Reklama

Reklama

Leatherface - zrození

  • USA Leatherface (více)
Trailer 1

Film předchází událostem původního snímku Texaský masakr motorovou pilou (1974) a přiblíží nám zrod legendárního masového vraha, známého jako Leatherface (Kožená tvář). Dospívající Leatherface uteče z psychiatrické léčebny spolu se třemi dalšími pacienty a unese mladou zdravotní sestru. Na stopě je jim však muž zákona toužící po pomstě. (Spidey3)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (202)

castor 

všechny recenze uživatele

Syrový, brutální, zbytečný.. Přesto se rádi mrkneme. Kousky těchhle dvou úchylných pánů z Francie (Alexandre Bustillo, Julien Maury) se poměrně těžko shánějí, jejich dekádu stará prvotina Inside nicméně dokonale šokovala. Jejich přechod na americký trh si troufl vrhnout na samotný začátek jedné legendární série. Diváci, kteří vědí, kdo byl Tobe Hooper (zemřel letos v létě) a že vytvořil jeden z pilířů gore filmu, jsou s touhle rodinkou jako doma. Dozvíme se, jak se „zrodil“ Leatherface, chlapík, který porcoval, čtvrtil, děsil, honil, mlel desítky lidí, i jak poprvé poznal, co dokážou zuby žíznivé motorové pily. Mimochodem maniak v masce sešité z lidských kůží byl inspirovaný skutečnými událostmi, které v padesátých letech otřásly Wisconsinem, kde řádil vrah jménem Ed Gain. Na první rande to rozhodně nebude nejlepší výběr, každopádně to stále „omílající se“ schéma pořád baví, takže znovu sledujeme, jak se někdo schovává, utíká, dělá nelogická rozhodnutí nebo přichází o důležité části těla. Mladého masa na porážku je docela dost, nehraje úplně pitomě, tvůrci nás občas příjemně tahají za nos, jindy vymyslí na daný žánr překvapivou situaci. Žabožrouti drží standard série. Samozřejmě to celé brzy vyšumí z hlavy. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Nová koženka mi moc nepřipomínala, že by měla něco společného s příběhem s předešlými filmy. Svoji tvář dostávala až ke konci filmu, což bylo podle mě docela pozdě, protože se po většinu času věnovala útěku z léčebny a to nebylo úplně to pravé. V atmosféře i hudebním podkresu je slyšet určitá podobnost, ale já se těšil i na ten příběh, který by mi připomínal z větší části to, na co jsem byl zvyklý, ale tady mi tahle důležitá součást dost chyběla. ()

Reklama

-OverLord- 

všechny recenze uživatele

Texaské masakry je potřeba si dobře seřadit a přiřadit, aby v tom člověk neměl guláš jako já, jelikož jsem si o tomhle (ne)pokračování nic nezjišťoval. Nemá totiž s novějšími (2003 a 2006) nic společného, ty mají svůj vlastní "Počátek". Zde sledujeme (další) počátek, tentokrát ale dějově před původním filmem z roku 1974. Tady ovšem nastává první kámen úrazu, protože film sice nese název Leatherface, ale je v podstatě bez něj, takže se jatka s motorovou pilou nekonají. To se snaží vynahradit jistá dávka gore a dalších nechutností, což úkol do jisté míry plní, ale ne stoprocentně. Samotný zrod Kožené tváře také není úplně uvěřitelný, protože se už odmala zdá z celé rodiny "nejnormálnější" – mnohem víc mi k němu seděl zohavený dement z Počátku (2006). Když ale opomenu těchto pár věcí a fakt, že nejde o "texaský masakr", jedná se o celkem svižnou gore jednohubku, u které člověk pár znechucených ksichtů rozhodně udělá. Od začátku divák sice trochu tápe a hlavně čeká na hlavního protagonistu, který nepřichází, ale nakonec do sebe všechno krásně zapadne. Příběh je docela solidní a hlavně nenudí, nicméně by to celé jako úplně jiný film působilo možná o něco lépe. Co se týče série, tak průměr. ()

Joker Punx 

všechny recenze uživatele

Zatím poslední film Texaského masakru - Leatherface - zrození. Jak už asi název filmu napovídá, je to origin Kožené tváře. Je to prequel prvního Texaského masakru z roku 1974. Hned na začátku filmu je brutální vyšinutá psycho rodinka Sawyerových, kde popraví hned svojí jednu oběť. Malý Jedidiah Sawyer - Budoucí Leatherface (Boris Kabakchiev) je umístěn do psychiatrické léčebny, kvůli jeho nezvladatelné psycho rodince. V léčebně mu změnili jeho identitu a říkají mu Jackson. O deset let později dospívající Jackson (Sam Strike) z léčebny uteče, spolu s dalšími pacienty. Stephen Dorff v roli texaského rangera Hala Hartmana, hledá Jacksona a ostatní pacienty a touží po pomstě, rodina Sawyerových zavraždila kdysi Hartmanovu dceru. Děj filmu není tak špatný jak se zdá a Leatherface tady bude až ke konci filmu. Už to ale není tak dobrý jako předchozí filmy s Koženou tváří, rodinka je ale správně vyšinutá a škoda že Leatherface je tady tak málo. Tenhle díl mohl bejt klidně delší, škoda. Gore efekty jsou tady opět dobře udělaný, motorová pila jede a krev krásně stříká :D Líbila se mi moc závěrečná scéna, kdy si Jed Sawyer šije úplně svojí první masku z lidské kůže a do toho hraje starý retro song It's Over od zpěvačky Patti LaSalle - Dobrej song. Tak končí film - Zrození jednoho z nejlepších filmových hororových slasher zabijáků v historii hororu. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Vidět tuhle 18+ (Netflix rating!) krvárnu v patnácti po boku Pachu krve, Fakulty, Vřískotu nebo Blair Witch, asi bych to dneska adoroval podobně, ne-li více než výše vypsaný filmy. Jak se ale s nabývajícíma hororovejma zkušenostma mění nároky a preference, nemá už Leatherface mezi průměrnýma příbuznýma šanci na solidní umístění v mým guilty pleasure žebříčku... Vždycky se na podobný vyvražďovačky rád podívám, chce to ale něco víc než jen rutinní odškrtávání přibývajících mrtvol. A přitom to s onou tajnou identitou hlavního masochisty zprvu vypadá tak geniálně! ()

Galerie (124)

Zajímavosti (8)

  • Napriek tomu, že sa dej filmu odohráva v USA, tak celé jeho natáčanie prebiehalo v Bulharsku. (MikaelSVK)
  • Světová premiéra se konala 25. srpna 2017 na FrightFestu v Londýně. (ČSFD)

Reklama

Reklama