Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmová adaptace novely Alexandra Grina. Děvčátku Assol, kterému zemřela maminka a žije jenom s otcem, předpoví starý člověk, že si pro ni připluje princ v lodi s nachovými plachtami. Děvče tomu uvěří a stane se terčem posměchu svého okolí. V té době žije daleko šlechtický synek Artur Grey, který čte knihy o námořnících a pirátech... (Mariin)

(více)

Recenze (21)

fragre 

všechny recenze uživatele

Alexandr Grin byl první ruský spisovatel, kterého jsem četl dobrovolně (povinná četba jako Odvážná školačka či Timur a jeho komando se nedájí brát vážně), když mi byla Cesta nikam doporučena kamarádem s tím, že sice to napsal Rusák, ale je to fakt dobrý. Byl jsem tedy na tento film zvědavý, leč též skeptický. Neprávem. Film má sice svá léta, je misty dost naivní, ale půvabný. Výtvarná stránka je kouzelná - když hrdinka kráčí borovým hájem, tak ten vypadá jak od Šiškina, trikové námořní scény vůbec nezaostávají za dobovými hollywoodskými a holandský kolorit městečka je pohádkový. Trochu vadí, že film kolísá někde mezi pohádkou a romantickým příběhem, takže je tak trošínku ani ryba, ani rak. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Grinovu novelu jsem bohužel nečetla, mohlo by to být zajímavé pro srovnání s filmovým zpracováním, které mne nikterak nenadchlo. Nelíbí se mi mixování žánrů a stylů, nelíbí se mi přehnané karikování Arturových rodičů a jiné větší či menší nedostatky filmu. - Romantika, snění, pohádka pro dospělé... to všechno je sice hezké, ale pětihvězdičkový film si představuji jinak. Tenhle má ode mne takové 3 a 3/4. ()

Reklama

tahit 

všechny recenze uživatele

Čekala prince jak ve snech, které se zdají. U okna v dálce se zablesklo štěstí, bílá loď s nachovými plachtami už pluje na moři a kapitán kormidluje svou loď směrem k cíli štěstí. Ranní moře zvolna mění odstíny, mořský vzduch je průzračný a všechno je jako sen, do kterého vcházíš bez zvonění a najednou je vše tak jasné a zřejmé. Konečně vím, co chci, moje láska jsi ty a já... No tak jsem si to trochu obásnil. Takže k příběhu. Pohádkový děj v zářících barvách inspirovaný knížkou ve filmové řeči je leccos literárnímu tvaru dlužen. Nebo zjednodušeně řečeno, něco málo bylo vypuštěno či zkráceno. Co je ovšem nepopiratelné, je výtvarná zručnost po vizuální stránce působivá. Příběh lásky ukrývá mnohem víc, než by se na první pohled mohlo zdát, jak vše nakonec dopadne, to už si musí zhlédnutím zjistit každý sám. Obrazová podoba záběrů moře připomínajíc tvorbu malíře Ajvazovského chutná také skvělé ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Doopravdy pěkný film! Která malá holčička by nechtěla uvěřit, že až jednou vyroste, objeví se na obzoru loď s nachovými plachtami a z ní vystoupí krásný princ, který si ji odveze do daleké země? Pohádková, jednoduchá, ale výborná (kouzelná, poetická) ruská adaptace novely ruského autora (o kterém jsem v životě neslyšel). Na padesát let starý film výborná kamera, krásné exteriéry rybářské vesničky, krásné plachetnice, krásná hlavní představitelka (i když - nejvíc se mí líbila jako malá holčička, která poslouchá vyprávění o krásném princi, který pro ni jednou připluje - to co se v té chvíli dělo na její tváři, bylo krásné). Současně je to udělané tak, že přestože jsem film viděl v ruštině, neměl jsem pocit, že se dívám na ruský film. Tahle romantická pohádka s koncem, který nemůže být jiný, než šťastný, se mi líbila moc. Lidé přece potřebují snít! ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

ROZHLIADNI SA OKOLO SEBA. VŠETCI PRACUJÚ AKO DRACI. KTO MÁ ČAS NA SNY?! - NIE, JA VIEM, ŽE VŠETCI MAJÚ SNY. INAK TO NEJDE! VŠETCI ĽUDIA SNÍVAJÚ. SNÍVAJÚ PRETO....PRETOŽE SÚ ĽUĎMI. Mimoriane príjemný vizuálny a emotívny zážitok. Trochu naivná, ale krásna poetika. Áno, veď i snívanie je súčasťou života! ()

Galerie (4)

Zajímavosti (3)

  • Režisér Alexandr Ptuško trval na tom, aby sa v jeho filme objavila skutočná loď s purpurovými plachtami, takže bolo zakúpených 2000 metrov hodvábu príslušnej farby. S takto vyzdobenou loďou si splnil prianie aj Vasilij Lanovoj, predstaviteľ Arthura, ktorý s ňou prekvapil svoju manželku i hosťov na Jalte, kde sa film nakrúcal. (classic)
  • Hlavní roli Assol si zahrála Anastasija Vertinskaja, tehdy sedmnáctiletá debutantka – mluví ji ovšem jiná herečka. (ČSFD)

Reklama

Reklama