Reklama

Reklama

5 pravidel

  • USA 5 rules (festivalový název)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Buďte poslušní a budete šťastní. Ale musíte se přizpůsobit Systému. Jeho zákonům, pravidlům a zvyklostem. Ať se vám líbí nebo ne. Přestáváte být svobodnými lidmi. Za svou svobodu vyměníte kázeň a přiměřenou odměnu. Dokument o riskantní experimentální hře – jak rychle se podvolíte totalitnímu systému. Padesát lidí se dobrovolně přihlásilo do hry, aniž by tušili, jak se dokáží s totalitním systémem vypořádat. A může jít o totalitu komunistickou, fašistickou nebo totalitu nadnárodních korporací. Od každého najdete kus. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Dokument marně hledající svou identitu. Úvod je mile mystifikační pro ty, co netuším, o čem film vlastně je. Tvůrci následně odhalí karty a může začít "pohled za kulisy" jedné hry na totalitu. Jakoby se ale nedokázali filmaři rozhodnout, zda chtějí vyprávět o fenoménu LARP, nebo o jejích hráčích. Díky tomu z obojího máme střípky, celek nám ale uniká. Nevidíme komplexní zákulisí hry, ani nevíme, kolik toho mají hráči předem dané. Buď to chtělo podrobnější pohled na pravidla a tvoření podobné hry, nebo více mást a přiznat pravou povahu dokumentu třeba až v polovině. Rozhodně jsem se ale nenudil, překvapilo mě, kolik obyčejných lidí byli překvapivě dobří herci (a jak špatný byl naopak jeden z pořadatelů, vysvětlující důležitost věrohodného hereckého výkonu). Film mě nalákala na LARP, ale řekl mi toho příliš málo. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Některé věci jsou nesdělitelné a na tomhle právě dokument částečně ztroskotává - často si musí pomoct střihem a pokud člověk leží doma na gauči, nebo sedí v kině, stále plně nedocení, co účastníci téhle "hry" prožívají a emocionálně to na něj nemusí mít pravý dopad. I když může vědět o totalitách cokoliv. Snažil jsem se pochopit a tolerovat téměř nezbytné chyby téhle výpovědi a snad se mi to povedlo. 70%. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Vše podstatné už řekl Lischai. 5 pravidel výborně dokumentuje jeden z nejpromakanějších larpových projektů, který u nás doposud vznikl. Samotnému filmu ale schází nějaký vytýčený směr. Nezkoumá důvody ani mechanismy, proč je onen larp tak silný, neřeší příliš ani přesahy po něm. A závěrečná titulková sekvence jako by popírala i to málo výpovědní hodnoty, kterou film divákovi předložil. Dobře natočeno, ale je v tom cítit myšlenková bezradnost. ()

Pishin 

všechny recenze uživatele

Larp se teši oblibě bouhžel tento film má dle mě význam akorát pro pár aktérů oné sledované hry, ale mě jako nezúčastněnému nic nedal. Defakto sleduji špatné ochotnické divadlo, které mě nechalo absolutně chladným. Nerad to říkám ale idealnější cestou by bylo vzít téma LARP jako celek a rozebrat ho dopodrobna. Něž sledovat příběh jednoho páru a chlapce co pustil radio, který mě míjel bych raději sledoval ''loutkáře'' který by vysvětlil co a jak se bude dít a proč. Michodem co těch zbylých 20 lidí dělalo, jaké byly jejich role...autoři se zbytečně upnuli na ustřední dvojici a cca 2 lidi kolem a děj ale faktických informací je hodně poskrovnu... škoda ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Je rozhodně skvělé že vznikl celovečerní dokument o larpu. Nikdy tady nic takového nebylo, a je to pro všechny larpery velká událost. Děkujeme. Nicméně je škoda, že se dokument zaměřil více na faktický popis hry (že byla rozcvička, že pan komisař přišel doprostřed filmu...), než na názory hráčů a organizátorů na totalitu a vnitřní posuny, které v nich ta hra udělala. ()

smrt.ka odpad!

všechny recenze uživatele

Film, který mě na festivalu Finále Plzeň 2013 neskonale urazil. Ano, urazil, tvůrci prominou - film přesdtírá, že obsahuje výpověď, přitom je po celou dobu mírně řečeno nepřesvědčivý (v tématu, schématu, "herectví"), amatérský a vzbuzuje spíše rozpačitý úsměv. Ne, neskočila jsem na hru, že pomocí nějakého larpu, v rámci kterého má každý svou roli, ale nikomu vlastně o nic nejde, nic není v sázce. Ani zdraví (a zdravý rozum), ani rodina. A všichni tam pláčou a plácají se v tom a potom jsou všichni hrozně chytří, protože ví, jak to funguje v totalitě. ()

solid

všechny recenze uživatele

Co mě překvapuje, že zde zatím nehodnotil žádný z účastníků onoho LARPu, Podle fotek jich i pár znám. Tak se těším až to uvidím. ()

HolkaVBotech 

všechny recenze uživatele

Malý krok pro film, velký skok pro larp. Larp se jako fenomén posledních let stal pro mnohé lidi (hlavně mladší generace) způsobem využití volného času. V tomto případě se dokument zaměřuje na hru odehrávající se ve smyšleném totalitním státě. ... Aby ale byl tento film plnohodnotným dokumentem, něco tomu chybělo. Větší vhled do toho, jak to hráči prožívají. Názor odborníka, Dopad na účastníky po hře. Něco. Po premiéře jsem mluvila s několika lidmi, kteří o larpu slyšeli poprvé právě v kině, přesto si nejsem úplně jistá, jakou zprávu předal tento film někomu "zvenku". ... *P.S.: Jsem jedním z účastníků.* ()

Aazy 

všechny recenze uživatele

Dokument jsem očekávala jako člověk, který zažil Systém dvakrát, s napětím. A výsledek mě neurazil, ale trochu rozesmutnil - Projekt Systém je daleko víc než jen hrou o milostných peripetiích, do které je snadné se vžít, což je podle mě nejvýraznějším sdělením filmu. V dokumentu mi chybělo bližší prozkoumání hloubek, které celý projekt má. Autoři si nepoložili žádnou z ambicióznějších otázek, která se nabízela. Mění účast Projektu Systému nějak vnímání svobody a demokracie? Co dělá s účastníky vžívání se do záporných rolí? Proč Projekt Systém tvůrci zamýšleli jako součást výuky na školách? Inu, chce-li někdo fenomén skutečně prozkoumat v celé jeho šíři, doporučuji zažít jednu z realizací. Aktuální data jsou na stránkách Projektu Systém. ()

gigs78 

všechny recenze uživatele

Ve filmu je zachycen určitý styl trávení volného času - takzvaný LARP, tedy příběh, v němž se hráči v reálném prostředí vžívají do předem určených rolí (v podstatě se jedná o systém RPG přenesený z obrazovky do reality). Tento LARP se odehrává v nějakém rekreačním středisku odlehlém od okolí, uprostřed lesa, u rybníka. "Hra" se snaží vyvolat podobu totalitního systému až skoro Orwellovské podoby "Velkého bratra". Ve fiktivní vesnici vedle sebe žijí studenti, běžní občané a pomocní dělníci - přistěhovalci, takzvaní vyvrhelové polečnosti, kteří se snaží zařadit do společnosti. Vše řídí a usměrňují organizátoři celého LARPu, kdyby se hra nesměřovala k záverečnému vyvrcholení dle jejich představ. Hráči nedostávají konkrétní scénář, jen více či méně podrobné informace o svých postavách a herním prostředí, a pak už je jen na nich, jak se zachovají. Na první pohled to vypadá jen jako taková legrace. Jenže stačí pár hodin a chytré vedení ze strany organizátorů a atmosféra hráče natolik vtáhne, že se začínají v určitých situacách chovat ne zrovna dle svých pčedstav, jak by si asi za normálních okolností představovali… Je docela až překvapivé, že za tak krátký čas se dokáže tolik lidí přizbůsobit a nechat se tzv. zlomit, i když jde jen o fikci a ten účastník ví, že je to jen hra. ()

Bernie82 

všechny recenze uživatele

V první řadě si myslím, že to je poprvé, kdy někdo otevřel takovéto téma. I za to patří autorům dík. Já jsem třeba až do zhlédnutí filmu netušila, že něco takového jako larpy existuje, a zaujalo mě to. Film ukazuje, že pro některé lidi je hra na totalitu zážitkem, což je ze sociologického hlediska přinejmenším zajímavé. Kdyby měl film vysvětlující formu – s komentáři hráčů, autorů a odborníků, jednalo by se o publicistiku a ne umělecké ztvárnění situace, tak jako v tomto případě. A to by podle mě do kina naopak nepatřilo, ale spíše do televize. Proč taky vysvětlovat všechno ve filmu? Kdo není líný, najde si po zhlédnutí filmu informace k dané materii sám. Když jsem viděla v kině film o Lincolnovi, taky jsem neočekávala, že tam budou sáhodlouhé popisy o tom, kdo byl Lincoln, co obnáší funkce prezidenta, kdy byla občanská válka apod. Popisovaná hra na totalitu je očividně daleko propracovanější, než se zdá. Pro autory muselo být obtížné rozhodnout, kterou linii pro film vybrat a kterou ne, když jich ve skutečnosti běželo nejméně deset najednou. Je každopádně vidět, že vzhledem k debatě na internetu - jak zde tak na fffilm - film nutí lidi přemýšlet, což s největší pravděpodobností autoři zamýšleli. A paní Spáčilová – se vší úctou – opravdu nepochopila, co v dnešní době lidi prožívají a co hrají. Tak odfláknutou recenzi jsem od ní už dlouho nečetla. Jsem přesvědčená o tom, že rozhodně stojí za to jít na tento dokument do kina a udělat si svůj vlastní úsudek. ()

Ma_mo1985 

všechny recenze uživatele

Pro mě velmi zajímavý dokument o hře kde se její účastníci dokáží změnit tak moc jen aby se vžily do dané role. Když si navíc člověk uvědomí, že to takhle někdy opravdu bylo má někdy až husí kůži. I když je to svým způsobem reklama kolik lidí by mělo odvahu si to zkusit? ()

Reklama

Reklama