Reklama

Reklama

Podzemní výtah Thomase vyvezl na louku obklopenou vysokými zdmi. Vůbec na nic si nepamatuje, dokonce si zpočátku nevzpomíná ani na vlastní jméno. Hned po příjezdu jej přivítá skupina dalších mladíků, které již dříve potkal stejný osud. Vytvořili zvláštní komunitu, která se na tom podivném místě snaží přežít a zároveň neúnavně hledá únikovou cestu. Možnost utéct mají každé ráno, kdy se ve zdi otevírá obrovská brána. Ta jim však pouze umožňuje vstoupit do obrovského a neustále se měnícího bludiště, které jejich nový domov obklopuje. Nejlepší a nejodvážnější běžci hledají cestu ven a postupně mapují jednotlivé části labyrintu. Mají na to jen čas vymezený denním světlem, večer se brána uzavírá a kdo se nestihne včas vrátit, mezi stěnami labyrintu nepřežije. Zůstane po něm jen přeškrtnuté jméno vyryté na stěně. Labyrint se totiž v noci mění na děsivé místo plné nejrůznějších nástrah, kvůli nimž se pravděpodobnost přežití v jeho útrobách limitně blíží k nule. Thomase přesto bludiště neustále přitahuje. Možná za to může i fakt, že je jiný než ostatní chlapci. Jemu jedinému se zdají podivné sny o minulosti a o záhadné organizaci skryté pod zkratkou W.C.K.D. Navíc právě jeho jméno vykřikne nový pasažér, kterého přiveze další výtah. K překvapení všech to ale není chlapec, ale dívka (Kaya Scodelario). A právě ona možná drží klíč od brány jejich vězení. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 037)

verbal 

všechny recenze uživatele

Být metrosexuálním postapo kokotkem s odpovědností za osud celého lidstva rozhodně není pro chlapce žádná výhra. Téměř veškerý čas musí věnovat tomu, aby šel příkladem, byl za všech okolností uvědomělý správňák s posláním, pomáhal slabším a udržoval harmonické vztahy v kdovíproč izolované kokotmunitě Hladových gayů aka tupých ovcí, které nejsou zdaleka tak vyvolené jako On. Nene, je to nesmírně těžký a zodpovědný úděl, nejeden Dárce, Divergent nebo člen obludária kolem Ketnys by mohl vyprávět. Člověk by se po přečtení zdejších pubertálních polucí málem domníval, že se v té zasrané vlně dětských postapokalyptických pičovin konečně urodilo něco s originálním nápadem a hustou akcí uprostřed krutě zákeřného a smrdícího bludiště. Ani hovno! Tři čtvrtě filmu hledá skupina buzniček sveřepě vedená nejkrásnějším a jediným hrdinsky rebelantským hošanem hormonální rovnováhu, poté chvilku pohoní v debilním labyrintu mezi pár lidožravými pavouky, zvítězí a už se můžeme netěšit na pokračování. Docela se bojím, co přijde, až tato vlna vyčpí jako homopýři. Krosouvry? Něco jako Ketnys versus Dárce, Hladový labyrint či Liga vypičenců? Raději nedomýšlet! V tomto případě si kromě nadšenců do nudných, neinventivních a neustále recyklovaných kopírek na jedno brdo jako já navíc přijdou na své i milovníci obskurní logiky. Ale co. Otázky typu „Proč se ta partička bukanýru s kovovými nástroji, provazy, vším možným vybavením a lesem jako kráva za zády nechává decimovat v nějakém trapném bludišti a hraje si roky na skautský tábor, místo aby během chvilky stloukla třicetimetrové lešení a zdrhla vrchem?“ nebo „Proč je k testovací izolaci pár debílků zapotřebí postavit obrovský hájtech labyrint a opíchávat je složitě pěstovaným kyberhmyzem, místo aby je nechali servájvlovat na nějakém pustém ostrově a injektovali pěkně postaru“? si všechny ty otylé děti, hledající v Cinestáru svou identitu při hltání tohoto „ukrutného“ dobrodružství, zajisté klást nebudou! ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že jsem moc nepochopil smysl toho celýho. Je mně jasný, že zdejší kinder elite to pochopila už když si kupovala lístek u pokladny, ale mě ta pointa přišla tak strašně odfláklá, že mě to nedávalo abslutně smysl. Film umí v první půlce dobře pracovat s diváckou zvědovostí, ale čím víc se příběh blížil ke konci, tím víc se ztrácelo napětí a film ztrácel na zajímavosti. Navíc mě nebavilo dvě hodiny koukat na bandu dospívajících chlapečků. Ke konci tam sice prskli ženskou, ale její postava většího významu neměla. V určitých fázích se jednalo o slušnou záležitost, ale jako celek film k nadprůměru rozhodně nedopajdá. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Mám radost, že poslední dobou Američani točí jeden film za druhým na základě fantasy bestsellerů pro mladé, kterých je poslední dobou tuny. Za ty, co mě teď napadá třeba Hunger Games nebo Divergence. Každopádně i Labyrint: Útěk je dobrým filmem. Možná to na první pohled podle mého hodnocení nevypadá, ale já se u filmu fakt bavil. Ono totiž není zase tak jednoduchý dost rozdílný svět od toho dnešního představit do filmu. Tvůrci to ale zvládli dobře a jediný problém, který tak pro mě vznikl je samotný příběh, který mě místy štval, s čímž ale já vůbec nic neudělám. Naštěstí se do toho gay prostředí vměstnala jedna dívčina a tak to od druhé půlky filmu mělo alespoň trošku koule. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $34miliónovTržby USA $102,427,862 Tržby Celosvetovo $348,319,861Tržby za predaj Blu-ray v USA $17,720,641 //počet predaných kusov 871,681Tržby za predaj DVD v USA $20,415,080 //počet predaných kusov 1,126,818║ ďalšie mládežnícke post-apo, trošku už schémou oklieštené, stále na úteku, beží sa stále niekam príbehovo do neznáma, až človek má očakávania že ozaj príde niečo viac zmysluplné veľkolepé - odzbrojujúce, mladý sa delia na skupinky, dohadujú, hádajú, škriepia, snaha aj o hlbšie emócie sa ale skôr míňa účinkom... ale dobre, je to aspoň v slušnej réžii a postavy aj keď nijak preborne dajú sa zniesť, dúfam že sa takto rádoby nezaškatuľkuje aj Terminator Genisys, priemer nič viac /60%/ ()

RedAK 

všechny recenze uživatele

Určitě znáte taky takové ty typické Čechy, že ano? Prostovlasá lopata s permanentně tupým výrazem a upoceným tílkem, co pravidelně každý večer uloží svoje nestandardně rýsované tělo do křesla, přes jehož opěradla přetékají sádelnaté odlivy, přes léty ovarem tvarované panděro přehodí orosenou plechovku pětiprocentní dvanáctky a za hlučného slintavého vysávání zbytků jídla ze zubů sleduje osmitisící díl Ordinačky, aby mohl následně na umaštěné klávesnici vášnivě diskutovat na tn.cz o osudu Babety. Tak takoví se asi horko těžko dostanou k nějaké literatuře a když se jich zeptáte, kdo to byl Husserl, tak jsou přesvědčeni, že to byl nějaký nacistický diktátor. Ač do této skupinky sice nepatřím, neboť vlasy mám hned tři, chlastám především odrůdové krabičáky a sleduji zásadně Ulici, tak knih jsem bohužel také moc nepřečetl. Vlastně jediná, kterou jsem přelouskal do konce, se jmenovala Vášnivá Alice a dva námořníci, ale když teď nad tím tak přemýšlím, vlastně to ani kniha nebyla. Na tento film jsem šel tedy absolutně nepřipraven, knižní předlohou a živou ženou nepolíben, takže bohužel nemohu srovnávat dvě naprosto odlišná média, jako to dělají zdejší kritici. Jak však lze vypozorovat z mého hodnocení, docela se mně to líbilo. Nemohu tomu nepřiznat atmosféru skutečně napínavou, alespoň v první polovině filmu, ale stejně tomu nemohu nepřiznat idiocii některých dialogů, jež byly zajímavé asi stejně, jak Pepa Novákojc z masny od naproti, kterej vypráví večer po šichtě Máni tu ultravtipnou story o tom, jak si při obsluhování zákazníka spletl hovězí kotletu s rychlovarnou konvicí. Cesty labyrintem mi dost často připomínaly moje cesty z hospody, kdy místo toho, abych dorazil domů, který je ve vedlejší ulici, jsem se zjevil ve třicet kilometrů vzdáleném bordelu. Tak si holt zaprcám, když už jsem tady. Jen velká škoda toho konce, kdy pro mě přišlo velké zklamání... 150 euro za mrdačku, co si budeme povídat. Ale zpět k filmu - dobrý! ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,LABYRINT JE NEBEZPEČNÝ…" /// Věci (doba) se mění. Čeští Páni kluci místo lumpáren toužej po vejletu k moři, (divergentní) americký holky hrajou Hladový hry, a američtí kluci to chtěj trumfnout hromadnou masturbací v lesní komunitě, či ztrátou nervů (a života) v přilehlým labyrintu. Přesně cílená filmařina (a příběh) na dospívající publikum, plus ty, který se ukájej nad zdrháním odkudkoliv. My starší se můžem stavět na hlavu, můžem se snažit poslat svý endorfiny ovlivněný spratky k moři (bez Mádla), ale mám dojem, že spousta z nich to vezme oklikou kolem Labyrintu. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2009 napsal James Smith Dashner, neznám. 2.) Přemejšlím, jak (filmově) uspokojit honimíra. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ ne ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

114 minut a ani minuta NUDY. Skvělé herecké výkony, parádní akce, mrazivý labyrint a perfektně graficky vytvořené příšery. Já křičím: "Hurá" ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Bylo velmi obtížné věřit potenciálnímu budoucímu Blockbusteru, kterého se uchopil v brandži úplně nový a nezkušený režisér, ale kupodivu to zvládl se stylem a s přehledem. Mladí herci charismatičtí , máme zde budoucí nadějné herce z nichž někteří před sebou mohou mít slušnou kariéru, tempo je velmi slušné bez jakýchkoliv hluchých míst, příběh je taktéž na daný žánr velmi vkusný a obsahuje nejeden parádní zvrat, akce je přehledná, velkolepá a neokoukaná, některé scény jsou tak skvěle vygradované, že jsou až napětím hmatelné a samozřejmě nepředvídatelnost je hlavní tahoun filmu, která nechává diváky v očekávání až do poslední minuty. Komu se líbil seriál Ztraceni, tak tohle funguje na podobný princip. 80% ()

Kordus 

všechny recenze uživatele

Dvouhodinové intro k něčemu možná zajímavějšímu, co se možná ukáže v dalším díle. Na žádné otázky položené v tomhle filmu nenajdete odpověď a pokud se vám snad bude zdát, že ano, v následujících minutách zjistíte, že to byla jen zástěrka pro něco mnohem divnějšího, o čem se ale zase nedozvíte víc. Film obsahuje spoustu vysokých zdí, které se občas hýbají, nějaké kybernetické pavoukomrchy a logické díry. Například jak to, že když se mezi několika desítkami kluků v pubertě objeví holka, ani je nenapadne před její vagínou stát frontu?! ()

tron 

všechny recenze uživatele

Fajn prekvapivý scenár. Na začiatku (podobne, ako hrdinovia) divák netuší, o čo ide. A postupne, spolu s nimi, rozpletá záhadu. Ktorú na konci nerozpletie, nakoľko máme dočinenia s filmom robeným ako počiatok plánovanej série, čiže odpovede na niektoré otázky sa síce dozvieme, ale na mnohé nie a vo finále sa objaví rad celkom nových! Posledný záber s vrtuľníkom síce diváka navnadí na dvojku, i tak sa mu ale na jazyku pravdepodobne objaví trpká pachuť. Plusom Labyrintu: Úteku je sympatický kasting, pôsobivá výprava tajomného, pravidelne sa meniaceho labyrintu, potešia tiež „príšery“ a príjemne ma zaskočilo, že to síce nie je druhý Boh múch, ale i tak je to nečakane temné, drsné a zomrie veľa postáv, vrátane takých, do ktorých by ste to nepovedali. Faktom však je, že zhruba od momentu, kedy zostal labyrint otvorený aj cez noc a všeličo z neho vyliezlo, išiel film nadol (isté veci majú dovtedy nepredstaviteľnú silu a rýchlosť a potom sa pred nimi stačí ukryť v kukuričnom poli, trocha si čupnúť a mať zapálenú fakľu?). A je lepšie nad tým (všetkým, ehm) nepremýšľať, pretože sa zaseknete už pri tom, ako niekto, kto si NIČ nepamätá (okrem svojho mena), vie čo i len/už len to, že ľudia sa delia na mužov a ženy. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Na tyhle sci-fi distopie podle nejakejch YA kniznich hitu radsi nekoukam, vetsinou to je totiz vsechno stejny, hlavni hrdinove se zmitaj v nevyreseny lasce a cloveku se z toho chce blejt. Utek jsem nahodou chytil v televizi a nakonec me to zaujalo, ze jsem ho dokoukal. Dej samozrejme neni nijak komplikovanej, vicemene je jasny, co se stane, takze kdyby mel film o pul hodiny min nebo kdyz si parkrat behem filmu odbehnete na hajzl, vubec o nic neprijdete. Na druhou stranu, prostredi Labyrintu je dostatecne zajimavy, triky jsou slusny, akce skvele natocena a neni nouze ani o v ramci zanru povedeny hororovy prvky a obcas i necekany umirani. Dalsi plus je, ze tu nejde o zadnou velkou lasku, zenska tu je v podstate jedna a pro dej neni nijak zvlast dulezita a vlastne tu neni ani zadnej zaporak, vse je podrizeny uteku z labyrintu. A me to zkratka bavilo, celkove v ramci zanru rozhodne jeden z nejpovedenejsich kousku. ()

Flipnic odpad!

všechny recenze uživatele

Tak tu máme další ohraný vysokorozpočtový flick, který bych nazval "The Lost meets Divergence/Hunger Games" ... Samozřejmě "hrají v kinech", protože v kinech se v dnešní době ničeho pořádného moc nedočkáme, to je již česká tradice. Takže na ostrov se dostanou mladí haranti, kteří si nic nepamatují, je tam labyrint, ve kterém běhají digi-příšerky a hlavně je to další "sociální pseudo-studie" a fungování skupiny v postapokalyptickém světě ve stylu vydementněného seriálu "The Walking Dead". Takže když si sečteme všechny tyto filmy, seriál a žánry, máme z toho dokonalou sračku, kdy od třetiny, kdy divák pochopí, o co tady ZASE doprdele jde, jde to všechno do háje a trapnost s nudou hrají poker ve vysokém stylu ... Nakonec u mne osobně zvítězila trapnost, ale před nudou skutečně jen o prsa Bestlamovy bývalky ... :-D Prostě ne, tohle ne-e, další majnstreamový kousek pro mládež, nepřístupný náročnému divákovi, který toto hodí rovnou do koše. Počet hvězdiček v místním hodnocení je krásný ukazatel míry demence jednotlivých hodnotících, tedy čím víc, tím víc ... Bohužel, svět už je takový ... a lidé propadli kulturním a "uměleckým" odpadům na plné čáře ... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Prohlašuji labyrintový test za naprostý úspěch." Já bych tedy byl při hodnocení tohoto testu poněkud střízlivější, ale kdyby to byl můj projekt, tak bych si taky trošku přihřál polívečku. Ovšem být v pozici laboratorní krysy, tak bych zase trochu ubral. Já jsem totiž schopný zabloudit i v prosté chodbě s nouzovými východy po dvou metrech. Z tohoto rozlehlého komplexu bych se mohl dostat pouze jízdou na zmateném rmutovi, ale to nikoho nenapadlo, takže museli vyrazit po svých. Mě to tedy celkem zaujalo, chvílemi i pobavilo, ale přesto mám poněkud jinou představu o tom, co by jedna solidně vypadající dívka dokázala vyvolat, kdyby byla vyslána mezi zástupy nadržených mladíků. Úcta a respekt to asi nebudou. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Labyrintový běžec na mě působí jako narychlo spíchnutý a ledabyle sepsaný projekt, který se chce svézt na vlně komerčního úspěchu Hunger Games. Pryč je ta originalita a brutální svěžest filmů typu Saw 1 nebo Kostka, tahle pubertální kravina není schopna ani stanovit smysluplná pravidla, natož umístit do nich postavy, které by smysluplně a logicky jednaly. V Labyrintu se dějí věci podle toho, co zrovna potřebuje scenárista, přičemž většina zajímavých otázek zůstává nezodpovězena. Akční scény jsou při nejlepším průměrné, samozřejmě jsou chaoticky natočené a atmosféra také trpí, neboť při takto nejasném ději se divák nemůže do situace a charakterů řádně vcítit. 4/10 ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Rozjezd na louce je zajímavý a labyrint budí respekt. Předloha je však jednoduchá potrava pro teens, takže čekání na zázraky by bylo naivní. Jakmile se totiž vyvalí pavouci, kteří dají vzpomenout na Harryho Pottera a Pána Prstenů, tak už to začne drhnout, ale těžkopádný pokus o pointu navnadí na pokračování. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dobrý film o teenagerech pro teenagery, z něhož by se mohla stát podobně úspěšná sága jako Hunger Games, i když asi ne s tak širokou základnou fanoušků. Je to solidně odvyprávěné a vystavěné (omezená, komunikativní narace, postupné dávkování informací, rozsah vědění jako hlavní postava), není to natolik hloupé a logicky děravé, aby to člověka otravovalo (žádná romantická linie), dílčí motivy jsou funkčně zapojeny do vyprávění (např. Thomas bojuje s Gallym, aby si posléze vzpomněl na svoje jméno; Thomas se nakazí, aby si vzpomněl na vše ostatní - informace tak získává i divák), relativně neokoukaní herci nejsou příliš prkenní. Naznačení širšího rozměru v závěru pak diváka dokáže nalákat na druhý díl, který někdy za rok bezpečně přijde do kin a s ním snad i větší rozvinutí charakterů postav. ()

choze 

všechny recenze uživatele

KOSTKA pro teenagery se svižným, ale nepřekvapivým dějem a vyústěním, plochými, ale neiritujícími postavami, které dokonce umírají, a pěkným titulním bludištěm. ()

Související novinky

The Legend of Zelda putuje do filmu

The Legend of Zelda putuje do filmu

11.11.2023

Nejspíš to bylo jen otázkou času. Po letošním obrovském úspěchu snímku Super Mario bros ve filmu, jenž se díky miliardě a dalších 362 milionech dolarů stal nejúspěšnější herní adaptací vůbec, studio… (více)

Třetí Labyrint se odkládá na neurčito

Třetí Labyrint se odkládá na neurčito

01.05.2016

Zranění Dylana O'Briena, tahouna filmové ságy Labyrint, jsou závažnější než se původně myslelo. O'Brien se zranil 17. března, když ho na natáčení třetího dílu srazilo auto, studio 20th Century Fox… (více)

Malíček míří do Labyrintu

Malíček míří do Labyrintu

27.09.2014

Irský herec Aidan Gillen se objevil třeba v Temný rytíř povstal, kriminálce Blesk nebo letošním dramatu Kalvárie. Nejvíc lidí ho ale zná jako Malíčka ze Hry o trůny, kde pletichaří jako o život a… (více)

Reklama

Reklama