Reklama

Reklama

5 pravidel

  • USA 5 rules (festivalový název)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Buďte poslušní a budete šťastní. Ale musíte se přizpůsobit Systému. Jeho zákonům, pravidlům a zvyklostem. Ať se vám líbí nebo ne. Přestáváte být svobodnými lidmi. Za svou svobodu vyměníte kázeň a přiměřenou odměnu. Dokument o riskantní experimentální hře – jak rychle se podvolíte totalitnímu systému. Padesát lidí se dobrovolně přihlásilo do hry, aniž by tušili, jak se dokáží s totalitním systémem vypořádat. A může jít o totalitu komunistickou, fašistickou nebo totalitu nadnárodních korporací. Od každého najdete kus. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (15)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Některé věci jsou nesdělitelné a na tomhle právě dokument částečně ztroskotává - často si musí pomoct střihem a pokud člověk leží doma na gauči, nebo sedí v kině, stále plně nedocení, co účastníci téhle "hry" prožívají a emocionálně to na něj nemusí mít pravý dopad. I když může vědět o totalitách cokoliv. Snažil jsem se pochopit a tolerovat téměř nezbytné chyby téhle výpovědi a snad se mi to povedlo. 70%. ()

Aazy 

všechny recenze uživatele

Dokument jsem očekávala jako člověk, který zažil Systém dvakrát, s napětím. A výsledek mě neurazil, ale trochu rozesmutnil - Projekt Systém je daleko víc než jen hrou o milostných peripetiích, do které je snadné se vžít, což je podle mě nejvýraznějším sdělením filmu. V dokumentu mi chybělo bližší prozkoumání hloubek, které celý projekt má. Autoři si nepoložili žádnou z ambicióznějších otázek, která se nabízela. Mění účast Projektu Systému nějak vnímání svobody a demokracie? Co dělá s účastníky vžívání se do záporných rolí? Proč Projekt Systém tvůrci zamýšleli jako součást výuky na školách? Inu, chce-li někdo fenomén skutečně prozkoumat v celé jeho šíři, doporučuji zažít jednu z realizací. Aktuální data jsou na stránkách Projektu Systém. ()

Reklama

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Dokument marně hledající svou identitu. Úvod je mile mystifikační pro ty, co netuším, o čem film vlastně je. Tvůrci následně odhalí karty a může začít "pohled za kulisy" jedné hry na totalitu. Jakoby se ale nedokázali filmaři rozhodnout, zda chtějí vyprávět o fenoménu LARP, nebo o jejích hráčích. Díky tomu z obojího máme střípky, celek nám ale uniká. Nevidíme komplexní zákulisí hry, ani nevíme, kolik toho mají hráči předem dané. Buď to chtělo podrobnější pohled na pravidla a tvoření podobné hry, nebo více mást a přiznat pravou povahu dokumentu třeba až v polovině. Rozhodně jsem se ale nenudil, překvapilo mě, kolik obyčejných lidí byli překvapivě dobří herci (a jak špatný byl naopak jeden z pořadatelů, vysvětlující důležitost věrohodného hereckého výkonu). Film mě nalákala na LARP, ale řekl mi toho příliš málo. ()

HolkaVBotech 

všechny recenze uživatele

Malý krok pro film, velký skok pro larp. Larp se jako fenomén posledních let stal pro mnohé lidi (hlavně mladší generace) způsobem využití volného času. V tomto případě se dokument zaměřuje na hru odehrávající se ve smyšleném totalitním státě. ... Aby ale byl tento film plnohodnotným dokumentem, něco tomu chybělo. Větší vhled do toho, jak to hráči prožívají. Názor odborníka, Dopad na účastníky po hře. Něco. Po premiéře jsem mluvila s několika lidmi, kteří o larpu slyšeli poprvé právě v kině, přesto si nejsem úplně jistá, jakou zprávu předal tento film někomu "zvenku". ... *P.S.: Jsem jedním z účastníků.* ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Je rozhodně skvělé že vznikl celovečerní dokument o larpu. Nikdy tady nic takového nebylo, a je to pro všechny larpery velká událost. Děkujeme. Nicméně je škoda, že se dokument zaměřil více na faktický popis hry (že byla rozcvička, že pan komisař přišel doprostřed filmu...), než na názory hráčů a organizátorů na totalitu a vnitřní posuny, které v nich ta hra udělala. ()

Galerie (41)

Reklama

Reklama