstvím dýšící pohádce o přínosnosti a výraznosti nezaměnitelné formy ruského vkladu do evropského i světového kulturního dědictví i kulturní současnosti, je nepochybně nositelem názoru, který si nemůže činit nárok na výraznější ohlas. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Mrázik" je pre mňa doteraz maximálna rozprávková filmová klasika. A hoci by som tu mohol skončiť, lebo to úplne stačí povedať, môžem sa konečne trošku o tomto filme rozrozprávať, lebo je tu veľa toho, čo by sa dalo povedať. V prvom rade triky a komédia sú doteraz nezabudnuteľné. Jednotlivé scénky sa dajú nekonečne veľakrát rozoberať, film má veľké množstvo pamätných hlášok, ktoré ostanú v hlave ešte dlho ako napríklad: "Dievčatá, čo dobrého pre vás môžem vykonať?" alebo "Pomôžte chromému, hluchému, slepému ba aj nemému človeku..." alebo "Sane. A ešte aké moderné - automatické!" alebo moja najobľúbenejšia: "A čo ti šije?" Proste super. Chalúpka baby Jagy je pre mňa perfektná a rovnako aj Georgij Milljar ako Baba Jaga. Funguje perfektne. Čo som si kedysi vôbec neuvedomil a dnes to vidím asi najlepšie je ale zaujímavé, že napriek tomu, že film sa volá Mrázik, miesta ho tu má dosť pomenej oproti ostatným hrdinom. Zbojníci sa podľa mňa čím ďalej tým viac podobajú na náš slovenský parlament. A asi by si aj oni na poradách mohli zo sedmikrások počítať: "Nazbíjame, nenazbíjame. Chytíme, nechytíme. Chytia nás, nechytia nás" To ma vždy pobaví, keď si to premietnem v hlave. Okrem toho aj Ivan je vtipný a keď má medvediu hlavu, tak komédia sa môže krájať. To je energické, vtipné a neustále plné skvelých momentov. Ja túto rozprávku milujem. Je to pre mňa sviatočná klasika a bez tohto filmu by to neexistovalo. Mrázik je proste klasika. Perfektné! Hodnotenie: A+ ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

U nás tak oblíbená a v bývalé SSSR to někteří lidé neznají! Koukali na mě jak baba, když si na ní děda bohatýrsky dupnul (jen rolničky prasečí trojky k tomu necinkaly). Nastěnka, která by copem mohla zabíjet, poroučí větru děšti .... vlastně jenom žádá slunce, jitřenku jasnou, aby nevycházelo, protože kouhouti jsou malí páni, jitřenka řídí kokrhání a ona potřebuje doplést punčochu. Kocour zarputile trvající na tom, že není Míca. Je toho hodně. Pestrobarevný koktejl postav, hlášek a scének, který dokáže pobavit a potěšit, i když už slovo za slovem znáte nazpaměť. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (56)

  • Druhou vážnou kandidátkou na hlavní ženskou roli Nastěnky byla (tou dobou již slavná) Naděžda Rumjanceva. Režisér nakonec obhájil obsazení méně známé Natalje Sedych, pouze požádal maskéry, aby ji udělali alespoň trochu starší. (Tonula)

Reklama

Reklama